5 Adımda Başarılı Bir Misafir Yazısı Yazmak

Herkese merhaba diyerek yazıma başlıyorum. Misafir yazarlık, değerinin ve faydalarının anlaşılmasıyla birlikte, özellikle yabancı webmasterlar tarafından bir alışkanlık haline gelmiş olmasına ramen Türk webmasterlar için henüz pek kullanılan bir metod değil. Misafir yazısı yazmanın sitenize ne gibi faydaları olacağından bahsetmek yerine, başarılı bir misafir yazısı nasıl yazılır onu anlatacağım. Değişik sitelere misafir yazılar yazmanın size ve sitenize yararları konusunda bloghocam sitesinin sahibi Serdar Kara'nın güzel yazısına göz atabilirsiniz.

Misafir-Gorsel

1.Adım: Misafir Yazı Yazılacak Sitenin Seçimi


Misafir yazısı yazmanın faydalarını okuduk, araştırdık ve öğrendik. Bir misafir yazısı yazmaya karar verdik ama işe nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Burada işe iki farklı yöntemden birini seçerek başlayabiliriz. İlki ve daha kolay olanı, misafir yazar yazılarını sitelerinde yayınlayan sitelere bir göz atıp bulduğumuz siteler arasında ilgimizi çeken, hakkında faydalı bir makale yazabileceğimiz bir kaç site belirlemektir. Yada spesifik bir konu hakkında makale yazmak istiyorsanız, ilgili siteler arasında misafir yazı kabul eden site var mı diye araştırıp, yoksa site yöneticileriyle iletişime geçerek yazmak istediğiniz makaleden bahsedip, böyle bir makaleyi sitede yayınlamak isterler mi onu öğrenebilirsiniz.

2.Adım: Konunun Belirlenmesi


Misafir yazısı yazmanın ve yazdığımız yazının sitede yayınlanmak üzere kabul edilmesi için ALTIN kural, yazdığımız yazının, ekleneceği siteye değer katmasıdır. Yazımız, sitenin içeriğiyle ilgili ama hakkında yazılmamış bir konu olmalıdır. Site ziyaretçilerinin ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz bir konu hakkında yazmak ise, alacağınız geri dönüşün daha kuvvetli olmasını sağlayacaktır.

3.Adım: Yazının Hazırlanışı

Bu adımda dikkat etmemiz gerekenleri listeleyelim:

- İmla kurallarına uygun bir yazı yazmak dikkat etmemiz gereken ilk kural olmalı.
- Yazımızda hiçbir alıntı içerik bulunmamalı.
- Sitedeki mevcut içeriklerde anlatılmış konuları tekrar anlatmaktan kaçınmalıyız.
- Başlığımız siteye giren ziyaretçinin ilgisini çekebilecek şekilde olmalı. 
- Yazımız siteye giren ziyaretçinin işine yarayacak bilgiler içermeli.
- Konu ile ilgili iyi bir araştırma yapmak, başarılı bir yazı yazma yolunda her zaman faydalı olacaktır.
- İlgili yabancı makaleleri okuyarak fikir alıp, yazımızı zenginleştirebiliriz.
- Yazımızı daha ilgi çekici kılmak için etkileyici görseller tercih edilmeli.
- Yazınız hakkında site yöneticilerinin fikirlerine başvurmaktan çekinmeyin. 

4.Adım: Künye

Siteye karar verdik, yazımızı hazırladık ve sıra geldi kendimizden bahsetmeye. Buraya kadar her şeyi planlanan şekilde yerine getirip, başarılı bir yazı ortaya çıkarmış olsak dahi okuyucunun gözünde negatif bir etki yaratabilecek kısım burası. Nasıl bir künye yazacağımız, yazıyı okuyan kişinin sayfayı kapatıp çıkması yada bizim verdiğimiz linke tıklayarak sitemize trafik olarak dönüş yapması arasındaki farkı oluşturacaktır. Bu bölüm kısaca kendimizden, kendi sitemiz yada projemizden bahsederken, merak uyandırıcı ama 3-5 cümleyi geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Link karmaşası içinde kaybolmuş cümleler yerine derli toplu bir şekilde hazırlanıp, künye içinde asla ikiden fazla link bulundurulmamalıdır. 

5.Adım: Yazının Takip Edilmesi

Güzel bir yazı hazırladık ve pek çok okuyucuya ulaştık. Bundan sonra yapmamız gereken şey, yazımızı sürekli olarak kontrol ederek, sorulan sorulara ve yapılan yorumlara ilgi göstermektir. Unutmayın, misafir yazısı yazmaktaki en büyük amaçlarımızdan birisi, kendi kitlemizin dışındaki insanlara ulaşıp, onlar ile iletişim kurabilmektir. 

Yazımı tamamlamadan önce son bir tavsiyede daha bulunmak istiyorum. Yazdığımız yazıyı kendi okuyucularımız, kendi sitemiz için değil misafir olduğumuz sayfa ve o sayfanın okuyucuları için hazırladığımız baştan sona aklımızdan çıkartmamalıyız. Kullandığımız dil ve üslup  yazının yayınlanacağı site için uygun olmalıdır.

Etkili ve başarılı bir misafir yazmak için önemli bulduğum 5 adımı sizlerle paylaşmaya çalıştım. Kendi geliştirdiğiniz metotları da yorum olarak buradan paylaşabilir, bu listeyi daha da faydalı bir hale getirebilirsiniz. Hepinizi daha fazla misafir yazısı yazmaya, kendi sitenizde misafir yazarlara daha fazla yer vermeye davet ediyorum. Bu konuda size her zaman olumlu bir yaklaşım içinde bulunacak olan Blog Hocam sitesinin yanı sıra, bir kaç ay kadar önce yapmaya başladığım, en başarılı, ödüllü ve yüksek görüntü kalitesine sahip kısa filmleri bir araya getirmeye çalıştığım kisafilmizle.net sitesinde de sizi misafir yazar olarak ağırlamaktan mutluluk duyarım. Yapmanız gereken tek şey, etkileyici bulduğunuz bir kısa film hakkında hazırladığınız yazıyı, postakutusu@kisafilmizle.net mail adresi üzerinden bize göndermek.

Sevgiyle kalın..

8 yorum:

  1. Yazınız gayet başarılı yalnız künye bölümü dediğiniz kısım başarılı olmamış bence.O bölümü ayırarak yazsanız daha iyi olurdu.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel bir yazi olmus ben kendi adima cok faydalandim Serdar bede bu tur yazilara cok deginmisti yukardaki kunye bolumu yorumuna ise bir sey soyleyemiyecegim yeterli bilgim yok ama benim icin yeterli idi ve verdiginiz linke gayri ihtiyari tiklayip bakmak istedim
    demekki realde ise yaramis basarilarinziin devamini dilerim

    YanıtlaSil
  3. Ayrica bir yorum daha yapmak isterim yer isgal etmekden korkarak 2. yorumumu Serdar bey icin yapacagim artik Blogumda yazi yayinlarken korkar oldum bazan oyle kisa mesazlar atiyorki acaba benimi izliyor bana mi diyor diye tedirgin olmaya basladim basimizda duran bir ogretmen gibi ve o kisa tenkitlerini goz ardi etmiyorum tabiki bizim gibi yeni blog yazmaya calisanlari izliyormu izlemiyormu bilmiyorum ama bu imaji yaratmasi ne anlama geliyor cok acik sayesinde ben ve benim gini acemiler diyeyim kendimize ceki duzen veriyoruz ben kendi adima Blohhocam Blogu ve serdar bey i tanimak onun yazilarindan ve tabiki misafir yazarlariyla tanismak harika bir sey bizleri dogru yonlendirdiginiz icin ayrica Tesekkur ederim saygilar

    YanıtlaSil
  4. Her zamanki gibi yine güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş, teşekkürlerç

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle yazıyı okuyan ve yorum yapan herkese teşekkürler.

    @Poyraz Şahin: Künye konusundaki eleştiride haklı olduğunuzu düşünüyorum, standart ve olması gereken bir künye gibi olmadı, kendimle ilgili fazla bilgi içermiyor. Künye bile başlı başına üzerine yazılabilecek bir konu aslında. eleştiriniz ve beğeniniz için teşekkür ederim.

    @yazdirmaca makaler: yazıyı beğendiğiniz ve fikirlerinizi uzun uzun paylaştığınız için teşekkürler. Blog Hocam bu anlamda çok fazla kişiye yardımcı oldu ve olmaya devam ediyor. Serdar Kara'ya ne kadar teşekkür etsek az.

    @C Adam: Beğendiğinize çok sevindim, asıl ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. çok başarılı bir yazı olmuş elinize sağlık.
    htpp://saferug.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. :) yazınızı şimdi okudum, dün akşam da siteme misafir yazar olarak gelmek isteyen var mı diye post hazırlamıştım. Bu gerçekten çok güzel. benim böyle bir şey yapmamın amacı eksik olduğum konularda blogumu tamamlayabilmekti. Ama şimdi şunu da merak ediyorum. Misafir yazarlarla çalışmak o siteye neler katar?
    Hem siz de bana belki misafir yazar olursunuz bir yazınızı paylaşırsınız
    sevgiler
    safagindunyasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Neden makale yazmalıyım? Makale yazarak nasıl faydalar elde edebilirim? Aşağıdaki linkte yer alan makaleme Tıklayın, öğrenin..

    http://www.cerezlerim.com/2014/03/neden-makale-yazaym-ki.html

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.