Seo Uzmanlarının Özellikleri Neler Olmalı?

Arama motoru optimizasyonu kavramı Google’ın Türkiye’de yüksek kullanım oranlarına çıkmasıyla tanınmaya başladı. Son 2 yılda firmalar kendi bünyelerinde Seo uzmanı çalıştırmaya başladılar. Doğal olarak Seo da iş hayatında bir sektör haline geldi. Peki seo uzmanları hangi konularda bilgi sahibi olmalı?

seo-uzmani
Seo çalışmaları genel olarak site içi ve site dışı (backlink stratejisi) olmak üzere ikiye ayrılır. Sadece site dışı seo çalışmalarında yetenekli olmanız yeterli değildir. Nedeni şu : Site içi optimizasyon konusunu iyi bir şekilde yapmadığınızda site dışı çalışmalara daha fazla bütçe ve zaman ayırırsınız. Bu da genel anlamda bir kayıptır. Bazen sıralamada yol kat edememenizin nedeni iç optimizasyonu yapmamanızdır. Bu nedenle Seo uzmanı her iki konuda da bilgi sahibi olmalıdır.

Seo uzmanı iyi bir analist olmalıdır. Site trafiğini iyi bir şekilde analiz edip gerekli değişiklikleri ziyaretçi verilerine göre yapmalıdır. İnternette Seo sektörü ile ilgili olan yerli ve yabancı makaleleri takip etmeli gerekli testleri de vakit buldukça farklı sitelerde yapmalıdır. Google algoritma değişiklikleri, Google patentleri ve ziyaretçi davranışlarını sürekli analiz edip Seo stratejisine buna göre yön vermelidir.

Seo uzmanı internet pazarlaması alanında da bilgi sahibi olmalıdır. Google Adwords konusunda orta düzeyde bilgisi olmalı ve gerektiğinde Seo çalışmalarına başlarken Adwords’ü de seçebilmelidir. Her ne kadar seo çalışmasını ücretsiz arama sonuçları ile bağdaştırsak da ücretli arama sonuçları da organik çalışmalara yardımcı olur. Adwords raporlarında ziyaretçilerin tercih ettiği arama terimlerini çıkarttıktan sonra Seo çalışmalarınıza buna göre yön verebilirsiniz.

Seo bir işi internet ortamında pazarlamanın yollarından biridir. Amaç müşteri ve prestij kazanmaktır. Bu nedenle Seo uzmanı aynı zamanda iyi bir pazarlamacı olmalıdır.

Koordinasyon Seo uzmanları için önemli bir diğer kavramdır. Firma içinde çalışırken tasarım ve kod ekibi ile iyi bir koordinasyon kurmanız gerekir. Tasarımın ziyaretçilere göre kodlamanın da arama motorlarına göre yapılmasını sağlamanız gerekir. Yönetme ve organize etme yetenekleriniz iyi olmalıdır. Bir firmanın sosyal medya danışmanlığı hizmeti alması gerekiyorsa bunun hangi firma ile yapılacağını Seo uzmanı değerlendirip karar vermelidir.

Seo uzmanı kendini geliştirmeli ve yetiştirmelidir. Örnek olarak Türkiye’de ilk defa düzenlenen Seo konferansı gibi etkinliklere mutlaka katılmalı ve katılımcılarla iyi ilişkiler kurmalıdır.

Özgün içerik ekleme ve içerik üretme stratejileri hakkında yetenekli olmanız da işiniz icabı gereklidir. Bu da iyi bir blog yazarlığı deneyimi gerektirmektedir.

Genel olarak bir Seo uzmanının iyi bir analist ve planlamacı olması gerektiğini söyleyebilirim.

Seo uzmanlarının özelliklerinden bahsederken firmaların da Seo uzmanı ilanları verirken yaptıkları hatalara da buradan bakabilirsiniz. Firma olarak Seo uzmanın yapması gerekmeyen işleri de ona yaptırma hedefleriniz olmamalı. Seo uzmanın kendi alanına odaklanması ve o alanda çalışması gerekir.

Yazar hakkında: Ben Mehmet Emre Baş. 2009 yılından bu yana Seo ve Sem alanında hizmet veriyorum. Yeni çıkan algoritmalara göre kendi sitelerimde testler yaparak yeni stratejiler geliştiriyorum. 2007 yılından beri de Burayayaz.com adlı kişisel günlüğümde keyifle her alanda yazıyorum.

8 yorum:

  1. Yine cok faydali bir makale olmus elinize saglik site ici optimizasyonu konusunu cok onemsiyorum bu konuda daha acik normal kullanicilarida kapsayacak(kucuk basliklar ) sekilde ve site ici optimizasyonu en basit nasil yapabiliriz adim adim ve sitemizin optimizemi deyilmi bunu nasil ve nerden test edebiliriz sitemizin SEO uyumlu olup olmadigini nasil ogrenebiliriz hatalarimizi gormek acisindan Bir kac baslik acemi kullanicilar icinde ip uclari verirseniz sevinirim SEO hakinda bloghocam makalelerini okudum artik bu konuda bir fikrim var ama yeni bir algoritma varmi bilmiyorum surekli onumuze bu SEO kavrami geliyor cok onemli bir sey oldugu kesin makale icin tesekkur eler saygilar

    YanıtlaSil
  2. konuk yazar olunca bugün cuma sandım.. Kafam karıştı bir anda :D

    YanıtlaSil
  3. @ozgehan omag
    İstisnai bir durum :) Taslaklarda yayınlamaya hazır yazım olmadığı için cyumayı beklemedim misafir yazı için.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba yazdirmaca makale :
    Değerli yorumların için teşekkürler.
    İç optimizasyon ile ilgili yapılacak birçok şey var. Kodlama tarafını analiz etmeniz için http://wmaraci.com/seo-analiz burayı kullanabilirsiniz.
    İlk aşama için yeterli olacaktır. H etiketlerinin doğru seçilmesi ve anasayfada konumlandırılması da Seo tarafında önemli.
    Google page speed ve Gtmetrix.com siteleri aracılığıyla sitenizin açılış hızını da arttırmanız faydalı bir etken olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Ücretli SEO hizmeti sunanlara hep şüpheyle bakıyorum, bilmiyorum belki de ben yanlış düşünüyorumdur. Yani şu ki kelin ilacı olsa kendi başına sürer...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, hazır söz SEO'ya gelmişken ben de size bir soru sorayım. Google Blogger üzerinden açtığım günlüğe ait bir konu sırasıyla şu şekilde indekslenmiş:
    [Günlük Adı] > [Konu Başlığı] şeklinde. Sizin indekslerinize baktığımda [Niş Blogculuk Kavramı] > [Blog Hocam - Daha İyi Bloglar İçin] bu şekilde çıkıyor. Bunu nereden düzenleyebilirim? Sorumu cevaplarsanız sevinirim. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  7. @Habib
    Şurada anlattı mnasıl yapılacağını http://bloghocam.blogspot.com/2011/07/arama-sonuclarnda-yaz-baslklar-blog.html

    YanıtlaSil
  8. Son zamanlarda SEO konusunda okuduğum Türkçe içerikler arasında en iyisi diyebilirim. Burada tekniklerden bahsedilmiyor, aksine SEO uzmanı olmak isteyen kişiye bir yol haritası çiziliyor. Yazının tamamına katılıyorum, SEO uzmanı iyi bir pazarlamacı olmalı, site istatistiklerini iyi analiz etmeli ve bunu programcı/sosyal medya uzmanı gibi kişilerle koordineli yürütmelidir.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.