Google Penguen Algoritması

Google Panda algoritmasının etkileri ülkemizde yeni yeni görülmeye başlamışken Google’dan yeni bir algoritma duyurusu daha geldi.Bu yeni algoritmanın ismi de “Penguen”.

 

Panda algoritmasının devamını niteliğinde olduğunu düşündüğüm Penguen güncellemesinde amaç Google’ın webmasterlar için hazırladığı yönergelere uymayan düşük kalitede ki siteleri ve aşırı optimizasyon yapan siteleri cezalandırmak.

 

Google Penguen Algoritması

 

Google’ın Resmi Açıklaması

 

Google mühendisi Matt Cutts, Googl Panda Güncellemesini 24 Nisan tarihinde resmi Google blogunda Another step to reward high-quality sites başlıklı yazısıyla duyurdu.Açıklamada özetle şu belirtilmiş:

 

Önümüzdeki günlerde webspam’e yönelik önemli bir algoritma değişikliğine gidiyoruz.Bu değişiklik Google’ın mevcut kalite yönergelerine uygun olmadığını düşündüğümüz sitelerin sıralamasını düşürecektir.

 

Penguen Algoritmasının Olumsuz Etkilerinen Nasıl Korunabilirim?

 

Penguen güncellenmesinden olumsuz etkilenip arama sonuçlarında daha alt sıralarda çıkmak istemiyorsanız önleminizi almalı ve bazı faktörlere dikkat etmelisiniz.

 

1. Spam Yorumlar

Kendini akıllı zanneden bazı blogcular sırf backlink kazanmak veya o yorumu okuyan kişiyi kendi bloguna yönlendirmek için yazıyı dahi okumadan tek kelimelik/cümlelik saçma sapan spam yorumlar yazıyolar.Eğer sizin de spam yorumlar yazmak gibi bir stratejiniz varsa bundan vazgeçmelisiniz.Google ‘ın bu yeni algoritması spam yorumları kolayca tespit ediyor ve cezalandırıyor.

 

Okuyun: Bloglara Yorum Yazma Stratejim

 

2. Aynı Anahtar Kelimeyi Defalarca Tekrarlamak

Anahtar kelimeler SEO’nun en önemli öğelerinden biridir ancak sırf belli bir anahtar kelimede yükselmek için o kelimeyi yazıda defalarca kullanmak sizin o yazıyı insanlar için değil de Google için yazdığınızı gösterir.Bu durumda Spam olarak algılanırsınız ve Google tarafından cezalandırılırsınız.

 

Okuyun: Blog Yazılarında Anahtar Kelime Yoğunluğu

 

3. Kopya İçerik

Kopya içerik için Google’ın son yıllarda üzerinde en çok durduğu konu diyebiliriz.İnsanlar başklarının içeriklerini kopyalayarak sanki kendileri yazmış gibi sitelerinde yayınlamaktan bir türlü vazgeçmiyorlar.Google ise algoritmalarında bu tür siteleri tespit etmek ve cezalandırmak için sürekli güncellemelere gidiyor.Penguen güncellemesinde de kopya içerik kullanan siteler testpit edildikleri taktirde cezalandırılıyorlar.

 

4. Diğerleri

Matt Cutts’ın açıklamasında da belirttiği gibi Google’ın kalite yönergelerine uymayan siteler bu algoritmadan olumsuz etkilenecekler.Bu yüzden Google’ın web yönmeticileri için oluşturduğu yönergeleri okuyun ve blogunuzu bu yönergelere uygun hale getirmeye çalışın. [ Google Web Yöneticisi Yönergeleri ]

13 yorum:

  1. Copy-Paste çalışan bir site sahibi tanıdığım var..bu tür sitelerin halleri olacak diye merak ediyorum..iyi olmuş mümkün mertebe bu tür çalışmaların geliştirilmeleri herkese faydalı olacaktır..
    Kopyalayarak tüketmek üretmeden başkasının emeğiyle bir yerlere gelmek hiç hoş değil..
    Açıkçası çok sevindim..
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. İnşallah bu güncellemeler tam manasıyla çalışır. Emek hırsızlığı kadar kötü bir şey olmasa gerek. Bilgilendirme için teşekkürler Hocam..

    YanıtlaSil
  3. Nedir bu googleden çektiğimiz birde pengueni çıkarıyor bunların yapmış olduğu tekelcilikten başka bir şey değil. Elbetteki emeğe saygı duyulmalı ama benim anladığım kadarıyla önceki sistemini tamamıyla değiştiriyor. Çok kişinin canı yanacak desenize..

    YanıtlaSil
  4. Yapılan açıklamalar algoritmanın değiştiği değil, geliştirildiği şeklinde.Bundan önce 3 Kasım tarihinde Google algoritmasıyla ilgili bir duyuru daha yapmıştı ve o güncellemeden sonra Blog Hocam'ın organik trafiğinde ciddi bir artış olmuştu.

    Penguen agüncellemesinde de amaç kalitesiz siteler filtrelemek.Eminimsiz de bir bilgiye ulaşmak için sıkça Google'a başvuruyorsunuzdur.Aradığınız bilgiye en kısa ve en hızlı şekilde ulaşmak istemez misiniz? O halde canı yanacak olan spammerların aramalarda gözükmeyecek olmasından memnun olmalısınız.

    YanıtlaSil
  5. Hocam yazınızı okudum.Sizin ve r10'da fikri olan herkesin yazısını okudum ama anlayamıyorum.Dört senedir %100 özgün ve hiçbir seo çalışması yapmadığım, gerçekten kaliteli ve okuyucu kitlem olan, beğenilen blogum bu algoritmadan aşırı derecede olumsuz etkilendi.

    Yaptığım araştırmalar sonucu yazılarımı kopyalayan, sitemi taklit eden, re write ile değiştirip yazanlar sıralamada bende çok daha fazla öne geçtiler.Ki ben en önemli kelimemde 78. sıraya kadar geriledim.

    Algoritma güncellemesi başlamadan önce dört senedir blogladığım adresimi özel etki alanına taşımıştım.Algoritmada buna denk geldiği için bir karışıklık olduğunu düşünüyorum.Sonuç olarak 301 yönlendirmesi ile bu kadar hit ve sıra kaybetmem mümkün değildi.Yaklaşık olarak günlük 6 bin tekil ziyaretçim var iken şimdi 2 bin tekil ziyaretçiye kadar düşmüş bulunuyor ve daha da geriliyorum.Özelilikle çok önemli kelimelerde google tozlu sayfalarında bulunmaktayım.

    Yani hocam yazınıza malesef katılmıyorum.Google hile yapan siteleri cezalandıracam diye bir çok kaliteli siteyi harcamıştır.R10'da takip ettiğim kadarı ile kaliteli ve özgün olan bir çok site malesef olumsuz etkilenmiş, hacklink yapan, henüz yeni ve içeriği doğru durüst oluşmamış siteler ilk sayfalara gelmiştir.

    Sizin siteniz ya da sitelerinizin bu güncellemeden olumsuz olarak etkilenmemiş olması kaliteli ve özgün olmadınız değil, tamamen tesadüftür.Bunun en canlı şahidi benim 4 senelik kaliteli ve özgün, belli bir kesime hitap eden sitemdir.

    Sonuç olarak şimdiye kadar para kazanma ya da hit kazanma yollarına başvurmayan ben, bu güncellemeden sonra seo çalışmaları yapmak zorunda hissettim kendimi.Ve Google'dan yeniden değerlendirme talebinde bulundum.Ki Google'ın kararları genelde nihaidir.Çok nadir kullanıcı görüş öneri ve şikayetlerini dikkate alır.

    Bu güncelleme saçmalığın daniskasıdır.Örnek olarak google'a "Dişçi" yazdığınız da karşınıza çıkan sonuçları incelemenizi tavsiye ederim.Bunun gibi benzer sonuçlar çoktur.

    Hocam bu kadar yazdım bari aklıma gelmişken bir soru sormak isterim :).Sayfalar özelliğini kullanmak istiyorum ama sayfaların sitenin en tepesinde, site bilgisi ve logosunun da üzerinde çıkmasını istiyorum.Bunu nasıl yapcağım konusunda bir fikrin var mı acaba ?

    YanıtlaSil
  6. @CybeR r
    Öncelikle şunu belirteyim sitenizin Google Penguen güncellemesinden olumlu veya olumsuz etkilenmesi mümkün değil.Google algoritma güncellemelerini öncelikle ingilizce sitelere uygular.1-2 ay geçtikten sonra diğer dillerdeki sitelere uygular.

    Kaliteli bir blogum var demişsiniz ama neye göre kaliteli? Google'ın web yöneticileri için yayınladığı yönergeleri herkes okuyabilir.Eğer bu yönergelere uygun olduğunuzu düşünmenize rağmen bir önceki Panda güncellemesinden olumsuz etkilendiğinizi düşünüyorsanız Google'dan sitenizi tekrar incelemesini talep edebilirsiniz.

    Son olarak şunu söyleyim ben kesinlikle SEO uzmanı değilim.Bu tür önemli gelişme ve haberleri resmi kaynaklardan ve Matt Cutts gibi SEO konusunda söz sahibi kişilerin yazılarından faydalanarak yazıyorum.Bazı konularda ise bizzat edindiğim tecrübeleri paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Serdar Kara,

    Mümkün değil demişsiniz ama bunu yaşayan bir tek ben değilim ki ? Sanırım bu konudaki gelişmeleri takip etmediniz.25 Nisan'da penguen güncellemesi Türkiye'de yani Türkçe sitelerde uygulanmaya başladı.Binlerce site bu algoritmadan etkilendi.Bazıları %100 hit kaybına uğradı ve aramalardan silindi.Bir çok kişide %25 ve %50 hit kaybettiğini iddia ediyor.

    Penguen güncellemesinden en sağlıklı bilgiyi birden fazla sitesi olumlu ya da olumsuz etkilenen kişilerin yorumları verir sanırım.Bu yorumlarda genelde yeni sitelerin yükseldiği, eski sitelerin düştüğü yönünde.Gerçekten Seo çalışmasını abartan siteler hakkettiğini buldu ama arada yaşta yandı malesef.

    Hocam benim sitemi ve ne kadar özgün olduğunu sormuşsunuz.Site adresimi vermemde bir sakınca yok.Neye göre kaliteli olduğunu siz taktir edersiniz artık.

    www.windows8li.com

    Güncellemeden önceki adresim: windows7li.blogspot.com

    Bu arada sorumu cevapsız bırakmışsınız :)

    YanıtlaSil
  8. Forumlarda algoritmadan etkilenip hit kaybı yaşadığını iddia eden kişileri incelerseniz o yorumları ciddiye almamanız gerektiğini görürsünüz.Hemen hemen hepsi hile hurdayla bir şeyler yapmaya çalışan çoluk çocuk.

    Ben halen 24 Nisanda Matt Cutts tarafından bir blog yazısıyla duyurulan Penguen güncellemesinin dediğiniz gibi 1 gün sonra Türk siteleri etkileme ihtimali olmadığını düşünüyorum.Siz bunu webmaster forumlarındaki yorumlara göre söylüyorsanız bilgi kaynağınızı değiştirmenizi öneririm.

    Sitenizi incelemedim çünkü bir siteyi benim veya sizin kaliteli bulup bulmamamız hiç önemli değil.Google resmi blogunda ve yardım dökümanlarında siteleri neye göre kaliteli veya kalitesiz olarak ayırdığını açıkça yazmış.Önemli olan onlar.

    Bu arada algritmalarının mükemmel olduğunu Google'da iddia etmiyor.Zaten kusursuz bir algoritmaya sahip olsalar sürekli güncellemeye gitmezlerdi.Örneğin sizin doğal şekilde kullandığınız bir keyword'ü Google stuffing olarak algıyabiliyor ve sizi spam olarak işaretleyebiliyor.Bu benim de başıma geldi.

    İletişimden yazarsanız sorunuzu cevaplayabilirim.Zor bir şey değil.

    YanıtlaSil
  9. Serdar Kara,

    Google penquen algoritmasının Türkçe sitelerde de uygulandığını anlamak için Matt Cutts'un açıklamalarını irdelemeye gerek olmadığını düşünüyorum.Zaten bunu anlamak için bir web siteniz olmasına bile gerek yoktur aslında.Sadece bir kaç arama sorgusu kullanarak ilk sayfada çıkan siteleri incelemeniz yeterlidir.

    Forumlara gelince.Sadece r10'un bir konusunda 57 sayfa yorum yapılmış bu konuda.Bu da 570 yorum yapar.Sanırım yeterlidir.

    Soruma gelince, kalsın hocam...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Serdar Hocam,
    Yorumlardaki bir sözünüze kafam takıldı. İlk olarak sözünüzü daha sonra da sorumu yazacağım.
    @Serdar Kara
    Örneğin sizin doğal şekilde kullandığınız bir keyword'ü Google stuffing olarak algıyabiliyor ve sizi spam olarak işaretleyebiliyor.Bu benim de başıma geldi.
    Sorum: Spama düşüp düşmediğimizi nereden bakabiliriz ve ne gibi durumlarda spama düşebiliriz.

    YanıtlaSil
  11. @sadık bozkurt
    Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat etmelisiniz.Siz doğal bir şekilde kullansanız bile Google bunu spam olarak algılayabiliyor.

    Spame düştüğünüz kelimeye ait arama sonuçlarında çıkmaz ya da her zamankinden çok daha düşük sıralarda çıkarsınız.

    YanıtlaSil
  12. gerçekten bu konuda çok insan cezalandırıldı.bende seo çalışmalarımı biraz abartmıştım ve bir sabah uyandığımda sitemi 50. sayfada buldum.diğer sitemin seosunu kasmadan yapmaya başladım ama daha 2 . sayfadayken bile kelime analizinde çok gerilere atıldım.bu iş iyice kafamı kurcalamaya başladı.google artık yavaş yavaş seo cu sitelerin fişini çekecek gibi gözüküyor.hayırlısı

    YanıtlaSil
  13. Merhaba makalenizi sonuna kadar okudum ve çok faydalı buldum. Her çıkan algoritmayı takip etmeye ve ona göre önlemler almaya çalışıyorum. Ancak korktuğum şey inşallah bir algoritma için önlem alırken diğeri için yanlış bir şey yapmayız..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.