Facebook’ta Görünürlüğünüzü Arttırın

Blogcular dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook’ta blogları için hayran sayfaları oluşturarak oradaki hedef kitleleriyle etkileşime geçiyor ve bloglarının promosyonunu yapıyorlar.Peki sayfalarının beğenerek onları takip etmeye başlayan hayranlarının kaçına ulaşabiliyorlar?

 

Facebook sayfanızda paylaştığınız bir gönderinin, sayfanızı beğenen herkese ulaştığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.Paylaştığınız gönderiler hayranlarınızın sadece belli bir kısmına ulaşır ve bunu Facebook’un “EdgeRank” isimli algoritması belirler.

 

edgerank

 

EdgeRank Nedir?

 

EdgeRank, yularıda da bahsettiğim gibi hangi gönderinizin hangi takipçide gösterileceğini belirleyen algoritmanın adıdır ve şu 3 faktöre bağlıdır:

  • Yakınlık: Gönderilerinizin, daha önceki gönderilerinize yorum yazarak,  beğenerek, paylaşarak sizinle etkileşimde bulunan kişilerde gözükme oranı çok daha fazladır.
  • Ağırlık: Sayfanızı beğenen bir kişi, daha önce fotoğraf türündeki gönderilere daha fazla ilgi gösterdiyse, bundan sonraki fotoğraf türündeki paylaşımlarınızın, o kişide gözükme oranı fazladır.
  • Zaman: Gönderinizin ne kadar yeni olduğu ve sayfanızı beğenen kişinin Facebook hesabına ne sıklıkla girdiği, gönderinin o kişide gözüküp gözükmeyeceğinde rol oynar.

 

EdgeRank Neden Önemlidir?

 

Ben gönderimi Facebook sayfamda paylaşırım, insanlar sayfamı ziyaret edip linkime tıklar ve gönderimi beğenir diye bekliyorsanız çok büyük bir hata yapıyorsunuz demektir.Çünkü Facebook sayfasında paylaşılan bir öğeyi beğenen veya yorum yazanların %96’sı bu gönderiyi kendi zaman tünellerinde gördüklerinde etkileşime geçiyorlar.

 

Facebook’a giren bir kullanıcı, zamanının %27’sini zaman tünelindeki gönderilere bakmakla geçiriyor.Ve Alexa verilerine göre Facebook, Google’ı da geride bırakarak Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitesi olmuş durumda.

 

İşte tüm bu nedenlerden dolayı her blogcu Facebook’ta ve insanların zaman tünelinde olmak zorunda.

 

EdgeRank Nasıl Geliştirilir?

 

Daha fazla kişinin zaman tünelinde gözükerek, Facebook’tan daha fazla trafik sağlamak istiyorsanız EdgeRank’inizi geliştirmelisiniz.Bunun için yapablecekleriniz şunlar:

  • Kısa Yazın: Sosyal medya ajanslarının araştırmalarına göre 100-250 karakter arasında yazılan mesajlar %60 daha fazla yorum, beğeni ve paylaşım alıyor.
  • Görselliğe Önem Verin: Paylaşımlarınızda fotoraf ve video içerikleri kullanmaya dikkat edin.Fotoğraf ve video içeren gönderilre %100 daha fazla etkileşim getiriyor.
  • Katılıma Çağırın: Hayranlarınızdan yorum yazmalarını ve beğenmelerini rica edin.Zaman zaman küçük yarışma ve oyunlar düzenleyerek katılımı arttırın.
  • Sık Paylaşın: Facebook sayfanızda paylaşım yapma sıklığınız ne kadar artarsa hayranların zaman tünelinde gözükme şansınız da o kadar artar.Unutmayın insanların %96’sı zaman tüneline düşen gönderiler sayesinde sizinle etkileşime geçiyor.
  • Zamanlamayı İyi Yapın: Her asyfanın takipçi kitlesi birbirinden farklıdır.Benim sayfamı takip edenler sabahları online olurken, sizin takipçileriniz gece yarısı online olabilir.Çeşitli denemeler yaparak en çok hangi zaman aralığında yaptığınız paylsşımlara reaksiyon aldığınızı tespit edin paylsşımlarınız saatlerde yapmaya çalışın.
  • İlgili İçerik Paylaşın: Blogunuzun ismiyle açtığınız Facebook sayfasında sadece blogunuza ait içerik ve linkleri paylaşmak doğru değildir.Sayfanızı beğenenlerin ilgisini çekecek konularda haberler, fotoğraflar, videolar ve linkler paylaşın.

    7 yorum:

    1. Zamanlamanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum

      YanıtlaSil
    2. selam blog hocam sizden birseyler daha ogrendim cok teskkuler paylasdiniz bilgiler icin
      rabim ilminizi artirsin
      selamlar saygilar

      YanıtlaSil
    3. Zamanlama gerçeklten çok önemli. Yazı da yazanların hepsine tamamen katılıyorum..

      YanıtlaSil
    4. Çok doğru...bilgiler için teşekkürler...

      YanıtlaSil
    5. Çok iyi bir analiz ve özet olmuş.

      YanıtlaSil
    6. bir blog sitesini yönetmek şirket yönetmekten daha zor.Çünkü tek başınasınız:(

      YanıtlaSil
    7. Fazlasıyla doğru hata aşırı doğru biraz hata yapsaydınız keşke :D

      YanıtlaSil

    Blogger tarafından desteklenmektedir.