Blogcu/Yazar Tıkanması…

Blog dünyasına giren herkes bu sorunu belli bir döne içinde yaşar. Çoğu bunu aşarken, çoğu belli bir dönem bloguyla bağlantısını keser. Yazarlığın, yazma eyleminin olduğu her meslek bu hastalık vardır. Donanımın ne kadar kuvvetliyse o kadar götürür seni, bu yüzden her gün yeni bir şeyler öğrenmek, onları kendince uygulamak gerekir.

 

Başlangıçta insanın yaptığı işe duyduğu aşkla birlikte yaratımı da üst seviyede olur. Yeni ortamın getirdiği yeni düşünceleri ortaya çıkar. Bunları bilinçsizce paylaşır. Hiç tükenmeyeceğini, hiç bitmeyeceğini zanneder ama kaçınılmaz son gelir, bulur kendisini. Sinemada senaryo yazarları için tanımlanan “yazar tıkanması”, blog dünyasında da blog yazarları için kullanılan ise “blogcu tıkanaması”dır.

 

kurşun kalem

 

Blogucu tıkanması esasen temelde çok belirgin sebepleri vardır. Blog yazarlarının kendilerini yeterli görüp, egolarına teslim olmasıdır. Başta üretimin çok iyi olması da bu egoyu ileri seviyelere taşır, fakat zaman o kadar acımasızdır ki , belirli bir süre sonra yetersizlikler, aksilikler kendini gösterir. Başta coşkulu ve dolu dolu yazan eleman artık tıkanır. Yaratımı durur, üretmez. Bunun sonucunda da zamanla, bloguyla arasına açılır. İlişkilerine bir süre ara verirler bir nevi.

 

Bir blogcunun tıkanma yaşamaması için yapması gereken en temel unsurlar bahsedeyim biraz. Esasen blogunu için yapılacak her şey sizin toplumsal hayatta, yani blog dışı hayatınızda yapmanız gereken şeyledir.

 

1- Kitap Okumalısınız

 

Kitap okumak hayatımızın en önemli parçası. Bir blogucuya yararı ise, hem yaratım hem de yazım aşamasındadır. Kitap okuyan bir blogcu zamanla yazdığı her kelimenin ne kadar anlamlı ve ne kadar okunaklı olacağını anlayacaktır. Kitap okumak düşünce ufkumuzu genişletebileceği gibi, yorum yapma yetimizi de arttıracaktır.

 

2- Gazete, Dergi Okumalıyız

 

Kitap okumak kadar önemlidir. Bizi ilgilendiren, bize hoş gelen dergileri olabildiğince takip etmeliyiz. Çünkü bu iletişim araçlarında sevdiğimiz bir bölüm illaki bulacağızdır. Gazete ve dergi gene kitap gibi bize düşünme yani yaratımda çok etkili bir araçtır.

 

3- Blogları Takip Edin…

 

Bu eylemi çoğumuz yapıyoruzdur. Eğer kişisel bir yazı yazıyorsak, bize benzer blogları araştırarak takip edebiliriz. Onların hayat perspektifine ne açıdan batkılarını inceleyip, ders çıkarmalıyız. Onlarında tıkandığı noktalar vardır ama herkesin bu farklıdır. Yalnız onları takip ederken onları bezememeliyiz!

 

4- Egzersiz Yapmalıyız

 

Belirlediğimiz kelimelerle her gün yada haftada bir egzersiz yapmalıyız. Örneğin bir kutuya size ilginç kelimeleri yazıp atarak, sonra hafta sonu (ne zaman yazacaksanız) bu kutudan 4 tane kelime seçip bir hikaye yazmaya çalışın. İlk başta anlamlı olmasını düşünmeyin zamanla olacak bir şey bu. Bu da gelişimizi sağlayan, yaratımınızı arttıran bir unsurdur.

 

Tıkanma olayı, yazarlık yapan kişilerin her dönemde karşısına çıkan bir durumdur. İnsan bu günü gününü tutmuyor. Önemli olan bu tıkanmayı kısa sürede atlatmaktır. Buda birikimle olur. Biz ne kadar bilgiyi kumbaramız koyarsak, sıkıntıları da oradaki birikimimizle atlatabiliriz.

 

Yazar Hakkında: Blog dünyasında 2 yılını dolduran acemi bir blogcu. Ruhsuz Atmaca'nın, tek ve temel amacı insanlığa bir şey katabilir miyim?, katabilirsem nasıl olmadır?, bu soruları kendine sorarken bir anda kendisini blog dünyasında bulur. Ruhsuz Atmaca blogunun kapağında yer alan ve ismini verdiği "Atmaca" insanlara benzer duygulara sahip bir canlıdır. Yırtıcılığı nedeniyle isminin önüne "Ruhsuz" takısı gelmiştir. Blogun sloganı ise: "Yazdıklarım ve Yazacaklarım Atmacanın Bakışlarında Gizli..." oluşturur.

12 yorum:

  1. Tespitler çok yerinde teşekkürler
    Özellikle Dergi ve Gazete okuyorsanız her zaman yazacak bir şeyler buluyorsunuz...

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı, tebrik ederim. Ben de bu konudaki fikirleri paylaşmak isterim. Bence genel olarak yazarlar, özel olarak blog yazarları nicelikten çok nitelikle ilgilenmelidir. İlham geldiğinde; günde iki, haftada beş ya da ayda on gibi değerlerle ilgilenmek anlamsızdır. İstatistiklere uygun davranmaya çalışmak kendini sınırlamaktır. Adı üstünde ilham bu. Ne zaman, nerede ve ne kadar geleceği belli değil... Bir pınar her zaman aynı coşkunlukla akmaz. Pınarın kurumaması için dağlara kar yağması ve yağan karında erimesi lazım. Bunun gibi bir yazarda bazen sıklıkla yazar, sonra karının erimesini bekler...

    YanıtlaSil
  3. "İlham bu ne zaman nerde ne kadar geleceği belli olmaz" doğru, fakat bence bir yazar yazılarını sınırlandırmalı. İlham geldi diye, günde 5-10 yazı yazmak, okuyuculara sunmak doğru değil bence. İlham gelmişken yazılabilir, o yazıyı bir program çerçevesinde bekletmek gerekir.

    "İstatistiklere uygun davranmaya çalışmak kendini sınırlamaktır." kısmen katılıyorum. Fakat istatistikler bir yazarın dikkat etmesi gereken en önemli şeydir. İstatistiksiz olmaz.

    Gelen ilhamla yazdığım yayınları bir istatistik çerçevesinde kontrol altına alırsam, bu pınar aynı coşkuyla akmaya devam eder.

    Güzel yazı olmuş.Verilen emeğe sağlık ;)

    YanıtlaSil
  4. 3- Blogları Takip Edin…

    Bu eylemi çoğumuz yapıyoruzdur. Eğer kişisel bir yazı yazıyorsak, bize benzer blogları araştırarak takip edebiliriz. Onların hayat perspektifine ne açıdan batkılarını inceleyip, ders çıkarmalıyız. Onlarında tıkandığı noktalar vardır ama herkesin bu farklıdır. Yalnız onları takip ederken onları bezememeliyiz!
    En Önemlisi Bence Bu Milletin Yazılarını Kendin Yazmış Gibi Kopyala Yapıştır yapmayınız!!!

    YanıtlaSil
  5. Yazı çok güzel. Tebrikler. Ama her zaman belirttiğim gibi odaklanılan alan,kategori,tema ne kadar sınırlıysa tıkanma o kadar fazla oluyor.

    YanıtlaSil
  6. Ben, aklıma yazmak istediğim konular geldikçe onları kelime öbekleri şeklinde taslaklarıma kaydediyorum. Böylece konu bulmakta sıkıntı çekersem kaydettiğim notlarıma bakıp mutlaka yazacak bir şeyler buluyorum. Tavsiye ederim ;)

    YanıtlaSil
  7. Her kelimesinin üzerine gidilmesi gerek :) Arşivledim.

    YanıtlaSil
  8. Bilgiler gerçekten faydalı ek olarak şunlarda yapılabilir. Bloga yazar alımı yapın.Yakın çevrenizden biri mesela bir arkadaşınız kuzeniniz olabilir. Oda bir şeyler yazar yeni fikirler ortaya çıkar. Ayrıca sabit konu içeren bi blog degilse bloga yeni konu eklemekte bol bol yazıcak malzeme verir size.

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten çok faydalı ve detaylı bir yazı. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. faydalı bir yazı olmuş.. teşekkürler blog hocam.. gerçekten çok katkı sağlıyorsunuz...

    YanıtlaSil
  11. 1 ve 2. özelliği her okurun yapması gerekiyor . fakat 3. özellik gerçekten çok ilginç ve bir o kadar da güzel bir özellik ...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.