Niş Blogculuk Kavramı

İnternette kendini “genel blog” ve “güncel blog” olarak adlandıran blogların sayısı oldukça fazla. Bu güne kadar o tarz bir blog oluşturmadığım için neden “genel” ya da “güncel” blog olmayı tercih ettiklerini bilmiyorum. Belki daha çok trafik alıyordur, belki yazacak bir şeyleri yoktur…. Ancak bu şekilde blog yazarak ne kadar başarılı olabilirsiniz ya da ne kadar keyif alabilirsiniz takdir sizin.

 

Hani bir söz vardır, “Her konuda bir şeyi bileceğine bir konuda her şeyi bil” diye. İşte ben bu prensibin bloglara da uygulanmasından yanayım. Her konuda bir şeyi yazacağınıza bir konuda her şeyi yazın. İşte tam bu noktada “Niş Blogculuk” kavramı devreye giriyor.

 

Niş Blogculuk Nedir?

 

Niş kavramı pazarlamada belli bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyan mikro ölçekli kitleye yönelik yapılan pazarlama faaliyetlerine verilen isimdir. Blogculutaki niş kavramı da aynı pazarlamada olduğu gibi belli bir kitleye hitap eden mikro ölçekli bir konuda blog yazmaya denir. Bir grafikle açıklamak istiyorum.

 

Niş blogculuk

 

Teknoloji konulu bir blog, alttaki tüm konuları kapsadığından daha mantıklı gibi gözükebilir. Peki gerçekten öyle mi? Bilgisayarlarla ilglilenen biri, teknoloji blogları yerine bilgisayar konusunda yayın yapan bir blogu tercih eder. Daha da özele indirgersek, Notebooklarla ilgilinenen bir kişi her türde bilgisayarla ilgili yayın yapan bir blog yerine özellikle notebooklarla ilgili yayın yapan bir blogu tercih eder. Son olarak HP marka notebook kullanan biri olduğunuzu düşünün. Diğer HP notebook kullanıcılarının bir araya geldiği ve sadece HP notebooklarla ilgili bilgilerin olduğu bir blogu tercih etmezmisiniz? İşte burada HP notebook konusunda yayın yapan blog bir niş blogdur.

 

Yani mikro ölçekli belli bir kitleye hitap eden blog yazma işine niş blogculuk diyebiliriz.

 

Niş Blog Yazmanın Avantajları

 

- Aslında bir kıyaslama yapacak olursak; teknoloji konusu 1 milyon kişiye hitap ederken HP notebook konusu 1000 kişiye hitap ediyordur. Ancak bloglarda önemli olan geri dönüşüm ve etkileşimdir. Bu durumda 1000 kişilik kitleden aldığınız geri dönüşüm, 1 milyon  kişilik kitleden aldığınız geri dönüşümden daha fazladır.

 

- Niş bloglarda sadık bir okuyucu kitlesi oluşturmak çok daha kolaydır. Hedef kitleniz çok belli olduğundan onlara ulaşma ve blogunuza bağlama konusunda çok sıkıntı çekmezsiniz.

 

- Niş blogların arama motorlarında üst sıralarda çıkması da muhtemeldir. Niş bir blogun odaklandığı anahtar kelimeler belli olduğundan ister istemez o kelimelere göre blogunuzu optimize edersiniz. Bu da anahtar kelimenizde üst sıralarda çıkmanızı sağlar.

 

- Niş blog yazmak, yazdığınız konuda otorite sahibi olmanızı sağlar. Bu otorite size ilerleyen zamanlar kariyer fırsatları, reklam fırsatları, sponsorluk fırsatları gibi pek çok avantaj sağlar.

 

Son olarak kişisel blog yazanlara bir mesaj vererek yazımı bitireceğim. Eğer her şyden bağımsız olarak kendi düşüncelerinizi, fikirlerinizi yaşadıklarınızı yazdığınız bir blogunuz varsa yukarıda yazdıklarımı sakın dikkate almayın. Aynı şekilde yazmaya devam edin. Ben de ilk fırsatta aranıza katılmak istiyorum  :)

17 yorum:

  1. Benim blog niş blogmuş meğer :) Paylaşım için teşekkürler hocam.. Yazdıklarınız her zaman ki gibi bilgece..

    YanıtlaSil
  2. Bende böyle bir blog hazırladım ama hiç tutulmadı. Şu anda kişisel bir bloga yöneldim. Gerçekten zor iş sürekli ilgi ve takip gerekli.

    Bakalım boş vakit bulabilirsem farklı yönlerde geliştirebilirim blogları belki.

    iyi yayınlar

    YanıtlaSil
  3. benimkinin biri niş, diğeri özelmiş:) Bilgi için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Kendimi yazının son paragrafına daha yakın buluyorum. Yıllarca insanların T tipi ve I tipi gelişimleri hakkında çok konuşuldu. Sanırım aynı tartışma bu yazı ile birlikte Blogger'lar hakkında da devam edecek.

    Bilgiye ulaşmanın daha önce hiç olmadığı kadar kolay olduğu bir çağda "Her konuda bir şeyi bileceğine, bir konuda her şeyi bil" gibi keskin ve sınırlandırıcı bir tarz yerine "Her konuda bilgisi olan ama bir konuda uzman olan" şeklinde daha özendirici ve kucaklayıcı bir yaklaşımın daha gerçekçi olacağı inancındayım.

    İlgilenen arkadaşlar Benim yazdığım, "Kariyeriniz düşmanınız olur mu?" isimli yazı ile Coşkun Taşdemir'in yazdığı "Sayısalcılar, sözelciler... I modeli İnsan, T Modeli İnsan..." isimli yazıları okuyabilirler.

    Kolay gelsin, Murat Yaman

    YanıtlaSil
  5. Açarken böyle bir amacım yada düşüncem olmamasına ramen benim blogum da bir niche blog haline geldi.

    İnternetteki bilgi kirliliğinin önüne geçilebilmesinin en önemli adımı olduğunu düşünüyorum. Bir yazı yazarken "nasıl daha fazla kitleye hitap edebilirim?" şeklinde değilde, "Ben insanlara bilmediği ne anlatabilirim?" sorusuyla yola çıkarsak, çok daha başarılı işlere imza atabileceğimize inanıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Teknoloji blogu olarak diğer yazar arkadaşlarımızla niş için ayrı ayrı çalışmalarda bulunduk, maalesef emeklerimiz buhar olmuştu. Blogların fişi çekildi ve birlik olundu :)

    Maalesef Türkiye'de blog algısı henüz tam oturmadı(blogcular açısından değil, asıl kitle okuyucular açısından bloglara bakış bu) ve özele indirgenmiş bir blog çok fazla rağbet görmüyor. Verilen örnekten yola çıkarsak kitle şunu der "işin ehli varken..." blog da neyin nesi?! Batıda durum çok çok farklı.

    Yazı oldukça öz ve bilgilendirici Hocam.

    YanıtlaSil
  7. Hocam, söylediklerinizde çok haklısınız genel bir teknoloji blogu açıp bir milyon kişiye hitap edip bir kaç bin kişi ile etkileşim kuracağınıza daha spesifik bir blog açıp dar kitlenin hepsi ile etkin etkileşim kurmak daha iyi olur.

    Ben de niş blog yazmak isterim ama derli toplu bir uzmanlık alanım yok. O yüzden kişisel takılıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Bence de bir blog tamamen özgün olmak ve kendi bilgi ve birikimlerinizi de barındırmak zorunda. Bunun dışında sadece başkalarının paylaştıklarını paylaşıyorsanız hiç zahmet etmeyin derim. Bunu yeterince yapıyorlar zaten bi de size neden gerek olsun ki.

    Blog sizin ayak izinizdir. Bu dünyada sizden geriye kalan yegane şey olabilir!

    Bir uzmanlık alanım yok diye de hayıflanmayın. Mutlaka herhangi birşeye ilginiz vardır. Derinlemesine araştırın ve paylaşın. Serdar hocamın da dediği gibi araştırdıkça sizin de bir uzmanlık alanınız olacak merak etmeyin.

    Hocam teşekkürler. Ne yapıyorsak biraz da senin sayende yapıyoruz.

    YanıtlaSil
  9. Yorum yazarak konuya katkı sağladığınız için teşekkür ederim. Her konuda biraz bilgi veren bloglarla bir konu hakkında her bilgiyi tam olarak veren blogları bir kıyaslamanızı istiyorum. Hangisinin okuyucu kitlesi daha sadık ve gerçekçidir?

    Bir de işin ticari ve pazarlama yönünü düşünün. Affiliate olarak hangisinde ürün satmanız daha kolaydır? Veya bloga bir "call to action" eklediğinizi düşünün. Hangisinde geri dönüşüm ve oranı daha yüksektir?

    Elbette şu durum da olası: Teknolojiyle ilgili her konuda uzman olabilirsiniz. Tabletler, laptoplar, akıllı telefonlar vs. Bu durumda da tüm bunları tek bir blogda paylaşmak yerine her bir için ayrı blog oluşturmanın daha iyi olacağı düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Serdar Bey, size konu ile alakasız olacak bir sorum olacak. Blogumu bugün sizin blogunuzda yayınladığınız postlar sayesinde değişiklikler yaptım fakat şimdi de gelen yorumlara cevap yazamıyorum, yoruma tıkladığımda açılan sayfada hiç bir şey yazamıyorum. Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz acaba? http://piainmydreams.blogspot.com/ şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Yazı her zaman ki gibi okey abi ama yanıldığın kısımları o kadar çok fazla ki... Her konuda bir şeyi bileceğine bir konuda her şeyi bilmek senin için cazip bir düşünce olmayabilir elbette ama neden her konuda bir şey bilirken bir konuya takılıp kalalım? Niche bloglar bence bloglardan ziyade tamamıyla maddi amaçlı oluşturulan blog kategorisidir. Genel blog ve güncel blog ile kişisel bloglar arasında ki ince çizgiyi iyi ayırt etmek gerektiğine inananlardanım :)

    YanıtlaSil
  12. @Burak göç
    Burakcığım yorumun için teşekkür ederim.Genel ya da güncel blog diye bir kavram yoktur aslında. Bir blog ya kişiseldir ya da temasal. Yazının son paragrafında belirttiğim gibi eğer kişisel blog yazıyorsanız bu yazdıklarımı umursamayın ama 4-5 farklı temada blog yazıp onu güncel ya da genel blog diye sunuyorsanız orada bir sorun var demektir. Yok öyle bir dünya :)

    YanıtlaSil
  13. şimdi konuyla alakasız olacak ama :) ,
    mesela bu resimi hangi photoshop programıyla yaptınız :( siteme paintle resim koymaktan bıktımda...

    YanıtlaSil
  14. Serdar abi öncelikle yazını beğendiğimi belirtmek isterim benim bloğumda teknoloji üzerine fakat ben tek bir konuya yönelmedim tüm teknolojiyi kapsıyorum yani her türlü teknoloji haberleri falan olsun sence bana geri dönümü nasıl olur abi bu gün tam 1 hafta oldu bloğu kuralı 2500 toplam trafiğim var sence devam edeyim mi abi ? yoksa tutmaz mı ?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba yazınızı okudum ! Eğer mümkünse benim bloğuma bi' göz atar mısınız?.. Ben artistik çizim üzerine çok amatörce bir blog açtım.Burada yapmış olduğum tasarımları ve ufakta olsa kendi bilgilerimi paylaşıyorum. Şimdi buna ''NİŞ BLOG'' diyebilirmiyiz??
    ( *http://2sevodandesign.wordpress.com/category/genel/ )
    Böyle bir kategoride başka bloglar var mı?.. Varsa nasıl olmalı ? TEŞEKKÜRLER !

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Niş blog çok avantajlı, en azından yükselme şansınız genel bir bloga göre daha fazla. Bende yoğun düşünceler sonrasında korku&gerilim hikayeleri yazmaya karar verdim :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.