Affiliate Marketing Nedir?

Blogunuzdan para kazanma konusunda daha önce PPC (tık başına ödeme) ve Google AdSense reklmlarından bahsetmiştim. Bu yazıda tanıtacağım yöntem ise performansa dayalı bir CPA (Cost Per Action) yöntemi olan Affiliate Marketing. Türkçeye iş ortaklığı pazarlaması olarak çevirebileceğimiz affiliate marketing, yayıncı yani blogger ve reklam veren arasındaki ilişkiyi tanımlar.

 

 

Affiliate Marketing Nedir?

 

Firmalar için en ucuz ve etkili şekilde kitlelere ulaşmanın yolu şüphesiz sanal ortam. İnternetin bu  gücünden faydalanmak isteyen firmalar affiliate networkleriyle anlaşarak ya da kendi ortaklık programlarını yayınlayarak yayıncılardan bu ürün ve hizmetlerin satışında yardımcı olmalarını isterler. Burada yayıncı biz yani blog yazarları oluyoruz. Ve sattığımız her ürün için daha önce belirlenen komisyonu alıyoruz.

Affiliate Marketing

 

İşte affiliate marketing, bloggerlar için bu kadar basit ve kazançlı bir para kazanma yöntemi. Affiliae mrketing ile hem ürün sahibi firma, hem aracı olan affiliate network, hem de yayıncı olan blogger kazanır. Yani affiliate markteting “win-win” prensibiyle işler.

 

Affiliate marketingin uygulama ve ödeme şekli açısında 2 önemli yöntemi vardır.

 

1. CPS (Cost Per Sale): Bu yöntemde satış yaptığınız ürün başına komisyon alırsınız. Örneğin %5 komisyon veren bir firmanın 100 liralık ürünlerinden ayda 20 adet satttığınızı düşünelim. Bu durumda kazancınız (100x5/100)x20=100 TL olacaktır.

 

2. CPL (Cost Per Lead): Bu yöntemde ise ürünü satmanıza gerek yoktur. Üye toplamak isteyen sitelere gönderdiğiniz üye veya doldurttuğnuz form başına komisyon alırsınız.

 

 

Affiliate Markting’e Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

 

Affiliate marketing yaparak blogunuzdan para kazanmaya başlamadan önce size bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum. Bunları okuduktan sonra affiliate marketinge başlamakta fayda var. Nelerle karşılacağınızı bilmek istersiniz öyle değil mi?

  • Satacağınız ürünleri dikkatli seçin: Affiliate marketing sektöründe pek çok ortaklık programı ve affiliate networkle karşılaşacaksınız. Buralarda yüzlerce firma ve ürün göreceksiniz. Size tavsiye içinize sinen, mümkünse bizzat kullandığınız veya inandığınız, blogunuz konusuyla ilgili, ziyaretilerinize hitap eden ürünleri tercih etmeniz.
  • Öğenmeye açık olun: Affiliate marketing performansa dayalı bir pazarlama modelidir. Satışlarınızı arttırmak için çeşitli yöntemler geliştirmeye, bunları öğrenmeye ve uygulamaya, bol bol okumaya, yeni terimlerle tanışmaya hazırlıklı olmalısınız.
  • Şehir efsanelerine inanmayın: Affiliate marketing yapmaya karar verdikten sonra çeşitli araştırmalar yapacağınızdan eminim. Bu araştırmalarınıda size büyük meblağlar kazandırdığını iddia ederek çeşitli setler satmaya çalışan onlarca hatta yüzlerce siteyle karşılaşacaksınız. Bunlara inanmayın. Affiliate marketingin sırrı veya sihirli yöntemi gibi şey yoktur!
  • Daha fazla içerik: Sadece ürünü tanıtan bir yazı yayınlarak o ürünü satabileceğinizi düşünüyorsunuz bunun pek mümkün olmadığını söylemeliyim. Ürün hakkında pek çok yeni içerik üreterek ziyaretçiyi ürünü alması konusunda teşvik etmelisiniz. Bu, blogunuza daha çok zaman ayıracaksınız demektir.

 

Google Ve Affiliate Marketing

 

Google’ın affiliate marketing yapan bloglara nasıl baktığını, herhangi bir ceza verip vermediğini merak edebilirsiniz. Hemen cevaplayayım. Google’ın affiliate marketing yapan bloglarla bir alıp veremediği yok. Google’ın asıl hedefi sadece affiliate marketin için açılan bloglar ve web siteleri.

 

Halihazırda bir blogunuz varsa, satış yaptığınız ürüne ait yazı, blogunuzun içeriğinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturur. Bu, Google’ın kabul bettiği bir durumdur. Fakat sadece ürün satmak içerik oluşturulan bloglar, yeterince orijinal içeriğe ve katma değere sahip olmadığından Google aramalarında üst sıralarda çıkma ihtimali çok azdır.

 

Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için Google satış ortaklığı yönergelerini okuyabilirsiniz.

 

 

Affiliate Marketing’i Neden Seviyorum?

 

Affiliate marketing, blogunuzdan para kazanabileceğiniz yöntemlerden hem daha kazançlı hem de uğraşması çok daha keyifli. Blogunuz bir mağaza ve siz de bu mağazanın pazarlama müdürüsünüz. Yapmanız gereken şey yeteneklerinizi konuşturmak ve satışlarınızı arttırmak. Üstelik sıfır risk ve pasif gelir. Yani siz uyurken bile birileri blogunuzdaki yazılardan etkilenerek o ürünü satın alabilir, siz de uykunuzda kazanabilirsiniz :)

29 yorum:

  1. Affiliate marketing hakkında bilgi edinmek isteyenler okumalı. Faydalı bir paylaşım. Keyifle okudum.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
  3. ilk defa bu konuda net ve anlaşılır, tereddüte yer bırakmayan bir yazı okudum. kaleminize, emeğinize sağlık. küçük bir soru; bu yöntemle satış yapan türk firmaları var mı ?

    YanıtlaSil
  4. Bu konuda daha detaylı bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten de keyifli bir para kazanma yöntemi olarak görünüyor. Sizin de belirttiğiniz gibi çok fazla firma var, bu firmalara nasıl güveneceğiz? Doğru adresi nasıl bulacağız? Tavsiye edeceğiniz kanallar var mı:)
    Teşekkürler bilgilendirme için bu arada..

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten Affiliate Marketing hakkında açıklayıcı bir yazı olmuş,teşekkürler. Özellikle bu işe başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenleri belirtmiş olduğunuz dört madde üzerinde durulması gereken can alıcı noktalar.Özellikle şehir efsaneleri kısmı tam isabet olmuş. Affiliate Markating ile kazanç elde etmek isteyenler,Aman Dikkat!!

    YanıtlaSil
  7. Affiliate Marketing ile ahım şahım bir miktar kazanılmaz ama damlaya damlaya göl olur.Yararlı bir yazı olmuş gerçekten.Bu arada hocam "Affiliate Markting’e Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler" başlığının altındaki maddeye "Öğenmeye açık olun yazmışsınız." düzeltirseniz iyi olur :)

    Bloguma Beklerim ; http://sermaka.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. @mutfakgazetesi.com
    İnternetteki kupon ve indirim sitelerininn hemen tamamı affiliate marketing yapmaktadır.

    @kepi
    Ben anlatmaya devam edeceğim, bu sadedece başlangıç yazısıydı :)

    @evde yazar
    Affiliate marketing yazı dizisinin 2. bölümünde kullanabileceğiniz ağlar ve programlar hakkında bilgi vereceğim.

    YanıtlaSil
  9. Sizi takip etmeye devam ediyorum:))

    YanıtlaSil
  10. Türkçe düşünüp, Türkçe içerik üretip bilgi hazinemizi genişlettiğin için teşekkür ederim. Artık çat pat ingilizce ile yabancı kaynaklardan istifade etmiyorum.

    YanıtlaSil
  11. merhaba benim bir sorum olacak size zamanında açtığım blogum kapanmıştı şu an ismi alınamıyor ama bazı kapanan blogların ismini başkası alabiliyor buna bizzat şahit oldum. ben nasıl geri alabilirim? 2-3 ay geçmesine rağmen blogumun ismi geri açılmadı

    YanıtlaSil
  12. Google bu affiliate sitelerini Köprü sayfalar olarak isimlendirip cezalandırıyor. Her yazdığın sayfaya kendinden çok şey katmadıkça o sayfa kolay kolay değer almıyor...Zaten o kadar çok şey yazabilsem affiliate gibi düşük gelirli bir sistemden para kazanmaya çalışmazdım..

    YanıtlaSil
  13. peki diyelim ki üye olduk, kabul de edildi bi şekil bizlere banner göndereceklerdir ,
    banneri blogumuza yerleştirdik ve satışa hazırız lakin günler haftalar aylar geçti ve hiç satış yapamadık bu durumda ne olacak biz bu firmaların sadece reklamını yapmakla mı kalmış olacağız ?

    YanıtlaSil
  14. @ıldız Çalışkan
    Ortaklık programında hangi şartlarda ne kadar kazanacağınız yazar. Örneğin "satış başına %10 komisyon veya gönderdiğiniz üye başına 10 TL" şeklinde. Eğer satış yapamaz veya üye gönderemezseniz kazancınız olmaz elbette.

    Bu arada satışları veya leadleri sadece blogunuz üzrinden yapmak zorunda değilsiniz. Size verilecek olan affiliate linkini veya bannerını forumlarda, başka bloglarda, çeşitli topluluklarda, diğer web sitelerinde de paylaşabilirsiniz.

    Affliate marketing performansa dayaı bir sistem olduğu için yeni ve yaratıcı taktikler üreterek kazancınızı artırmak sizin elinizde aslında.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler güzel anlatım olmuş.

    Affiliate marketing de nasıl başarılı olacağınız konusunda bilgi edinmek istiyorsanız bakın derim.

    http://www.yazmayausenenler.com/2014/01/affiliate-marketing-de-basarili-olmak.html

    YanıtlaSil
  16. Gerçekten güzel bir yazı olmuş.

    Satış ortaklığı (affiliate marketing) sistemi Türkiye'de henüz yeni tanınmaya başlanmış bir sistem olsa da artık ürün sahipleri ve bloggerların bunun aslıda nasıl bir potansiyel olduğunu anlaması ile birlikte ülkemizde de bu sistem büyük bir sektör haline gelmeye başladı. En basit örneği ile Türkiye'nin en büyük alışveriş sitesi gittigidiyor.com dahi ortaklık programını kurarak sistemine entegre etti.

    Yukarıda ki bazı yorumların aksine affiliate marketing, adsense benzeri reklam ağları gibi damlaya damlaya göl olan bir kazanç modeli değildir. Bildiğimiz ticaretin internet üzerinde ki modernize edilmiş halidir. Ve rızkın yüzde doksanı ticarettedir.

    YanıtlaSil
  17. Satış ortaklığı ve blog üzerinden para kazanmak üzerine iyi bir yazı ancak aklımı kurcalayan bir şey var. Ben kullandığıum he tarayıcıda adblock kullanırken, reklam bloklayan scriptler milyonlarca kez indirilirken, kullanıcıyı rahatsız etmeden onlara nasıl reklam göstereceğiz? İnsanlar emek verdikleri bloglarından haklı olarak para kazanmak istiyor, ama okuyucular da reklam görmek istemiyor? Bunun ara yolu nedir sizce?

    YanıtlaSil
  18. Yazınız çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık. Bir sorum olacak. Cevalarsanız sevinirim.
    Affiliate M. başlayacağım. Ama anlamadığım konu her ürün için farklı blog mu acmalıyım. Yoksa bütün çalışmalarımı AYNI bloglardan yürütmeliyim? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. @akaplan046
    Merhaba,
    Satmaya çalıştığınız her ürün için farklı bir blog açmalısınız fakat satacağınız ürünler aynı hedef kitleye hitap ediyorsa hepsini tek blogdan pazarlamanız daha iyi olur.

    Örneğin; bir kozmetik ürünü ve bir tatil turu satmak için farklı iki blog açmalı fakat antalya tatil turu ile bodrum tatil turunu satmak için tek blog yeterlidir.

    YanıtlaSil
  20. @Orhan Ekinci
    Denemediğim için bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  21. Açıklayıcı bir yazı olmuş bende satış ortaklığını ilgili bilgi arıyordum teşekürler ben size bir soru sorcaktım yine internette uçak biletleri ve otel rezarvasyon gibi şeyler içinde satış ortaklığı varmı önerirmisiniz güvenli bir şirket varmı cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  22. @HerŞeyden Birazcık
    Otel ve uçak rezervasyonları ile ilgili satış ortaklığı programları çoğu affiliate networklerinde vardır.

    YanıtlaSil
  23. Açıklayıcı ve faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler. Sitenizi beğenerek takip etmeye devam ediyoruuum :)

    YanıtlaSil
  24. Affiliate marketing ile google adsense gelirleri arasında fark var mı? Hocam bir de Affiliate marketing reklamlarımızın ölçümü nasıl yapılıyor? yani ürün satışının gerçekleşip gerçekleşmediğini biz nasıl anlıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Affiliate marketing satış ortaklığına dayalı bir sistem. Adsense ise tıklama başına ödeme yapılan bir sistem. İkisi çok farklı. Affiliate programlarına katıldığınızda bir kullanıcı paneliniz olur. Bu panelde ne kadar atış yaptığınız ve benzeri bilgiler görülür.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.