20 Aylık Yeğenimden Bloggerlara 5 Ders

Blog Hocam bilgi, deneyim ve fikir aktarımına yönelik bir blog olduğu için özel hayatımdan bahsettiğim kişisel yazılar yayınlayamıyorum. Bu yazının çıkış kaynağı benim biricik, dünyalar tatlısı yeğenim olduğu için biraz ailemden bahsedeceğim.

 

Biz 3 kardeşiz. Benden 3 yaş büyük bir abim ve 4 yaş küçük bir kız kardeşim var. Abim 4 yıllık evli. Zeynep isminde 20 aylık bir bebeği var ve amcasına yani bana çok düşkün :) Yeğenimin 20 aylık kısa yaşamında her önemli anına tanık oldum. İlk hastalığı, ilk diş çıkarışı, ilk konuşması vs. Zeynep’in neredeyse her anını gözlemledim ve neye nasıl tepki verdiğini, neyi sevip neyi semediğini öğrendim. Sonra da bu yazıyı yazma fikri geldi aklıma. Çünkü düşündüm de bir bebeğin 20 aylık yaşamıyla bir bloggerın 20 aylık yaşamı arasında paralellikler var. Hatta açık söyleyeyim bebeklerden çıkarmamız gereken dersler var. “Ne saçmalıyor bu adam?” demeyin, yazının devamını okuduğunuzda eminim bana hak  vereceksiniz.

 

zeynep

 

 

Bir…İki….Düştüm

 

Zeynep’i ilk yürütme çabalarımızı hatırlıyorum. Bizimkine özgü bir durum mu bilmiyorum ama ilk adımlarını hep parmak ucunda atmaya çalışırdı. Ayaklarını yere sağlam basamadığı için bir kaç adımdan sonra dengesini kaybeder ve düşerdi. Ama hiç ağlamazdı, kalkar tekrar tekrar denerdi. Ta ki dengesini kaybetmeden nizami yürümeyi becerene kadar.

Ders 1: Blog yazarlığı hayatında başına ne gelirse gelsin hedefe ulaşmak için çabalamaktan hiç bir zaman vaz geçme. Asla pes etme!

 

 

Amca Bu Ne?

İleride Zeynep’in çenesi çok düşük olacak sanırım. Henüz 20 aylık olmasına rağmen bir konuşuyor ki sormayın. Bana ilk önceleri “aga” diyebilirken şimdi “amca” hatta “serdar”  diye çağırıyor beni :) 3-4 kelimeyi bir araya getirerek cümle kurmaya başladıktan sonra innılmaz soru sorar oldu. Soruları sadece “bu ne?” şeklinde oluyor ama merak ettiği herşeyi sorarak öğreniyor, öğrendiğini de aklında tutuyor. Çok zeki benim güzel yeğenim :)

 

Ders 2: Bilmediğin şeyleri sormaktan, yeni şeyler öğrenmekten, araştırmaktan çekinme. Hata bunu alışkanlık haline getir.

 

 

Amca, Park!

 

Zeynep tam bir çocuk parkı delisi. Onu kıramadığımı bildiği için ne zaman onlara gitsem, kapıda beni görür görmez ayakkabılarını getirir ve “amca park” diyerek oturdukları sitenin çocuk parkına götürmemi ister. Park delisi olduğuna bakmayın. Onun işi oradaki oyuncaklarla değil, diğer çocuklarla. Soysalleşmeyi, arkadaşlık kurmayı o kadar seviyor ki sitenin bütün çocukları Zeynep’i tanımış artık.

Ders 3: Zamanın ciddi bir bölümünü network kurmaya harca. Yeni bloggerlarla tanış, onların blogunu ziyaret et, yazılarına yorum yaz. Blog dünyasında yalnız ilerlemek çok zor!

 

 

Ben Kırdım!

 

Zeynep’e büyük-küçük-orta kavramlarını öğretirken evdeki sehpanın üzerinde duran 3 farklı boydaki vazo tarzı süs eşyasını kullanıyordum. Bir kaç defa gösterdikten sonra Zeynep’ten bu vazoları büyükten küçüğe sıralamasını istedim. Bunu yaparken vazolardan birini kırdı. Annsei kırılma sesine salona gelip “kim kırdı bakyım bunu?” diye sorunca hemen “ben kırdım” dedim fakat bizimki yalan nedir bilmiyor tabi. Gayet masum ve samimi bir şekilde “hayır, ben kırdım” demez mi :)

Ders 4: Okuyucu kitlene karşı daime dürüst ve samimi ol. Sonucu ne olursa olsun onlara yalan söyleme.

 


Pepee… Pepee…

 

Zeynep’le tanıdım Türk çizgifilm karakteri Pepee’yi. Meğerse kendisi tam bir fenomenmiş. Hatta çoğu annenin imdadına yetişen bir süper kahraman :) Zeynep’e yemek yedirirken veya huysuz bir zamanında sakinleştirmeye çalışırken imdadımıza hep Pepee yetişir. Yüzlerce farklı çizgifilm açın, gözünü kapar ama Pepee’nin jenerik müziğini duyunca kalkıp oynamaya başlar :)

 

Ders 5: Okuyucunun sadakatini kazanmak, onu blogunda tuabilmek zordun ama bunu başarabilirsen onların vazgeçilmez blogu olabilirsin.

 

 

Yazıya ailem hakkında bir şeyler yazarak başlamıştım, bitirirken de kişisel bir şeyler yazmmak istedim. Allah’ın izniyle Zeynebimize bir kız kardeş geliyor. Henüz annesinin karnında ve 4 aylık. Umarım Allah onlara yaşam şansı verir. Ülkelerine hayrlı evlatlar olurlar.

Son olarak bir hayalimi paylaşayım. 10-15 sene sonra Zeyep burada yazılanları kavrayacak yaşa geldiğinden bu yazıyı okumasını çok isterdim. Müthiş bir anı olurdu öyle değil mi? Kim bilir belki de bu hayal gerçekleşir.

46 yorum:

  1. Yazdiklariniza katilmamak elde degil guzel orneklemissiniz. Bu soylenenlerin tamamini yapsak yinede okuyucular icin yetmeyecek durmak yok calismaya devam ;)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı olmuş hocam :)

    YanıtlaSil
  3. çok eğlenceli bir yazı olmuş zevkle okudum :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. zeynip'in yıllar sonra okuyacağı güzel bir yazı olmuş.
    tespitlerinde çok haklısın.
    zeynep'e sağlıklı, başarılı, mutlu, mesut bir hayat diliyorum. allah bağışlasın sizlere.
    gelecek olan yeğenin için şimdiden gözünaydın:)

    YanıtlaSil
  5. Çok şeker Zeynep'çik, yıllar sonra dediğiniz gibi bu yazıyı okuduğunda, belki de hayatının en anlamlı armağanlarından birini almış olacak:)
    Bu arada sizi de ayrıca kutlamak istiyorum, birbiriyle alakasız gibi görünen iki konuyu harika bir şekilde bağlamışsınız:)
    Zeynep'e ve dünyaya gelecek kardeşine mutlu, sağlıklı, başarılı ve yazma-çizme-okuma dünyasına uzak olmayan bir yaşam dilerim bu arada:)
    Çok keyifli ve öğretici bir yazı olmuş, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Yazınızı çok beğendim, Allah yiğeninizi bağışlasın ve yeni misafirinize de sağ salim kavuşmayı nasip etsin.:)
    Pedagoglar 4 yaşından önce çocuklara tvyi gelişimlerini bozduğu için izin vermiyorlar, dikkat eksikliği, konuşma becerisinde gerilik vs. dolayı, yazınızı okuyup ta bu bilgiyi paylaşmamak olmazdı. Ne de olsa bilgi paylaştıkça güzel..:) Sizinde yaptığınız gibi.
    Selamlar...



    YanıtlaSil
  7. çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  8. çok güzel bir yazı olmuş, keyifle okudum. ders 1e özellikle katılıyorum

    YanıtlaSil
  9. Hocam cidden yeni blog yazarlarına çok güzel bir yazı olmuş. hepsi benim içinde geçerli .

    YanıtlaSil
  10. :) Eğlenceli bir yazı olmuş gerçekten :)

    YanıtlaSil
  11. Ne desem bilmiyorum ki. Gerçekten çok kaliteli bir yazı olmuş. Zeynep, bu yazının neşesi olmuş. :)

    YanıtlaSil
  12. HTML'ler ve kodların soğukluğundan uzak, çok samimi bir yazı... Duygu ile teknik te buluştu ya, çok yaratıcı :)))

    YanıtlaSil
  13. bende bilirim yeğen sevgisini yaşca sizden küçüğüm ama tecrübem size göre daha fazla :) üç kız yeğenim var. Hepsi de birbirinden farklı...

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten farklı ve güzel; anlamlı olmuş.Bahtları açık olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Bir çocuğu yakından gözlemleme fırsatı, aslında bir insanın bu hayatta elde edebileceği en büyük fırsatlardan birisi...Çünkü onlar bize, bu hayat hengamesinde gözümüzden kaçan pek çok şeyin farkına varmamızı sağlıyorlar...

    YanıtlaSil
  16. tespitler her zamanki gibi çok doğru sevgili BH. ama zeynep en güzeli :) sevgiyle kucaklıyorum onu, bahtı da şansı da hep bol olsun...

    YanıtlaSil
  17. Çok beğendim çok doğru gözlemler.
    Bebeğiniz sağlıkla ve güzelliklere gelsin inş. sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Hocam süper yazı olmuş. Umarın o da büyür sizin gibi başarılı bir blogger olur :)

    YanıtlaSil
  19. Blog hocam çok eğlenceli bir yazı olmuş ellerinize sağlık :) Benimde 8 aylık bir bebeğim var İlke'm bu yazınızdan sonra bebeğimin her hareketi sizin bu yazınızı hatırlatacak :)) Bloğunuzu zevkle takip ediyorum ve blog hayatınızda başarılar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  20. çok hoş ve güzel bir yazı idi.hayaliniz inşallah gerçekleşir gerçekten güzel bir anı olurdu.gözünüz aydın. Rabbim yeğenlerinize hayırlı sağlıklı başarılı bir hayat nasip etsin

    YanıtlaSil
  21. Serdar bey bu hayaliniz için 15 yıl beklemenize gerek yok.Allahın izniyle 6-7 yaşında okula başladığında okumayı söktüğünde okur inşaallah .zaman o kadar hızlı gidiyorki bu hayaliniz o kadar uzak değil...

    YanıtlaSil
  22. harika bir yazı olmuş :)kaleminize ve gözlemlerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. resimdeki Zeynep mi? ne güzel tespitler.sağ salim kucağına almayı nasip etsin Allahım.

    YanıtlaSil
  24. Bu yazıyı yayınladıktan internete bağlanıp yorumları kokuma imkanı bulamamıştım. Şimdi görüyorum da yazı çok beğenilmiş. Öncelikle yorum yazan, beğenisini dile getiren, paylaşan, Zeynep'le ilgili ii dileklerini ileten herkese çok teşekkür ederim. Var olun.

    Bu arada fotoğraftaki çocuk Zeynep değil. Annesinden babasından habersiz fotoğrafını yayınlamak istemediğim için Flickr'da bulduğum ve yanaklarını Zeynep'in yanaklarına benzettiğim bu fotoğrfı koymak istedim :)

    YanıtlaSil
  25. İşte sizi bu yüzden seviyorum, işte sizi okumaktan bu yüzden keyif alıyorum... Örneklemeniz hayatın tam da içinden, işte bu yüzden okurlarınız sizden çok şey öğreniyor... Yaşam her daim sizlere Zeynep' in güzel günlerini göstersin, kimbilir belki yakında sizin bebeğinizi de severiz :=) Eşinize sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. @ERÖZ Nuray
    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim, çok memnun ettiniz beni.

    YanıtlaSil
  27. Yazılarınızı beğenerek takip ediyorum, başarı ve kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  28. Yazdıklarınızı çok beğendim, Zeynep de çok güzelmiş maşallah, Allah bağışlasın. Bize de ders verdi kerata

    YanıtlaSil
  29. @nugili hayat
    Yazıyı beğenmenize sevindim. Bu arada bir düzeltme yapayım; fotoğraftaki Zeynep değil.

    YanıtlaSil
  30. Çok keyifli ve bunun yanında da akılda kalıcı bir yazı olmuş. Zeynep gibi bu ne diye defalarca soru sordum size ve siz hepsini zaman ayırıp yanıtladınız. Bu durumda Zeynep çok şanslı bir yeğen diye düşünüyorum çok sabırlı bir amcası var çünkü
    http://www.yollardahayatvar.com/

    YanıtlaSil
  31. Yeni bir blogger olarak neşeyle okudum. İşte ben dedim!! Benzetme süper, bloğum da kesinlikle Zeynep gibi olmalı,onun gibi büyümeli :)
    Yeğenlerinize sağlıklı,mutlu bir ömür diliyorum.

    YanıtlaSil
  32. Öncelikle yiğeninize maaşAllah diyerek başlamak istiyorum..Yoldaki bebişde kazasız belasız gelsin inşAllah ..

    Benim kızımda 33 aylık ve her dönemi ayrı bir tecrübe ve öğretiyle geçiyor..Ama blogla hiç bağadaştırmamıştım yaptıklarını ..
    Bundan sonra birazda o gözle bakayım , bakalım nasıl dersler alacağım :)

    Umarım yiğeniniz büyüdüğünde yazınızı okur ve amcasıyla gurur duyar ...

    YanıtlaSil
  33. @Beşparasız - Ayşegül
    Kızınızı Allah bağışlasın, yaşam şansı versin. Ben hep bloga yeni ne içerik girebilirim diye düşündüğümden olmadık konulardan olmadık yazılar çıkarıyorum. Daha önce de (bekar iken) kız arkadaşlarla bloglar arasındaki benzerliklerle ilgili bir yazı yazmıştım. Etrafa bakınca aslında pek çok fikir bulabiliyoruz yazmak için.

    Sizin de benzer yazılarınız olursa okumak isterim.

    YanıtlaSil
  34. Bloğumu açalı 2 gün oldu tam bana göre bir yazı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  35. selam hocam yazinizi cok begendim kendimden de bir seyler buldum duygulandim acikcasi benim de su an 3 yasinda bir oglum var mehmet odaZeynep gibi parmak uclarinda yurumeye baslamisti
    Pepe ise hic sormayin bizdede ayni Pepe delisi biz yurt disinda yasadigimiz icin oglum Turkce ogrenebilsin diye surekli trt cocuk yada benzeri kanallar acik bir cocugun gelisimini Blog gelisimiyle paralellik kurmak ve bunu sunmak dahiyane ve bi okadarda isinize ve ailenize nekadar cok sevgiyle bagli oldugunuzu hissettiriyor bu hissi okurlarinizada aynen yansittiginizi goruyorum evet sizin soylediginiz gibi cocuklarimizin yasam sanslari cok olur umarim ve ozelinizi paylastiginiz icinde ayrica tesekkur ederim cok samimi buldum.Saygilar

    YanıtlaSil
  36. @yazdirmaca makale
    Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Etrafımıza baktığımızda yazacak pek çok şey bulabiliriz aslında. Bu yazıda buna güzel bir örnek oldu. Üstelik yazarın kendinden, özelinden bahsettiği yazıların daha fazla reaksiyon aldığı da bir kez daha görüldü sanırım :)

    YanıtlaSil
  37. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  38. ahaahhh serdar bey örneklemenize bayıldım doğrusu(çok yaratıcı). Ayrıca allah sağlıklı büyümelerini nasip etsin her iki bebeğe de. Şansları açık olsun :)

    YanıtlaSil
  39. Yazı için teşekkürler. İhtiyacım olan bir yazıydı. Teşekkürler! Elinize sağlık! Zeynep'e de maşallah! :)

    YanıtlaSil
  40. Zeynep'ten aşagı kalır yanım yok sanırım "Bu ne"lemekte :)) Ama sizin de yazdıgınız gibi, sorarak bir çok şey ogreniyorum. Yegenlerinize de saglıklı uzun yıllar dilerim

    YanıtlaSil
  41. Gayet güzel bir anlatım olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
  42. Samimi bir anlatım inşallah gonlunzce olur

    YanıtlaSil
  43. şu anda bu yazınızı okumakla bana o kadar büyük bir ilham kaynağı oldunuz ki anlatamam serdar hocam. Bunu şu an çalıştığım network işine uyguluyacağım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.