Bloglar Ve Blog Yazarlığı Neden Bu Kadar Popüler?

İlk bilgisayarımı alıp internetle tanıştığımda lise hazırlık sınıfındaydım. Bilen bilir o dönemlerin fenomeni mIRC adlı chat programıydı. Kıs sürede ben de kendimi yabancılarla chat furyasına kaptırmıştım.

 

Bilgisayarı daha iyi kullanmaya başladıkça ve internetin ne olduğunu kavradıkça yeni şeyler keşfetmem uzun sürmedi. Okulda üst sınıflardan bir arkadaşın olduğunu öğrendiğim ve ücretsiz bir host üzerine kurulan statik HTML siteyi görünce ilgim bir anda o noktaya kaymıştı ve kısa zamanda ben de temel HTML komutlarını öğrenerek ilk sitemi daha doğrusu web sayfamı yapmıştım :)

 

Üniversiteye yeni başladığım dönemde mIRC yerini MSN Messenger’a bırakmıştı. Sohbet teknolojisi ilerlerken web teknolojisinin yerinde sayması belkenemezdi elbette. HTML sitelerin yerini forumlar ve portallar almıştı. Tabi bunlarda da geri kalmadım ve gelişen web teknolojisine hemen adapte oldum.

 

O yıllarda yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bloglar ise benim üniversiteyi bitirdiğim dönemlere doğru patlama yaparak tüm dünyada olduğu gibi bizde de yaygınlaştı her geçen gün daha da popülerleşti. Peki neydi blogları ve blog yazarlığını bu kadar popüler yapan? Bu soruyu sosyal medyada takipçilerime sorarak imece usulu bir yazı ortaya çıkarmak istedim. Sağolsunlar ilgi gösterip cevaplayanlar oldu ve ortaya böyle bir yazı çıktı.

 

Bloglar Ve Blog Yazarlığı Neden Bu Kadar Popüler?

 

 

Herkes Kolaylıkla Blog Oluşturabiliyor

 

Engin Gürşen blogların ücretsiz bir şekilde, teknik bilgi gerektirmeden kolaylıkla açılabilen ve yönetilebilen sitemler olmasının bloglraı cazip kıldığnı yazdı.

 

 

Kendini İfade Etmenin En Etkili Yollarından Biri Blog Yazmak

 

Gizem Sakallı, Nagehan Kadıoğlu Öge, Hasan Ekşi ve @aayparcasii ise insanların kendilerini ifade etmek ihtiyaçlarını karşıladığı, birilerine bir şeyler anlatmanın en kolay yolu blog yazmak olduğu için blogların bu kadar popüler olduğunu yazdılar.

 

 

Beğenilme İhtiyacı Ve Popüler Olma İsteği

 

Evde yazar, Eren Evren ve @Tancello ‘ya göre pek çok kişi blog yazarak ün belli bir üne kavuşmak ve takip edilmek istiyor. Önlerinde Pucca gibi bir örnek varken bunu doğal karşılamak gerekir.

 

 

Blog Yazarak Kolay Para Kazanıldığına Olan İnanç

 

Yine Engin Gürşen, Evde Yazar ve @56denklem; insanların blog yazarak kolay para kazanıldığa olan inançlarından dolayı blog oluşturduklarını ve bu sayede blogların popülaritesinin arttığını düşünüyorlar.

 

 

Yazma İhtiyacı

 

Gürkan Bilgisu ve Emre Demirer’in dediği gibi bir şeyler karalama, bilgiyi ortaya koyma ve insanlara yardımcı olmanın en etkili yollarından birinin blog yazmak olduğunu göz önüne alırsak bu düşüncedeki kişilerin neden bloglara ilgi gösterdiklerini daha iyi anlayabiliriz.

 

 

Yazar Ve Okuyucu Arasındaki Etkileşim

 

Ruhsuz Atmaca olaya farklı bir açıdan yaklaşarak boglara olan ilgiye okuyucunun aşısından baktı. Bloglar  okuyucuyla yazar arasında bir köprü oluşturuyor ve iki taraf arasında samimi bir bağ kuruyor. Bu yüzden insanlar blog okumayı çok seviyor. Bu da blogların popüler olmasındaki önemli etlkenlerden biri.

 

 

O Açmış, Benim Neyim Eksik?

 

Yukarıdaki tüm etkenlere katılmakla beraber özenme ve taklit etmenin de blogların popüler olmasında önemli etkenlerden biri olduğunu düşünüyorum. Biraz daha açıklamam gerekirse “onun şöyle bi blogu var, benim neden yok?” mantığıyla açılmış binlerce blog olduğunu ve blogların bu şekilde viral bir etkiyle giderek popülerleştiğini düşünüyorum.

 

 

Diğer web trendlerinin aksine blogların daha uzun ömürlü olacağını ve giderek önemini arttıracağını düşünüyorum. Artık yaş da geçiyor, yeni bir web teknolojisine ayak uydurabileceğimi hiç sanmıyorum :) Bloglar iyidir, kalsın….

 

Bu arada sosyal medya hesaplarımdan sorduğum soruya cevap vererek bu yazının ortaya çıkmasında yardımcı olan, yukarıda isimlerini yazdığım arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ederim. Bu şekilde imece bir yazı oluşturmak bana çok keyif verdi. Eğer okyucunun da ilgisini çekerse ileride benzer şekilde yazılar oluşturmak isterim.

 

Yorumlarınızı bekliyorum!

25 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu yazı blog yazarlığına meraklı kişiler için de bir yol gösterici olacak. Blog yazarlığının yazmak, bir şeyleri ifade etmek, mesaj vermek adına ön planda olması gerektiğini düşünüyorum. Para kazanma kaygısının olmadığı bir blogda daha özgür ve özgün yazılar olabilir.

    YanıtlaSil
  2. O Açmış, Benim Neyim Eksik? bende böyle düşünüyorum ama inşaallah blog hocam sayesinde ben de yüzümün akıyla bu işten çıkacağım

    YanıtlaSil
  3. İlginç ve çok iyi bir yazı :) Sorunuza cevap verirken böyle bir şey olacağını düşünmemiştim.
    Ben kendi söylediğimin dışında diğer arkadaşların düşüncelerine de katılıyorum ama sizin dediğiniz gibi "o açmış, benim neyim eksik?" düşüncesiyle blog açanlara bu ara çok denk geliyorum. Özellikle tumblr'de böyle bence. :)

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler, güzel bir yazı olmuş.
    her zaman bu imecenin içinde olmak isterim:)

    YanıtlaSil
  5. @GÜLDEN
    Umarım başarılı olursunuz.

    @56denklem
    Manipüle edilmesini istemediğim için bunu açıkça belirtmedim. Bence böyle daha samimi oldu.

    @AsOrTiK
    Bence de çok keyifli oldu bu imece yazı :) Devamını getirmeyi istiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu yazıyı yazarken aslında çok da güzel örneğini oluşturduğunuz " blogların interaktif olma özelliği" de bence blog yazarlığının popüler olmasında önemli bir etken.. Aslında blog yazarak ve okuyarak pasif de olsa bir sosyalleşme söz konusu.. Bu da paylaşım ve bilgi alış verişini de beraberinde getiriyor.. Yine bunun en güzel örneğini verenlerdensiniz:)

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Eski blogum aklımda geldi. Eski blogumuda para kazanmaya yönelik açmıştım.

    YanıtlaSil
  8. Artık işe girerken insan kaynakları tarafından bile blogunuz var mı? diye sorulduğuna göre önemi göz ardı edilemez...Elinize sağlık, güzel bir paylaşım olmuş herzamanki gibi.

    YanıtlaSil
  9. @Petek Uluğ Peteğin Keyif Dükkanı
    Tam da bu konuyla ilgili bir söyleşi yapmıştım. Cuma günü yayınlayacağım.

    YanıtlaSil
  10. Önce farkedilmek için açtım diye hatırlıyorum,hatta bir ara bir arkadaşımla site açtık.O ,siteyi istediğim gibi düzenlemeyince küstüm.Tekrar mütevazi bloguma döndüm.Yazmayı küçüklüğümden bu yana severim.Blog yazarken hem kurgunuzun hem de görsellerinizi iyi seçmelisiniz ki fark edilebilirsiniz.Yani hem iyi okuryazar hem de gezer ve de samimiyet olmalı.ben bahceperim.blogspot.com un yazarıyım.Beklerim.

    YanıtlaSil
  11. Keyifle okuduğum bir yazı olmuş..Aslında bende gördüm sorunuzu ama vakit bulup yazamadım o anda :)
    Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. @Beşparasız - Ayşegül
    Bir daha ki sefere diyelim o halde :)

    YanıtlaSil
  13. Hocam kalemine sağlık yine fark yaratmışsınız cuma günkü yazısınızı merakla bekliyorum..

    YanıtlaSil
  14. Yazmayı sevenimiz çok, blogları da okuyan çok... Eksik tarafımız ise yorumlar. Çok okunan bazı yabancı bloglara kıskanarak baktığımı itiraf edeyim. Okurları ile yorumlar vasıtası ile çok iyi bir iletişim kuruyorlar. Bizde ise bloglara girip yazı okuyanların çok az bir kısmı yorum yazıyor. Oysa blogumda beni en çok teşvik eden şey, olumsuz da olsa yorum almak. Türk Internet kullanıcılarını bu konuda daha interaktif yapmak için ne tür yollar geliştirilebilir? Bu konuda da görüşlerinizi bekleriz.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba bloghocam bllog hakkinda sana bir sorum olacakti tam adini bilmiyorum hani anasayfada yayinlar resimlerle otomatik grciyor onun yapimini anlatirmisin (www.facebook.com/oguzhan.fener1907)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayin telefondan yaziyorun yazimimda hatalar olabilir.

      Sil
  16. Serdar Bey,oldukça güzel bir konu ve yazı.Yazilarinizin devamini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel bir yazı olmuş hocam. Bende Facebookda fikirmelrimi belirtecektim bu konuda fakat zaten arkadaşlar gerekli herşeyi söylemiş. Aynı şeyleri yamak istemedim...

    YanıtlaSil
  18. Güzel bir paylaşım. Ben blogların bir nevi psikolog etkisi yarattığını da düşünüyorum. İçinizde söylemek istediğiniz bir şeyler var ve siz derdinizi psikolog yerine ziyaretçilere açıyorsunuz. Dikkat edin, bloğu olan insan genelde mutludur, çünkü derdini anlattığı için özgürdür.

    YanıtlaSil
  19. Cox guzelmiw bravo!banada destek olurmusunuz?lutfen glamourbaku.blogspot.com

    YanıtlaSil
  20. Face ..vs sosyal sahalarda anlatmak istediğiniz hep eksik kalıyor blogumu bu yüzden çok seviyorum.
    Sonra her dakika grip kimler neleri okuyor diye gözlemlemek en büyük zevkim.
    Hem de kendime bir arşiv oluşturmuş oluyorum, mesela kendime ait yemek defterim yok, hala blogumu açıp oradan güncelliyorum bilgilerimi ve pişiriyorum.
    Sevgilimin akşamları koşa koşa gelip yazılarımı yüksek sesle okuyup, hata varsa düzeltmesine ise bayılıyorum.
    http://yenibirsoyadimoldu.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  21. Güzel bir paylaşım olmuş.Bende ilk zamanlar blog yazarak para kazanıldığını düşüdüğüm için blog açmıştım ama daha sonra yazmayı sevdiğimi farkettim ve hala yazıyorum :)

    YanıtlaSil
  22. blog açtım fakat yazar alamıyorum yarım edin?

    YanıtlaSil
  23. Bilgisayarla ilk defa 2004 yıllarında tanıştım. 30 lu yaşlardaydım. 2006 Yılında blogumu actım. Amacım evimde yaptığım yemekler kaybolmasın unutulmasın istiyordum. Daha sonra benim gibi blogcularda tanıştım. Onlarla iletişim kurmaya başladım. O zamanlar bukadar popüler değildi blogculuk. Güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  24. Makale'yi okuyunca aklıma IRC Chat'te tanıştığım Filipinliler geldi. :D Bir sürü mektup arkadaşı edinip pul koleksiyonuma yabancı pullar koymuştum. 18 yıl olacak neredeyse. Once PIRC mıydı neydi o vardı onu kullanıyordum. Lol dedikleri zaman hakaret ediyorlar zannediyordum :D hehe ne gunlerdi ya.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.