Google’da Üst Sıraları Hedefleyin!

Google’ın dünyada en çok tercih edilen arama motoru olmasında sağlıklı işleyen algoritması ve site indeksleme modüllerinin başarısı yatmaktadır. Bu nedenle, yazılarının google sıralamasında daha iyi yerlere gelmesini isteyen blogcular için en doğru yol; son zamanlarda sıkça artan, backlink kazandırma iddiası ve/veya blogunuzun tanıtımı için koşullar sunan sitelere başvurmadan önce, özgün içerik oluşturmaktan geçer. Tam burada, üst sıraları hedefleyen yazarlar için yüksek google pagerank değeri ve düşük alexa sıralaması en önemli noktalardır.

 

vGoogle’da Üst Sıraları Hedefleyin!

 

SEO, yani; “arama motoru optimizasyonu” için bugün kurumsal kimliği önplanda olan siteler başta olmak üzere, kar amacı güden bir çok blogcununda çeşitli hizmet kanallarıylada başvurduğu bir çalışma. Google’da hakettiğiniz yerde olmadığınızı düşünüyorsanız, sizin içinde “blogunuzun ayarlarıyla oynamanın vakti” geldi demektir. Her blogcu, dikkat edeceği birkaç küçük nokta ile kendi SEO çalışmasını yapabilir.

 

İşte Blogcular için bazı basit ipuçları;

 

1-) Google, Blogger görsellerini önemser;

 

Bir google hizmeti olan Blogger, görseller açısından Google’ın en kısa sürede indekslediği blog hizmetidir. Bu nedenle sitedeki postların mümkün olduğu kadar görsel içermesi önemlidir fakat dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var;

 

* Görselleriniz özgün olsun.

 

Postunuza eklediğiniz görsellerin, muhtemel benzer içeriğe sahip görsellerden öne çıkması için görsellerinizi “farklı” ve “özgün” hale getirmelisiniz, bunuda; aldığınız görseli farklı kaydederek yani boyutunu/niteliğini değiştirerek sağlayabilirsiniz. Mümkünse kullancağınız görsel, benzer alanda sizinle yarışacak konularda kullanılmış olanlardan daha dikkat çekici olmalı.

 

* Görselinizi yeniden adlandırın.

 

Google’ın en ilginç hizmetlerinden biri olan, “görsel sürükleyerek arama yapma” imkanından da anlıyoruz ki; google, anahtar kelimeler için ilgili konularda eklenen görselin adınıda değerlendiriyor. Örneğin üstte kullandığım görselin adı, sıkça rastladığımız şekilde ”..4j3p98.png” gibi anlamsız değil, konu başlığıyla alakalıdır. Resmi farklı kaydederek görebilirsiniz.

 

* Görsel sayısı, içeriğin barındırdığı karakterle orantılı olmalı.

 

Konu ile ilgili olarak, gönderilere eklenen görseller aramalar için Google tarafından indekslenirken, içerikle ilişkilendirilir. Eğer içerik; “kısır”, “kısa” veya yeterince görselle ilgili kelime içermiyorsa; yalnızca başlığınızın görselinizle ilgili olması, iyi bir sıralama için yetersizdir.

 

2-) Uzmanlık yazıları yazın;

 

Menfaatçi ziyaretçi ve meraklı ziyaretçi arasındaki ayrımın başladığı nokta, her zaman; “uzmanlık yazıları” olarak nitelediğim faydalı içeriklerdir. Google’ın pagerank değeri açısından en fazla önem verdiği nokta, özgün ve faydalı içerik.

 

Uzmanlık yazısını örnekle açıklayım;

 

Şu an okuduğunuz bu yazının başlığı; “Google’da Üst Sıraları Hedefleyin!”. İçeriğimizde ise; “blog”, “görsel”, “site”, “pagerank”, “google” ve “seo” gibi konumuzla tam olarak ilgili kelimelere sıkça yer veriliyor. Bu demek oluyor ki; yazımız, üst sıra hedefi veya benzer konularda Google’a başvuran bloggerlara tam olarak istediğini sunabilecek yetide faydalı bir yazı.

 

Bir başka açıdan sıralamaya etkisini ele alırsak; uzmanlık yazıları ziyaretçisine faydalıdır, buda demek olur ki, ziyaretçi ulaştığı sitede daha fazla zaman geçirecektir. Siteye ulaşan ziyaretçinin, sayfada geçirdiği sürenin uzunluğuda Google sıralama algoritmasının temel taşı olan pagerankı doğrudan etkiler.

 

Günlük gibi nitelendirilebilecek tarzda yazıların olduğu blogların, alexa sıralaması ve pagerank puanı açısından başarısızlığını, yukarıda anlattığım; “uzmanlık yazısı” bağlamında değerlendirdiğimizde konu daha iyi anlaşılacaktır.

 

Bu tip yazılarda, Popüler öğelere fırsat buldukça yer verin.

 

3-) Back link kazanmaya çalışın, fakat dikkatli olun!

 

Sayfa dışı seo uygulamarının başında “back link” kavramı gelir. Pagerankı yüksek sitelerden alacağınız tıklanmalar, özellikle ilgili site ile benzer içeriğe sahipseniz Google sıralamanızı olumlu yönde etkiler. Pagerank değeri 1 olan siteden 100 kez link almak yerine; pagerank’ı 5 olan benzer içerikli siteden bir kez link kazanmak; sizinde pagerank puanınızı arttıracaktır. Fakat bu varsayım, kazanacağınız back linkin ait olduğu sitenin; özgün içereğe sahip olması, legal, kaliteli ve dönüşlü ziyaretçisinin yoğun olmasınada bağlıdır.

 

Yazının başında da değindiğim gibi; bugün, blogcuların back link kazanmak adına atacağı adımları, bilgisiz olmalarından faydalanarak kötüye kullanan çok sayıda site mevcut. Google tıpkı içerik indekslerken yaptığı gibi, bu siteleride belirli aralıklarla kara listesine ekliyor. Bunlardan biriside sizin blogunuz ya da siteniz olabilir. Dikkat!

 

Blogunuzu seviyosanız; hırs ile asla bu yola başvurmayın. Kaliteli içeriğiniz ile zamanı geldikçe güvenilir siteler tarafından referans verileceğinden kuşkunuz olmasın.

 

4-) Sitenizi güncel tutun;

 

Deneysel olarakta kolayca farkedebileceğiniz bir gerçek olan site güncellemenin Google sıralamasına etkisini, blogunuzu terketmişseniz kolayca farketmişsinizdir aslında. Yine aynı şekilde; düzenli olarak sitenizi güncellediğiniz sürece, site içeriğiniz sizi hakettiğiniz alexa sıralamanıza doğru yaklaştıracaktır.

 

Unutmayın; Google, güncel bloglara içerilen benzer konularda öncelik tanır.

 

5-) Meta Taglar kullanın;

 

Sitenizin kodlarında, “head” bölümüne yerleştireceğiniz bazı kodlar ile, arama motorunun sitenizi denetimini düzenleyebileceğiniz gibi, Google arayüzünde sitenize istediğiniz açıklamalarla yer vererek ziyaretçinin dikkatini çekebilirsiniz.

 

Son olarak; yazılarınızda bold, italic karakterlere ve tırnak işaretlerine gerek gördükçe yer verin.

 

Yazar Hakkında: Bu yazı Mustafa BAŞER tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.Yazarın diğer yazılarını kişisel blogu olan Cafe Mystic’te okuyabilirsiniz.

18 yorum:

  1. Yazı fena değil ama ufak bir eleştiri yapmadan geçemeyeceğim. Bu yazıyı yazarken verdiğin önemi kendi kişisel blogundaki yazılarında da göstersen daha iyi olurdu. Her ne kadar kendini ifade ediyorsan da blogunda çok sık kullandığın bazı kelimeler, blogunu daha kötü göstermiş. Şahsen bu yazıyı okuduktan ve blogunu ziyaret ettikten sonra bu yazıyı senin yazdığına inanmak biraz zor oluyor haliyle. :)

    YanıtlaSil
  2. @polat büyükarslan;

    yazıdaki ipuçlarının tamamını ve hatta fazlasını kendi blogumda da kullandığımdan emin olabilirsiniz.

    ayrıca; "yazıyı her kim yazdıysa, kendiside uygulamalıdır!" diye bir yasa yoktur. önemli olan birine fayda sağlayacak bilgilerin dökümüdür.

    YanıtlaSil
  3. Benim bahsettiğim şey ipuçlarını kendi sitende kullanıp kullanmaman değil. Ne demek istediğimi anlamamışsın. Yazı dilinden bahsediyorum. BlogHocam'a gönderdiğin yazı gayet düzgün yazılmış. Belli ki yazarken özen göstermişsin.

    Kendi blogunda *ikip atmak, *uşt vs kelimeler kullanman hoş olmamış. Bunu belirtmek istedim sadece. Bu yazını okuyunca blogunu ziyaret ettim. Oradaki yazı dilini görünce de hemen blogundan çıktım. Mesela Serdar'ın diğer bloglarda yazdığı misafir yazıları ile kendi blogunda yayımladığı yazılardaki kullandığı dil aynı. Bu ona iyi anlamda geri dönüş sağlar.

    Yazı içerisindeki ipuçlarını muhakkak uygulamışsındır. Ona bir lafım yok. Belki de senin yazım tarzın budur. Öyleyse diyecek başka bir sözüm yok. Benimki sadece yapıcı bir eleştiri. Kişisel algılama. Bir başkası da aynısını yapsa ona da aynı şeyi söylerim.

    YanıtlaSil
  4. @Polat Büyükarslan:

    açık bir şekilde yazmadığınız için anlamamam normaldir.

    her blogcunun bir tarzı vardır. bu konuda ilk kez eleştrilmediğim gibi, sonda olmayacaktır.

    tamamen size ait görüşler, saygı duyuyorum; zaten blogum, 2 argo söz görüp çıkan ziyaretçi için yazılmamaktadır.

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Yazın için teşekkürler Mustafa BAŞER ama @POLAT Büyükarslan' a katılmadan geçemeyeceğim .. bloguna baktım 1 yazını okudum ve kullandığın kelimeler ve kendini yüksekten bakarken bulduğun blogcu dünyasına.... kendi tarzını oluşturan insanlara özellikle şu yazında http://cafemystic.blogspot.com/2012/05/blog-tantm-ve-twitter-kullanm.html
    evet sana bazı blog yazarları tiksindirici gelebilir yaptıklarıyla o zaman sen rahatça dile getiriyor-san bunu benimde sana dile getirmeme aldırmasın ... herkesin tarzı kendine :) sana saygı duyuyorum fakat tarzın oldukça gıcık olunası ayrıca tiksindirici bunları söylemenin pek çok yolu varken senin en argosunu seçmen senin sitenin kalitesinden ileri geliyor... sana başarılar dilerim ama bu pek kolay değil sanırım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bernnayıldız

      Teşekkür ederim, umarım faydalı olmuştur yazımız.

      Rica ederim.

      Sil
  6. blog yazan kişi önce kendisi için, daha sonra da hani öyle keyfi isterse başkaları için yazabilir bence :) ne de olsa blog dediğimiz şey bir nevi açık günlük gibi... yazarın tarzını eleştirmek yerine sayfayı kapamayı tercih edebilmeli kişiler. bu arada benim gibi yeni blog yazanlar için de gayet yararlı bir yazı bu :)

    YanıtlaSil
  7. @AmaçsızÇocukTribi

    çok Teşekkür ederim, çok sevindim; yararlı olur mutlaka.

    SEO yazısı ile faydalı olup, buna sevinirken; insanlara tarayıcıdaki "x" butonunun yerini öğretememek çok acı ve komik :) çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Eğer okunmak için yazıyorsan yada başkalarının okuyabileceğini göz önüne alarak yazıyorsan ... ELEŞTİRİLERE açık olmak lazım unutmayın herkes sizin gibi düşünmeyebilir... ama bunu uygun bir dille dile getirmek okuyanın en doğal hakkıdır ayrıca ne anlamsız bir yorum olmuş "x" butonunun yerini öğretememek çok acı ve komik :) çok teşekkürler :)sözleri inan çok ama çok güldüm bundan daha iyi söyleyeceğin şeyler olmasını umuyordum... bu kadarda kolaycı olma...

    YanıtlaSil
  9. budur işte cümle :

    AmaçsızÇocukTribi :

    blog yazan kişi önce kendisi için, daha sonra da hani öyle keyfi isterse başkaları için yazabilir bence :) ne de olsa blog dediğimiz şey bir nevi açık günlük gibi... yazarın tarzını eleştirmek yerine sayfayı kapamayı tercih edebilmeli kişiler. bu arada benim gibi yeni blog yazanlar için de gayet yararlı bir yazı bu :)
    aynen katılıyorum. bloghocam siz çok yaşayın ve rahat olun sevgiler .

    YanıtlaSil
  10. @bernayıldız:

    sorularınız ve eleştirileriniz için şurayı kullanabilirsiniz; mustafabaser99[at]gmail.com

    güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.

    * bu arada, "x" butonu sağ üsttedir.

    YanıtlaSil
  11. yazınızı begendim.yazınızın noktasına bile dokunmadan http://sonsuzlukhecesi1.blogspot.com/
    sıtemın konuk yazarlar kosesınde yer verdım.teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. @Onur Kahraman
    Dalga mı geçiyorsunuz? Konuk yazarlığın ne olduğunu anlamamışsınız siz :) Yazıyı blogunuzdan kaldırın ve konuk yazarlığın ne olduğunu anlamak için pdf formatında hazırladığım rehberi okuyun.

    YanıtlaSil
  13. @Onur Kahraman:

    baştan aşağı;

    "konuk yazarlık ne değildir?" sorusunun cevabı durumundasınız bu yaptığınızla. ibretlik.

    içeriğin kaldırılması yönünde takipçi olacağım.

    YanıtlaSil
  14. SEO Hakkındaki değerli bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel. Teşekkürler.

    Ne çok hataya sevk ediliyormuşuz meğer.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler. Özellikle fotoğraf ismi konusu ilgimi çekti, deneyeceğim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.