Blog Yazısını Sonlandırmak Ciddi Bir İştir

Blog yazmaya yeni başladığımda, yazılarımda beni en çok zorlayan şeylerden biri yazıların sonuydu. Evet, garip ama gerçek. 500-600 kelimelik makaleler yazmak zor gelmiyordu ama yazıyı bitirirken nasıl bitireceğime karar vermek, son noktayı koymak beni bir hayli zorluyordu.

Konuyu bitir bitirmez yazıyı sonlandırmak hiç bana göre değil. Biriyle sohbet ettikten sonra vedalaşmadan orayı terk etmek gibi geliyor. Bu yüzden yazıyı sonlandırdığım cüle ya da paragrafa azami özeni gösteriyorum. Belki okuyucuya saygıdan, belki des adece bir takıntı olduğu için bunu yapıyorum, bilemiyorum ama eminim benimle aynı durumda olan blog yazarları vardır. Bu yüzden kendi kullandığım yazı sonlandırma şablonlarını ve yöntemlerini pasylaşmak istedim.

Blog Yazısını Sonlandırmak Ciddi Bir İştir

1. Konun Özetini Yazabilirsiniz

Özellikle bilgi içeren bir yazı yazdığınızda kullanabileceğiniz bir yazı sonlandırma tekniğidir. Yazıda anlatılmak istenen ana fikire vurgu yapabilir, üzerinde durulan konuları madde imleriyle özetleyebilir, kısaca bu yazıda ne anlatılmak istendiğini yazabillirsiniz.

2. Soru Sorabilirsiniz

Benim en sık kullandığım yöntem biri soru sormaktır. Özellikle nitelikli yorumlar gelmesine neden olduğu için yazıları bir veya birkaç soruyla sonlandırmayı seviyorum. Yazıya ekleyecek birşeylerinin olup olmadığını, anlatılan konuyla ilgili deneyim ve düşüncelerinin neler olduğunu sorarak yazıyı bitirmek güzel bir alternatif.

3. İlgili Linkler Verebilirsiniz

Çoğu blogda “benzer yazılar eklentisi” olduğu için blogda daha önce benzer kategoride yazılmış yazılar otomatik olarak öneriliyor. Fakat ilaveten yazıyı yazarken faydalandığınız kaynakların ve konuyla ilgili internette yazılmış başka yazıların linklerini okuyucuyla paylaşabilirsiniz. Eminim hoşlarına gidecektir.

4. Okuyuculara Ödev Veya Görev Verebilirsiniz

Birkaç kez denediğim ve çok güzel reaksiyon aldığım bir yöntem bu. Örneğin Blog Hocam’ın 5N1K’sını yazdığım okuyuculardan da kendi 5N1K’larını yazmalarını isteyerek sonlandırmıştım. Böylece hem okuyucuyla aranızdaki bağ güçlenir hem de güzel yorumlar alabilirsiniz.

5. Takip Etmelerini Veya Paylaşmalarını İsteyebilirsiniz

İddialı ve kaliteli bir yazı yazdıktan sonra yazıyı “bunun gibi yazılardan haberdar olmak için şuradan takipedebilirsiniz” şeklinde sonlandırarak hem sosyal kanallardaki takipçi sayınızı hem de abone sayınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca yazıyı sosyal medyada paylaşmalarını da isteyebilirsiniz. İsteyenin bir yüzü… :)

Söz Sizde

İşte bu da listedeki 2 numaralı  yazı sonlandırma yöntemi :) Sizlerin yazı sonlandırırken kullandığınız veya kullanabileceğimiz yöntemleri paylaşmanızı rica ediyorum. Zihnimizi açın lütfen!

19 yorum:

  1. Güzel bir konuya değindiniz beni de en zorlayan şeylerden biri oluyor kimi zaman :)

    YanıtlaSil
  2. Hani her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır ya , işte her blogcunun 'da yazıyı sonlandırma şekli farklı bana göre..her okuduğum yazı ayrı tarzda bitirilmiş..

    Tabii pat diye konu kapatanlarda var , tuhaf oluyorum o yazının sonunda :)

    Ben genelde sevgi saygı cümleleriyle sonlandırırım yazılarımı , benim tarzımda bu :)

    YanıtlaSil
  3. @Beşparasız - Ayşegül
    Haklısınız, listey onu da ekleyebilirdim. Hiç denk geldiniz mni bilmiyorum ama "iyi bloglar/bol şans/bol kazançlar" şeklinde yazı sonlandırdığım da olmuştur.

    YanıtlaSil
  4. Hocam yine okuyunca bu guzel makaleyi herhalde bana sesleniyor dedim icinden bende yazmaya calisan iki cumleyi bir araya getirmeye calisan biri olarak sanirim pat diye bitirenlerdenim buna hic dikkat etmemistim dikkati birak boyle makaleyi nasil bitireyim diye aklimda bir sey hic olmadi simdi ise bu yazi beni zehirledi dicem artik makale sonlarinda hep nasil bitireyim diye dusunecegim bu arada yeri deyil ama www.yazdirmaca.blogspot.nl adresimi www.yazdirmaca.nl adresine yonlendirdim ama 3 gun oldu hala yonlenmedi sitem acilmiyor belkide beceremedim yonlendirme islemi uzun surebilir diye makale okumustum asli varmdiir saygilar

    YanıtlaSil
  5. Güzel Bir Konu Yararlı Olabilir :)

    YanıtlaSil
  6. Ben genelde "sevgiyle kalın" dileğinin yanına konuyla ilgili bir şey daha ekliyorum. Mesela konu mutluluksa "sevgiyle ve mutlulukla kalın", konu iş hayatıysa "sevgiyle ve başarıyla kalın" gibi..
    Bazen de okuyucuyu konu hakkında düşünmeye sevk eden cümlelerle sonlanıyor yazılarım.. "Zaten böyle olduğu belli değil mi?" "Siz bu konuda ne düşünürsünüz?" gibi..
    Size katılıyorum, okuyucu yazının sonunda kendisini ortada kalakalmış hissetmemeli,mutlaka bir sonuç cümlesi ya da paragrafı olmalı. Bu zaten yazmanın temel kuralıdır: Giriş-gelişme-sonuç..
    Hatırlatma yaptığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Fırsat buldukça yazılarınızı takip ediyorum , rastladım her türlü noktalamanıza..
    Başarılarınızın devamını diliyorum..

    YanıtlaSil
  8. Ben genelde yazı sonlarımda bahsettiğiniz yöntemleri kullanıyorum. En sık kullandığım ise soru sormak. çünkü takipçilerimle iletişimi en iyi bu şekilde kurabildiğime inanıyorum. sadece benim değil onların düşünce ve tecrübeleri de benim için çok önemli. ayrıca sevgiyle ve keyifle kalın gibi cümleler kullanıyorum. daha sıcaklık ve samimiyet kattığına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Beğendiniz mi? ya da siz ne düşünüyorsunuz gibi sorular da faydalı oluyor.

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim yeni bir dizi hakkında yazılar yazıyordum bende artık dikkat edecegim.

    YanıtlaSil
  11. Ne diyiim, şunu yapıyorum, bunu yapıyorum demek yerine, http://teknolojidedikodulari.blogspot.com bloğumu ziyaret edin, görün, nasıl sonlandırıyorum. Haydi bye bye.

    YanıtlaSil
  12. yazınızı çok faydalı buldum.ben de avrupa yazım tarzı(essay) şeklinde blog tutuyorum.Tabii ki arada okuyucuyu düşünerek yazım düzeninden çıkabiliyorum.Blogumu ziyaret ederseniz nasıl yazdığıma bakabilirsiniz.

    http://tuhafhastaliklar.blogspot.com

    YanıtlaSil
  13. Katılıyorum bloghoca'ya blogumun bitişini 30 dk duşune dusune bitiremiyorum ve bu can sıkıyor baslangıc guzel bıtıs yok bende artık kısa kısa yayınlar yapmaya basladım böyle daha kolay ve akıcı

    http://isaacandreas.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  14. Serdar bey önceleri blog yazarı olmak istiyordum ve konu ile ilgili internette araştırma yaparken, sizin yazılarınız ile karlşılaştım ve hala daha blog konusunda arama yapınca yazılarınızla çok sık karşılaşmaktayım, sayenizde kendime güven hissedip girdiğim blog yazarlığı işinde yüzbinlerce okuyucuya ulaştım insanlara pek çok konuda faydalı olmaya çalıştım ve bu işten de az da olsa para kazanmaya başladım, size minnnettarım teşekür ediyorum, en sevdiğim şeylerden biri yazılarınızı okumak ve sizden birşeyler öğrenmek

    YanıtlaSil
  15. @Ömer Yaka
    Bu yorumu okumak çok memnun etti beni. Başarınızdan ötürü de tebrik ederim. Umarım keyifle blog yazmaya devam edersiniz.

    YanıtlaSil
  16. Serdar Bey iletişim formunu kullanarak mail gönderdim ancak ulaştıramadım sanırım. Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
    Yayınladığınız kayıtlar anasayfada solda resim sağda yazı olarak, tıklandığında ise resim ortada görünüyor. Bunu nasıl yapabilirim.

    YanıtlaSil
  17. Kişisel konularda yazılar yazıyorum tamamen kendi fikir ve görüşlerimi kendi önyargılarımı okuyucularla paylaşıyorum ve yazıyı nasıl sonlandırmam gerektiği konusunda sizin yazınızdan esinlendiğimi itiraf edebilirim http://kadrajdakiyabanci.blogspot.com.tr/ blog'umda uygulamaya başladım. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  18. Yazdıklarınızın dışında, eğer konu yoruma açık bir konu ise, yazının sonunu muallakta bırakıp, her okuyucunun kendine göre çekmesini sağlayabilirsiniz. "Kim bilir.." "Belki de öyle değildir.." gibi.

    YanıtlaSil
  19. Blog açmak istiyordum size rastladım çok faydalı oldu gerçekten...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.