Blogların Başarısız Olma Nedenleri

Türkiye'de blog yazarlığına heves edenlerin sayısı bir hayli fazla. Başarısız olanların sayısı, başarılı olanlardan fazla olması, bir yerlerde hata yaptıklarının önemli bir göstergesi.

 

başarısızlık

 

1- Bilgisizlik

 

Genelde Türkiye'de blog yazarlığına başlayan kişilerin iki amacı olur. Popüler olmak ve para kazanmak. Bu amaçla da hangi konu daha popüler ise o konuda yazı yazmaya çalışılır. Eğer ki blog yazarının yazdığı konu hakkında çok fazla bilgisi yoksa bu sefer de içerik hırsızlığına başvurmaya başlar. Popüler bir konuda yazmak tabii ki önemli. Fakat bu konuda yeterince bilgi sahibi değilse, başarısızlık kaçınılmazdır.

 

2- Yazı Yazmaya Zaman Ayıramamak

 

Blog yazarlığı, dışarıdan bakıldığında kolay ama işin içine girildiğinde de her şeyin o kadar toz pembe olmadığı ilk birkaç aydan sonra kendini hemen belli ediyor. Çünkü yazmak denilince kendi zamanınızdan vakit ayırmak ve emek vermek anlamına geliyor. Bloghocam'ın başarısının arkasındaki en önemli nedenlerden birisi de düzenli girilen özgün içerik ve zaman yönetimini iyi bir şekilde yapabilmesidir.

 

3- Para Kazanma Hırsı

 

Blog yazarlığında başarıya kısa sürede ulaşılmadığı gibi para kazanma olayı da kısa sürede olamıyor. Çevrenizde amacı para kazanmak olan blogların (bunlara genelde bloglarını açar açmaz reklam alanlarını oluşturanlar da dahil) kaç tanesinin ismini hatırlıyorsunuz? Para sadece yazı yazma isteğinizi arttıran ve sizi yazmaya teşvik eden bir araç olsun. Amaç değil!

 

4- Farkını Ortaya Koyamamak

 

Nasıl her insan birbirinden farklıysa, blogların da birbirinden farklı ve kendine has özellikleri olmalı. Blogunuzda paylaşacağınız/paylaştığınız her şeyin sizi ve ilgi alanlarınızı yansıttığını unutmayın. Diğer başarılı bloglara benzemek yerine onlardan ilham alarak daha farklı bir blog yaratmaya çalışın. Aksi taktirde aslı varken neden benzerleri takip edilsin ki?

 

Bu yazdıklarımın haricinde daha bir sürü neden sıralanabilir. Sizin aklınıza gelen veya bizzat yaptığınız başarısızlık nedenleri var mı?

 

Yazar Hakkında: Bu yazı Polat Büyükarslan tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

21 yorum:

  1. Ben de bir iki şey eklemek isterim:
    5- Az kitap okumak: Blogunuzun tarzı nasıl olursa olsun blog sahibi olarak kitap okuyarak hem anlatım tarzınızı hem de genel kültürünüzü geliştirmeniz gerekir.

    6- Araştırma yapmamak: Hakkında yazı yazacağınız konuyu en azından internette araştırıp başka birileri o konuda ne yazdı diye göz atmak daha etkili bir yazı yazmanızı sağlayacaktır.

    7- Duygusallık: Buna "işin içine duygu katmak" da diyebiliriz. Gerçi blog herkesin kendi çöplüğüdür ancak birilerine ettiğiniz küfürleri okumak için blogunuza girecek kişi sayısı azdır bence:)

    YanıtlaSil
  2. @cembaki Yazıyı yazarken amacım, okuyuculardan geri bildirim alarak başarısızlık nedenlerini belirleyip, Bloghocam'ın sloganında dediği gibi daha iyi bloglara nasıl sahip olunabilir sorusuna cevap aramaktı. O yüzden ekleme yaptığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Söyledikleriniz çok doğru bu şekilde açıp başarısızlıkla sonuçlanan hikaye çok. Evet blog yazmak çok fazla emek istiyor. Sürekli yeni neler yapabilirim diye düşündürüyor beni mesela. Gerçekten fazla fazla vakit ayırıp yazılarımı günler öncesinden yazıp tekrar tekrar kontrol etmek demek. Uğraşmak uğraştıkça beğenilmek. Benim için de böyle ve ben şuan sahip olduğum ve beni çok mutlu eden bu yazma işini canı gönülden severek yapıyorum. Çünkü yazarak her ne konuda olursa olsun kendimi anlıtıyor olmayı seviyorum :) yine güzel bir yazı emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  4. Bende henüz 3 aylık bir blog yazarıyım. Yaptıklarımın beğenilmesi tariflerimin denenmesi beni çok mutlu ediyor. Bu işten para kazanmak amacıyla değil yeni dostluklar edinmek kendimce yaptığım şeyleri paylaşmaktı amacım. Sanırım yavaş yavaş oluyor.. Ama blog yazarı olmak çok emek ve zaman isteyen bir uğraş. Yazıları yazmak ayrı , tarifleri pişirmek ayrı ve onları fotoğraflarını en iyi şekilde çekmek hazırlamak kendime ayıracağım tüm vaktimi alıyor. Her gün yeni tarifler, güncel konularla blogumu sürekli aktif halde tutuyorum.Her yoruma tek tek cevap yazıyorum. Takipçilerimle aramızda özel bir dostluk kuruldu. Çok severek yapıyorum.. Başarının anahtarı bence sevmek, emek vermek ve başarmayı istemek...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler faydalı paylaşımınız için.Bloglarımız bizlerin evladı gibi .Hep ilgi bekliyor bizlerden.Önemli olan bloğumuza içerik yazma isteğimizi kaybetmemek.Gerçekten blogger olmak çok zor ,emek isteyen,gerektiğinde kendi vaktinden vermek demek.Her blog günün birinde hak ettiği yere gelecektr diye düşünüyorum ben de yeter ki emek verelim yazalım bloğumuza.Dediğiniz gib bizim olsun yazdığımız içerikler.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel açıklamışsınız nedenleri.Özellikle 3.maddeyi gözeterek açılan blogların uzun ömürlü olmadığını gözlemliyoruz.
    Her zaman içtenlik önemli diyorum.

    YanıtlaSil
  7. Blogum ilgi görmüyor diye hemen pes etme yazı yazmayı bırakma halbuki tam tersi olacak yeterince sabretmemek de geliyor...

    YanıtlaSil
  8. küfür içeren yazıların olduğu, özel hayata fazla girilen, sadece fotoğraflardan ya da sadece yazılardan oluşan, ve bir de bir dönem ne yazık kı ben de yapmıştım neyse ki silerek kurtuldum o blogdan, sadece kampanya ve tanıtım içeren blogları izlemeyi ve okumayı sevmiyorum..

    YanıtlaSil
  9. ben en önemli unsurun içtenlik oldugunu düsünüyorum. ne olursa olsun icimden geldigi gibi yazıyorum.
    blogger olmak gercekten cok emek istiyor, yazacagım her yazı yaklasık bir saatimi alıyor sanırım.
    bir de yazım kurallarına dikkat etmeyen bloggerlar ve yazıları okunaklı olmayan elyazısı türünde yazılar kullanan blogları da cok itici buluyorum.
    düşük cümleler kuran, noktalama işaretlerini unutanları ise hiç sevmiyorum. ne yazdıkları anlasılmıyor

    YanıtlaSil
  10. Blog yazarlarının en çok düştüğü hatalar; istikrarsızlık, ziyaretçi yoksunluğu ve blog üzerinden para kazanma hevesi. Blog yazmak, emek ister, özen ister, sabır ister. Her gün okurlarınızın bilgilenmesi için yeni bir içerik ekleyecek heyecan içinizde yoksa interneti çöplüğe çevirmenin bir anlamı yok.

    YanıtlaSil
  11. Güzel özetlemişsiniz hocam.Bence en önemli etken sabır.İşe ilk başlarken kimse yorum bırakmayınca ve ilgilenmeyince hayal kırıklığına uğruyoruz.Ancak aynen devam etmeliyiz.Zamanla emeklerimiz değerini kazanıyor.En önemli etken sabır ve özgünlük bence..

    YanıtlaSil
  12. Blog yazmak; blog sahibi olmak hakkında düşündüklerimi aynen yansıtan bu yazı için kendi adıma teşekkürler.

    Bir ben mi böyle düşünüyorum demekten vazgeçeceğim nihayet!!!


    YanıtlaSil
  13. Bloglar artık bir web sitesi gibi tasarlanıyor, bloggerin yazılarından çok kopyala yapıştır tarzında her konuda paylaşım yapılıyor. Sanırım amaç ziyaretçi çekmek... Blog açacakların öncelikle web sitesi mi yoksa blog mu? kararını vermesi gerekir.
    Güzel yazı...

    YanıtlaSil
  14. Arastirma yapmamak ve taklitci olmak. Bir de blog yazabilmek icin gezen ve alisveris yapanlar var. Bu daha da korkunc.

    YanıtlaSil
  15. farklı olmak lazım ama zaten insanlar başta kaybediyor farklı olmak için bence yazmamak lazım çünkü herkes yazıyor artık...

    YanıtlaSil
  16. Ben de şunu eklemek istiyorum hocam. Dün bloglar arası bir yarışmaya katıldım ilk kez. İlk 3'e girenlere reklam alanı, tanıtım yazısı ve logo gibi hediyeler vardı. Ben birinci oldum.

    Site yazarı e-postadan mesaj gönderdi "468 x 60 reklam hakkında bir tanıtım yazısını bana gönder" diye. Ben de 468x60 boyutunda bir gif reklam hazırlayarak gönderdim. Yine mesaj geldi "HAKKINDA BİR YAZI LAZIM SİTEMDE TANITIMINI YAPACAĞIM ÖDÜLLERİ İYİ OKU :D" diye. Bu kadar yüzsüzlük olmamalı bence. Sonra yarışmadaki kısmı okudum, yanlış yazdığını söyledim. "Noktalama yanlışı yapılmış" dedi.

    Son olarak bir de tanıtım yazısı hediyem vardı. Tanıtım yazımı kendim yazdım ve gönderdim. Siteye girip baktığımda sadece kendi gönderdiğim yazıyı gördüm. Ne sitemin logosu, ne de ziyaretçilerin siteme gelebileceği bir bağlantı yoktu. Hocam ben sizin sitenizle ilgili tanıtım yazısı yazmıştım hatta "Ne Dediler?" bölümünde yayınlamıştınız. Ben istiyorum ki blog yazarları biraz özen göstersin yaptıkları işlere.

    Bu da biz blog yazarları için yararlı bilgiler paylaştığınız için size yazdığım tanıtım yazısı (Örnek olsun, diğerleri de görsün diye paylaşıyorum)

    http://mikrooplazma.blogspot.com/2013/03/siyah-beyaz-bloglarimizi-renklendiren-blog-hocam.html

    YanıtlaSil
  17. sanırım en büyük sebep bir anlık hevesle açılıp sonra unutulan "çöp bloglar".

    sağda solda gördüğünüz bloglara her tıklaşınızda en son 2-3 yıl önce yazı yazılmış çöp bloglara rastlamak olası.

    YanıtlaSil
  18. Blog içeriği çok önemli. Evet Bloguna zaman ayırabilmeli insan, bu bir meslek gibi birşey. Elimden geldiğince üzerinde çalıştığım blogumu içerik bakımından zengin tutmaya çalışıyorum. Evet yeterli okuyucu kitlesine sahip değilim, ancak benim yazdıklarıma değer verecek birkaç insan mutlaka çıkacaktır. Sabır gerekli. En başta sabır ve diğer insanlarla iletişimde olmak ve kendini tanıtmak çok önemlidir blogculukta. Serdar bey in çok katkısı oldu bize.

    YanıtlaSil
  19. ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş bende blogum konusunda elimden gerekeni yapıyorum fakat Türkiye'de dediğiniz gibi işlemiyor bence kim kaç yıllık blogsa yazsada yazmasada,güncel kalsada kalmasada o tutuluyor.Blogun yaşına önem veriliyor.

    YanıtlaSil
  20. Olay okuyucuyu bağlamakla ilgili bence .)

    YanıtlaSil
  21. 6 7 yıl kadar önce 10 12 yaşlarında başladım işe hala amatörlüğümü koruyorum :P

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.