Blogunuzu Hızlandırmak İçin İpuçları

Blogger yardım forumlarında sık karşılaştığım sorulardan biri “Blogumu nasıl hızlandırabilirim?” sorusu.Bu yazıda sizlere blogunuz aççılış hızını arttıracak bazı ipuçları vereceğim.Ancak ipuçlarına geçmeden önce blogunuzu neden hızlandırmanız gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

 

Öncelikli neden ziyaretçi kaybetmemek.Sabırsız ziyaretçiler yavaş açılan bir blogunuz varsa sayfanın yüklenmesini beklemeden sayfayı kapatabilirler.Yani yavaş ayüklenen bir ana sayfa ziyaretçi kaybına neden olabilir.

 

İkinci neden ise Google.2010 yılındaki güncellemeden itibaren Gooogle arama sonuçlarını etkileyen kriterler arasına site açılış hızınıda ekledi.Eğer Google arama sonuçlarında üst sıraları hedefliyorsanız, blogunuzun açılış hızına dikkat etmelisiniz.

 

Blogunuzu Hızlandırmak İçin İpuçları

 

Şimdi blogunuzun yüklenme hızını arttıraccak ipuçlarına geçelim…

 

1. Çok Fazla Grafik Kullanmayın

 

Grafikler,ikonlar ve butonlar blogunuzun tasarımı açıdsından önemlidir ancak bunlar yüklenmesi zaman alan öğelerdir ve aşırı kullanımı blogunuzun açılış hızını ciddi şekilde etkiler.<daha hızlı bir blog için aşırı grafik kullanımından kaçının.

 

2. Grafikleri optimize Edin

 

Blogunuzda kullanacağınız görselleri optimize ederek dosya boyutunu düşüren bazı çevrim içi araçlardan faydalanarak grafklerin daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.Grafikleri potimize etmek için ücretsiz bir çevrimiçi araç olan Dynamic Drive Image Optimizer’i kullanabilirsiniz.

 

3. Flash İçerik Kullanmayın

 

Flash ile oluşturulmuş öğelerinde yüklenmesi uzun sürdüğünden blogunuzda flash kullanmayın.Flash içeriğin SEO açısından da zararlı olduğu bilinmektedir.

 

4. Çok Fazla Reklam Almayın

 

Blogunuza çok fazla reklam almak ta blogunuzun yüklenme süresini arttıracaktır.Özellikle popup ve flash reklamlar yerleştirmeyin.Blogunuzda reklam yayınlayarak para kazanmak istiyorsanız öncelikli tercihiniz Google AdSense olsun.

 

5. CSS Ve JavaScript Dosyalarınızı Optimize Edin

 

Hepimiz bloglarımızın işlevselliğini arttırmak amacıyla CSS ve JavaScriptlerden yoğun bir şekilde faydalanıyoruz.Kullandığımız bu kodlar bazen gereksiz boşluklar ve fzla etiketler içerebiliyor.Bunları ortadan kaldırarak kodların daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.JavaScriptleri sıkıştırmak için JavaScript Compressor, CSS kodlarını sıkıştırmak için ise CSS Optimizer araçlarını kullanabilirsiniz.

 

6. Ana Sayfadaki Kayıt Sayısını Azaltın

 

Ana sayfada gösteren kayıt sayısını azaltmakta, blogunuzun açılış hızını arttırması açısınızdan çok basit fakat faydalı bir yöntem olabilir.Örneğin blogunuzun  ana sayfasında 10 kayıt gözüküyorsa bunu 7’ye yada 5’e indirerek blogunuzun yüklenme süresini kısaltabilirsiniz.

 

7. Ana Sayfada Yazı Özetlerini Gösterin

 

Bahsettiğim şey devamını oku özelliği.Blogunuzda devamını oku özelliğini kullanarak yazının tamamının göstermek yerine belli sayıda karakter gösterek ana sayfanın daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

 

8. Sidebar Ve Footer’daki Öğeleri Azaltın

 

Blogunuzda en çok widget ve gadget eklediğiniz yerler footer ve sidebar bölümleridir.Bu bölümlere sadece gerekli gördüğünüz öğeleri yerleştirin ve gereksiz öğeleri kaldırın.

18 yorum:

  1. bunlari yaparsak blog cok sade olur :)

    YanıtlaSil
  2. Zengin tasarım ve hız birbiriyle ters orantılı.Bu ikisini iyi dengelemek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Katılıyorum en kötü yavaşlandıranlar Flash içerikler. Ama onlarında çözümü geldi HTML5 ile sorun kalmıyor.

    YanıtlaSil
  4. Yavaş olacağını hiç zannetmiyorum Ferhat Bey. Blogger sonuçta ücretsiz bir servis az ve öz grafiklerle çok güzel bir görünüm elde edebilirsin. Benim blogum gayet hızlı grafiklerde yeterli bence zaten çok donatmak istiyorsan para verir hostingten kendine ücretli yazılım kurarsın. Wordpress temaları uygun onun içinde anasayfada istediğin haberleri sabitleyip blog kısmından istediğiniz kadar donaltabilir zengin arşiv isteyen herkes. (:

    YanıtlaSil
  5. http://manzaralar.blogspot.com/ bu siteye uygun şablon arıyorum

    YanıtlaSil
  6. s.a kardeş blog kardeşim olmak istermsin ben seni istiyorum eger olmak istiyorsan cvp ver lütfen hemen 32x32 resmimi göndewryim snde gönder bloglarımıza ekleyelim benimki bu tşkler http://3.bp.blogspot.com/-G3J5WtA3Ma4/TpwW7-ZDvVI/AAAAAAAABfc/n4APaUE5L1k/s1600/cevherblog.png

    YanıtlaSil
  7. niğde senin blogunun amaci ne ? neden tanimadigin insanlarin resimlerini paylasiyorsun bence cok sacma bisi daha farkli seylerle ugrasabilirsin !

    YanıtlaSil
  8. bence siteyi yavaşlatan bizat blogger'un kendi widgets javascript dosyaları 500kb yakın sayfayı ağırlaştırıyor

    YanıtlaSil
  9. blogger'ın en hızlı teması diye nitelendirdiğim ve kendi sayfamda kullandığım xclear'a ne dersiniz arkadaşlar. bakın, sayfa hem zengin hem de olabildiğince hızlı. aksini iddaa edecek olan var mı? bu tip makalelerin hemen hepsi hikaye gibi geliyor bana. yanlış anlaşılmasın, emeğinize sonuna kadar değer veriyorum, paylaşım ve bilgiler olabildiğince güzel; ancak gereksiz hem de fazlasıyla...

    YanıtlaSil
  10. Flash içerikten uzak durmak siteyi %100 hızlandıracaktır. Her halukarda siteyi biraz dibe itiyor flash dosyaları. Hem Arama Motoru Botları okuyamıyor hemde uzun sürede indiriliyor.
    Google WebMasterTool'da Google Labs bölümünde ki önerilere kulak asarsanız iyi olur (:

    YanıtlaSil
  11. Hocam flash içerik gerçekten etkiliyormuş. Artık uzak duruyorum gayet işe yaradı. Bu verdiğin bilgiler çok temiz ve yararlı bilgiler.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba
    Kusura bakmayın cahilliğim için;
    Flash içerik kullanmayın ne demek? Yani ne yapMAMAMIZ gerekiyor? Belirtebilirmisiniz?
    Slm.

    YanıtlaSil
  13. ERKOÇ
    Flash ile oluşturulmuş .swf uzantılı dosyalar içeren kodları blogunuza eklemeyin.

    YanıtlaSil
  14. Keşke daha kısa yollar olabilseydi. Demek istediğim js kodları filan sıkıştırabilseydik, başka siteden açıldıkları için hız düşüyor. Ama bunlarda etkili olabilir, yazı için teşekkürler faydalı oldu.

    YanıtlaSil
  15. Bilgiler içi teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, CSS Ve JavaScript dosyalarını optimize etmeyle ilgili sorun yaşıyorum. biraz daha detay verebilirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  17. google hız testinde http://bloghocam.blogspot.com/ mobil : 50 masa üstü 54

    YanıtlaSil
  18. merhaba www.derskonum.com site hızı 49- mobil 50 nasıl

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.