Bloggerlar İçin Zaman Yönetimi

Google profilimi dikkatli incelediyseniz “Hayatta övündüğünüz şeyler” sorusuna verdiğim
cevabı fark etmişsinizdir. Oraya da yazdığım gibi 1 günü 24 saate sığdırabilmek benim için gerçekten övünülecek bir şey. Hatta o cevabı yazdığımda Blog Hocam’ı yeni açmıştım ve evli değildim. Artık sorumluluklarım ve 1 güne sığdırmam gerekenler çok daha fazla.

 

İster öğrenci olsun ister çalışan, ister evli olsun ister bekar farketmez her blog yazarının benim gibi zaman problemi yaşadığını düşünüyorum. Bu yüzden zamanımızı akılcı kullanarak iş, aile ve sosyal hayatımızı aksatmadan blogumuza da vakit ayırabilmeliyiz. Bunun yolu da zamanı doğru yönetmekten geçer.

Zaman yönetimi konusunda hem kendim hem de diğer blog yazarları için epey araştırma yaptım. Onlarca akademisyen ve profesyonelin zaman yönetmiyle ilgili makale ve sunumlarını okudum. Onlardan öğrendklerimi kendi deneyimlerimle harmanlayarak zaman yönetmiyle ilgili faydalı olacak önerilerde bulunmak istiyorum.

zaman yönetimi

1. Blogunuz İçin Net Hedefler Belirleyin

Hedef belirlemek yanlış şeylerle ilgilenerek zamanı boşa harcamanızı engelleyebilir. Örneğin kendinize hedef olarak haftada 3 yazı yazmayı koyarsanız, hedefiniz olan 3 yazıyı yazmadan blog tasarımıyla uğraşmazsınız. Yani zamanı öncelikleriniz için ayırırsınız.

2. Yazılarınızı Planlayın

Zamanı iyi yöntemek için planlı ve programlı hareket etmek şarttır. Bu yüzden mutlaka br içerik takvimi kullanmanızı öneriyorum. Yazdığınız veya yazmayı düşündüğünüz yazıları takvimde yayınlanacak güne koyun ve takvime daime sadık kalın.

3. Dikkatinizi Dağıtan Şeylerden Uzak Durun

Blogunuza ayırdığınız zamanın çoğunu yazı yazmaya harcıyorsunuz sanırım. Araştırma, yazma, düzenle gibi işlemler bazen saater sürebiliyor. Bu süreyi optimize etmek için yazı yazarken dikkatinizi dağıtan ve sizi oyalayan şeylerden uzak durun. Örneğin sosyal ağlarınızı veya anlık meajlaşma programlarınızı, televizyonunuzu hatta cep telefonunuzu bile o an için kapatbilirsiniz.

4. Aynı Anda Tek Bir İşe Odaklanın

Zamanı verimli kullanmamızı engellleyen en önemli sorunlardan biri “multi tasking” yani aynı anda birden fazla işe odaklanmaya çalışmak. Bir işi kusursuz yapabileceğiniz bir zamanda iki işi yarım yamalak yapmak istemiyorsanız bundan kaçının.

5. Rutinleriniz Olsun

Rutin kelimesi sıkıcılığı çağrıştıran bir kelime olsa da söz konusu zaman yönetimi olduğunda size büyük avantajlar sağlayabiliyor. “Her hafta Pazar günü 3 saatimi içerik oluşturmaya ayırırım”, “ yazı yazarken belli yazı şablonlarını kullanırım” gibi rutinler bir işi daha kısa sürede yapmanızı sağlayacaktır.

6. Blog Yazdığınız Yerde Organize Olun

Blog yazılarınızı yazdığınız ortamın ne kadar önemli olduğunu hiç dşündünüz mü? Kendimden örnek vereyim; evde sessiz ve tek başıma olduğum bir ortamda 1 saatte oluşturabileceğim bir içeriği ofiste telefonlar, ziyaretçiler, işler derken 4-5 saatte oluşturuyorum. Bu yüzden herşeyin elinizin altında olduğu, rahatsız edilmediğiniz bir ortamda blog yazmak, vaktinizi daha verimli kullanmanıza yol açacaktır.

7. “Hayır” Demeyi Öğrenin

Eminim çoğunuz hergün gerek sosyal medya hesaplarınız gerek de e-posta ile onlarca mesaj alıyorsunuzdur. Bunlar arasında sizden türlü rica ve isteklerde bulunanlar oluyordur. Eğer blogunuza ayırdığınız kısıtlı vakti en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsanız, bu mesajların bir kısmına kibarca “hayır” demeniz gerekebilir.

8. En Yüksek Olduğunuz Zamanı Bilin

Herkesin kendini iyi hissettiği, enerjisinin yüksek olduğu günler ve saatler mutlaka vardır. Önemli olan buzaman dilimini bilmek ve kendini o anlara göre programlamaktır. Örneğin ben pazar akşamları kendimi “yüksek” hisseder ve elimden geldiğince içerik üretmeye çalışırım.

9. Kendinizi Ödüllendirin

Zaman yönetiminde planlı hareket etmek, hedefler koymak ve belirlenen sürede bu hedeflere çok önemlidir. Bu yüzden belirlediğiniz sürede belirlediğiniz hedefe ulaştığınızda kendinizi mükafatlanırın. Planınıza sadık kalmanızı ve motive olmanızı sağlayacaktır.

Söz Sizde

Evlendikten sonra bloga ayırığım zamanda azalma olduğunu eminim fark etmişsinizdir. 1-2 sene önce övündüğüm şey olan “1 günü 24 saate sığdırmak” özelliğimi yavaş yavaş kaybediyorum sabırım. Diğer evli blog yazarları ne durumda merak ediyorum. Haftada kaç yazı yazabiliyorsunuz ve blogunuza nasıl vakit ayırabiliyorsunuz? Öneri ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

10 yorum:


  1. şunu açıkça söylemeliyim planlama hedef koyma yukarıda yazdığın tüm noktaların altına imzamı atıyorum. hepsi doğru noktalar...

    ama evliyim, planı hanım yapar :D

    YanıtlaSil
  2. EVLİ İKEN VE BLOG YÖNETMEK ZOR HOCAM ZOR Sırf buldan dolayı haber sitemi kapatım şimdi eklenti, temalar,sosyal medya konular ile uğraşıyorum bakalım bunu yapabilecek miyim :) tavsiye olarak evli blogcuların teknoloji haberleri ve sürekli güncelleme sorunu olan bloglar açmamalıdır. Çünkü onu çok ama çok zor yaparlar :)

    YanıtlaSil
  3. Çünkü onu yönetmek çok ama çok zor :)

    YanıtlaSil
  4. Hocam harika yazinizdan dolayi tesekkur ederim bende evliyim ve yazmakla ilgili bir sikinti duymuyorum genelde vakit ayirabiliyorum cunki esimde yaziyor kendi blogunda onuda zehirledik ikimizde ayni hoby paylastigimiz icin sorun olmuyor eslerinden pc basinda cok zman geciriyorsun diye sikayet alan arkadaslara tavsiyem eslerinede bir blog acsinlar goreceksiniz sorunlar kaybolacak :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Zamanı yönetmek benim için de büyük bir sorun. Bir çocuk doktoru, 3 yaşında bir çocuk annesi, bir eş ve bir blogger olarak oldukça zorlandığımı itiraf etmeliyim. Ben de çareyi önceliklerimi belirleyerek zamanı kullanmakta buldum. Şöyle ki hastanede sadece iş düşünüyorum. Tabii günde 80- 100 hasta bakarken ve ayda 5 nöbet tutarken başka alternatifiniz olmuyor. Ama öğlen tatillerinde yarım saatimi mutlaka okuyuculardan gelen yorumları yanıtlamaya ayırıyorum. Evde de gece 10'dan sonra yazılarımı yazıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş, ben de ne zamandır şu zaman kavramını ayarlamayı düşünüyordum. Henüz evli değilim ilerde evlenirsem nasıl olur bilemem ama, güncelliği kaybetmemem gerektiğinin farkına vardıktan sonra diğer adıma, not alma ve belirli düzenler getirme konusuna yoğunlaşacağım.

    YanıtlaSil
  7. söyledikleriniz çok doğru aklımda o kadar yazı var ki yazılması gereken ama oturup vakit ayıramıyorum.Ama kendimce yöntemler geliştirdim.İşe giderken-gelirken ne yazacağıma karar veriyorum.İşte yazımı kabaca yazıyorum.Evde derleyip yayınlıyorum...

    YanıtlaSil
  8. yılın son günü,yılbaşına saatler kala gelen süper bir yazı.süpersiniz hocam.

    YanıtlaSil
  9. @yazdirmaca makale
    Benim eşim interneti sadece alışveriş için kullanıyor. Bir de mesleki bir mail grupları var oradaki mailleri kontrol ediyor. Blogla falan uğraşacağını hiç sanmam :)

    @Güncel Anne
    Sizi çok iyi anlıyorum zira benim eşimle meslektaşsınız. Gerçi oözel bir tıp merkezinde çalıştığı için sizin kadar yoğun değil ama geç saate kadar oturma alışkanlığı olmadığı için o yatınca ben de blogla ilgileniyorum :)

    @cansu selin
    Genellikle evi kadın çekip çevirdiği için siz evlenince erkeklere göre blog yazmakta daha zorlanacaksınız sanırım. Şimdiden kendinizi disipline etmeye alışsanız iyi olacak :)

    @bahceperisi
    İçerik planlamasından ve editöryal takvimden sık sık bahsederim evet. Hatta arasıra kendi takvmlerimi de paylaşıyorum. Google analytics ile ilgili bir yazı yazmıştım ama sanırım daha spesifik olmam gerekiyor. Buradan sözünü vereyim o halde takip etmeniz gereken metriklerle ilgili bir yazı yazacağım.

    Sosyal medya hesapları hakkına haklısınız ama sadece blog için içerik üretmek şuan dünyanın en geçerli ve en verimli pazarlama kanalını kullanamamak olur. Bu yüzden oralara da zamann ayırıp, blogu desteklemeliyim. Sadece ben değil, her blg yazarı yapmalı bunu.

    Ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Size de iyi seneler, mutluluklar!

    YanıtlaSil
  10. Evli, ikiz annesi ve taze bir Blogger'ım. Çok yeni Blogum ama her gün yazmaya özen gösteriyorum. Genellikle çocuklar uyuyunca yani saat 22:00 dan sonra. Yaz döneminde zamanımı nasıl yöneteceğimi düşünüyorum. Çocuklar evde tatil, park, havuz derken. Kış döneminde Okul olunca daha programlı oluyorum. Gece geç saatlerde enerjim bitiyor. Sabah erken saatlerde kalkıp mesela 05:00 gibi içerik üretmeyi planlıyorum. Şuan çocuklarımdan sonraki en önemli işim Blogum olduğu için Sabah'ın ilk saatlerinde içeriklerimi oluşturursam günün geri kalanına daha kolay motive olabilirim diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.