Yazmaya Yeni Başlamış Blog Yazarları İçin Altın Tavsiyeler

Bu yazı, kisiselbasarim.com yazarı Timur Demir tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

Herkesin düşüncelerini, fikirlerini ve projelerini online olarak tüm dünyanın gözleri önüne serebileceği inanılmaz bir çağda yaşıyoruz. Gutenberg görse sanırım çok şaşırırdı! Eğer yeni başlamış bir blog yazarıysanız doğru temeller atabilmeniz için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var.


Yazma Amacınızı Aklınızda Bulundurarak Yazın

Tabii ki halka açılmış özel bir dergi gibi düşüncelerinizi online olarak yayımlayabilirsiniz ancak çoğu insan öğle yemeğinde ne yediğinizi, nereye gittiğinizi ya da gününüzün ne kadar berbat geçtiğini okumak istemeyecektir. Onun yerine, oturun ve blogunuzun var oluş amacını düşünün. Sonraki makalelerinizi de buna göre yazmaya başlayın. Böylece sizin için bir yazıyı silmeye ya da yayımlamaya karar vermek daha kolay olacaktır.

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Yazınızı yayımlamadan onu kimlerin okuyacağını ilk başta tahmin edemeyebilirsiniz ancak işe blogunuzu kimlerin okuyabileceğini düşünerek başlayabilirsiniz. Eğer tasarım ya da moda ile alakalıysanız makalelerinizi o yönde okuma yapan hedefe doğru geliştirebilirsiniz. Eğer mutlu mesut bir vejetaryen iseniz ve yemek tarifleri paylaşıyorsanız, mevcut diğer vejetaryen ya da vejetaryen olmak isteyenler için yazı yazıyorsunuz demektir. Her yazınızı okuyucularınızı aklınızda bulundurarak yazın.

Merak Uyandıracak Bir Tarz Kullanın

İnsanlar bir blog yazısı okuduklarında yeni bir şey öğrenmek, kendilerini daha iyi hissetmek ya da bir konu hakkında heyecanlanmak isterler. Blogunuzun her yazısı bilgilendirici, ilham verici ve teşvik edici olmalı. İlk başta blog yazılarınız çok kısa veya çok uzun olursa endişelenmeyin ama ortalama uzunlukta yazmaya özen gösterin. Harika bir hikâye anlatan kısa paragraflar içerisine bilgi kırıntıları serpiştirmeyi düşünebilirsiniz!

İş Birliği Yapın, Rekabet Etmeyin

Blog yazarlığı bir yarışma değildir. Blog dünyasında herkes değerlidir ve sizin sesiniz de gerekli ve takdire değerdir. Oyuna dâhil olun ve diğer blog yazarlarına dostça yaklaşın! Oldukça samimi bir topluluğa sahibiz ve eğer misafir yorumları almak istiyorsanız içeriği sosyal platformlarda paylaşın ya da kendinizi diğer blog yazarlarına tanıtıp, tanışın. En büyük blog yazarları bile yeni blog yazarlarına yardım etmek için vakit ayırıyor.

Blogunuzu Geliştirin

Sadece yazı yazmak ve birilerinin gelmesini beklemek yeterli değildir! Blog mesajlarınızı online ve offline olarak geliştirmelisiniz. Online bir blog topluluğuna katılın, mesajlarınızı paylaşın, yeni blog yazılarınızı tweetleyin, fotoğraflarınızı Pinterest'e tutturun, bloğunuz için kartvizit bastırın. Yeni gruplara katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz ve hedef kitlenizi büyütürsünüz. Bahçe işleri hakkında yazı yazanlar aynı zamanda bahçe işleri hakkında okurlar da. Alın size hazır hedef kitle!

Ne Zaman Yayımlayacağınızı Bilin

Oluşan bir trende her zaman tepki gösteremezsiniz ya da blog yazılarınız her zaman tartışmaya açık olamaz çünkü okurlar bundan sıkılmaya başlar ve sizin gerçek düşüncelerinizi merak ederler. Unutmayın, blogunuz tüm dünyaya açık ve isteyen herkes yazdıklarınızı okuyabilir. Daha sonra pişman olacağınız kötü içerikli bir açık mektup yazmayın. Hassas ya da zor bir konuda yazdığınız yazıyı yayımlamadan önce "bir gün bekle" kuralını uygulayın!

Kendi Hikâyenize Sadık Kalın

Blogunuzda kendi bakış açınızı paylaşın ama başka insanların hikâyelerine sahip olmadığınızı da unutmayın. Aileniz, yerel topluluğunuz ya da çevrenizdeki dünya hakkında hassas bilgiler paylaşıyorsanız, başkalarının hikâyesini anlatmak için izniniz olduğunu varsaymayın. Bu durum özellikle çocuklar için geçerli. 20 yaşlarına geldiklerinde, internette dolaşan gurur kırıcı çocukluk fotoğraflarını görünce neler hissedebileceklerini bir düşünün. İzin isteyin, gerçek isimler kullanmayın, insanların hikâyelerinin tüm dünyaya duyurulmasına karşı neler hissedebilecekleri konusunda hassas davranın.

İlginç Bir Hayat Sürdürün

Sadece yazı yazamazsınız. İlginç konu ve düşünceler hakkında yazı yazmak için aslında gerçek hayatta da ilginç şeyler yaşamalısınız. Bilgisayardan biraz uzaklaşın ve hakkında yazı yazabileceğiniz eğlenceli bir şeyler planlayın. Gerçek hayat ve blog yazarlığını dengelediğiniz sürece blogunuz taze ve keyif verici kalacaktır.

Gerçek Bir Kişi Olun

Siz büyük bir yayınevi değilsiniz. Bir bireysiniz ve lütfen o şekilde yazı yazın. İşiniz için veya kişisel blogunuz için yazı yazıyor olmanız önemli değil, gerçek bir kişi olarak yazmanız önemli. Blog yazarlığını ilginç kılan şey blogun ardındaki insanlar hakkında bilgi sahibi olabilmektir. Önemli olan sizin hikâyenizdir.


Yapın Gitsin


Büyük bir yazar, fotoğrafçı olmadığınız ya da mükemmel bir fikre sahip olmadığınız düşüncesinin sizi blog yazmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Ne kadar çok yazı yazarsanız, yazma yeteneğiniz ve blogunuz da o derece güçlenecek ve daha iyi olacaktır. En doğru zamanı beklerseniz, sonsuza dek bekleyebilirsiniz. Bir blog'a başlamak için en doğru zaman şu an ve tüm blog dünyası senin sesini ve hikâyeni duymak için bekliyor. İşe koyul ve bildiklerini tüm dünya ile paylaş!

Yazar Hakkında:
Ben Timur Demir. Yaklaşık 2,5 yıldır internet dünyasında aktif olarak bulunmaktayım. 3,5 ay önce üniversitemde katıldığım bir kişisel gelişim seminerinden sonra, Kendi Kahramanınız Olun! Sloganıyla hayata geçirdiğim web sitemde, kişisel gelişim ve kişisel başarı yazıları yazmaktayım.
Sosyal Ağ : Facebook

46 yorum:

  1. Timur bey elinize sağlık sonuna kadar okudum. Çok güzel anlatmışsınız. En önemlisi yeni blog yazarlarına manevi açıdan destek verici şeyler olduğunu düşünüyorum. Yıkılmayın pes etmeyin sabırlı olun zamanla herşey iyi olur der gibi.. Ben de uyguladığım bir kaç yöntemi söylemek istiyorum. İlk zamanlarda günde kaç yazı paylaşmalıyım? Ya da ne hakkında yazmalıyım diye triplere girmiştim. Daha sonra oluruna bırak derler ya öyle yaptım. En önemlisi aklıma bir şey geldiğinde paylaşmak için acele etmiyorum. İlk olarak blog sayfama girip TASLAK olarak kaydediyorum konu başlıgımı. Sonra yazma istediği duydugumda yazıyorum 1 hafta yada 3-5 gün sonra.
    Diğer bir konu Serdar hocam bu konuya yanılmıyorsam daha önceleri değinmişti. Blog yazılarının yayınlanma saatleri. En çok hangi saatler yayın için uygun bunu iyi analiz etmemiz gerekiyor. Yazım biraz uzun oldu kusura bakmayın. Tekrardan size ve Serdar hocama teşekkürler ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yazınızı beğenerek okuduğumu ifade etmek isterim.Ben okumayı ve yazmayı cok seviyorum.Ama blog konusunda pek başarılı olduğum söylenemez. Yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum. Sizin gibi değerli yazarların yazılarını okuyarak daha çok bilgi sahibi oluyorum.Neyse sanırım başınızı agrıttım.Degerli bilgileriniz için teşekkürler.

      Sil
    2. Merhaba yazınızı beğenerek okuduğumu ifade etmek isterim.Ben okumayı ve yazmayı cok seviyorum.Ama blog konusunda pek başarılı olduğum söylenemez. Yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum. Sizin gibi değerli yazarların yazılarını okuyarak daha çok bilgi sahibi oluyorum.Neyse sanırım başınızı agrıttım.Degerli bilgileriniz için teşekkürler.

      Sil
  2. @ 1 Delinin günlükleri yorumunuz için teşekkür ederim. Evet yazmak için kendinizi iyi hissettiğiniz zaman en iyi zamandır. Zaten yazmak kendinizi strese sokmanızı gerektirecek bir şey değil tam tersi kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bir şeydir.

    YanıtlaSil
  3. Çok beğenerek e onaylayarak okudum. İyi noktalara değinmişsiniz. En azından hatalarımızın farkına vardık. Şimdi yeni sekmede açılan sitenizi incelemeye koyuldum. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Timur Bey'in bu yazısı dışında kişisel sitesini de inceledim. Geneli uzun yazılar ve son satırına kadar okunacak kadar akıcı, bilgi verici paylaşımlar yapıyor. Yazarlık bu yazıda bahsettiğiniz tüm kriterleri gerektiriyor. Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Yararlı bir konu olmuş hocam teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. ben blog tasarımımı güzelleştirmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum etiketleri gruplamaya başladım ilk olarak. Onun haricinde ne yapacağımı nasıl yapacağımı çok bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Blog yazarlığının olmazsa olmasıdır. okumak. İyi okuyan, iyi yazar düşüncesindeyim. Tabii birde okutmak gerekir yazıyı. Bu güzel yazıyı okutma fırsatı verdiğiniz için Timur Demir e ve Blog hocam a Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Ben yazıların altına nasıl soundcloud dan şarkı yukleyebilirim player olarak ? Lütfen biri yanitlasin

    YanıtlaSil
  9. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Elimden geldiğince, bilgilerim doğrultusunda faydalı olmaya çalışıyorum herkese arkadaşlar.Yazının sonunda ki facebook adresimden ya da sitelerdeki mail aracılığıyla her zaman ulaşabilirsiniz. Böyle bir fırsatı biz blog yazarlarına sunduğu için en büyük teşekkürü Serdar Bey hak ediyor.

    YanıtlaSil
  10. Güzel yazı. Blog yazmaya yeni başlayanalar ve ilerletmiş olanlar okusun muhakkak

    YanıtlaSil
  11. güzel bir konu. ben zaten bu konuların bazılarına özen gösteriyorum kendi blogumda
    teknodr.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Yararlı bir yazı olmuş tebrikler :)

    YanıtlaSil
  13. Elinize Sağlık Beklerim http://sweetdeepfacts.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. Blog yazmaya yeni başladım ve bugün başkaları neyi, nasıl yazıyor diye rastgele bir blog açtım. Hayatta tesadüf diye bir şey yok, karşıma bloghocam ve sizin yazınız çıktı ilk olarak. Benim ve benim gibi yeni başlayanlar için gerçekten yararlı olacak bilgiler vermişsiniz, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. ' Online bir blog topluluğuna katılın, ' demişsiniz. Böyle bir blog topluluğuna nasıl erişebiliriz ? Bir tavsiyeniz var mı ?

    YanıtlaSil
  16. Cesaret verici...O zaman yapalım gitsin değil mi?:) Tecrübe ve bir o kadar da samimiyet kokuyor..Çok teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  17. Bilgiler için teşekkür ederim.28 şubattan bu yana ücretsiz blog açtım ,duygularımı,düşüncelerimi,arada yaptığım faaliyetlere dair yazılar yazıyorum.Etki alanını geliştirmek,profesyonelleştirmek arzusundayım ama bunu yapmanın yolu ücretliye dönmek mi ya da işlenen konuları değiştirmek mi bilemiyorum.Fikir almak isterim.Yazdığım konuları paylaşmak isterim.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Çiçeği burnunda bir blog yazarıyım :) çok faydalı bilgiler yazmışsınız. Benim blogum sizce nasıl blog hocam :)

    YanıtlaSil
  19. Bende daha çok yeniyim blog sayfama sizleri bekliyorum

    YanıtlaSil
  20. gerçekten harika yazmışın çok faydalı ve motive edici teşekürler

    YanıtlaSil
  21. Faydalı bilgiler barındıran bir yazı. Sanırım yeni bir blog yazarı olarak dikkat çektiğiniz hususlara uymakta fayda var.
    http://dodoperi.blogspot.com.tr/ benim blogumuda ziyaret ederseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  22. Blog yazarken her ne yazarsaniz yazin ozgun olun bence..en onemli olan bu,gerisi corap sokugu..

    YanıtlaSil
  23. Blog yazarken her ne yazarsaniz yazin ozgun olun bence..en onemli olan bu,gerisi corap sokugu..

    YanıtlaSil
  24. Bende daha yeniyim ve şimdiye kadar niye yapmadım acaba şuan kötü yanı napicagimi bilmiyorum olmam zamanla herşey guzel olucak eminim :) yazınızı okudum ayrica ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  25. Bende blog hocam takipcisiyim 4 gündür. Bu blog hocam sayesinde çok şey öğreniyoruz.

    YanıtlaSil
  26. Blog da ilk günüm yorum yapan birçok arkadaşın yazılarını okudum öğrenmem gereken çok şey varmış :)

    YanıtlaSil
  27. Blog da ilk günüm yorum yapan birçok arkadaşın yazılarını okudum öğrenmem gereken çok şey varmış :)

    YanıtlaSil
  28. Şimdilik araştırıyorum, yakında benimde site aktif olacak. Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  29. teşekkürler, yeni başlayanlar için oldukça faydalı

    YanıtlaSil
  30. Yeni farkettiğim güzel bir makale. Ellerinize sağlık. Ben de yeni başladım blog yazmaya ve gerçekten ihtiyacım olan bilgiler. Benim bloguma da beklerim.

    YanıtlaSil
  31. bende yenıyım bi kaç blog yazarı araştırdım nasıl başlayacağımı bilemiyorum

    YanıtlaSil
  32. oguzemer.blogspot.com sürekli güncel ve kişilik sağibi bloğuma sizleri bekliyorum

    YanıtlaSil
  33. Yeniyenimuzikler.com blog arkadaşı olmak istiyorum.blog hakkında yardımlar arkadaşlık kurmak isteyen varsa bekliyorum

    YanıtlaSil
  34. güzel bilgilerin olduğu güzel bir yazı tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  35. Güzel, cesaretlendirici bir yaz olmuş, teşekkürler. Yine de belki biraz daha spesifik şeylerden bahsetmek gerekirdi diye düşünüyorum. Mesela ortalama uzunluktaki yazıdan kastınız kaç kelimedir ya da online bir blog topluluğu derken hangi topluluklardan bahsettiniz gibi detaylar :)

    https://henginaydin.wordpress.com/


    YanıtlaSil
  36. güzel yazı hocam teşekkürler..

    YanıtlaSil
  37. Güzel paylaşım..Yararlı

    YanıtlaSil
  38. Blog yazarları için tam bir rehber olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  39. Merhaba. Blog yazılarının çoğunda hissettiğim " Sadece yazmış olmak için yazmak " hissine kapılmadığım nadir yazılardan. Açıkcası ne yazıcam diye düşünmek canımı sıkmıştı. Okuyucuyu düşünmenin yanında hayatı yaşamak fikrinden çok etkilendim. Çok gezen aktivitelerde bulunan bir insanım bu yazıdan sonra bunlarla ilgili yazma fikri aklıma yattı. Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  40. aktutkucenter.blogspot.com bloguma sizleride beklerim.şifalı bitkiler üzerine

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.