Sosyal Ağlarda Yaptığımız 10 Hata

Sosyal ağlar blog yazarları için trafik elde etmek, okuyucularla etkileşim kurmak ve yeni fırsatlar yaratmak için gerçekten eşsiz platformlar. Peki sayısız fayda sağlayabileceğimiz sosyal ağlara yeteri kadar özen gösteriyor musunuz? Ne kadar etkili kullanıyorsunuz? Ben bu konuda özeleştirimi yaptım ve ne kadar çok eksiğim olduğunu gördüm. Benim ve çevremdeki blog yazarlarının sosyal ağlarda yağtıkları hataları bu yazıda paylaşmak istiyorum. Belki bu yazı sayesinde hem ben, hem de benim gbi sosyal ağ hesaplarına gerekli özeni göstermeyen blog yazarları harekete geçeriz.

Sosyal Ağlarda Yaptığımız 10 Hata

Hata #1 Profil Tasarımını Özelleştirmemek

Facebook, Twitter başta olmak üzere çoğu sosyal medya platformu profli sayfanızı özelleştirmek için size farklı seçenekler sunar. Bu özelliklerden faydalanarak blogunuza özgü bir profil sayfa tasarımı yapmamak, sizi sıradanlaştıracak ve markalaşmanızı önleyecek önemli hataladan biridir.

Hata #2 Güncellemelere Ayak Uydurmamak

Sosyal medya platformu kendilerini çok sık güncelleyen platformlar. Sürekli yeni özellik ekliyorlar. Bunları takip etmeyerek hesaplarınızı ve profil sayfalarınızı güncellememek benim de yaptığım önemli bir hata.

Hata #3 Sadece Kendi Reklamını Yapmak

Bazı blogların sosyal medya hesaplarında sadece kendi yazılarının linkini paylaşmak gibi bir hata yaptığını sık görüyorum. Sosyal medya hesabınızı takip edenlere biraz daha değer vermeli onların işine yarayacak farklı sitelerden linkler ve bilgiler paylaşmalısınız.

Hata #4 Aşırı Paylaşım Yapmak

Günün belli saatlerinde online olma fırsatı bulan bazı bloggerlar tüm paylaşımları o saatte arka arkaya yapınca ekran bir anda sadece o kişinin iletileriyle doluyor. Oldukça sinir bozucu bir durum değil mi? Sırf bu yüzden takibi kestiğim çok hesap var. Sosyal medya iletilerini planlayabileceğiniz ücretsiz araçlar varken bu hatayı yapmamak gerek.

Hata #5 Pasif Kalmak

Bir üstte bahsettiğim hatanınn tam tersini yapmak da başka bir hata diyebiliriz :) Uzun süre güncellenmemiş bir sosyal medya profilinin takipçi sayısı hızla düşecektir. Blogunuzun sosyal medya profili ne bir spam çiftliği gibi gözüksün, ne de bir hayalet kasaba gibi.

Hata #6 Çarpraz Paylaşım Yapmamak

Bir sosyal medya pletformunda yaptığınız paylaşımın duyurunu diğer platformlarındaki hesaplarınızda da yaprak hem o paylaşımın etkisini arttırabilir, hem de diğer sosyal medya hesaplarınızdaki takpiçi sayınızı arttırabilirsiniz. Örneğin benim Pinterest sayfa takipçim çok az ve orada yaptığım paylaşımlardan kimsenin haberi olmuyor. Bu yüzden “Pinterest’te şunu paylaştım” şeklinde iletileri diğer hesaplarımda gönderebiliriim.

Hata #7 Niteliğe Değil Niceliğe Odaklanmak

Sosyal medyada takipçi satın alma ve #takipedenitakipederim gibi saçma trendler var. Halbuki blogunuzun konusuyla alakasız 10.000 takipçiniz olacağına, blogunuzun konusuyla ilglinen 1000 takipçiniz olması çok daha iyidir.

Hata #8 Yeni Platormlara Önyargılı Olmak

Yeni bir sosyal piyasaya çıktığında önyargılı olup blogunuz için hesap açmamak ileride pişman olmanıza yol açabilir. Platform gelişip büyüdüğünde blogunuza ait kulancı adının alındığını görebilir ve hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Hata #9 Takipçilerle Etkileşime Geçmemek

Sosyal medyayı sadece bir reklam aracı olara kullanmak çok yanlış olur. Bu mecralar okuyucularınızla iletişim kurduğunuz, fikir alışveriş yaptığınız, etkileşime geçtiğiniz önemli mecralardır. Okuyucularla etkileşim kurarak hem online itibarınızı hem de takipçilerin sadakatini artttırabilirsiniz.  

Hata #10 Negatif Yorumları Silmek

Her düşünceye ve fikre açık olmalıyız. Eleştiri ve farklı görüş içeren yorumları silmek yerine makul bir şekilde cevap vermek veya tamamen görmezden gelmek daha iyi iolur sanırım. Takipçileriniz ne kadar olgun ve objektif olduğunuzu anlamalı.


Size Bir sorum Var

Blog Hocam için açmış olduğum Facebook, Twitter, Google+ ve Pinterest hesapları var. Yukarıda yazmış olduğum hataların bir kısmını yapsam da elimden geldiğince takipçilere değerli bir şeyler sunmaya çalışıyorum. Bu hesaplardan hangilerini takip ediyorsunuz bilmiyorum ama görmüş olduğunuz eksikler ve hatalar neler? Ya da görmek istedikleriniz?

21 yorum:

  1. yorumum yazının kendisi ile ilgili aslında..

    göndermeden önce bir iki defa daha okusan ve kelimelerin bazılarını yanlış yazmış olabiliyorsun, onları düzeltsen tadından yenmez :) okurken gözümüz takılıyor... okuyucusu çok izleyicisi fazla olan BH'da imlaya biraz daha dikkat lütfen.. sevgi saygı bol başarı..

    YanıtlaSil
  2. Abi okuyup birkaç yer düzeltmiştim, yine mi kalmış :) Çok haklısın abi. Dikkat etmem gerekiyor. Her yazıyı yayınlamadn önce 1 kez okuyorum ama yetmiyor demek ki.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir yazı olmuş abi teşekkürler. Benim bir sorum olacak. 4. madde de bahsettiğin, planlama yapıp bizim adımıza paylaşım yapabilecek uygulamalardan önerdiğin var mıdır? Bir ara ben araştırdım fakat işe yarar bir şey bulamamıştım. Çok uzun süre pc'de olamıyorum, bahsettiğin gibi peşpeşe içerik girmekte sıkıcı oluyor.

    YanıtlaSil
  4. @HakanColak
    Buffer'ı önerebilirim.

    YanıtlaSil
  5. Selam hocam harika bir yazi olmus ben umla hatalarindan daha cok yazinin icerigine bakiyorum hic biirmiz turk dil kurumu cikisli deyiliz ben sizi butun sosyal platformlarda ve ayrica blog olarakta takip ediyorum yazinizda sanki beni anlatiniz ay banami diyor yahuu dedim kendimden cok sey buldum elinize saglik

    YanıtlaSil
  6. genel olarak yaptığımız hataları çok güzel yazmışsınız. yazılarınızı hep sosyal ağlardan takp ediyorum daha fazla paylaşım yapsanız fena olmaz :)

    YanıtlaSil
  7. buffer fikrine bayıldım,tez zamanda uygulamak lazım ;) bir dolu da hata yapıyormuşum hepiiisiiinii düzeltmek lazım ;)
    http://bizimkiz.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir yazı olmuş abi teşekkürler.
    Ama madde 9'u tam anlamadım.biraz açabilir misiniz?
    ŞIMDIDEN TEŞEKKÜRLER
    http: / /haberbuya.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. @Şafak Çetin
    Diyalog kurmaktan bahsettim.

    YanıtlaSil
  10. Yazınız gayet güzel, elinize sağlık. Sorunuza gelecek olursak aslında hiç birini takip etmiyorum. Nedeni ise siteniz rss okuyucumda kayıtlı yazı yazdığınızda oraya düşüyor ve okuyorum. Sosyal ağlarda da zaten aynısını yapmıyor musunuz? Benim önerim şu içerik oluşturan bloglar, sosyal ağlarda sadece haber paylaşmak yerine örneğin twitter için söylüyorum linksiz haberler, yazılar paylaşsa o twitter hesabını takip ederim. Bunu yapanlardan biri medya istasyonuydu takip ediyordum çünkü sadece haber paylaşımı yapmıyor normal bilgi olan tweet'ler atıyordu o yüzden takip ediyordum. Ediyordum dememin sebebi üst üst'e tweet atmasından dolayı takip etmeyi bıraktım. Buna örnek olarak markafikirleri.com twitter hesabını verebilirim. marka fikirlerini hem rss okuyucumda hemde twitter'dan takip ediyorum. Çünkü bana blogunda paylaşmadığı faydalı içerikler sunuyor twitter adresinde.

    Uzun ve kısıtlı zamanda yazdım bu yorumu. Umarım katkı sağlamış olurum. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir yazı olmuş harika öneriler. Ben de 11 ayda 170.000 facebook takipçisine ulaşmış biri olarak şunu eklemek istiyorum: Lütfen ordan buradan fotoğraf ve yazı alıp kendi paylaşımınız gibi sitenize koymayın. Sizin olmayan bir şey paylaştığınızda kaynak yazın. İnsanlar aptal değil günde 15 yazı yazamayacağınızı ve o fotoğrafları sizin çekmediğinizi biliyorlar ve güvenmiyorlar sitenize. Yararlandım paylaşımlarınızdan. Sitelerime beklerim belki faydalı tavsiyeleriniz olabilir
    Ece Kumkale
    www.hassasanne.com
    www.facebook.com/1hassasanne

    YanıtlaSil
  12. yine süper bi yazı olmuş, emeğine saglık hocam. seni takip etmek yazılarını okumak keyif veriyor.

    YanıtlaSil
  13. Güzel yazı hocam eline sağlık.4. madde tam benim nefret ettiğim şey.Hele akşam üzeri 4 gibi kendi arkadaşlarımın paylaştıklarını göremiyorum sanki profilim blogger sayfalarından ibaretmiş hissine kapılıyorum bir anda :) Burada bize sunulan ücretsiz site açma servislerini malesef kötüye kullanıyoruz.10-17 yaş arası ergenler sırf para kazanmak için blog açıyorlar ve bi paylaşımda bulunuyorlar.Geçen bir yazı dikkatimi çekti,dedim bi bakayım.Aman Allah ım resmen bin dereden su getirdim içeriğe ulaşana kadar.Bu tip bloggerlar çok hepsi bahsettiğim yaş gruplarında .Resmen webmaster lığı öldürüyorlar.1000 tıklamaya 1 dolar veren salakça servisleri kullanacaklarına adam gibi paylaşım yapsalar bir süre sonra zaten istikrarlı bir şekilde kazanmaya başlayacaklar.Örnek olarak sizi veriyorum hocam kazanırmısınız kazanmazmısınız bilmem ama gerçekten faydalı ve en önemliside özgün yazılarınız çok dikkatimi çekiyor.Hiç alakadar olmadığım bir konu hakkında yazı yazdığınızda bile okuma isteği duyuyor ve okuyorum hocam.

    YanıtlaSil
  14. güzel noktalara değinmişiniz, tebrik ederim. bunların hepsi olmasada bir çoğu hepimizin yaptığı basit hatalar..

    YanıtlaSil
  15. @Eyüp Ceviz
    Yorumunuz ve sorumu cevapladığınız için teşekkür ederim. Twitter'da sadece kendi yazılarımı değil, takip ettiğim diğer bloglarda gördüğüm güzel yazıları da paylaşırım. Beğendiğim tweetleri rtlerim. Size hep kendi yazılarım mi denk geldi bilemedim :) Bundan sonra daha az link daha çok bilgi o halde.
    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Güzel yazı olmuş hocam.Sizi daha iyi yerlerde dörücez eminim.Şu anda çok iyi yerdesiniz ama dahada iyi olursunuz.

    YanıtlaSil
  17. Sizin akıcı ve anlaşılır yazılarınızdan sürekli faydalanıyorum. Tabii ki bir sürü hatalarım hala var. Ama inanıyorum yeni paylaşımlarınıza birlikte onları da düzelteceğim. Teşekkürler Serdar Bey...

    YanıtlaSil
  18. teşekkürler olaylara bakış çoğu kez benim sorularıma cevap oluyor çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten faydalı yol gösterici bir yazı olmuş. Biz de hatalarımızdan ders alarak daha iyi çalışmalar yapmalıyız... iyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  20. çok doğru ve faydalı bir paylaşım süper valla helal hocam

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.