İstenmeyen Bağlantılar İçin Google Disavow Aracı

Nisan aynın sonlarında Google, arama sonuçlarında üst sıralarda üst sıralarda gözükmek için yapılan spam backlink çalışmalarını hedef alan Penguen algoritmasını duyurmuştu.Bu algoritmayla birlikte Google, spam backlink çalışması yapan siteleri cezalandırmayı amaçlıyordu ancak bu drum başka bir sıkıntının da doğmasına yol açmıştı.Negatif SEO…

 

Negatif SEO Nedir?

 

Spam backlink çalışmalarının sitelere verdiği zararı anlayan kişiler, bu durumu rakiplerinin aleyhine kullanmaya başladılıır ve böylece negatif SEO kavramı oluştu.

 

Sıralamada kendinden daha üst sırada yer alan bir sitenin sıralamasını düşürmek isteyen kişiler, o site için spam backlink çalışmaları yapmaya başladılar ve Google tarafından cezalandırılıp sıralamada gerilere üşmesini sağladılar.

Google Disavow Aracı Nedir?

 

Google Penguen algoritmasının yol açtığı bu olumsuz durum yüzünden bir süredir Google’dan karşı bir hamle bekleniyordu ki geçtiğimiz günlerde Matt Cutts, resmi Google blogunda yaptığı bir açıklamayla, sitelere gelen ancak istenmeyen linkleri reddedebileceğiniz Disavow aracını duyurdu.

Yukarıda bu aracın ortaya çıkmasına neden olan “Negatif SEO”  kavramından bahsetmeye çalıştığım.Eğer siz de negatif SEO saldırısına maruz kaldıysanız ve bilmediğiniz sitelerde yüzlerce spam link alıyorsanız bu aracı kullanarak, istemediğiniz bağlantıları reddedebilir ve Google’ın bu linkleri görmezden gelmesini sağlayabilirsiniz.Böylece siteniz bu olumsuz SEO saldırılarından etkilenmemiş olur.

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?

Öncelikle bu aracın, Google Penguen güncellemesi sonrasında negatif SEO saldrısına maruz kalan siteler için olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.Son zamanlarda Google sıralamalarınızda ciddi düşüşler yaşadıysanız, Google Webmaster Central veya diğer üçüncü parti backlink uygulamalarını kullanarak spam olarak sitenize gelen bağlantıları tespit etmelisiniz.

 

Reddetmek istediğiniz siteleri tespit ettikten sonra Google Disavow aracına gidin. Burada açılır menüden iyileştirme yapacağınız sitenizi eçere bir sonraki adıma geçin.

Google Disavow tool


Şimdi br .txt dosyası oluşturarak içerisine spam link gönderen siteleri yazın.Txt dosyasına iki şekilde URL girebilirsiniz.

  • spam.com sitesinden gelen tüm bağlanttıları reddetmek için domain:spam.com
  • spam.com sitesindeki belli sayfalardan gelen bağlantıları reddetmek için her satıra bir adet olmak üzere
    http://www.spam.com/contentA.html
    http://www.spam.com/contentB.html http://www.spam.com/contentC.html

şeklinde oluşturduğunuz TXT dosyasını seçin ve gönderin.Google’ın bu bildirimi işleme koyması ve sitenizi yeniden değerlendirmesi 1-2 hafta kadar sürebilir.

 

Google Disavow tool

 

Önemli Not: Bizim gibi kişisel blog sahipleri çok büyük ihtimalle bu araca ihtiyaç duymayacaklardır. Gerçekten ihtiyacınız yoksa ve ne yaptıüğınızdan emin değilseniz bu aracı kesinlikle kullanmayın!

15 yorum:

  1. google yerinde bir özellik eklemiş.

    YanıtlaSil
  2. yararlı bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. herkezi derinden ilgilendirebilecek bir konu

    YanıtlaSil
  4. Henüz böyle bir saldırı olmadı ama olursa aklımın bir köşesinde artık :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de sık kullanılanlara ekledim. Teşekkürler Serdar abi. Şu an için bende de bir sıkıntı yok ama olursa faydalanacağım.

    YanıtlaSil
  6. Bende saldırı yok ama galiba aldığım Domain eskiden başka birine aitmiş o da hit kazanma sitelerine başvurmuş. Bunu engellemek için kullanacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Çok tşkler kardeşim işime yaradı gerçekten saolun.

    YanıtlaSil
  8. Çok sağol hocam senin sayende birtane sitem vardı o sorunu çözeceğim nasipse.

    YanıtlaSil
  9. Sağolun hocam.. güzel makale olmuş

    YanıtlaSil
  10. faydalı bir makale olmuş paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba hocam. Bu linkleri ret etmek olumsuz etkileri ortadan ne kadar sürede kaldırır?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Çok Olumlu Bir Yazı olmuş aynen uyguladım kendi sitem olan www.smartucak.com sitesinden abuk subuk çok bağlantı geliyor.

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize saglik , kaç gündur gormustum ama tam ne oldugunu anlamamistim.

    YanıtlaSil
  14. Hocam şimdi ben sitemi ilk açtığımda her hangi bir yere tıklayınca ayrı bir POP-UP ad-cash reklam penceresi çıkıyor, bunu nasıl engelleyebilirim... Lütfen cevap bekliyorum hocam...
    Bkz: harunistenci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  15. gerçekten ilginç bir araçmış bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.