Özgünleşme Çabaları

Günümüzde küreselleşen dünya insanları yarışma eyleminin içine itti. Artık herkes işte, okulda, evde yarışır bir konuma geldi. Baktığımız zaman herkesin bünyesine işleyen “en iyisi ben olmalıyım” görüşüşü zihinlere kazındı.

Bu aslında kapsam olarak iyi bir şey; fakat yarışmak insanları birazda adil yaşam koşullarında uzaklaştırmaya başladı. Ünlü düşünürlerden Machiavelli’in: “Amaca giden her yol mübahdır” sözü herhalde bu durumu özetleyen en belirgin sözlerden biridir. Herkes bir amacı var, bu amaç ulaşılabilir; fakat birçok rakip var. Bu yüzden de hemen adil
savaşma mekanizmalarının dışında bir mekanizma devreye giriyor.

Ülkemiz adına baktığımızda günümüzde gelişen teknolojinin evlere yerleşmesiyle insanlar artık; internet kullanımı konusunda daha da bilgili hale geldi. Artık herkes rahat bir şekilde kendi bilgi, deneyim, beceri vb. şeyleri çok rahatça kazanıyor ve bunlardan maddi, manevi kazanç elde edebiliyor. Bunu sağlayan en önemli araçta ücretsiz yer hizmeti sağlayan blogger,wordpress,tumblr gibi hizmetler.

Amaca giden her yol mübahdır” sözü günümüzde blogger dünyası için çokça kullanmak zorunda kalıyoruz. Çünkü insanlar zamanlarından, hayatlarından belli dakikaları, saatleri vererek bir içerik oluşturuyorlar. Ve bunun sonucunda yeni dostlar, yorumlara göre yeni deneyimler kazanıyorlar. Fakat bazı hadsiz arkadaşlar bu emekleri bir saniyede hiç ediyorlar.

özgün blog

Peki bu yazının problemi nedir? Başlıktan anlaşılacağı gibi özgün olmak bu yazının problemi. Bu nasıl yapılabilir?

1. Blogu Açmaya Karar Vermek

En zor aşamadır ama çok dikkatli olunması gerekir. İnsanın bir anlık heves ve devamlı istek arasındaki ayrımı iyi ayırt etmesi gerekir. “Ben yapabilir miyim? Yaparsam nasıl yaparım?” gibi sorular sormalıdır. Ayrıca; blogun türü konusu, amacını, hedefini taslak olarak belirlemeli. Tabi burada belirlemede; “Bu internette çok tutuyor, o olsun” olmamalı. Çünkü 2-3 yazı sonra devamlılık dediğimiz şey kendini kaybetmeye başlıyor. Bu konularda belki de belli süre kendi kendine denemeler yazmalıdır. (Yazabileceği konuda kararsız ise)

2. Empati Kurmak

İnsan için önemli işlerin başında gelir empati. Onları hayat anlamlandırmaya, insanları anlamaya sevk eder. Blogger içinde; Machiavelli iyi hoş bir söz söyledi de bu söz esas olan değil. Esas olan: “Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmayacaksın” olacak. Özgün olmak için çalmayacaksın, kopyalamayacaksın. Eğer çok etkilendin kullanmak istiyorsan izin alacaksın.

3. Kendin Olma


İnsan empati kurabilirse kendisi olabilir. Bu blogger içinde geçerli. Günümüzde blogger olarak başlayıp bunu kitap, köşe yazarlığına götüren kişiler var. Bunların temel başarısı kendi gibi kendi olmalarında yatıyor. “Şu tutar şunu da yazayım değil de ; bu gerekli bunu yazayım” diyenler başarılı oluyor. Özgün olmanın temeli kendin olmaktır.

4. Yorumları Dikkate Alma

Her blogger, açtığı bloga süreli olarak yayın girerse belli bir süre sonra bu diğer blogger ve internet kullanıcıları tarafından dikkat çeker. Ve bloga iyi kötü yorumlar gelir. Burada önemli olan bu yorumlarda okuyucu isteğini karşılamaktır. Ama, o eğer öyle dediyse öyle yazmak değil. Buradaki durum: üslupla ilgili düzenlemeye gitmek. Anlaşılırlığı ön plana çıkarmak. Yorumlar sayesinde bir çok eksiğinizi giderebilirsiniz.

Özgünleşme için en büyük temel empatidir. Günümüzde bloggerların baş düşmanı olan, kar amaçlı içerik hırsızlarının yapmadığı; bir çok özgün bloggera negatif yansımalara neden oluyor.

Burada her madde ona çıkar. Burada saydığım maddelere eklemeler yapılabilir. Bu maddeler basamaklı bir denge sistemi oluşturur. Bunun temelinde empati yatar. Eğer bir blogger empati parçasını koymayı unutursa, kurduğu dünya başlamadan sona erer. Kısacası buna çöp blogger ya da bloglar çöplüğü diyebiliriz…

Yazar Hakkında: Ruhsuz Atmaca'nın, tek ve temel amacı insanlığa bir şey katabilir miyim?, katabilirsem nasıl olmadır?, bu soruları kendine sorarken bir anda kendisini blog dünyasında bulur.Ruhsuz Atmaca blogunun kapağında yer alan ve ismini verdiği "Atmaca", insanlara benzer duygulara sahip bir canlıdır. Yırtıcılığı nedeniyle isminin önüne "Ruhsuz" takısı gelmiştir. Blogun sloganı ise: "Yazdıklarım ve Yazacaklarım Atmacanın Bakışlarında Gizli..." oluşturur.

21 yorum:

  1. teşekkürler. Güzel bir yazı ve tanıtım..saolun.

    YanıtlaSil
  2. Birçok insan para kazanmak için blog açıyor. "Nasıl daha çok kişiye ulaşabilirim?" diyerek diğer bloglardaki popüler yazıları kopyala-yapıştır yapıp çalıyor, emek hırsızlığı yapıyor. Onlardaki amaç faydalı olabilecek yazılar paylaşmak değil, daha çok içerik paylaşıp kolay yoldan para kazanmak.

    Yazınız gerçekten de çok bilgilendirici. Umarım yukarıda saydığım insanlar yazdıklarınızı okur ve artık kendi kendine bişeyler yapmaya başlar...

    YanıtlaSil
  3. güzel bir yazı olmuş @RuhsuzAtmaca

    YanıtlaSil
  4. @RuhsuzAtmaca çok güzel bir paylaşım ellerine sağlık.Özellikle bazı noktalar şu anda çok muzdarip olduğum konulara değiniyor maalesef. Özgün olmak, olabilmek, işin temeli diye düşünüyorum. Bu şekilde yapılan blog paylaşımları çok zaman alsa da, yavaş yavaş tanınsa da, çok sağlam temeller üzerine kuruluyor. 1 yılı aşkın bir süredir dekorasyon konusunda yazıyorum. 1 yazıyı yayınlamam neredeyse 2-3 saatimi alıyor bazen de fazlası. Buna rağmen kurduğum cümlelerin birebir aynılarını başka blog veya forumlarda gördüğümde içim acıyor. Sonra bakıyorum bu hırsızlar ani çıkış yaptıkları gibi, kısa bir süre sonra da yokolup gidiyorlar.
    Blog yazarlığı çok keyifli bir iş ama gerçekten hakim olduğun konuda yazıyorsan...
    Ben Machiavelli ye katılmıyorum maalesef. Bu alanda, uzun vadede düşünüldüğünde, sadece özgün olanlar, çalıp çırpmayanlar kazanıyor :))

    YanıtlaSil
  5. @nursevincelezzetler çok teşekkür ederim, varolun. :)

    @Yaşlı Çocuk : Para kazanmak amaçsa ona bir şey diyemem ama bize zarar veriyorlar o kötü. Kendin üret, ürettiğinle kazan; o zaman sıkıntı olmaz. Umarım buna bir önlem alınır google amca tarafından. :)

    @Biribiziokuyor.com çok teşekkür ederim. :)

    @Juliette siz kendiniz olun, onlar kendiliğinden zaten yok olurlar. Benimde bir yazıyı hazırlamam 2-3 saat alıyor, bazen bırakmak istiyorum ama işte blogger bağımlılık yapıyor. Machiavelli amca zaten çok ters biri; o başka bir şey için bunu söylemişti ama içerik hırsızlarına uyduğu için paylaşmak istedim. :)

    YanıtlaSil
  6. ellerinize saglik bu tarz yazilar okudukca ozgun olma konusunda kendimi sorgular oldum. ins bos isler pesinde degilimdir

    YanıtlaSil
  7. @Yusuf ve Yunus`un annesi yok çok dolu işler peşindesiniz. Özgün olmak, güncel olmaktır, sorgulamaktır, doğruyu bulmaktır... :))

    YanıtlaSil
  8. bu tür yazıları her zaman sonuna kadar okurum, teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. @FilmlerAlemi.Net teşekkürler, varolun :)

    YanıtlaSil
  10. Sonuna kadar okudum bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  11. @Ali Han BULUT teşekkür ederim, varolun.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir yazı olmuş. Her nerede olursa olsun emek hırsızlığı suçtur ama kanunen ama vicdanen. İnşallah öyle kişilerde bunu anlar ve vazgeçerler.

    YanıtlaSil
  13. Tebrik ederim Ruhsuz Atmaca Güzel bir konuyu açıklamışsınız...

    YanıtlaSil
  14. @Ayşe'nin Mutfağı : inşallah, çok teşekkür ederim.
    @Urfalı : Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. cok guzel bı yazı olmus çalmayacaksın kopyalamayacaksın budur

    YanıtlaSil
  16. @Hmtarv teşekkür ederim :)
    @Zerrin alıcı çoldur teşekkür ederin, olması gereken zaten.

    YanıtlaSil
  17. http://www.sordum.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=198540

    bir forumda rastladım olay bayağı ciddliye bindiği durumlar var

    tavsiyem çalmayın kardeşim , daha iyisini yapın.

    YanıtlaSil
  18. Tam konunun üstüne geldi bloğumdaki tarifler çalınmış Ayşe'nin Mutfağı
    http://modagunu.blogspot.com.tr/search?updated-min=2006-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2007-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=37

    YanıtlaSil
  19. Bana bloğumda sağ tuş engelleme kodu verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  20. En önemlisi özgünlük. Fazla özgürlüğün sanatı baltalaması özgünsüzlük. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.