SEO Dostu Url Oluşturalım

SEO Dostu Url Oluşturalım

Bizler özellikle Blogger sistemi üzerinde yoğunlaşmış ve bu sistemin blogculara önemli artılar kattığını düşünen blogcularız. Bu yazımızda Blogger SEO ile ilgili oldukça faydalı ve bilinmeyen ip uçlarını kavrayacak ve bunları kullanmamız sonucunda neler kazanacağız bunları öğreneceğiz.

URL nedir ? URL ile SEO etkileşimi ?


 Aslında her birimiz birer blogcu olduğumuz için URL'nin ne olduğunu zaten biliyoruzdur. Ama belkide aramızda terimsel olarak bilmeyenler vardır. Yinede açıklamak ile konumuza başlamanın faydalı olacağını düşünüyorum.


"URL insanların internet üzerindeki ulaştıkları" adreslerdir şeklinde açıklamamız mümkündür.
URL'nin SEO ile etkileşimi buradan sonra yazımızın ip ucunu vereceğimiz kısıma yaklaştığımızın habercisidir.


Blog Hocam üzerinde dahi bir çok URL'ye göz atabilirsiniz bu hatayı görmeniz muhakkak mümkün olacaktır.Örnek olarak bir yazımız var bu yazımızın başlığını Blogger sistemize girelim ;

Dünya üzerindeki en ünlü 5 Sosyal Ağ  (inceleme)

- Bunu bu şekilde Blogger'dan başlık olarak açarsak yazımızın Url'sinin yarısı görüntülenmeyecek çünkü Url'miz oldukça uzun

- Arayıcı kitlesi Arama motorları üzerinden arama ile gelme ihtimali çok düşecek çünkü; hem URL karekter olarak çok geniş

- Arama motorları uzun bir URL' ile sahip konumuz olduğu için yazmız her ne kadar bilgilendirici özelliğe sahip olursa olsun yinede bizi arka sırala atıcaktır.

Arama Dostu URL oluşturalım


 Şimdi bizler göstermiş olduğum ve çoğu kişinin bilmediği yada bilenlerin de paylaşmadığı benim kendi düşüncem ile bulmuş olduğum bir ip ucunu göstereceğiz.

Blogger sistemi bize Wordpress'de çok fazla kullanılan bir özelliği kullanım izni sağlıyor aslında tabi ki eğer biz bunu fark edebilirsek. Şimdi Blogger panelimizden yeni yayın oluşturmak için giriyoruz. Blogger panelimizin başlık kısmına URL'mizi kısaltacağız ve sonra kolay kullanım ekleyeceğiz bunu nasıl yapacağız ?

Başlık kısmına Url'mizi ;En unlu 5 Sosyal ag şeklinde yazıyoruz.Böylece Url'miz ;


1- Url'miz kısaldı +1
2- Url'miz Türkçe karekterlerden arındırıldı.
3-Url'miz SEO dostu oldu.
4- Url'miz artık daha üstlerde yer alabilir (kısa olduğundan dolayı)
5- İnsanlar bunu bu şekilde arama motoru üzerinden ararlarsa eğer ulaşma ihtimalleri daha yüksek olduğu için daha çabuk hit kazanabiliriz.

Bunu eğer ; Dünya üzerindeki en ünlü 5 Sosyal ağ (inceleme) olarak başlık bölgemize yazarsak ; www.siteadi.blogspot.com/tarih/tarih/Dnya-zerindeki-en-nl-5-sosyal-ag-inceleme olacaktı ki ; şimdi bu URL ; www.siteadi.blogspot.com/tarih/tarih/en-unlu-5-sosyal-ag.html oldu.


Eminim şimdi aklınıza gelen ilk soru peki ama bu kadar yazıyı bunun içinmi okuduk yani ? o zaman başlıklarımızda sitemizde öyle görünecek diyebildiğinizi duyabilyorum sanki :) tabiki hayır.


Yazımızı yayınladıktan hemen sonra tekrar yazıyı düzünlemek için giriyoruz ve Başlığımızı Dünya üzerindeki en ünlü 5 Sosyal Ağ  (inceleme) olarak değiştiriyoruz. ve tekrar siteye gidip Url'ye bir bakıyorsunuz ki ;URL farklı ve yazınızın Title'ı farklı :) böylece hem kısa bir url elde ettik hem SEO etkileşimini sağladık hemde yazımız için örneğin kendi blogumda çok sık kullandığım (inceleme), (infografik) gibi okuyucuyu bilgilendiren bir başlık zenginliği de katmış olduk.

Uzunca yazımızı okuyan herkeze çok teşekkür ediyorum :) aklınıza takılan sorularınızı sormanız ve yorumlarınızı esirgememeniz dileğimle :)

 

Yazar Hakkında:  Burak Göç Sosyal Medya,SEO ve Blogging konularında yazılar veren bir blogcu ve Bilgeyazar gelişimi ile ilgileniyor.Bu yazısı Blog Hocam’da Misafir blogcu olarak yayınlanmıştır.

23 yorum:

  1. Hocam; yazı yayınladığımız panelde HTML sekmesini tıklayığ sağ taraftali bağlantı sekmesine mi yazacağız bu kodu, sanırım ben anlayamadım :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bu konuyu çok uzun zamandır araştırıyorum. Ama bir türlü aradığım cevabı bulamadım
    Sizin makale başlığınız
    Seo Dostu url oluşturalım
    linkiniz
    seo-dostu-url-olusturalm

    Burada olusturalm kelimesi maalesef hatalı oluyor. Bunu olustural(i)m olarak çıkması için önce ingilizce karakter sonra postta türkçe karakter mi yapmak gerekiyor acaba..

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. hocam benim ki seo dostumu? http://doganalbayrak7.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. @Gülsen, Asahhara
    Yapacağınız tek şey yazı başlığını değiştirmek.Şöyle bir örnek vereyim.

    Eğer yazı başlığınız GÜLŞEN ise türkçe karakter içerdiğinden url kısmı doğru olmaz.Yazıyı yyayınlarken yazı başlığını GULSEN yapın, yazıyı yayınladıktan sonra o yazıyı düzenleyip başlığı tekrar GÜLŞEN yapın.Böylece URL kısmındaki türkçe karakter sorunu ortadan kalkar.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler. Acaba bunu eski postlarımızda düzeltme imkanımız var mıdır?

    YanıtlaSil
  6. Eski postlar için artık çok geç ne yazık ki :)

    YanıtlaSil
  7. Anladım. Çok uzun zamandır seoya uygun makale yazma tekniklerini araştırıyorum. Çoğu yerde çok net bilgiler yok. Umarım ben de sitemin trafiğini bunları tamamen öğrenip artırabilirim.

    Yardımlarınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler eksik olmayın kolay bir konuymuş :)

    YanıtlaSil
  9. Yorum yapan arkadaşlar için teşekkürler. Herhangi bir soru olursa elimden geldikçe cevaplamaya çalışırım tabi Serdar hocam hepsini benden önce cevaplamış :)

    YanıtlaSil
  10. Blog Hocam elinize sağlık. Anlamayanlar bir de bu anlatımı denesin. Anlatımdan anlatıma değişir sonuçta :) Blogger url taktiği

    YanıtlaSil
  11. bu konuyu daha Önce Serdar Bey ile Türkçe karakter olayında tartışmıştık.Çözüm iyi fakat merak ettiği RSS ye nasıl yansıdığı.İlk haliyle yansırsa yazı başlığı çok farklı gidecek okuyuculara

    YanıtlaSil
  12. baba süpersin yav...

    YanıtlaSil
  13. Gerekli Adımlar Bunlar Teşekkürler Anlatım İçin

    YanıtlaSil
  14. teşekkürler bende bu yazınızı okuduktan sonra dediğiniz gibi yapıyorum.

    YanıtlaSil
  15. Dogru ve geçerli açıklamaları için arkadaşımızı kutlarım.Blogculuk çok farklı bir kavaram.Hem yazıyorsun hem araştıyorsun hemde eğitiyorsun.

    YanıtlaSil
  16. çok faydalı bir yazı teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  17. Hocam bunu yazıyı yayına vermeden sağ panelden Kalıcı Bağlantı kısmında da yapabiliyoruz. Yani yazıyı yayınlayıp tekrar dönmeye gerek yok :)

    YanıtlaSil
  18. @Kerimcan Kara
    Doğru söylüyorsunuz ama bu yazıyı yayınladığımda Blogger'da o özellik yoktu.

    YanıtlaSil
  19. Hmm :) Tarihe pek dikkat etmedim özür dilerim.

    YanıtlaSil
  20. http://www.kamuhastaneleri.com/2012/11/hastanelerde-yeni-donem.html
    "2012/11" yazısından kurtulmanın yolu var mı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. @Ömer Dokumacı
    Blogger'da yok.

    YanıtlaSil
  22. Sayenizde Permanlink'i öğrendim. Çok teşekkürler.
    http://yoncademirel.blogspot.com

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.