Kişisel Blog Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde bloglar o kadar popüler hale geldi ki artık neredeyse her internet kullanıcısının bir blogu var. Blogun ne olduğunu öğrenen, bir blog okumaya başlaya hemen herkes en kısa sürede kendine bir blog oluşturuyor ve ismine de “kişisel blog” diyor. Blog oluşturmak teknik olarak çok kolay bir işlem olabilir. Peki oluşturulan her bloga “kişisel blog” diyebilir miyiz? Maalesef bu iş o kadar kolay değil. Kişisel blog olmanın da bir yolu yordamı var. Öncelikle kişisel blog kavramını iyi anlamak gerekiyor.

 

Kişisel Blog Nasıl Olmalıdır?

 

 

Kişisel Blog Nedir?

 

Kişisel bloglar için insanın kendini en özgür hissettiği blog tipi diyebiliriz. Çünkü kişisel blogların belli bir konusu olmaz/olamaz. Konu ne olursa olsun yazar kendi düşüncelerini ve gözlemlerini paylaşır. Kişisel blogu diğer blog türlerinden ayıran esas nokta budur işte. Yazarın kendi düşünceleri… Örnek verecek olursam; bir teknoloji blogu yazarı, yeni çıkan bir ürünü tanıtır ve onun özelliklerini yazar. Kişisel blog ise o ürünü kullandıktan sonra, ürün hakkındaki düşüncelerini ve o ürünle yaşadığı olayları yazar.

 

 

Kişisel Blog Ne Değildir?

 

Kişisel blog bir ansiklopedi gibi her konuda bilgi veren, bir gazete gibi her haberi duyuran bir blog türü değildir. Kişisel blog sağdan soldan kopyalanan yazıların yer aldığı bir mecra hiç değildir. Kişisel blogda hit ve gelir kaygısı olmaz/olmamalıdır. Yazar dışında birinin görüşüne yer verilmez. Adı üstünde, kişiseldir…

 

 

Kişisel Bloglarda İsim Ve Domain Seçimi

 

Kişisel blogların isim ve domain seçiminde en yaygın olan kişinin ismi ve soyadından oluşan (Örn: serdarkara.com veya serdarkara.blogspot.com) domainlerdir. Zaten en mantıklı olan da bu gibi gözüküyor. Ancak kimliğini ifşa etmek istemeyen kişiler de olabilir elbette. Bu durumda 2 seçenek var. Ya serdaringunlugu, serdaryaziyor, serdarinblogu gibi isminizin yanına getirilecek bazı kelimelerle yeni kombinasyonlar üreteceksiniz, ya da yaratıcılığınızı konuşturup orijnal ismler bulacaksınız. Kelimelerbenim buna güzel bir örnek.

 

 

Kişisel Blog Teması Nasıl Olmalı?

 

Her blog türünde olduğu gibi kişisel bloglarda da üzerinde en çok durulan, en çok mesai harcanan konu şüphesiz tema seçimidir. Bana göre kişisel bir blogun tema seçiminde, o blogu yazanan kişinin ve hedef kitlesinin profili çok önemli rol oynar. Şöyle ki; eğer blog yazarı 15- 16 yaşlarında neşeli, coşkulu teenage biri ise tema seçimi de ona uygun hareketli ve renkli bir tema olabilir. Veya yazar 30lu yaşlarda, işinde gücünde biriyse seçeceği tema daha sade şatafattan uzak olmalıdır.

 

Fakat ne olursa olsun tema seçiminde blog sahibinin zevki kadar okuyucunun beklentileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla tema değiştirmeden önce okuyucunun fikrini almak çok önemlidir.

 

 

“Hakkımda” Sayfası Olmazsa Olmaz!

 

Eğer kişisel bir blogunuz var, insanlar sizin fikirlerinizi, görüşlerinizi, deneyimlerinizi okumak için blogunuzu ziyaret ederler. Ve bu yazıları yazanan kişinin kim olduğunu merak ederler. Mutlaka bir hakkımda sayfanız olsun ama “öylesine” değil. Okuyan kişiyi hakkınızdan gerçekten bilgi veren, eğlenceli ve samimi bir “hakkımda sayfası” oluşturmak için çaba gösterin. Bu sayfanın size okuyucu kazandırma veya kaybettirme potansiyelinin olduğunu unutmayın.

 

 

Kişisel Bloga Neler Yazılır?

 

Kişisel blogda konu sınırlaması olmadığını daha önce söylemiştim. Ancak bunu “karşılaştığım her bilgiyi blogda paylaşırım” şeklinde algılamamak gerek. Kişisel blog niteliği gereği bir tür dışa vurumdur. Yine daha önce söylediğim gibi bir ansiklopedi veya gazete değildir. Kişisel blog her zaman “BEN” odaklı olmalıdır. Peki kişisel bloga neler yazılabilir? Gelin biraz beyin fırtınası yapalım...

 

Gidilen yeni bir mekan veya şehirde yapılan gözlemler, kişisel planlar/hedefler/beklentiler, karşılaşılan ilginç/komik/sıradışı olaylar, okulda öğretmene/ofiste patrona söylemek istenip söylenemeyenler, gündemdeki olayara dair görüşler, okunan bir kitaptan/dinlenen bir albümden/izlenen bir filmden kalanlar… Liste uzar gider.

 

Tüm kişisel blog yazarlarına başarılar ve keyifli bloglar!

53 yorum:

  1. ed bende şuan blog için ne eksik diyordum hakkımda sayfası yok ve bayadırda yazı yazmayı bıraktım ama başka bir blogta başlıcam inşallah :) ve ilk işim hakkımda sayfası yapmak olucak tabi temada önemliözellikle benim için sade ve beyaz baya güzel olacaktır. teşekkürler Serdar KARA

    YanıtlaSil
  2. Benim bir çok blog'um var ama en sevdiğim bloglardan biride makale yazığım blog.Makalelerimin ilgi görmesini nasıl sağlayabilirim.

    YanıtlaSil
  3. Kişisel blog açmayı düşünenler okumalı. Kişisel blog ile genel blog arasındaki farkı anlamak açısından faydalı bir yazı.

    YanıtlaSil
  4. Bende blog yazarıyım. Bazen kişisel bazen belli bir konuda bilgi veren... Sanırım benim blog sitem "karma blog" olsa gerek.

    YanıtlaSil
  5. Şöyle bir olay var, bazıları adsoyad.com ya da ad.com diye site açıyor. Ardından bütün teknoloji oyun hit için her şeyi ekleyip kişisel site diyorlar.

    YanıtlaSil
  6. @Hale
    Kişisel blogu kişisel blog yapan; adı, domaini, teması falan değildir. İçeriğidir. Dediğinizdde türde sitelere bırakın kişisel blog demeyi, blog bile diyemiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Bu durumda benim bloğum sanki bu "kişisel blog" kategorisine giriyor gibi.. Sizce?

    YanıtlaSil
  8. @evde yazar
    Aynen öyle. Hatta örnek gösterilecek kişisel bloglardan.

    YanıtlaSil
  9. hakkımda sayfasını akordeon şeklinde hazırladık nasıl olmuş serdar bey ? http://stenddor.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. O zaman benim blogum "kesinlikle" kişisel bir blog...çünkü kendi düşüncelerimden başka bir şey yok blogumda:)

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel yazı olmuş hocam. Kişisel bloglar için benimde nacizane iki düşüncem var. 1- Her ne kadar kendi düşündüklerimizi ve gözlemlerimizi yansıtsakta belirli sınırlarımız olduğunu bilmeliyiz. Bunun en basit örneği ben her şeyi yazarım deyip kendinde "hakaret etme veya birini yerme özgürlüğünü" hissetmemelidir. 2- Hit olayına takmaması gerekir. Kafasını yorması gereken konu bir taban oluşturmaktır. Yani onun yazılarını okuyan ve onun yazılarından anlayan belirli bir taban oluşturmalı, kısacası sabit okuyucu; zaten sonrası geliyor. Teşekkürler bir kez daha. İyi bloglamalar...

    YanıtlaSil
  12. merhaba,
    blog şablonumu değiştirmek için girişimde bulundum.Beğendiğim blog şablonlarını kaydettim.Fakat yükleme yaparken hata veriyor.Oysa şablonumu da kaydettim.Buna rağmen hata veriyor XML hatası diyor.acaba şablonda mı bir hata var yoksa ben bir detayı atlamış olabilir miyim?

    YanıtlaSil
  13. @Ruhsuz Atmaca
    Başkasına hakaret etmeyi özgürlük olarak görmek doğru değil elbette. Çok haklısın.

    Hit konusunda görüşlerimi de belirttim. Hit kaygısıla oluşturulan bir site kişisel blog olamaz.

    YanıtlaSil
  14. güzel bir yazı ve güzel öneriler.ayrıca ruhsuz atmacanın düşünceleri eklenince tam olmuş.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Görüşlerinizin tümüne katılıyorum.
    Önemli bir detayı hatırlatmak isterim:
    Blog yazarken imla kurallarına dikkat edilmeli. Bazı arkadaşlar tembellik edip büyük-küçük harf olayını bile önemsemiyor. Ve ben böyle blogları okumayı tercih etmiyorum.

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık Serdar, kişisel bloglarla ilgili fikir veren bir yazı olmuş. Biraz daha detaylandırılmaya ihtiyacı elbette yazının. Kişisel blog yazarlığının ve kişisel blogların iddia ettiğin üzere hızla çoğalmadığını, aksine azaldığını görüyorum. Çoğalan mikrobloglar ki para kazandırdığı için bu yönde bir talep var. Fakat facebook ve twitter, uzun uzun yazma ve uzun yazıları okuma alışkanlığından internet kullanıcısını uzaklaştıralı bir hayli zaman oldu. Sosyal paylaşım ağları karşısında bloglar çok zahmetli ve etkileşimi düşük kalıyor. Türkiye'nin ilk kişisel blog yazarlarından biri olarak, benimle bu yolda yürüyen pek çok kişisel blog yazarı arkadaşımın sosyal paylaşım sitelerine kayıp bloglarını terk ettiklerine şahit oldum. Kişisel blog öyle uzun uzadıya tarif edilecek bir şey degil, bloglar ilk olarak kişisel tarzda ortaya çıkmıştır ve özünde de kişisellik vardır. Uzun lafın kısası kişişel blog, yazarının yaşadıklarından, yapıp ettiklerinden ve yorumlarından ibarettir. Bu yazı için ayrıca teşekkürler, takipteyim (;

    YanıtlaSil
  17. Hocam hayirli gunler.. benim bloguma bir goz atsaniz.. sizce nasil.. iyimi kötümu... boyle devam edeyimmi yoksa ne yapmam.lazim aydinlatirsaniz sevinirim.. http://edebiyatduragi.blogspot.com/?m=0

    YanıtlaSil
  18. @e-vren günlüğü
    Yorumunuz için teşekkürler.

    Aslında ben kişisel blogların değil, kişisel blog adıyla oluşturulan sitelerin çoğaldığını dile getirdm. Bu yazının çıkış noktası da her bloggerın kendini kişisel blog yazarı olarak nitelendirmesiydi zaten.




    YanıtlaSil
  19. Hale: Şöyle bir olay var, bazıları adsoyad.com ya da ad.com diye site açıyor. Ardından bütün teknoloji oyun hit için her şeyi ekleyip kişisel site diyorlar.

    Serdar Kara: @Hale
    Kişisel blogu kişisel blog yapan; adı, domaini, teması falan değildir. İçeriğidir. Dediğinizdde türde sitelere bırakın kişisel blog demeyi, blog bile diyemiyorum.

    Anonim:
    Bende sizin bu söyleminize katılmıyorum. Yazıda verdiğiniz örnekle burada yaptığınız yorum çelişkili. Neden bir kişisel blog oyun veya teknoloji hakkında bir şey yayınlamasın ki ? Hem halenin söylediğine katılıp onlara blog bile demiyorum diyorsunuz hemde kişisel blog için teknolojiden örnek veriyorsunuz ? Kişisel blog yazan birisi oyun oynuyor diyelim. Bu oyun hakkında kendi görüşünü yazamıycak mı ? Sonuçta sizin verdiğiniz örnekle aynısı ? Ama bunları blog olarak görmüyorsunuz bunun nedenini anlayamadım ? Şimdi diyeceksiniz hit için yapılan copy pastelerden bahsediyorum diye ama orada öyle bir not göremedim. Sonuçta nereye çekerseniz oraya gider.

    Diğer katılmadığım nokta ise şu: Kişisel blogların gelir kaygısı olamaz/olmamalı.

    Eğer olursa bunlarıdamı kişisel blog olmaktan çıkartalım ? Belki blog yazarının maddi durumu yok ama bir yerden harçlık çıkartmak istiyor ?

    Üstelik kişisel blog diye örnek verdiğiniz kelimelerbenim.com'da ise gelir kaynağı mevcut.

    Hatırlarmısınız bilmiyorum ama sizin blogunuzda da üst menüde reklam yazısına tıklayınca kar amacı gütmeyen bir blogdur. Yeni blogculara yardım amaçlı diye yazınız vardı. Röportajlarınızda da mevcut bu. Peki ne oldu da reklam almaya başladınız ihtiyaç mı ? Herkesin ihtiyaçları vardır dolayısıyla saygı göstermek durumundayız.

    Umarım eleştiriye açıksınızdır.

    YanıtlaSil
  20. Serdar Bey yeni blog yazmaya başlayan biri olarak konu bulmakta gerçekten büyük sıkıntı çekiyorum.ilk blog yazımda kısaca kendimi tanıtmayı uygun buldum ancak devamı gelmiyor.aslında işin iyi yanı yazmakta hoşuma gitti ama işte şu hangi konuda yazsam ne yazsam sıkıntısı olmasa...

    YanıtlaSil
  21. Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Herzamanki gibi :)Saygıyla...

    YanıtlaSil
  22. Bence kişisel blogların guncellıgı ne cok sık ne de cok uzun aralıklarla olmamalıdır.

    YanıtlaSil
  23. Hocam benim enerji dolu ve hiperaktif bir kişiliğim var.12 yaşındayım ve kişisel bir blog kurup sürdürmek istiyorum.Fakat merak ettiğim ve sanırım bana en açıklayıcı şekilde bunu anlatacak tek kişi siz olabilirsiniz.Neyse,oyalamayayım sizi.Sorum şu; bloglarda logolu başlıklar nasıl yapılıyor ? Bir de rastladığım bir blogda görmüştüm.İçindekiler ve hakkımda kısmını süslemiş,kenarlarına çiçek falan koymuştu.Hocam yapılış şeklini biliyorsanız rica ediyorum söyleyin :) İyi günler.

    YanıtlaSil
  24. @Nurevşan Öz
    Blog başlığına logo koymayı şu yazının sounda anlatmıştım:
    http://bloghocam.blogspot.com/2012/08/banner-ve-logo-olusturabileceginiz.html
    Diğer sorunun cevabını bilmiyorum ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  25. merhaba efendim benim bir sorum olucaktı blogger da sayfa açıp ve o sayfanın konusuna uygun yazılarımı onun içinde paylasmak istiyorum ama sadece bir konu yazabiliyorm bunu bir türlü çözemiyorum yardımcı olabilirmisiz ?

    YanıtlaSil
  26. @sedef urdan
    Merhaba, Blogger'da sayfalar statiktir ve sadece 1 içerik girilebilir. Bu blogun en üstünde gördüğünüz hakkımda, misafir blogculuk, destek ol... sayfaları gibi.

    YanıtlaSil
  27. Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için peki konularımı bir yerde toplamak istemiş olsam ne yapmam gerekir arşiv en mantıklısı gibi geliyor .

    YanıtlaSil
  28. Bir de aklıma gelmişken size google adsense kayıt olmak için ben bloggerımı actım kazançlar kısmından tıklayınca daha blogunuz adsense için uygun değil yazısı var günde 250-300 ziyaretçi oluyor ne zaman açılabilir daha beklemem gerekir mi 1 hafta oldu çunkü blogumunu açalı

    YanıtlaSil
  29. sedef urdan
    Arşiv sayfası oluşturabilir, etikete göre son yazılar eklentisini kullanabilir, link menüsü ekleyebilir veya resimli kategori oluşurabilirsiniz. Bu yazdıklarımın hepsi bloghocam'da mevcut.

    YanıtlaSil
  30. ben bloguma sağlık ile ilgili şeyler yazıyorum tam olarak kişisel denemez kendi cümlelerim tbiki. bir kaç gün oldu bnmde ama nasıl ziyaretçi edineceğimi bilmiyorum yeni yeni çözmeye başladm

    YanıtlaSil
  31. ben daha yeni blog açtım ve benimkide kişisel blog ama hakkımda sayfası nasıl açılıyor bilmiyorum

    YanıtlaSil
  32. merhabalar öncelikle başarılar dilerim.Kişisel blog hakkında bir yazı yazdım bir bakarsanız sevinirim iyi günler.

    YanıtlaSil
  33. Çok açıklayıcı bir makale olmuş hocam.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  34. Fazlasıyla faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  35. Tesekkurler guzel paylasim

    YanıtlaSil
  36. Teşekkürler bende ilgi alanım ve branşım olan saglık ve Sporla ilgili bir blog oluşturdum kendi edindiğim deneyimlere yer verdim http://fitnessyasam.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  37. slm bende blog yazmak isteyen arkadaşlardanım.Blog açtım ama yazılarımı imla kurallarına uyarlıcak bi sistem yokmu?varsa lütfen bilgi verin.

    YanıtlaSil
  38. Bu arada blogumuda sizin arkadaşlara verdiğiniz bilgileri takip ederek açtım teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  39. SORU: . Okul defterimdeki bilgileri bloguma yazıyodum ama adsense bunu onaylamadı neden ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özgün olması gerekmekdedir. ve 100 yazı +300 makale yazarsanız 6 ay süre geçsin onaylanır.

      Sil
    2. özgün olması gerekmekdedir. ve 100 yazı +300 makale yazarsanız 6 ay süre geçsin onaylanır.

      Sil
  40. bir abimizin dediği gibi; o, o şekil giyinir. bu, bu şekil giyinir. herkesin şeyine kimse karışamaz. öyle kurallar şartlar falan yok. olsaydı da kesin çiğnerdim. blog dediğin hobidir, isteyene iştir. kimine dışa vurum, kimine sıkılmadan html öğrenmek için bir seçenek, kimine sadece laylaylom. çok da şeytmeyin

    YanıtlaSil
  41. Hocam bende bir blog actim belki biraz amatorce ama :) kendimi ilerleticem. Tabiki sizi takip ederek. Gercekten guzel yazilariniz yorumlariniz var. Tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  42. Selam. Ben sizi çok seviyorum az çok her yazınızı okuyorum. Keşke İstanbul da olsanız keşke görüşmek istiyorum. Blog bende açtım aceminin de acemisi olmaktayim. Bana sadece görüşlerinizi belirtebilir mısınız çok memnun kalırım
    http://yazdimgittivebitti.blogspot.com.tr/2017/01/uykunun-mutlulukla-ilgisi-olmal.html?m=1

    YanıtlaSil
  43. erdar Bey yeni blog yazmaya başlayan biri olarak konu bulmakta gerçekten büyük sıkıntı çekiyorum.ilk blog yazımda kısaca kendimi tanıtmayı uygun buldum ancak devamı gelmiyor.aslında işin iyi yanı yazmakta hoşuma gitti ama işte şu hangi konuda yazsam ne yazsam sıkıntısı olmasa...

    YanıtlaSil
  44. Her insan başlı başına bir marka olmaya başladı ve sosyal medya hesaplarınız ile kişisel bloglarınızı bunu hesaba katarak yönlendirmeniz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  45. Kesinlikle sizin gibi özenle yazılan makaleler ile kişisel blog oluşturulur.

    YanıtlaSil
  46. gerçekten severek takip ettiğim kişilerden birisiniz, yine çok beğendim

    YanıtlaSil
  47. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  48. Güzel konuya değinmişsiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. Nedense her bloga kişisel deniliyor. Bu yanlışı düzeltmek adına çok güzel bir yazı yazmışsınız, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.