Blogunuza Karşı Monoton Olmayın

Bu yazı, Emrah Kara tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.


Dünya genelinde ortalama her gün 5 milyon blog yazıldığını varsayalım. Bu rakamı dünya nüfusuna oranlarsak ortalama her 1400 kişiden birinin blog yazdığı sonucuna ulaşırız. Global düşünüldüğünde hakikaten müthiş bir rakam ve blog sitelerin daha da yaygınlaşarak arttığını düşünürsek ilerleyen zamanlarda bu verinin çok daha azalacağını düşünebiliriz.

Bu küçük beyin jimnastiğinden sonra asıl konumuza dönelim. Biz blog yazarlarının artık daha detaycı ve dikkatli olma zamanımız geldi. Çünkü yazar kadar okuyucu da önemli bir etken. Şimdi kısaca yazar ve okur ilişkisine değinmek istiyorum.

 

SONY DSC

 

1. Hep kendinizi düşünmeyin

 

Blog tutan insanlarda gereksiz hırslar, para kazanma arzusu ve popüler olma tutkusu olduğu müddetçe kaliteden bahsetmek söz konusu değildir. Çoğumuzda bu hatayı yapıyoruz. Bizim blog yazarları olarak öncelikli hedefimiz ziyaretçilerimizin yazılarımızı okuması olmalıdır, okuyucunun dikkatini dağıtarak onlara reklamları tıklatmak değil. Tabi ki reklam ya da reklamlar yayınlayacağız ama öncelikli hedefimiz bunlar olmamalıdır.

 

2. Yazılarınızda bir ana fikir olsun

 

Ben her hangi bir sosyal medya aracını belirli bir hedefe istinaden kullanıyorum. Örneğin; Whatsapp’ı telefon rehberimde bu programı kullanan birileri varsa kullanırım. Eğer yoksa cihazıma yüklemem. Eminim siz de öyle yaparsınız. Demek istiyorum ki, yazılan yazı sadece yazıdan ibaret olmamalı, okuyucuya aradığını sunup okuduğunu anlatabilmelidir. Sırf siteye ziyaretçi çekmek için hedefsiz ve ana fikirsiz yazı yazılmamalıdır. Tabi ki bu kaliteyi olmakla paralel bir durum.

 

3. Sürekli aynı konulardan bahsedilmemeli

 

Takip ettiğim ve kaliteli bulduğum bir kaç tane blog var. Bunlarında dışındaki bloglar genelde günlerde tek bir konu üzerinde yoğunlaşıyorlar. 7 temel kategoriden oluşan bir blog sitesinin haftanın 7 günü sadece teknoloji üzerine yazılar yazması bana çok mantıklı gelmiyor. Her gün bir adet farklı kategoride yazılar yazılması blog açısından çok daha işlevsel olacaktır.

 

4. Hit almak mı yoksa kaliteli ziyaretçi kitlesi mi?

 

Öncelikle bu konuya karar verilmeli. Bir blogun çizgisi olmalıdır. Bazen 3 satır yazı yazarsınız ve bu yazınızı 3 bin kişi okur, bazen de farklı bir yazınızı sadece 200 kişi okur. Burada temel etken yazdığınız yazının amacının ne olduğu ile alakalıdır. Bilgi ve deneyimlerinizi, yaşam tarzınızı ve kaleminizdeki kişiselliğinizi yazınıza aktarabiliyorsanız sizin için yazınızı kaç kişinin okuduğunun bir önemi yoktur. Ben, blogumu ziyaret eden kitlenin belirli bir seviyede olmasını isterim. Zaten süreklilik de bu mantalite ile kazanılır.

 

5. Blogunuzu özel kılın

 

Kendinizi bir an için ziyaretçi olarak düşünün ve rastgele bir konu araştırın. Çeşitli siteleri ziyaret edin. Aradığınızı bulma yolunda bıkmadan ilerleyin. Gerçekten de sitelerdeki o bıktırıcı temalardan, yavaşlıklıklardan ve reklamlardan tiksineceksiniz. İşte blogunuzu diğerlerinden ayıracak en önemli 3 özel nokta. Bunlara dikkat edildiğinde geriye sadece yazıların kalite değeri kalır.

 

Sonuç olarak, kalite her zaman ayrıntılarda gizlidir. Her ayrıntı önemsenmeli. Çünkü önemsenen ayrıntılar sizin kalitenizi ortaya koyar ve çizginiz herkes tarafından beğenilebilir.

 

Herkese sevgilerimle.

 

Yazar Hakkında: Emrah Kara uzun zamandır blog yazarlığı yapmaktadır. Şu anda çeşitli konularda yazdığı yazıları sahibi olduğu emrahkara.com.tr internet adresinde yayınlamaktadır.

 

Blog: www.emrahkara.com.tr

Mail: mail[at]emrahkara.com.tr

16 yorum:

  1. Çok doğru bir yazı olmuş. Bloğum üzerinde en çok kafa yorduğum konulardan biri de farklı zevklere hitab edebilmek, tekrara düşmemektir.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Doğru saptamalar ellerinize sağlık. Dekorasyonla ilgili yazıyorum ve bunun dışına çıkmamaya gayret ediyorum. Yine de tekrara düşmemek adına bloğuma yakın zamanda farklı kategoriler ekledim. İşe yaradığını görmek sevindirici..

    YanıtlaSil
  3. Güzel öneriler yapmışsınız, söylediğiniz her şeye katılıyorum. Bir de benim bir önerim olsun o zaman. :) Benim için en önemli konulardan biri bloguma her platformdan (telefon, tablet, netbook) rahatça girilip yazılarımın okunabilmesidir. Çünkü artık insanlar bu araçlardan da en az bilgisayarla bağlandıkları kadar internete baglaniyorlar. Bu nedenle her cihaza uyumlu responsive tema kullanilmali, yada bloggerın telefon ve tabletler için sunduğu hazır temalar kullanılmalıdır.Bu, hedeflediğiniz kaliteli ziyaretçiye ulaşma ve onu kaybetmeme açısından çok önemlidir.

    YanıtlaSil
  4. Bir süre sonra insan sıkılıyor. Blogger'ı bekleyen en önemli tehlike bu bence. Para kazanmak istiyor kazanamıyor. Adsense için başvuruyor, kabul edilmiyor.

    YanıtlaSil
  5. Şahsen ben kendi blogumda okuyucu olsam yazdıklarımın %90'ını okurken sıkılmazdım. Ancak günümüz insanları her şeyden sıkılıyor. Bir satır yazıyı okumaktan aciz insanların bir sayfa yazıyı okumasını beklemiyorum artık. Okumayı seven insanlar da bol bol kitap okuduğu için bloglarla zaman kaybetmiyorlar. Her durumda zararlı "biz" çıkıyoruz.
    Ancak ve ancak ülkemizde blog okuma ve yazma kültürü oluşursa bunu aşabiliriz.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler arkadaşlar. Aslında daha yazılacak çok şey vardı. Cem; blog okuma ve yazma kültürü konusunda sana katılıyorum. Kitap okuma oranının çok düşük olduğu ülkemizde blog alışkanlığının da düşük olması normal tabi :)

    YanıtlaSil
  7. Emrah Kara arkadaşımıza teşekkür ediyorum.bizleri bilgilendirdiği ,bakış açısı geliştirdiği yazısı için.

    YanıtlaSil
  8. @cem baki
    Ben Blog Hocam'ı yazmaya başlayalı 3 seneyi geçti ve blog okur/yazarlığındaki gelişmeye bizzat şahit oldum. Önceleri başlıktan yola çıkarak yorum yapılırken şimdi yaptığım yazım yanlışları ve noktalama işaretleri bile düzeltiliyor.

    Yeterli mi? Belki değil ama eminim zamanla blog okuma/yazma konusunda kendimizi daha çok geliştireceğiz.

    YanıtlaSil
  9. Serdar kesinlikle sana katılıyorum. Okur, yazının akış biçiminde takılırsa yani okuduğu şeyin bir bölümünde kelime hatası görür ve dikkati dağılırsa siteyi bile kapatabilir. Özenle yazı yazmak gerekiyor. Tam da bunu anlatmak istiyorum. Yazar en az okur kadar dikkatli olmak zorunda.

    YanıtlaSil
  10. Ben daha yeniyim ve gerçekten çok iyi bir yazı olmuş, sanırım bundan yararlanabilirim..

    YanıtlaSil
  11. Selma, teşekkür ederim. Aramıza hoşgeldin :)

    YanıtlaSil
  12. rica ederim, okumanıza sevindim.

    YanıtlaSil
  13. faydalı bir yazı olmuş..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Neredeyse düşeceğim yanlıştan kurtardınız beni..Çok teşekkürler,biz yenilere tecrübe olduğunuz için ;)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.