Blogger’dan Yeni Özellik: Özel Permalinkler

Blogger kullanıcılarının gelişmesini en çok istedikleri şeylerin başında şüphesiz SEO kontrolü ve deneyimi geliyor.Blogger da kullanıcılarının bu beklntisini kraşılayacak adımları atmaya devam ediyor.Blogger Draft’ta kullanılmaya başlanan ve çok yakında normal kumanda panelinde de aktifleşecek olan son özellik ise özel permalink ayarları.

 

Permalink Nedir?

 

Blogunuzda yer alan her hangi bir yazının  başlığına tıkladığınızda tarayıcınızın adres satırında gözüken URL’ye permalink ya da permanent link ( kalıcı bağlantı ) denir.

 

Blogger’da biryazı yayınladıktan sonra Blogger o yazınızın permalinkini 35-40 karakter olacak şekilde otomatik olarak belirler.Eğer başlıkta türkçe karakterler kullandıysanız oluşturulan bu otomatik permalinkanlamsız bir URL olur ve arama sonuçlarında sizi 1 adım geriye iter.

 

Daha önce bloguma misafir yazar olan Burak Göç, Blog Hocam için yazdığı SEO Dostu Url Oluşturalım başlıklı yazısında bu konudan bahsetmiş ve bu sorun için meşakkatli de olsa bir çözüm bulmuştu.Artık o yazıda anlatılan ve çoğumuzun üşendiği için uygulamadığı bu hileye gerek kalmayacak çünkü Blogger, Draft panelinde özel permalink ayarını kullanıma açtı.

 

Özel Permalink ( Kalıcı Bağlantı ) Nasıl Oluşturulur?

 

Yukarıda da söylediğim gibi özel permalink ayarı şu an için sadece Draft panelde mevcut.Bunun için öncelikle Blogger Draft paneine giriş yaparak yeni bir kayıt oluşturun.Yazınıın başlığını yazdıktan sonra sağ taraftaki Kalıcı Bağlantı seçeneğine tıkladığınızda yazı başlığınıza göre oluşturulan otomatik URL’yi göreceksiniz.

 

Örneğin ben yazı başlığına Özel Kalıcı Bağlantı Ayarı yazdım ve otomatik URL şu şekilde oldu: http://bloghocam.blogspot.com/2012/06/ozel-kalc-baglant-ayar.html

Blogger Özel Kalıcı Bağlantı Ayarı

 

Gördüğünüz gibi otomatik oluşturulan permalink türkçe karakterleri içermediği için oldukça anlamsız oldu ve beni Google aramasında bir adım geri attı.

 

Şimdi buradaki Özel URL seçeneğini işaretleyip SEO dostu bir permalink oluşturacağım.Özel URL olarak Ozel-Kalici-Baglanti-Ayari yazarsam türkçe karakterlerden kurtulmuş olurum böylece permalinkim daha anlamlıı bir hale dönüşür: http://bloghocamtest.blogspot.com/2012/06/Ozel-KaliciBaglantiAyari.html

 

Blogger Özel Kalıcı Bağlantı Ayarı

 

Blogger eski arayüze alışan kullanıcılarını (ben de dahil) yeni arayüze geçmeye bir türlü ikna edemediği için tüm eski arayüzü tammamen iptal etme kararını aylar öncesinden almasına rağmen sürekli erteliyordu.Bu sırada kullanıcılara yeni arayüze geçmeleri içinyeni sebepler üretmeye devam etti.Son sebebimiz de bu özel permalink ayarı.Bakalım yeni arayüze geçmeye ne zaman mecbur bırakılacağız.

27 yorum:

  1. Bu özellik varsayılan hale geldiğin de (tabi draftta da) her yazı için ayrı ayrı uygulayacağız değil mi ? Yani her yazıyı yazdığımız zaman bu özelliği kullanarak o yazı için kalıcı bağlantı oluşturacağız değil mi ?

    YanıtlaSil
  2. Evet, her yazı için özel URL'ler oluşturacaksınız.

    YanıtlaSil
  3. Oldukça yararlı. Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  4. Bir sonraki yazımda bunu denemeyi düşünüyorum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Hocam zaten bunu bir şekilde kolayca yapıyorduk. Türkçe karakter olmadan başlık yazıp yayınlıyorduk sonra başlıgı tekrar düzgün yazıp güncelliyorduk bu bana hiç zor gelmiyor :)

    YanıtlaSil
  6. Peki bunu şu şekilde ayarlamaya bilrimiyiz
    Örnek : bloghocam.blogspot.com/deneme
    Bu şekilde tamamen ayarlana bilir mi ?

    YanıtlaSil
  7. Hasan Ekşi öyle bir şey yok:)

    YanıtlaSil
  8. @murat
    O yöntem size kolay geliyorsa o şekilde yapmaya devam edebilirsiniz.

    @Hasan Ekşi,

    Blogger'da permalink yapısı blogismi.com/tarih/başlık.html şeklindedir.

    YanıtlaSil
  9. @murat'a katılıyorum. İyi güzel olmuşta bunalardan ziyade geliştirmeleri gereken daha önemli şeyler var. Mesela blogger şu yorum kısmına ne zaman müdahale edecek acaba... Alıştıra alıştıra mı geliştiriyorlar anlamadım ki..

    YanıtlaSil
  10. @murat & @Fırat Yalçın

    O şekilde istediğiniz kadar uzun yazamazsınız. Bu yeni gelen özellikler istediğinizi uzunlukta link yazılabiliyor.

    YanıtlaSil
  11. kalıcı bağlantı kısmı bende çıkmıyor :S

    YanıtlaSil
  12. @supercellma
    Blogger hesabınıza buradan giriş yapmalısınız

    YanıtlaSil
  13. Furkan, onu bilmiyordum o zaman işe yarar tabi linkler yarıda kesilmemiş olur. Fırat ın dediği gibi şu yorum formuna bi el atın be kardeşim :)

    YanıtlaSil
  14. @furkan

    İşte bu güzel bir haber,farkındalık.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Bunun yerine mesela wordpresteki gibi türkçe karakter desteklesede bu işlerle uğraştırmasa milleti daha iyi olurdu, birde kalıcı bağlantılardaki url yapısında tercih seçenekleri olsa mesela şu tarih olayını falan kaldırabilsek süper olurdu.

    YanıtlaSil
  16. gerçekten iyi olmuş.benim blogda genelde uzun uzun isimler kullandığımdan sıkıntı oluyordu.böylesi çok güzel olacak.ayrıca draft.blogger kısmını da ilk defa öğrenmiş oldum.teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  17. öncelikle çok teşekkürler gerçekten yeni şeyler örettiniz bana. bende yeni blog açtım 3 hafta oluyor. ancak ressimlerim googledeki görsellerde çıkmıyor. bunu için bir ayar varmı

    YanıtlaSil
  18. @DEHLİZLERİM
    Resimlerinizin görsel aramalarda çıkması için resimlere alt ve title etiketleri eklemelisiniz.

    YanıtlaSil
  19. peki nasıl yapılıyor bu işlem

    YanıtlaSil
  20. Kumanda panelinde yeni post oluştururken resmin üzerine tıklayınca gözüken menü çubuğundan özelliklere tıklayın, başlık ve alternatif metin kısmına resmin ne ile alakalı olduğunu belirten bir anahtar kelime yazın.

    YanıtlaSil
  21. Özel robot başlık etiketleri nedir bununla ilgili yazı yayınlarmısınız

    YanıtlaSil
  22. hacım o aradaki yıl ve ay kısmını kaldıramıyor muyuz

    YanıtlaSil
  23. @futurenet
    Hayır, kaldıramayız.

    YanıtlaSil
  24. İşte bu güzel bir haber,farkındalık.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba, öncelikle bu faydalı yazılarınız için çok teşekkürler. Size sormak istediğim bir şey var. Bloğumda yazdığım konuyu arama motorlarında arattığımda yalnızca bloğumun ismi gözüküyor. Konu Başlığı - Blog Adı gözükmesini istiyorum ancak nereden ayarlamam gerektiğini bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.