Blog Yazarlığı Meslek Olur Mu?

Gerek insan kaynakları uzmanlarından, gerek de dijital pazarlama sektörünün önde gelenlerinden son zamanlarda sıkça duyduğum bir cümle var. “Blog yazarlığı bir meslek olacak!”

”Tam zamanlı blog yazarı aranıyor” ilanlarını görmek veya “ne iş yapıyorsun” sorusuna gelecek “blog yazarıyım” cevabını duymak bizim jenerasyona kısmet olur mu bilemiyorum ama bu konuda ileride büyük gelişmeler yaşanacağından ben de eminim.

Zira bireysel olarak blog okuma ve yazma konusunda son 10-15 yılda büyük aşama kaydettik. İlk olarak 2002 yılında üniversitede tanıştığım blog kavramını o güne kadar hiç duymamıştım. Bugün ise o yaşlardaki neredeyse her insanın en az bir blog yazma tecrübesi olmuş veya takip ettiği birçok blog var. Bu değişim çok değil 10-12 senede oldu işte.

Peki blog yazarlığının meslek olması ya da tam zamanlı bir iş olması için bireysel kullanımdaki bu farkındalık yeterli mi? Bence bireyler kadar markalar ve kurumların da vizyonunu genişletmesi gerekiyor.

blog yazarlığı
Marka ve kurumların kendi bloglarını oluuşturmaları, ciddiye almaları, bloglarını bir iletişim, satış ve bağlılık silahı olarak kullanmaları blog yazarlarına kadro açmalarını beraberinde getirecektir.

Türkiye’de markalar, henüz blgger kadroları açmasalar da blogların gücünü fark etmiş olmalılar ki son yıllarda bloggerlarla iş birliğine gitmeye başladılar. Bu sayede bloggerlar düzenli olmasa da hatırıı sayılır gelirler elde edebliyorlar.

Markaların yanı sıra e-ticaret sitelerinin de bloglara fazlasıyla ihtiyacı var. Satışlarını arttırmak için blog yazarlarıyla iş birliğine gidecekeri gibi SEO için kendi bloglarını yazmalılar. Eğer e-ticret sitesi bünyesinde SEO ve içerik konusunda meleke sahibi birileri yoksa, kariyer sitelerine “blog yazarı aranıyor”  şeklinde ilan vermeleri çok doğaldır. Bu da blog yazarları için bir iş fırsatı demektir.

Peki blog yazarları e-ticaret sitelerinin bloglarına neler yazar? Veya bire-ticaret sitesinin blogunda neler olmalı?

Bu soruyu yanıtlarken, bu yazının sponsoru olan Mark-ha’nın blogundan örnekler verelim isterseniz.

- Günümüzde en etkili satş & pazarlama taktiklerinen biri olarak gösterilen “öğretme”yi blog kullanarak uygulayablirsiniz. Örneğin Mark-ha’nın blogunda elbise mayo alırken veya tesettür mayo alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili pratik bilgiler yer alıyor.

 

- Marka veya e-ticaret sitelerinin bloglarında müşterinin ürün seçimini kolaylaştıracak  içerikler de yayınlanması gerekir. Mark-ha blogda, ürün seçiminde işe yarayacak pratik bilgiler ile ölçü belirleme ile ilgili yardımcı içeriklere de yer verilmiş.

- Bu tür blogların olmazsa olmazları yeni ürünlerin tanıtımı ve kombin önerileridir. Örneğin Mark-ha’ya yeni bir bayan pijama takımı eklendiğinde hemen bir blog yazısı hazrlanarak ürün hakkında bilgi veriliyor. Bu sayede hem müşteri bilinçlendiriliyor, hem de sitenin SEO performansı arttırılıyor.

Son olarak ileride blog yazarlığını meslek haline getirmek isteyen kişisel blog yazarlarına bir öneride bulunmak istiyorum. 2 türlü içerik vardır; okuyucu için üretilen ve arama motorları için üretilen. Kişisel bloglarınızda okuyucu için içerik üretme konusunda kendinizi fazlasıyla geliştirmiş olabilirsiniz. Fakat ileride  markaların veya e-ticaret sitelerinin blogları için içerik üretecekseniz, işin arama motorları kısmında da kendinizi geliştirmeli ve bu üreteceğiniz içeriklerde bu ikisi arasındaki dengeyi iyi tutturmalısınız.

21 yorum:

  1. Burada önemli olan ve kastedilen, sadece ve özel olarak blog yazarlığı değil, düzenli olarak, yapılan metin, reklam ve makale yazarlığı olduğunu düşünüyorum. Dile ve yazım kurallarına hakimiyet, ilgi çekici ve çarpıcı bir üslup kullanarak, yazı içeriğinin kolaylıkla okunur, anlaşılır ve akılda kalır olmasını sağlamak gibi özellik ve yetenekler, bir blog yazarını aranılır ve şiddetle ihtiyaç duyulur insanlar kategorisine koyar.

    YanıtlaSil
  2. Blog yazarlığı konusunda ülkemizde son dönemde farkındalık oluşmuş durumda.Artık markalar blog yazarlarının kapısını reklam amacıyla çalmaya başladılar.Bu durum da biz blog yazarları için gayet olumlu bir gelişme

    YanıtlaSil
  3. Blog yazarlığı bir meslek olur

    YanıtlaSil
  4. şu an gene iyi, seneler önce blogcu.com da başlamıştım, o zamanlar kendi aramzda yazışıp duruyorduk:) Ama çok güzel dostlarım var o zamanlardan hala görüştüğüm

    YanıtlaSil
  5. Şuan blog yazarlığı belirli insanlar tarafından yapılmakta ve şuan anlaşılmamasına rahmen ilerdeki meslek olma yolunda bence

    YanıtlaSil
  6. Bencede blog yazarlığı yapmak meslek haline gelecektir. Hatta şuanda internetten para kazandıran yöntemlerin arasında makale yazarlığı yapmak da bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  7. Gözlemlediğim, içinde yazma isteği olan insanlar blog açıyor. Bloglar belirli bir konu yada kişinin hayatına dair pek çok konuyu barındırabiliyor içinde. İlk etapta yola çıkış amacı yazmak, ben öyle düşünüyorum. Ama zaman geçtikçe ve izleyici sayısı artmaya başladıkça insanların aklına şu geliyor "ben bloguma ciddi anlamda emek ve mesai harcıyorum, o zaman bundan para da kazanabilirim." 3-4 yıldır blog yazan ve anlattığım şekilde seyir gösteren bloglar var okuduğum. Ama bence bu bakış açısı ile blogdaki kalite düşüyor. Sponsor firmanın gönderdiği ürünü giyerek onu tanıtmak, onun gönderdiği kimyasal içerikli şeyleri pişirip paylaşmak (aslında önceden "organik beslenme" üzerine yazılar yazmış olabilir mesela bu blog yazarı)... Samimiyetin azaldığını düşünüyorum bu durumlarda. Ha şöyle bir çözüm olabilir, seçeceğiniz sponsor firma sizin ölçülerinize yakın bir çizgide olmalı pek çok konuda. Belki bu durumda hedef ve gidilen yol paralele yakın olabilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. @beyza aydin baser
    Yazdıklarınıza katılıyorum fakat ben meslek olacak derken bloga alınan reklamlardan vs. bahsetmedim. Bir şrket nasıl finans, muhasebe, pazarlama elemanı alıp çalıştırıyorsa, blog yazarı da çalıştıracak. Maaşlı, sigortalı, tam zamanlı işten bahsediyorum yani.

    YanıtlaSil
  9. Neden olmasin ? ..Bencede meslek olabilecek kadar onemli blog yazarlığı..Şahsen böyle bir meslek olursa çalışırdım ..

    YanıtlaSil
  10. Belkide blog yazarlığının insanlardaki bilincin oturmasına öncülük ettiniz. Bir kaç kere daha sitenizde rastlamıştım ama şunu sorma hissi duydum.Tüm kaliteli blog yazarlarını bir siteye toplamayı düşündünüz mü? Bence gayet güzel bir site olabilirdi.

    YanıtlaSil
  11. Tebrik ediyorum sizi. Yazılarınız oldukça anlam içeren, derin anlamlara yol açan bilgiler dolu. Bu yazınızı ilk okudugumda evet blogumda yaptıklarımı , ne istedğimi , nasıl meslek olabilecegini, blog yazarlıgının... derken tekrar okudum daha ince düşünüp. Ve tekrar okudum. Bence tek okuyuşta sindirilmesi zaman gerektiren yazılar yazıyorsunuz. Buda sizin farkınız...

    YanıtlaSil
  12. Serdar Kara;

    Ben ilk etapta farklı bir bakış açısıyla baktım, haklısınız.
    Biraz daha düşününce, yazdıklarınıza "hakikaten doğru" dememek elde değil.
    Satış ve pazarlama için sadece belli mekan/larda yer açmak ve internet sitesi açmak yeterli değil artık.
    İnsanlar alışveriş yaparken dükkandaki satış görevlisinin tavsiyesiyle almıyor artık ürünleri, almadan önce internetten araştırıyor, alıp kullananların yorumlarını okuyor, kendisi kullanınca blogunda yada farklı bir sosyal mecrada yorumluyor ve insanları bilgilendiriyor (ki ben internet alışverişlerimle ilgili tecrübelerimi muhakkak paylaşırım blogumda. Nihayetinde bir tecrübedir, bir markanın ürün kalitesi, kargo ile bize ulaşıncaya kadar geçen süre, değişim veya iade esnasında müşteri hizmetlerinin tutumu... ).
    Akıcı ve özgün bir anlatım, dili güzel biçimde kullanma gibi unsurları barındıran blog yazarları bu işi rahatlıkla yapabilirler gibi geliyor insana..
    Alışkanlıklar ve ihtiyaçlar zamanla değişiyor, sizin tezinizi doğrular nitelikte ilerleyecek zaman sanırım, gidişat onu gösteriyor.

    YanıtlaSil
  13. blog yazarlı yaparak internetten çok ciddi kazançlar sağlayabilirsiniz. Teknolojinin ilerlemesi ile internetten yapılabilecek işler arasındadır. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. İnternetten para kazanma sektöründe bende makale yazarlığı yapmaktayım. Gerçekten makale yazarlığında çok ciddi paralar dönmektedir. Bu mesleği düşünenler için kesinlikle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  15. Çeşitli forumlarda makale yazarlığı yaparak internetten para kazanmaya çalışanlar var. Ama blog açarak bu yazdıkları makaleleri bloglarında değerlendirmeleri daha mantıklı olacaktır.

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir yazı olmuş paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Bence olur hem de çok güzel olur. Ben de uzun yıllar makale yazarlığından sonra kendi bloğumda yazmaya başladım...

    YanıtlaSil
  18. Bence de meslektir yani önemli olan faydalı bilgiler paylaşmak özgün icerik olmesi şart

    YanıtlaSil
  19. blog yazarlığı aslında çok kapsamlı bir meslek..bunun meslek olarak ele alınması için eminim gerekli kriterler sağlanabilir..bu nedenle paylaşımınız çok faydalı olmuş..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  20. Bence de prosefyonelleşip meslek olma yolu açılmalı...

    YanıtlaSil
  21. Bence blog isi cok sürmez hatta google blogger bile kapatabilir. Tabi benim düşüncem. Ancak blog yazmak bir tutku ucunda para olsa da olmasa da yaziyor insan.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.