Bloglama Stratejisi

“Blog” kavramının temelinde yatan hikaye; insanın bilgisini, duygusunu, düşüncesini, deneyimini, zevkini karşıdakine ulaşıtrmaktır. Basit düşündüğümüzde hepimiz bu yüzden blog yazıyoruz değil mi? Ancak kimileri bunu istediği ölçüde başarabilirken, kimileri sadece çevresindekilere ulaşabiliyor. Peki aradaki fark ne? Birçok etken sayabiliriz elbette. Benim üzerinde durmak istediğim konu ise stateji. Yani hedefe ulsaşmak için saptadığmız plan. Sürdürülebilir, doğru bir strateji ile blogunuzun hedeflerine daha kolay ulaşabileceğinize inanıyorum. Aşağıda, Blog Hocam’a uyguladığım bloglama stratejisinden genel olarak bahsetmeye çalıştım.

bloglama stratejisi

1. Planlama

Her işimde olduğu gibi blog yazarlığında da planlı programlı hareket etmeye özen gösteriyorum. Dolayısıyla her ay oturup istatistikleri analiz eder, okuyucu taleplerini değerlendirir, trend konuları ve aklıma gelen yeni fikirleri not alırım. Daha sonra beyin fırtınası yaparak yazabileceğim konuları belirler ve bunların listesini yaparım.

Ardından belirlediğim konuları içerik takvimine yayınlayacağım günlere yerleştiririm. Yani hangi gün hangi yazıyı yayınlayacağımı daha en baştan planlarım. Böylece önceliklerimi ve yapmam gerekenleri düzene koymakta daha başarılı oluyorum.

2. Araştırma

Bazen kişisel görüş ve deneyim içeren yazılar yazsam da genellikle bilgi veren, öğretici içerikler oluşturuyorum. Bunlar blog yazararını yönlendirici nitelikte yazılar olduğu için onlara doğru ve detaylı bilgi vermenin şart olduğuna inanıyorum. Bu yüzden yazacağım konu hakkında çok detaylı bir araştırma yaparım.

Konuyla ilgili daha önce yazılmış yerli ve yabancı kaynakları araştırır, makaleleri ve röportajları okur, gerektiğinde kendi deneme ve testlerimi yapar, bunları ekran görüntüleriyle desteklemeye çalışırım. Araştırma aşaması en fazla vakit alan ve emek gerektiren aşamadır ama sonunda ortaya çıkan ürünü gördüğünüzde “uğraştığıma değdi”
diyebiliyorsanız sorun yok :)

3. Yazma

Artık yazacağım yazının taslağı hazırdır. Benzetmek gerekirse un, su ve şekerimi önüme amışımdır, sıra helvayı kavurmaya gelmiştir.  Başlık belirleme, yazıyı biçimlendirme, imla ve yazım yanlışlarını düzeltme gibi işlemler bu aşama gerçekleşir. Bakıldığında en kolay aşama gibi gözükse de en çok hatayı yaptığım aşamanın yazma aşamsını olduğunu itiraf etmeliyim.

4. Pazarlama

Yazıyı yayınladıktan sonra pazarlama, tanıtım, promosyon adına ne derseniz deyin zorlu bir sürece girilir. Öncelikle sosyal medyada paylaşmak için yazının linkini kısaltırım. Daha sonra aktif kullandğım sosyal medya platfomlarında yazıyı farklı gün ve saatlerde paylaşmak üzere programlarım. Bitti mi? Elbette hayır…

Yazdığım konuyla ilgi çelitli forum ve bloglarda yapılan tartışmalan olup olmadığına bakar, varsa bu tartışmalara katılarak yazıyı pazarlamaya çalışırım.

5. Etkileşim

Bu aşama bazenen keyif aldığım, bazen de çileden çıktığım aşama oluyor :) Etkileşim aşamasında okuycuların yazıya yadzığı cevapları ve sosyal meyda üzerinden gelen tepkileri değerlendiririm. Yorumlara cevap vermek, insanlarla etkileşime geçmek blog yazarlığının en keyifli taraflarından biri sanırım. Bir de şu ne idüğü belirsiz spammerlar olmasa :)

Bu aşamada yazıya yapılan yorumları ve gelen tepkileri çok ciddiye aldığımı belirtmeliyim. Etkileşim aşaması, sonraki yazılarım için yeni fikrler bulmama, okuyucu sadakatını arttırmama ve herşeyden önemlisi insanlara yardımcı olarak kendimi iyi hissetmemi sağlıyor.

6. Ölçümleme

Geldik kendimle yüzleştiğim aşamaya. Bu aşamaya genellikle her ay sonu, yeni ayın planlamasnı yaparken geçerim. Çünkü ölçümle aşamasında neyi doğru neyi yanlış yaptığımı görür, hatalarımla yüzleşir, sonraki yazılarım için bu hatalardan ders çıkarmaya çalışırım.

Ölçümlme aşamasında Google Analytics bana yardımcı olur. Yazı kaç kez okunmuş, yazıyı okuduktan sonra kaç kişi blogu terk etmiş, yazıya kaç yorum gelmiş, sosyal medyada ne kadar paylaşılmış, ilgili kelimelerde SERP performansdı nedir gibi sorulara bu aşamada cevap bulmaya çalışırım.

Ölçümlemeden sonra ise tekrar planlama aşamasına geçerim. Yani bu bir yaşam döngüsüdür.

Umarım yeni bloggerlara yol göstermiş ve faydalı olmuştur. Sizlerin de bu konuda ki tecrübe ve stratejileriizi okumak isterim. Yorum bölümüne yazarsanız memnun olurum.

Herkese iyi bloglamalar!

13 yorum:

  1. Her yazısını mutlaka okuduğum az sayıdaki bloggerlardan birisin. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yine Güzel Bir Yazı olmuş hocam blog dünyasında Örnek Almaya çalıştığım ender kişilerden siziniz

    YanıtlaSil
  3. en çok hatayı yaptığım aşamanın yazma aşamsını :) olduğunu itiraf etmeliyim... ağzınıza, kaleminize sağlık hocam, çok güldüm vallahi. Örnekli açıklamalarınız için çok teşekkürler. Durmak yok, hocam, devam.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş.Bu yazıda faydalanabileceğim o kadar malzeme var ki.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Hocam Tespitleriniz cok dogru ama bunlara en azindan ben cok fazla uyuyormuyum hayir tabikide ama ilk gun yazdiklarimla son zamanlarda yazdiklarim arasinda buyuk fark goruyorum bu da sizin blog yazma konulu makalelerinizi okuyarak yaptigim birsey her yazinizi keyifle okuyorum saygilar sunuyorum

    YanıtlaSil
  6. Ben şahsi sistemimi söyleyeyim; sistemsizlik. Yani bir kitap okuyup 5 blog yazısı yazmak yerine 5 kitap okuyorum hiç yazmıyorum. Sonra eğer kullanıcı için en değerli olan "deneyimimi" katacağım bir yazı kafamda oluşursa yazıyorum.

    Düzen/Düzensizlik konusunda bir fikrim yok, çünkü bu benim devamlı uğraştığım bir şey değil. O yüzden düzensizim. Yazılar da günlük tecrübelerden ortaya çıkıyor. Bir sorunla veya durumla karşılaşıyorum, bu bana yeni bir başlık veriyor. Zaten başlığı tanımlamışsam, yazıyı da az çok kafamda bitirmişim demektir. Bir yazıyı düşünüp, sonunda çok farklı bir yazı yazdığımı hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
  7. yukarıdaki örnek eğer blogunuz belli bir konuya hitap ediyorsa çok doğru. Ama kişisek günlük yazıları yazdığınız bir blogunuz varsa o zaman bu şekilde bir plan prgram yapmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.

    Ama blogunuzun genel olarak konusu (yazacaklarınızın) belli ise ozaman yukarıda yazılanların hepsinin altına imza atarım.. ama kendim yapabiliyor muyum?

    kocaman bir hayır..

    bunları yapabilmek icin kişisel disiplin gerekli sanırım. Bu konuyu da yazının bir tarafına eklemenizi rica ederim

    ;)

    YanıtlaSil
  8. Yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Gökhan Çancılar ve ozgehan omag dediğiniz gibi sz konusu kişisel blog olunca işler biraz değişebilir, daha esnek davranılabilir. Hoş, ben kişisel blog yazıyor olsam yine bir yol haritası çizer, belli bir plan dahilinde hareket ederdim ama her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır :)

    YanıtlaSil
  9. Sıtratejinize bayıldım doğrusu..Ben ilk basamağı yapamam herhalde ,Kafama ne estiyse onu yaziyorum.Mesela aylar oncesi planladigim bir yazı hala askıda..Blog hocamın bu stratejilerle başarısız olması imkansız zaten :)Ama her yiğidin yoğurt yiyişi farkli ,planları ve hedefleride..Çok faydalı bir yazı ,tsk.ederim paylaştığınız için..

    YanıtlaSil
  10. Hocam ben meslek lisesi ve myo okuyarak şimdi ise mühendisliğini okuduğum bölün dersleri ve meslek metaryelleri üzerine yazılar yazmayı hedefledim sınav zamanları biraz sayı artsada şimdilik başlangıç seviyesindeki boğum için çok farklı olmayan düşüncelerimi yazmışsınız buraya tabi ben genel olarak araştırma yapmıyorum çünkü 10 yıldır içinde olduğum meslek adına yazılar yazma taraftarı olunca yazılar anlık bile kafada oluşabiliyor ama tekrardan doğru yolda olduğumu hatırlattığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. bende bloglama stratejisi yazısından sonra blog hedefleri konusunda kucuk bir yazı yazdım. Ayrıca 2013 hedeflerine ne kadar ulaşmışım ona baktım. Yüzde 80 civarında hedeflerime ulaşmış gözüküyorum. Ama burada sorulması gereken soru, koyduğum hedefler dogru muydu ???

    işte kendi blogum OMActivities için 2013 hedefleri ve sonucları yazım
    http://www.omactivities.com/2014/01/2013-senesi-omactivities-blog-hedefleri.html

    okur ve yorum bırakırsanız sevinirim ;)

    YanıtlaSil
  12. peki bu blogspot olayıda diğer cms sistemler kadar değerlimi her istenilen şeyi site üzerinde yapılabiliyormu?

    YanıtlaSil
  13. @oyun heybem
    Blog yazmak için yeterli.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.