Blog Yazıları İçin Kontrol Listesi

Blog yazmaya yeni başlasdığımda yayınlamayı düşündüğüm yazıyı  yazdıktan sonra gönder butonuna basar ve blogumda yayınlardım.Daha sonra yazım hataları, hatalı linkler, yanlış anahtar kelimeler ve yanlış başlık seçimi gibi hatalarımı farkeder geri dönüp bunları düzeltmekle uğraşırdım.Gerçekten çok sıkıntılı ve zahmetli bir durum.

 

Blog Yazısı Kontrol Listesi

 

Sonunda onca zahmeti çekmektense bir blog yazısı kontrol listesi oluşturdum ve yazılarımı yayınlamadan önce bu kontrol listesindeki her maddenin yanına tik işarerti koymadan yazılarımı yayınlamamaya karar verdim.

 

Yazım Yanlışları

Blog yazımızı yazdıktan sonra yazım yanlışlarını kontrol etmek için yazıyı tekrar okumamamızın tek sebebi tembellik sanırım.Benim gibi çoğu blogcunun yaptığı bir hatadır yazıyı yayınlamadan önce tekrar okumamak.Yazıyı yazarken yorgun, uykusuz veya başka birşey düşünüyor olabilirsiniz.Bu durumda yazım hatalarından anlamsız cümle kurmaya kadar pek çok hata yapabilirsiniz.O yüzden en iyisi yazıyı bitirdikten sonra bir kez daha okumak.

 

Anahtar Kelime Araştırması

Blogların en önemli hit kaynağı Google’dır.Google aramalarından daha fazla ziyaretçi kazanmak istiyorsak mutlaka anahtar kelime araştırması yapmalıyız.Anahtar kelime araştırması yaparak hangi kelimelerin daha fazla arandığını tespit etmeli ve yazınızda o anahtar kelimeleri kullanmalıyız.Anahtar kelime araştırmasını nasıl yapacağım diye soracak olursanız Google ile anahtar kelime araştırması yapablilrsiniz.Bu arada anahtar kelimelerinizi yazınızda kullanırken SPAM olarak algılanıp ceza almamak için anahtar kelime yoğunluğuna dikkat etmelisiniz.

 

Başlık Seçimi

Yazı başlığı, ziyaretçilerin yazınızı okuyup okumama kararını etkileyen en önemli faktördür.Güçlü ve etkileyici bir başlık seçerek ziyaretçilerin blogunuzda dolaşırken başlığa tıklayıp yazıyı okumalarını salar.Ayrıca önemli trafik kaynaklarından sosyal paylaşım ve imleme sitelerinden ziyaretçi çekmenin sırrı tabiri caizse mıknatıs etkisi yapacak başlıklar seçmektir.Seçeceğimiz başlık dikkat çekici, merak uyandırıcı olmalı ve mümkünse anahtar kelimeler içermelidir.

 

Dahili Linkler

Blog yazılarınızda daha önce yazdığınız yazılara link vermek okuyucuların diğer yazılarınızı da keşfetmelerini ver okumalarını sağlamak için çok etkili bir yöntemdir.Arama motoru dostıu bir blog için site içi linklemeye mutlaka önem vermeliyiz.Doğru anchor text kullanarak diğer yazılarımıza verdiğimiz linkler arama motoru botlarının blogunuzu en mükemmel şekilde indekslemesine yardımcı olur ve Google’ın çok önem verdiği bounce rate değerinizi düşürmenize yardımcı olur.

 

Harici Linkler

Bazı blogcular nedense başka sitelere link vermekten çekinirler.Sanırım okuyucularına kaybetmekten korktuklarından.Aslında özgün ve kaliteli bir içeriğe sahip bloglarda böyle bir şey söz konusu bile olamaz.Aksine okuyucular okudukları yazıyla ilgili farklı kaynaklara link veren blogcuları daha çok takip ederler.Üstelik yazıyla ilgili diğer kaynaklara link vererek o sitelerin dikkatini çekeriz.Eğer o kaynak ta bizim yazımı beğenirse o da bize link verir bu sayede ekstradan backlink ve okuyucu kazanmış oluruz.

 

Kırık Linkler

İster dahili ister harici link olsun verdiğiniz linklerin doğru olup olmadığını kontrol edin.Google’ın en sevmediği şeylerden biri hata sayfalarıyla karşılaşmaktır.Blogumuzda ki başka bir yazıya ya da diğer bir blogdaki yazıya link verirken adresi doğru yazdığımızdan emin olmalıyız ve linki mutlaka kontrol etmeliyiz.

 

Görsel Kullanımı

Blog yazılarımızda bir konuyu daha iyi anlatmak için ya da yazıya hareket katmak için görsel öğelerden faydalanabiliriz.Üstelik yazılarımızda kullandığımız bu görselleri doğru bir şekilde optimize edersek görsel arama motorlarından da azımsanmayacak sayıda ziyaretçi kazanabiliriz.

 

“Call To Action”

Blog yazılarına daha fazla yorum almanın en etkili yollarından bir yazının sonunda okuyucuları yorum yazmaya yani aksiyona davet ettiğimiz “Call To Action” cümleler yazmaktır.Bu kısımda bazen bir soru sorar, bazen yazıya ilave bilgi ister, bazen yazıyı paylaşmalarını isteriz.Asıl amaç interaktivitedir.Yazar ile okuyucu arasındaki etkileşimi arttırmaktır.

 

Söz Sizde

Benim kontrol listem bu şekilde.Bu liste yayınlaan içeriğin ve blogun konusuna göre değişebilir.Sizden blogunuzun konusu ne olursa olsun blog yazılarınız için bir kontrol listesi oluşturmanızı ve bunu bizimle paylaşmanızı rica ediyorum.

10 yorum:

  1. sizde cok fazla yazım hatası yapmışsınız posta bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim. :)Bu güzel yazı için teşekkürler. :))

    YanıtlaSil
  2. Yararlı makalen için teşekkürler Serdar.

    Bende bundan 6-7 ay önceye kadar bu dertleri çekiyordum. Artık 2 tane kontrol listem var , makale öncesi ve makale sonrası.

    Herkese öneririm bazen çok basit şeyler gözden kaçıp felaketlere yol açabiliyor.

    Tekrar Teşekkürler
    Batuhan

    YanıtlaSil
  3. Bir çok blog yazarının karşılaştığı şeyler. Bir liste hazırlamak faydalı olabilir gerçekten de

    YanıtlaSil
  4. @Merve Yıldız MY. Fashion uyarınız için teşekkür ederim tekrar kontrol ettim ve yazım yanlışlarını giderdim.

    @Batuhan SASI oluşturduğun kontrol listelerini bizimle de psylaşsaydın keşke.

    YanıtlaSil
  5. Benim kontrol listem bu şekilde.Bu liste 'YAYINLANAN'(burada da bir yazım yanlış mevcut)içeriğin ve blogun konusuna göre ..

    YanıtlaSil
  6. @Serdar Kara
    İsteğin üzerine 2 listenin fotosunu çekip upload ettim :)

    http://www.yukleresim.com/images/Ia7bf.jpg
    http://www.yukleresim.com/images/Z4G9c.jpg

    Batuhan

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler @Batuhan ŞASI.Senden ilham aldım, ben de makaleyi yayınladıktan sonra yapılacaklarla ilgili bir checklist oluşturacağım :)

    YanıtlaSil
  8. @Serdar Kara , Rica ederim , ne demek (:
    iyi çalışmalar
    Batuhan

    YanıtlaSil
  9. yazıyı tekrar okumadan önce belli bir süre sonra okunması daha yararlı oluyor.çünkü yazdıktan sonra hemen okursak tembellik yapıp hızlıca okuyup geçebiliyoruz.kendimden biliyorum :D yazım yanlışlarını hızlı bulmanın diğer yöntemi yazıyı kopyalayıp word proğramında yazım yanlışlarını görmek mümkün...

    YanıtlaSil
  10. güzel bilgilerinizden dolayi cok tsk.ederim

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.