Anahtar Kelime Araştırması Rehberi

Google aramalarında il sayfalarda ve üst sıralarda çıkma şansınızı arttırmak istiyorsanız, en doğru anahtar kelimeleri seçmelisiniz.Blog yazınızın başlığınıda ve yazınızın içeriğinde kullandığınız kelimeler, blogunuzun arama sonuçlarında ki yerini belirlemede çok önemlidir.

 

Peki Anahtar Kelime Nedir?

 

Anahtar kelime; insanların, arama motorlarında birşey ararken arama kutusuna yazdıkları kelime yada kelime gruplarıdır.Doğru anahtar kelimeleri seçmek, blogunuzu arama motorları vasıtasıyla gelen ziyaretçi sayısını oldukça arttırır.

 

Uzun Kuyuruklu Ve Kısa Kuyruklu Anahtar Kelimeler

 

Anahtar kelimeleri kısa ve uzun kuyruklu olarak iki gruba ayırabiliriz.Uzun kuyruklu anahtar kelime seçimi için, daha az rekabetin olduğu anahtar kelime stratejsi diyebiliriz.

Bir örmnek vermek gerekirse; türkçe blogger temaları bir uzun kuyuruklu anahtar kelime grubu iken blogger temaları kısa kuyruklu bir anahtar kelime grubudur.Kısa kuyruklu anahtar kelimeler bir ya da iki kelimeden oluşurken uzun kuyruklu anahtar kelimeler iki kelimeden daha fazla kelime içeren kelime gruplarından oluşur.

 

Neden Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelere Odaklanmalısınız?

 

Tahmin edeceğiniz gibi kısa kuyruklu anahtar kelimelerde rekabet bir hayli fazla olacağından, bu kelimelerde üst sıralarda yer almak oldukça zordur.Eğer rakibiniz olan siteler uzun süredir yayında, pagerank değeri yüksek veiyi optimize edilmiş siteler ise şansınız yok denecek kadar azdır.

 

Google AdWords Anahtar Kelime Aracını Kullanarak Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

 

Anahtar kelime araçları size hangi kelimelerin, ne kadar arandığı hakkında bilgi veren araçlardır.Anahtar kelime araştırması yapmamnızı sağlayan pekçok çevrimiçi ve masaüstü uygulama mevcuttur ancak size benimdekullandığım Google Anahtar Kelime Aracı’nı tavsiye ederim.

 

google-adwords-anahtar-kelime-araci-ile-anahtar-kelime-arastirmasi

Tavsiye yazı: Google İle Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

 

Google AdWords Anahtar Kelime Aracı’nı kullanarak anahtar kelime araştırması yapmak için ilk olarak ana sayfaya gidin.Ana sayfaya gittiğinizde yazınızın konusu ile ilgili en temel kelimeyi yazdıktan sonra yaptığınız aramada hem kelime hemde ilgili kelime gruplarıyla ilgili aramalar listelenecektir.Anahtar kelimenizi belirlerken dikkat etmeniz gereken 2 nokta vcar.İlki aranma hacmi yani ne kadar arandığı, ikincisi ise rekabet oranı.Bu ikisine dikkat ederek en uygun anahtar kelimeyi seçtikten sonra sıra bunu kullanmaya geliyor.

 

Anahtar Kelime Kullanımı

 

Anahtar kelimenizi belirledikten sonra bunu kullanacağınız ilk yer yazı başlığı olmalıdır.Yazı başlığından sonra anahtar kelimenizi yazınızın içerisine yerkeştirmelisiniz.Ancak bunu yaparken dikkatli davranmalısınız.Blog yazılarınızda daha iyi anahtar kelime kullanımı için Blog Yazılarında Anahtar Kelime Yoğunluğu başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Son olarak bir ipucu daha paylaşayım.Eğer belli bir kelimede arama sonuçlarında yükselmek istiyorsanız, o yazınıza link verirken anchor text olarak hedef kelimenizi kullanın.Örneğin türkçe blogger şablonları başlıklı yazımın türkçe blogger şablonları aramasında üst sırada yer almasını istiyorsak o yazımıza link verirken anchor text olarak türkçe blogger şablonları nı kullanmalıyız.

 

Tavsiye yazı: Anchor Text Hakkında Herşey

 

Söz Sizde

Gerçekten merak ediyorum; anahtar kelime araştırmasına veya anahtar kelimr kullanımına önem veriyormusunuz? Yoksa bu yazıyı okuyana kadar böyle bir konudan haberiniz yokmuydu? Hadi tartışalım…

20 yorum:

  1. blog hocam benim haberim yoktu zaten çok acemi bir blog yazarıyım sayenizde çok şey öğreniyorum.Var olun. Sizi sadece bilenlerin okudugunu düşünmediğiniz bizim gibi acemilerinde anlayabileceği şekilde yazılar yazdıgınız için teşekkür ederim.Keşke blogumu ziyaret edip beğenmediğiniz yerleri bana bildirseniz ne iyi olur.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sizlere yardımcı olabildiğimi görmek ve böyle güzel tepkiler almak beni motive ediyor.

    Blogunuz ile ilgili fikirler verebilir, tavsiyelerde bulunabilirim.Ancak önemli olan sizin yazarken, okuyucularınızın da okurken keyif almaları.Yine de blogunuzla ilgili fikirlerimi e-mail ile size yazacağım.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Anahtar kelime kullanmanın önemini bildiğimi sanıyorum, ama kullanıyor muyum? hayır. Yazıyı yazarken içimden nasıl geliyorsa öyle yazıyorum, içine anahtar kelime yerleştirmeye çalışırsam yapmacık olur, doğalığı bozulur gibi geliyor, bi de okadar da anlamıyorum bu işten, teknik bi konu gibi geliyor bana.
    Ama blogumun istatistiklerine baktığımda, google aramalarından çok fazla ziyaretçi var, bunların içinde alakasız aramalarla gelenler olduğu gibi, isabetli olanlar da çok. bazen yazarken ister istemez doğru anahtar kelimeleri doğru yerlerde kullanabiliyorum galiba :)
    Bu arada bu faydalı blogunuz için sizi tebrik ve takdir ettiğimi bilmenizi isterim.

    YanıtlaSil
  4. Cok anlasilir paylasimlar yapiyorsunuz. Ben daha 1 aylik bir bloggerim ama en bastan itibaren tiklanma konusuna onem verdigim icin artik anahtar kelime olayina biraz dikkat etmek istiyorum. Size bir sorum olacak benim bloguma google dan tiklanma sayisi 400 civari ama arama anahtar kelime basligindaki anahtar kelimelerin karsisinda ya 1 ya 2 yaziyor. 2 den yuksek sayi yok. Birde toplamda 12 anahtar kelime gorunuyor. Ben bu konuyu bir turlu anlamlandiramadim. Bu konuya da deginmenizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. Çok isime yariyor, sayenizde bayagi çok arama yöntemi ögreniyorum. Tesekkürler

    YanıtlaSil
  6. en uygun anahtar kelimeyi seçmeyi siz nasıl yapıyorsunuz, biraz açarmısınız?

    YanıtlaSil
  7. @mahmut coşkun
    Aranma hacmi, rekabet oranı ve içerik üretme potansiyeline göre seçiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Benimde pek fikrim yoktu adwords'ü çözmeye çalışıyorum şuan ..mesela 24 milyon arama hacmi var ve rekabet düşük ise bu iyi mi sizce..bana iyi gibi geldide..

    YanıtlaSil
  9. Serdar Bey,Bu anahtar kelime araştırma işi çok önemli.iyi öğrenmemiz gerekiyor.

    Aranma hacmi çok olmalı ama Rekabet oranı % olarak enaz-enfazla ne kadar olmalı ki bu ikisine dikkat ederek en uygun anahtar kelimeyi seçelim.

    YanıtlaSil
  10. Anahtar kelime olayını sizde okumuştum daha once. Benim merak ettigim şu: anahtar kelime yanındaki önerilen teklif nedir ? Reklam verenlerle alakalı bir şey mi ?
    Adwords ile reklam verip, Adsense ile reklam mı alıyoruz ?

    YanıtlaSil
  11. @Kedi Butik Şebnem
    Aynen öyle. Adwords reklam verenler, AdSense yayıncılar için.

    YanıtlaSil
  12. merhaba serdar bey anahtar kelimelerde türkce kelime mi kullanmalıyız

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Anahtar kelimeleri (görsel kirlilik olmaması ve okuyucu rahatsız etmemesi açısından) yazının başında ya da sonunda beyaz font üzerine beyaz renkte yazmanın bir sakıncası var mı acaba? Bunun iyi ya da kötü bir etkisi olabilir mi?

    Bir diğer sorum blog yazısını yazarken sağ tarafta gördüğümüz "Arama Seçenekleri" ile alakalı. Bu kısma anahtar kelimeleri mi yazmamız gerekiyor?

    YanıtlaSil
  14. @Ali Akkuş
    Türkçe kelime kullanma zorunluluğunuz yok. Hedef kitleniz ingilizce arama yapıyorsa ve blogunuzda ingilizce içerikler varsa ingilizce anahtar kelimeler kullanacaksınız elbette.

    @Gülden Gökşen
    Bahsettiğiniz yöntem manipülasyona giriyor ve Google'ın bu tür black hat yöntemleri uygulayan sitelere ceza verdiği yönünde açıklamaları var resmi sitesinde. Bunu yapmanızı kesinlikle önermem.

    Arama seçeneklerinde arama açıklamas kısmında anahtar kelime geçmesi sizin avantajınızadır ancak bunu doğal bir şekilde yapmalısınız. O bölüme sadece anahtar kelime yazmak keyword stuffing olarak adlandırılır ve yine Google tarafından cezalandırılma sebebidir.

    YanıtlaSil
  15. valla ben bilmiyordum gerçekten yararlı oldu teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  16. Hocam, www.hasanaytac.com sitemi wmaraci.com da analiz yaptığımda sağ tarafta ne anahtar kelime olduğunu nede başlık olduğunu söylüyor farklı sitelere denedim wmaracı calısıyor benım sıtemde etiketler yok herhalde bunu nasıl ekleyebilirim

    YanıtlaSil
  17. Abi haberim vardı ancak ilk yazılarımda kullanmadım bundan sonra kullanmaya dikkat edicem. Ayrıca bu güzel yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Haberim vardı.Vardı derken duyumlardan daha ileriye gitmedi bu durum.Ancak teknoloji acayip başımı ağrıtıyor.Beynim sinyal veriyor anlatılanları algılama algılama diye 😃 Kısaca teknoloji beni 10-0 yendi resmen 😃

    Bloğumu bu kadar yapabildiğime sevinirken,hakkımda sayfasının ağırlıyla ezildim.Mobilden girdiğimde ctrl+f yapamadığımdan hakkımda kısmını oluşturamadım.
    Başka yolu varmıdır ? Zahmet olmazsa cevabınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Bi şeyler duyuyorduk da biraz daha anlaşılır oldu sanki:)
    Tam da böyle diyordum ki adwords kaydını yapamadım. Çok fazla şey soruyor reklam yapın filan diyor, kısacası burada takıldım kaldım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.