Blog Yazarları İçin SWOT Analizi

Blog yazarlığında başarılı olmak için kendinizi blogunuzu çok iyi tanımalısınız. Tanımaktan kastettiğim şey; blogunuzun özelliklerinin ve şahsi becerilerinizin farkında olmanız. Aynı şekilde zayıf noktalarınızı da tespit etmeniz, ileride karşılaşabileceeğiniz muhtemel sorunlarla karşı hazırlıklı olmanızı sağlar.

Peki blogunuzun güçlü ve zayıf  noktalarını nasıl tespit edebilirsiniz? Bu noktaların yarattığı fırsatları ve tehlikeleri nasıl analiz edebilirsiniz? İş dünyasında bunun için çok sık kullanılan bir teknik var; SWOT analizi. Bu makalede SWOT analizinden ve bu tekniği blogunuza nasıl uygulayabileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Swot Analizi Nedir?

SWOT terimi Strength, Weaknesses, Opportunities ve Threats kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş bir kısaltmadır. Anlamı ise bir girişimin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyemek, oluşabilecek yeni fırsatları ve tehditleri tespit etmektir.

SWOT analizini blog yazarlığında 2 aşamada kullanabiliriz. Yeni bir blog oluştururken projeye karar verme aşamasında ve mevcut blogunuzu gelirştirme aşmasında.

SWOT Analizi Neden Önemlidir?

SWOT analizinde olası tehditlerinizi doğru tespit edip, bunlara karşı aksiyon planınızı hazırlarsanız, bu tehditleri fırsata çevirebilirsiniz. Tıpkı başarılı firmaların krizleri fırsata dönüştürüp cirolarını artırdığı gibi :)

SWOT analizinde zayıf yönlerimizi kendimize cesurca itiraf etmek çok önemlidir. Zayıf yönlerimizi geliştirerek iç faktörlerden kaynaklanan pronblemlere de önceden önlem almış oluruz.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Öncelikle boş bir kağıt alarak aşağıdaki grafikte olduğu gibi bir tablo oluşturmalısınız. Bu tabloda güçlü ve zayıf yönler size bağlı iç etkenler, fırsatlar ve tehditler ise çevreye bağlı dış etkenlerdir. Peki bu tabloladıki bu alanlar nasıl doldurulur?

SWOT analizi
Güçlü Yönler: Blogunuzu diğer bloglardan farklı kılan özellikler neler? Blogunuzun yayın yaptığı konuda edindiğiniz tecrünbeler neler? Elinizde hani kaynaklar mevcut? İnsanların blogunuzda üstün gördüğü özellikler neler? gibi soruların cevaplarını güçlü yönleriniz olarak yazabilirsiniz.

Zayıf Yönler: Diğer bloglaraoranla kötü olduğunuz yönler neler? Blogunuzun hangi özelliklerini geliştirmeniz gerekiyor? İnsanların blogunuzda gördüğü kötü özellikler neler? Kaçınmanız gereken hatalar neler? Başarınızı olumsuz etkilediğini düşündüğünüz şeyler neler? gibi soruların cevaplarını zayıf yönleriniz olarak yazabilirsiniz.

Fırsatlar: Mevcut fırsatlarınız neler? İşinize yarayacak teknolojiler neler? Sektör gelişmeye açık bir sektör mü? Size destek olabilecek kişiler kimler? Sektörde kimsenin dolduramadığı bir ihtiyaç var mı? gibi soruların cevaplarını fırsatlalar bölümüne yazabilirsiniz.

Tehditler: Önünüzde ne tür engeller var? Rakipleriniz neler yapıyor? Değişen teknoloji konumunuzu tehdit ediyor mu? Maddi sorunlarınız var mı? Sektöre olan talepte azalma var mı? Hedef kitlenin beklentileri değişti mi? gibi soruların cevaplarını tehditler bölümüne yazabilirsiniz.

SWOT analizi tablonuzdaki gerekli alanları doldurduktan sonra sıra beyin fırtınası yapmaya ve eldekileri analiz etmeye gelir. Burada da yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevapların doğruluğu büyük önem arz eder. Şimdi bir örnek olması açısından Blog Hocam’ın SWOT analizini yapalım.

Blog Hocam’ın SWOT Analizi


Güçlü Yönler:

- İçerik üretme konusunda yaratıcıyım ve nitelikli içerik üretebliyorum.
- Okurlarla ve diğer blog yazarlarıyla iyi bir iletişimim var.
- Dijital pazarlamaya hakimim ve çözüm üretebiliyorum.

 

Zayıf Yönler:

- Tasarım modern değil ve yavaş.
- Bloga fazla vakit ayıramıyorum.
- Yazıları çok hızlı yazmaya çalıştığımdan çok sık yazım yanlışı yapıyorum.
 

 

Fırsatlar:

- Her geçen gün blog düyasına yeni bloglar ve bloggerlar katılıyor.
- Sektörde kaliteli içeriğe ihtiyaç var.
- Google, Blogger’a yatırım ypıyor ve yeni özellikler ekliyor.

 

Tehditler:

- Hükümet her an Blogger’a erişim yasağı  koyabilir.
- Gün geçtikçe blog yazarlğı hakkında yayın yayın yapan blog sayısı artıyor.
- Popüler olduğum için sürekli bir sataşma ve kötüleme ile karşı karşıyayım.


Örnek olduğu için kısa ve yüzeysel tuttum. SWOT analizi stratejik planlama yapılan en önemli ve gerekli çalışmadır. SWOT analizi sonra elde edilen etkenler değerlendirilerek, belirlenen hedefe ulaşmak için uzun vadeli bir eylem planı hazırlanır.

Siz de örnekten yola çıkarak güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, fırsatları ve tehditleri detaylı bir şekilde yazdıktan sona sonuçlar üzerinde beyin fırtanısı yaparak eksik yönlernizi nasıl gidereceğinize, muhtemel tehditlere karşı nasıl hazırlanableceğinizedair bir plan oluşturabilirsiniz. Buna stratejlik planlama denir ve blogunu ciddiye alan, bir proje hatta bir şirket olarak olan kişiler tarafından mutlaka yapılması gerekir.

15 yorum:

  1. MBA dersi gibi hatta anlatımınla örneğinle daha da güzeli olmuş ;)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Yazı fikrinin nereden çıktığını çok iyi biliyorsun, değil mi :)

    YanıtlaSil
  3. bilmem mi? :)) bende en kısa sürede yapacağım ama korkum negatiflerin çok daha fazla çıkması ihtimalidir. bu durumda ne yapmalı sence?

    YanıtlaSil
  4. Sen önce tabloyu oluştur, sonra beyin fırtınası yaparız :)

    YanıtlaSil
  5. önerim yukarıdaki Swot analizi chart'ı fotograf olarak değil de üzerinde bloghocam banner'i olan bir PDF dosyası olarak yapmandır. Bu sayede baskı alıp üzerinde calısma yaparken bloghocam dosyasını kullanmış olur okuyucular.. ne dersin bu fikre?
    (ya da yukarıdaki fotoda köşesinde bi yerinde bloghocam logosu olabilir?)

    YanıtlaSil
  6. Fotoğrafı kendim hazırlamadım, Google görsellerde buldum. Öyle bir şey yapamam.

    YanıtlaSil
  7. ben sen yaptın sandım, pardons :)

    YanıtlaSil
  8. Hocam yine her zamanki gibi çok faydalı ve gerekli bir yazı oldu. Emeğinize ve tecrübenize sağlık :)
    Bir arada Bloggerların Alexa kullanımı ile ilgili bir makale hazırlarsanız çok yardımcı olursunuz... Saygılar

    YanıtlaSil
  9. blog adınızda yakışır faydalı bir yazı daha olmuş Blog Hocam ( serdar hocam )

    YanıtlaSil
  10. İlginç bir yöntem.. Denenmeli ve faydalı olacağı kanaatindeyim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. bizim bi hoca swot analizinden bahsediyordu başarılı olmanız için swot analizi yapmayı öğreticem öğreticem bi öğretmedi gitti :D

    YanıtlaSil
  12. valla bunların hepsini tek tek olmasada çoğunu düşünmüşümdür. Kendi blogumu nasıl geliştiririm. İnsanlar neden blogumu ziyaret etmeli? Onlara ne sunablirim gibi sorular sonra baktım gelen giden yok tek bir yazımın tek bir yorumu yok umursamıyorum artık anı defteri gibi yazıyorum eşime dostuma link yolluyorum o kadar.

    YanıtlaSil
  13. Güçlü Yönler:
    - İçerik üretme konusunda yaratıcıyım ve nitelikli içerik üretebliyorum.
    - Okurlarla ve diğer blog yazarlarıyla iyi bir iletişimim var.
    - Dijital pazarlamaya hakimim ve çözüm üretebiliyorum.

    Zayıf Yönler:
    - Tasarım modern değil ve yavaş. (KESİNLİKLE TASARIMINIZ KÖTÜ)
    - Bloga fazla vakit ayıramıyorum. (NÖTÜR, İHMALDE ETMİYORSUNUZ)
    - Yazıları çok hızlı yazmaya çalıştığımdan çok sık yazım yanlışı yapıyorum. (bENCE OKADAR ÇOK YAZIM YANLIŞI YOK)


    Fırsatlar:
    - Her geçen gün blog düyasına yeni bloglar ve bloggerlar katılıyor. (AMA ÇOĞU ÇÖP BLOG VE BİR ZAMAN SONRA KAPANIYOR, YANİ TR İÇİN PEK FIRSAT SAYILMAZ)
    - Sektörde kaliteli içeriğe ihtiyaç var. (KESİNLİKLE AMA YENİ NESİL MAL YETİŞİYOR, NE FAYDA)
    - Google, Blogger’a yatırım yapıyor ve yeni özellikler ekliyor. (DOĞRU)

    Tehditler:
    - Hükümet her an Blogger’a erişim yasağı koyabilir. (MÜMKÜN)
    - Gün geçtikçe blog yazarlğı hakkında yayın yayın yapan blog sayısı artıyor. (DENİZDEKİ KUM SAYISI KADAR ÇOK ANCAK KALİTELİ VE KOPYALA YAPIŞTIRCI OLMAYAN DENİZDEKİ İNCİ SAYISI KADAR DEDİM YA YENİ NESİL MAL YETİŞİYOR, NE FAYDA)
    - Popüler olduğum için sürekli bir sataşma ve kötüleme ile karşı karşıyayım. (BELKİ SANA POPÜLERMİŞSİN GİBİ GELİYORDUR, ŞÖYLE AÇIKLAYIM KALİTESİZ SADECE "SAĞOL HOCAM YAZINIZI ÇOK BEĞENDİM" BENZERİ 100 ZİYARETÇİ MESAJI YERİNE 1 ÜSTADIN KONUYA ETTİĞİ TEŞEKKÜR ARASINDAKİ FARKI AYIRT ETMEK GEREKİR.

    cevaplarla karşılıkları belirgin olmasın diye büyük yazdım kusura bakmayın.

    YanıtlaSil
  14. Yine faydalı bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler. İnsanın zayıf ve güçlü yönlerini kendi kendine saptaması biraz zor gibi geldi bana, belki de bir anketle bir çok kişinin fikri alınsa daha gerçekçi olur diye düşündüm şimdi bunu yazarken; aslında ilginç de olabilir bu soruları içeren bir anket hazırlamak, bir kenara yazdım bu fikri kullanmak üzere:)

    YanıtlaSil
  15. Gunumuz insaninin cok zorlandigi yapamadigi kendini elestirme bu yonunuz cesurca tebrik ederim Bazi blog yazarlari yahut yorum yazan arkadaslardaki kendini begenmis havaniz yok bu cok onemli eline saglik iyi calisiyorsunuz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.