Blog Yazarken Dikkat Edilecek 7 Madde

Blog yazmaya ilk adım atıldığında genelde herkes bu işin çok basit olduğunu düşünür. İlk beş yazıyı yazdıktan sonra biraz durup acaba yazılarımı okuyan var mı diye sorgulama başlar. Sonra büyük bir hataya düşüp genel bir konuda yazı yazayım daha çok insan okur denilerek asıl dikkat edilmesi gereken maddeler unutulur. İşte blog yazarken size gerekecek en önemli 7 madde:

 

blog anahtar

 

İletişim dilinin içtenliği

Blog yazıyorsunuz, gazeteye haber yapmıyorsunuz. Size ait bir blog orası. Sizin düşünceleriniz kendinize ait bir diliniz var. Yoksa yok mu? O zaman tekrar düşünmenizi öneririm. Blogunuzda kendinize ait bir yazı diliniz olursa okuyucu size daha yakın hisseder.

 

Etiketleme ve blog içi yazı ilişkilendirilmesi

Blogunuzda daha önceden yazdığınız yazılarla mutlaka ilişkilendirme yapın, bu sizin eski yazılarınızın da yeni okuyucular tarafından okunmasını sağlayacaktır. Okuyucuları yönlendirirseniz doğru adrese gideceklerdir. Ama siz okuyucu eski yazılarımı kendi bulsun derseniz daha fazla beklemeniz gerekebilir.

 

Mobil cihazlara adaptasyon

İnternet kullanıcısı mobil cihazlara yönelmeye başladı. Bu da sizin yazdığınız blogunuzun mobil cihazlarla uyumulu olması gerektiğini gösterir. Blogspot ve wordpress mobil cihazlarla uyumlu temalar mevcut. Önemli olan bu adaptasyonun doğru olup olmadığını kontrol etmeniz.

 

Sosyal medya yayınlarının yapılması

Okuyucuya kolaylık sağlamak en önemli görevlerinizden biri. Yazılarınızın beğenilmesi ve paylaşılması için okuyucuya sosyal medya butonları ile yardımcı olmalısınız. Sosyal medya butonlarının blogunuzda olması dışında yazar olarak sizin de yazılarınızı sosyal medya araçları ile paylaşmanız gereklidir. Bu size trafik olarak geri dönecektir.

 

Analiz ve izleme araçlarının kullanılması

Okuyucularınızın hangi yazınızla daha fazla ilgilendiğini, hangi arama kelimelerini kullanıp blogunuza geldiklerini analiz etmelisiniz. Bu ileride yazacağınız yazıların planlamasını doğru yapmanızı sağlayacaktır.

 

Rasyonel iş modelleri geliştirmek

Her blog kendi içinde farklı okuyucu kitlesine sahiptir. Bu yüzden uygulanacak iş modeliniz blogdan bloga değişiklik gösterecektir. Sizin için geçerli olan model başka bir blog için geçerli olmayabilir. Bu yüzden kendi blogunuza özel gerçekçi bir plan yapıp o plana tutarlı olmalısınız.

 

Ve gelelim en önemli maddeye

 

Dikey bir konuda tutarlı yazı yazın

Blog yazma konusunda süreklilik kavramını artık hepimiz biliyoruz diye düşünüyorum. İnternet her zaman yükseliş eğilimindedir. İçerik her zaman artacaktır, Bu içerik artışı içinde en dikkat etmeniz gereken bölüm özgün içerik sahibi olmaktır. Kendinize ait yazılarınızı dikey bir konuda tutarlı bir şekilde yazmaya devam ederseniz ve yukarıda saydığım maddelere dikkat ederseniz blogunuzun başarısız olması imkansız olacaktır.

 

Şimdi kendi blogunuzu düşünün, bu yukarıda saydığım 7 maddeden hangisini yapmıyor veya daha az yapıyorsunuz?

 

Yazar Hakkında: Bu yazı; Farklı ve ilginç etkinlik haberleri, röportajlar ve farklı mekanlar hakkında yazıların olduğu OMActivities blogunun sahibi Özgehan OMAĞ tarafından yazılmıştır.

22 yorum:

  1. Çok hoş bir yayın ve çok faydalı bir içerik. Özellikle ilk madde çok önemli bence. Blogumda bunu uygulamadığımı 1 ay önce fark ettim ve artık uyguluyorum, dediğiniz gibi, blog denilen yerin samimiyet içermesi gerekir.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten yerinde bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş.
    hiç kolay değil saat 10 dan beri tarif girmek için yazı seçtim yazımı yazdım ve ardından tarif girip resim seçtim ve saat 2 oluyor yeni yayınladım beklerim yazımı okumaya ve kabaklı yaş pasta yemeye:)))

    YanıtlaSil
  4. ne güzel bilgilendirme. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Özgehan OMAĞ yazı için teşekkürler. Blogunuz oldukça işlevsel ancak biraz hızında iyileştirme yapmanızı tavsiye ederiz. CSS Sprite tekniğini kullanabilirsiniz ve resimlerinizi lossless compression yöntemiyle kayıpsız sıkıştırabilirsiniz. Diğer arkadaşlarında uygulamaları faydalı olabilir.

    Bu arada Blog Hocam sanırım misafir blog yazılarını böylesi içerik olması durumunda yayımlıyorsunuz. Tecrübe ettik bunu :)

    YanıtlaSil
  6. Yazımı yayınladığı için öncelikle Serdar'a daha sonra da okuyan sizlere teşekkür ederim...

    Beğenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Benim gibi blogger olma yolunda henüz ilk adımlarını atanlar için son derece faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. 2 ve 3. maddeler dışında diğerlerini yaptım ve yapıyorum Serdar Hocam. 2. yi beceremedim 3. ye ise hiç bakmamıştım hemen bakıyorum.

    Sağolun

    YanıtlaSil
  9. güzel paylaşım olmş sağolun

    http://forexblogu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Takipçim olduğunu nasıl öğreneceğim peki yada yazılarımı kaç kişi okuyor ? Nasıl öğreneceğim?

    YanıtlaSil
  11. Sitenizi yeni fark ettim.Daha önce fark etmediğim için de biraz pişman oldum açıkçası :) İletişim dilinin içtenliği konusunda kesinlikle haklısınız. Zira çok okunan blogların ortak özelliği içtenlik. zeynepsenturker.com

    YanıtlaSil
  12. Yeni Başlayanlar için güzel bir bilgi :)
    Bende yakşalık 5 aydır teknoloji blogu yazarıyım ancak hiç okurum yok.Şu ana kadar sabır ettim ama bloguma daha 1 yorum dahi atılmadı. Okur kazanamama sebebimi anlayamadım.
    Blogum:
    http://teknolojiden-haberim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. @Sinan Susar , ben de aynı şekilde bir teknoloji blogu yazıyorum ve yayınlanmış 117 yazım var. Ancak yazılarıma yok denecek kadar az yorum yapılıyor. Onlar da 2-3 tane yorum ve genellikle soru soruyorlar. Bakalım bu işin sonu nereye gidecek?

    YanıtlaSil
  14. çok guzelmıs bende acıcam blog ama ck karışık ınanın deneme yaptım ayarları bile çok garip keske açmak basit olsa :/

    YanıtlaSil
  15. Ben bu yazdıklarınızı bilmeden sanırım yanlışlıkla bunları yapıyordum :). Daha blog açalı 3 ay bile olmadı ama bana gelen maillerden, tıklanma sayıları vs. gibi bilgilerden beğenildiğini görüyorum. Kesinlikle haklı olduğunuzu düşünüyorum.
    Sanırım işin aslı biraz da dikkat çeken konularda yazmak.
    http://kybkmhnm.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  16. Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Blogun Alfabesi gibi önemli detaylar bu yazıda yer almış.Klavyenize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize sağlık :) Blog yazmak içtenlik gerektirir; yazdıklarını kendine yakın gördüğün ölçüde paylaşırsın, paylaştıkça çoğalırsın çoğaldıkça da büyür kocaman olursun :)) İyi ki varsınız.. :)

    YanıtlaSil
  19. Sayın hoca, ( :) )
    Konu rast gele bir ekranda denk geldi ve link atıp okumak istedim. çekiciliği olmadığını söyleyemem. Okumam sorası bende bir blog açmak mesleki bilgimi paylaşmak istedim.
    Yorum yapmadan sayfada biraz geziyordum ki, destek ol kısmını da okuyunca görüşümün sizi etkileyeceğini motive edeceğini düşünerek yorum etmek istedim.
    Regards...

    YanıtlaSil
  20. sağolun blogumda çok işe yarayacak

    YanıtlaSil
  21. merhaba bu yazı için hala yorum yazabiliyor muyuz ? bir şey soracaktım.

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel bir paylaşım olmuş içten samimi www.internetparakazandiriyo.com

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.