Blogunuz İçin Anket Oluşturma Rehberi

Okuyucuların size verebilecekleri en önemli şeylerden biri feedback yani geri beslemelerdir.Okuyucularınızın görüşlerini almanın en iyi yollarından biri ise yanıtlarken sıkılmayacakları anketler oluşturmaktır.Bu yazıda anketlerin bloglar için öneminden ve nasıl oluşturacağınızda bahsedeceğim.

 

Blogunuz İçin Anket Oluşturma Rehberi

 

Anketlerin Önemi

 

Okuyucularınızla aranızda kuvvetli bir bağ oluşturmak için okuyucu kitlenizi iyi tanımak ve onları ne tür içeriklerin tatmin edeceğini bilmelisiniz.Bu noktada anketler devreye girer.Oluşturacağınız anketler sayesinde;

  • Blogunuzu kimin okuduğunu (yaş, cinsiyet, lokasyon…)
  • Ne tür içerik ogörmek istediklerini
  • Blogla ilgili yaşadıkları teknik problemleri
  • Tasarım veya kullanılabilirlik tavsiyelerini

öğrenebilirsiniz.Anketler sayesinde elde edebileceğiniz tüm bu bilgiler, blogunuzu gerek tasarım, gerekse içerik olarak geliştirmenize yardımcı olacaktır.

 

Anket Oluturmanın Yolları

 

Blogunuzda anket oluşturmanın bir çok yolu vardır.Burada en kolay anket oluşturma yöntemlerden bahsedeceğim.

 

1. Yorum Bölümü

 

Anket oluşturmanın en kolay yolu blogunuzun yorum bölümünü kullanmaktır.Yeni bir post oluşturarak içerisine sormak istediğiniz soruyu ve varsa cevap seçenekleri yazarak okuyucularınızdan yorum formunu kullanarak sorunuza cevap vermelerini istersiniz.

 

Bu yöntemde okuyucular seçeneklerin dışına çıkarak farklı yanıtlar da verebilirler.Bu bazen istenen, bazen istenmeyen bir durum olabilir.Ayrıca kimin hangi seçeneği tercih ettiği açıkça göründüğünden okuyucularınız yorum yazmaktan çekinebilirler.

 

2. Blogger Anket Gadget’ı

 

Blogger kumanda paneline giriş yaptıktan sonra Yerleşim > Gadget Ekle > Anket yolunu izleyerek Blogger’ın kendi anket eklentisini kenar çubuğunuza ekleyebilirsiniz.

 

Blogger’ın anket eklentisi özeellikleri  ve tasarımı itibariyle oldukça basit ve sade bir eklenti.Bu eklentiyi eklemek çok kolaydır ancak zayıf tasarımıyla okuyucuların dikktatini çekmek biraz zor olabilir.

 

3. Profesyonel Anket Servisleri

 

Görünümü ve özellikleriyle daha profesyonel bir anket kullanmak istiyorsanız sizlere ücretsiz bir servis olan Quizsnack sitesini önerebilirim.Bu sitede oluşturduğunuz anketlerin görünümünü değiştirebilir ve embed özelliği sayesinde yazılarınızın içine gömebilirsiniz.Örnekleri görmek için şuraya bakabilirsiniz.

 

Diğer başlıca ücretsiz anket oluşturma servisleri ise şunlar:

 

- Poll Code
- Survey Monkey
- Blog Polls
- Poll Daddy
- Question Form
- Micro Poll

 

Anket Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Etkili bir anket oluşturmak ve oluşturduğunuz anketten veril almak için bazı noktalra dikkat etmelisiniz.Blogunda anket oluşturacaklara tavsiyelerim şunlar:

 

  • Anketi oluşturmadan önce bir hedef belirleyin.
  • Anket sorunuz kısa ve net olsun.
  • Seçenekler anlaşılır olsun.İnsanların kafalarında soru işareti bırakmasın.
  • Anket süresini iyi ayarlayın.1 hafta zaman aralıı idealdir.
  • Anket sonucunu bir blog yazısıyla okuyucularınıza duyurun.

Anketlerle ilgili söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.Önümüzdeki günlerde Blog Hocam’da bazı anketler yayınlamayı ve Blog Hocam’ın gidişatını bu anketlerin sonuçlarına göre belirlemeyi düşünüyorum.O anketleri oluşturduktan sonraedneceğim tecrübeleri başka bir blog yazısıyla sizlere paylaşırım.

16 yorum:

  1. ziyaretçi portrelerini çıkartmak açısında yararlı olacağı kanısındayım. şahsen benim buna ihtiyacım vardı. teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. slm hocam öncelikle saygılarımı sunarım, sizin şu site başlığınız çok hoş olmuş, biz nasıl böyle bişrşey yapabiliriz acaba ? (blog hocam, daha iyi bloklar için) başlığı...

    YanıtlaSil
  3. @panterman
    Ben bu tür çalışmaları Gimp programını kullanarak yapıyorum.Photoshop'a alternatif, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir program.

    YanıtlaSil
  4. blogunuzu keşfedeli çok olmadı ama girdiğimde saatlerce çıkamıyorum. çok faydalı ve kaliteli içeriğe sahipsiniz. deenemek istediğim çok fazla şey var sayenizde. Bizler için böylesine faydalı bir blog hazırladığınız için gönülden teşekkürler!

    YanıtlaSil
  5. ben blogumda bir yayinin icine anket eklemek istiyorum ama hala cozemedim nasil yapacagimi?? sizce?

    YanıtlaSil
  6. @kuyame
    Önce servislerde birini kullanarak anketi oluşturun ve anketin embed kodlarını alın.Yazınızın oluştur deil de HTML bölümünü açıp embed kodlarını oraya yerleştirin.

    YanıtlaSil
  7. Blogumuzda çoklu anket oluşturabiliyor muyuz? Ödev olarak pazar araştırması yapmam gerekiyor ve bunun içinde anket de olacak.Yani çok sorulu anket yapıp bunu bloguma nasıl koyabilirim? Örneğin yaş aralığı,cinsiyet,bir mamülle ilgili sorulardan oluşan anket olacak ama ben 18-24yaş arasında şu kadar kişi var,bu soruyu şu kadar kişi cevaplamış şeklinde değil de 18-24 yaş arasında erkek olan kişiler ankette şu cevapları vermişler şeklinde görmek istiyorum mümkün müdür?

    YanıtlaSil
  8. Dediğinizi gerçekleştirmek için çok daha profesyonel yazılımlara ihtiyacınız var. Burada anlattıklarım basit sistemler.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler.. Yine çok faydalı bir yazı..

    YanıtlaSil
  10. Paylaşımlar sayesinde kendi bloglarımıza buradan rahat yön verebiliyoruz.Genel olarak blogunuza tşkrler.

    YanıtlaSil
  11. peki su sitedeki gibi site her yenilendihinde degişen anket nasıl yapaacagız
    http://www.maziliguney.com

    YanıtlaSil
  12. Yani ne diyeyim.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler pollsnack'dan siteme uyguluyorum
    www.fulltorrentoyunindir.net

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Anket değil de ben yayınlarımda test yapmak istiyorum. soru ve şıklar olacak şekilde. böyle bir şablonu nereden bulabilirim acaba? Teşekkürler...
    http://www.relakshaber.com

    YanıtlaSil
  15. Bloghocam teşekkürler, eski bir makale olmasına karşın günümüze göre doğru bilgiler içermektedir, güncellenirse daha iyi olur.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.