Trafik Kaynakları

Blogumuza çeşitli kaynaklardan ziyaretçiler geliyor. Blogunuzdaki bu ziyaretçi akışına web dilinde trafik diyoruz. Peki trafik kaynaklarının neler olduğu hakkında bilginiz var mı? Aşağıda çeşitli trafik kaynakları hakkında bilgi vermeye ve fikirlerimi yazmaya çalıştım.

trafik

Organik Trafik

Arama motorlarında yapılan çeşitli aramalarda çıkan sonuçlardaki yazılarınıza tıklanarak gelen trafiktir. Özellikle çok sayıda yazısı olanlar, yazıları düzenli olarak indexlenen ve SEO çalışması yapmış olan blogların 1 numaralı trafik kaynağıdır.

Arama motorlarında bazen çok alakasız aramalarda bile blogunuz çıktığı için organik trafiğin dönüşüm ve etkileşim oranı düşük olabilir. Arama motorları vasıtasıyla blogunuza ulaşan ziyaretçileri düzenli okuyucuya çevirmek zordur.

Organik trafik hacmini ve dönüşüm oranını arttırmak için kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yapılmalı ve hedeflenen kelimelerde üst sıralarda çıkmak için optimizasyon çalışmaları yapılmalıdır.

 

Yarı Organik Trafik

Bu kavram ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin, çok normal. Çünkü bu kavram tamamen benim uydurmam :) Anlamı ise arama motorlarında blogunuzun ismini yazarak arama yapanların ziyaretiyle oluşan trafik.

Teknik olarak organik trafikle aynı olsa da ikisini ayırmak istedim. Çünkü organik trafikle gelen ziyaretçiler muhtemelen blogunuzu İlk kez ziyaret ediyorlardır ve bir daha ziyaret edip etmeyecekleri belli değildir. Yarı organik trafikle gelen ziyaretçiler ise bilinçli ve düzenli okuyucularınızdır. Zaman zaman arama motorlarına bloguzun adını yazarak ziyaret ederek yeni yazı olup olmadığına bakarlar.

Yarı organik trafiği arttırmak biraz da marka olabilmekle ilgili. Blogunuzun ismi insanların zihninde yer etmeli ki arama motorlarına yazıp arasınlar. Ayrıca çok kaliteli ve benzersiz içeriğiniz olmalı, yazılarınız insanlarda merak uyandırmalı, blog isminiz kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. Blogunuzun ismi arandığında ilk sırada çıkmanız gerektiğini yazmama gerek yok sanırım.

 

Direkt Trafik


Direkt trafikle blogunuzu ziyaret eden kişiler blogunuzun en sağlam okuyucularındandır. Direkt trafikle gelenler blogunuzun adresini tarayıcının adres satırına yazarak veya sık kullanılanlar listesinden blogunuzu seçerek gelirler. Yani hedefleri bellidir, blogunuz…

Direkt trafiğinizi arttırmak için aynı yarı organik trafikte olduğu gibi markalaşmanız çok önemli. Blogunuzun adresi kısa ve akılda kalıcı olmalıdır ki insanlar direkt adresi yazarak blogunuzu ziyaret etsinler. Bu yüzden blogspot yerine özel alan adı yani domaini olan bloglar daha avantajlıdır.

Direkt trafik sağlamanın diğer bir yolu da yazılarınızın veya blogunuzun ana sayfasının kullanıcılar tarafından tarayıcının favoriler (sık kullanılanlar) listesine eklenmesidir. Bunun için de tabiri caizse başucu eseri niteliğinde detaylı rehber içerikler oluşturmanız gerekir.

Sosyal Trafik

Son yıllarda blogların en önemli trafik kaynaklarından biri haline gelen sosyal trafik, sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız linklere tıklayarak blogunuza ulaşan ziyaretçileri kapsar. Sosyal medya hesaplarınızdaki takipçi sayınız ve kaliteniz, sosyal trafik hacmine doğrudan etki eder.

İnsanlar blogları artık Facebook, Twitter, Google+ gibi sosyal ağlar üzerinde takip etmeye başladı. Popüler sosyal ağlarda blogunuz için hesaplar oluşturarak ve ana sayfanızda bu hesaplara bağlantı vererek RSS, e-posta veya diğer yollarla blogunuzu takip etmek istemeyenlere alternatif takip yolları sunabilirsiniz.

Sosyal trafiğinizi arttırmak için hedef kitlenizin yer aldığı sosyal ağlarda hesap açarak bu hesaplardaki takipçi sayınızı arttırmalı ve paylaşımlarınızı optimize etmelisiniz. optimize etmek derken aynı yazıyı farklı gün ve saatlerde, farklı mesajlarla, linki kısaltarak paylaşabilirsiniz.

 

Viral Trafik

Viral trafik de teknik olarak sosyal trafik gibidir yani kullanıcılar blogunuza sosyal medya platformlarından uılaşırlar. Sosyal trafikle aradaki fark trafiğin sizin değil başkalarının sosyal medya hesaplarından gelmesidir.

Bir tweetiniz retweet edildiğinde veya Facebook sayfanızda yayınladığınız bir yazınız paylaşıldığında retweetleyen ve paylaşan kişinin takipçileri de yazınıza ait linke tıklayarak blogunuza ulaşır. Buna kısaca vira etki diyebiliriz.

Viral trafik için diğer bir yöntem de blogunuza eklediğiniz sosyal paylaşım butonlarıdır. Okuyucular yazılarınızın altında veya üstünde yer alan sosyal paylaşım butonlarını kullanarak yazıyı sosyal medya hesaplarında paylaşırlar. Böylece yazınız sadece kendi takipçilerinize değil, takipçilerinizin takipçilerine de ulaşır.

Viral trafik için sosyal medya etkileşiminizi arttırmalı, insanlarla samimi ve iyi ilişkiler kurmalı, blogunuza mutlaka ama mutlaka sosyal paylaşım butonları eklemelisiniz.

 

Yönlendirme Trafiği

Başkala sitelerde yer alan linkinize tıklanarak sağlanan trafik yönlendirme trafiğidir. Toplistlerde, imleme sitelerinde, forumlarda, diğer bloglarda veya internet sitelerinde insanları blogunuza yönlendiren bir link veya banner yönlendirme trafiği oluşturur.

Yönlendirme trafiği 2 şekilde oluşur. Birincisi sizin çeşitli yerlere linkinizi bırakmanız. İkincisi ise başkalarının sizin blogunuza link vermesi yani refere olması.

Yönlendirme trafiğini arttırmak için diğer bloglarla link değişimleri yapabilir, forumlara ve bloglara yorumlar yazabilir, çeşitli dizinlere ve imleme sitelerine blogunuzu ekleyebilirsiniz.


E-Mail Trafiği

E-postalarda yer alan linklerinize tıklayarak blogunuza ulaşan ziyaretçileri kapsar. 3 şekilde gerçekleşir. RSS beslemeleriniz e-posta ile abone olanlar, e-posta listelerinize abone olanlar ve e-posta imzaları.

FeedBurner’da RSS beslemelerini e-posta ile alaya yarayan bir özellik var bildiğiniz gibi. Yeni bir yazı yayınladığınızda abonelerin mailine otomatik olarak gönderilir. E-posta beslemelerini özet olarak gönderirseniz, yazının tamamını okumak isteyen aboneler yazı başlığına tıklayarak logunuzu ziyaret etmek zorunda kalırlar.

Diğer bir e-mail trafik yöntemi ise e-posta listeleridir. E-mail marketing çalışması kapsamında çeşitli listeler oluşturabilir ve bu listelere blog yazılarınızın linkini içeren e-postalar gönderebilirsiniz.

Son olarak e-maillerinizde imza olarak blog adresini kullandığınızda buradan da e-mail trafiği  elde edebilirsiniz.

Ücretli Trafik

Ücretli trafik reklam vererek veya it satın alınarak elde edilir. Adwords gibi PPC reklam yöntemleri, popüler sitelerden banner veya advertorial içerik alımları kabul edilebilir ama hit satın alma sitelerini kullanılarak elde edilen trafik hiç bir anlam ifade etmez ve kendini kandırmaktan başka bir şey değildir.

AdWords, blogunuzun reklamının Google’da yapılmasını sağlayan bir reklam programıdır. Belirlediğiniz kelimeler ilgili aramalarda organik sonuçların üstünde ve sağında blogunuz gözükür.

Organik hit sağladığını iddia eden sitelerden ve bu siteleri kullananlardan aslında bahsetmek bile istemiyorum. Sadece başarılar diliyorum :)

 

Söz Sizde

Yukarıda bahsettiğim trafik kaynakları arasında favoriniz ve en değerli gördüğünüz trafik kaynağı hangisi?

19 yorum:

  1. Direkt Trafik en iyisi, bi kere giren o siteyi unutmuyor; tekrar giriyorsa bu en güzeli.
    Bir de sosyal trafik var.İnsanlar sosyal medyada çok vakit geçiriyor. Oradan tıklayıp siteye gelme olasılıgı da oldukça yüksek..

    YanıtlaSil
  2. sağol serdar bey gerçekten faydalı bilgiler veriyorsunuz yine...Tabii ki sosyal trafik bu çağda...

    YanıtlaSil
  3. Bir SEO uzmanı olarak kesinlikle ORGANİK hit diyorum. Organik hit yoluyla sitenize gelen ziyaretçilerinizin sitenize bağlılığı diğer yöntemlerle gelen ziyaretçilere oranla her zaman çok daha yüksek olur.

    YanıtlaSil
  4. Sanırım benim organik trafiğim diğerlerine göre katlarca daha fazla :)

    YanıtlaSil
  5. Hocam sitemin bir linkini tarayıcı çubuğuna yapıştırarak siteme gelen trafik hangisine giriyor acaba ?

    YanıtlaSil
  6. @Sosyaltus.com | Sosyal Medya Haberleri
    Direkt trafik.

    YanıtlaSil
  7. Benim en çok değer verdiğim Direkt Trafik. Biraz zaman alsa da daha kalıcı olduğu kesin. Küçük çaplı da olsa iyi bir sadık izleyici kitlesi oluşturduğuma inanıyorum. Bunu çoğaltmak için de yaptığım en önemli şey düzenli ve kaliteli yazılar yazmak.

    YanıtlaSil
  8. Bu bahsettiginiz trafiklerin hepsinide uygulamaya calisiyorum ama nerde hata yapiyorum bilemedim birturlu hala trafigim yerinde sayiyor..

    YanıtlaSil
  9. Güzel açıklamalar için teşekkürler
    Auto Surfing siteleri hakkında bilginizi de paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil
  10. Bence Hocam Direkt Trafik Mantıklı

    YanıtlaSil
  11. ben pdf test kitapları üzerine bir blog oluşturduğum ve sanıyorum ki türkiyedeki en geniş pdf test kitabı arşivini sunduğum için daha çok organik trafiğe önem veriyorum.

    İstediği pdf dökümanı benim bloğumda bulan kişinin bu kadar geniş bir arşivi bir daha bulamayacağı ve sitenin adının da akılda kalıcı olması nedeniyle direkt trafiğe dönüşmesi çok zor olmuyor.

    YanıtlaSil
  12. Bence sosyal medya trafiği en az organik (google yandex bing vs.) trafik kadar önemli. Google ve Facebook'dan sonra siteme en çok Pinterest'den ziyaretçi geliyor ve istatistiklere baktığımda diğer kaynaklara göre sitede daha uzun süre durup daha fazla sayfa dolaşıyorlar.

    YanıtlaSil
  13. ben henüz trafikte deneme sürüşleri yapıyorum :)yakında direğe toslamasak iyi :) duruma göre değişir . mesela bilgi amaçlı yapılan birr blogsa , özellikle spesifik bi konusu vasa , herkes ulaşsın , arasın bulsun o bilgiyi : o zaman GOOGLE.
    Eğlence amaçlı , kişisel şeylerse : o zaman sosyal medya . anlatamamış ta olabilirim..
    ama hepsinden gelse fena mı olur :) dünyada 168 milyon blog varmış bu doğru mu yaa vuuu *-*

    YanıtlaSil
  14. Detaylı ve çok güzel bir yazı olmuş. Böyle yazılar görmeyeli uzun zaman olmuştu çok teşekkürler, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Serdar bey elinize sağlık; henüz yeni bir blogger olarak sizlerden gerçekten çok şey öğrendim ve sizi takip etmeye devam edeceğim; gerçekten alanınızda 1 numarasınız.

    YanıtlaSil
  16. Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim. Ayrıntılı ve çok faydalı bir içerik olmuş. Bu tarz içerikler okumayalı uzun süre olmuştu teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. MErhabalar. Bloğun trafik kaynakları kısmında başvuran siteler de son zamanlarda sacma sapan siteler çıkıyor. uygunsuz içerikli siteler. bu siteler nerden ve nasıl benim bloguma ulaşıyor olabilir. muhtemelen blogun linki o sitelerde var diye düşündüm ama kesinlikle girmediğim siteler. nasıl olmuş olabilir ve bu durum nasıl engellenir? bilginiz var mıdır?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.