1 Yıllık Blogumun Bana Öğrettikleri

Bu yazı; murat-aktas.com’un yazarı Murat Aktaş tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

 

Yaklaşık 3 yıldır Blogger ve Blog yazarlığı ile ilgilenmeme rağmen, bugüne kadar sadece kişisel blogumu severek ve isteyerek devam ettirebildim. Aralık ayında bir yaşına giren kişisel blogum henüz emekliyor olsa da bu süre içinde bana Blogger, yazarlık ve Blog dünyası hakkında pek çok şey öğretti. Eminim pek çoğunuzun da hemfikir olduğu bu tecrübeleri listeleyerek tek bir yazıda kısa notlarla paylaşmak istedim. Ayrıca, hepimize faydalı olacak bu listeyi kendi blogumda yayınlamak yerine pek çok blog yazarının üstadı olan Blog Hocam'da paylaşmanın daha mantıklı olacağını düşündüm.

 

551

17 maddede kısa notlarla bir yıllık blogumun bana öğrettiklerine gelecek olursak:

 

1. Asla Google'ı Kandırabileceğinizi Sanmayın!

 

Yazılarda fazlaca etiket kullanarak, kopya içerik paylaşarak, Adsense reklamlarına farklı mecralar aracılığıyla tıklamaya çalışarak Google'ı kandırabileceğinizi sanmayın. Google robotlarını bir kaç kez kandırabilseniz de er-geç fark edileceğinizi unutmayın. Bu blog yazarken öğrendiğim ilk gerçek oldu.

 

2. Mutlaka Sade Bir Şablonla Başlayın

 

Blog yazarlığına henüz başlayan veya yeni başlayacak biriyseniz mutlaka sade ve basit şablonlarla başlayın. Bu şekilde hem blogunuz karışık gözükmeyecek, hem de siz onu düzenlemeye çalışırken zorlanmayacaksınız.

 

3. Samimiyetle Ciddiyet Arasındaki Çizgide Kalın

 

Bazı bloglar içeriği itibariyle çok ciddi veya samimi yazılar içerebilir ancak, konu her ne olursa olsun çok samimi bir yazı okuyucu için ehemmiyet verici olmayacaktır. Ayrıca çok ciddi yazılar da ne kadar dolu, faydalı ve bilgilendirici olursa olsun okuyucuyu sıkacaktır. Yazılarınızda samimiyetle ciddiyet arasında bir çizgide kalmaya gayret edin.

 

4. Blogunuzdan Kısa Zamanda Büyük Paralar Kazanabileceğiniz Hayalini Unutun

 

Dünya üzerinde her dakika açılan yüzlerce blog belki de sadece bu hayalin gerçek olmadığı öğrenildiği için kapanıyor. Blogunuzdan para kazanma hayaliniz elbette olsun, ama bunun hemen olmayacağını ve bir anda büyük paralar kazanamayacağınızı, ayrıca bunun için gerekli zamanı beklemeyi de bilin. Daha en başta kendinizi buna şartlandırırsanız sizin blogunuz bu hayale kapılıp ölü doğan on binlerce blogdan biri olmayacaktır.

 

5. İnsanların Önyargılarını Kırmanın Zor Olduğunu Bilin

 

Yazılarınızda insanların ön yargılarını kırmanın zor olduğu konularda diretmeyin. İnsanların farklı düşündükleri konularda(din, siyaset, yaşam tarzı vb.) yazı yazarken ayrıştırıcı değil kucaklayıcı olmaya dikkat edin.

 

6. Uzun Yazılarınızı Alt Başlıklara Bölün

 

Hemen herkes uzun yazıları okumaktan nefret eder. Ancak yazınızı alt başlıklara bölerseniz; hem daha ilgi çekici olacak, hem olduğundan daha kısa gözükecek hem de okuyucuyu sıkmayacaktır. Ayrıca yazınızın alt başlıklarını kategori şeklinde oluşturmanız hem okuyucuyu istediği konuya yönlendirecek, hem de alt başlıkları titizlikle tarayan Google botları sayesinde blogunuz aramalarda üst sıralara bir adım daha yaklaşacaktır.

 

7. Okuyucunun Faydasını Gözetin

 

Paylaştığınız yazıların başkaları tarafından okunacağını göz önünde bulundurarak yazılarınızda pragmatist(faydacı) olun. Okuyucunun faydalanacağı içerikler üretmeye, onları bilgilendirmeye çalışın. Bir blogun okuyucu nezdindeki kalitesini belirleyen en önemli etmen faydalı içerik üretmesidir.

 

8. İşinize Yarayabilecek Bazı Araçları Kesinlikle Öğrenin

 

Blog yazarken işinize yarayabilecek pek çok araç var ancak bunların hepsini öğrenmeniz ve uygulamanız mümkün olmayacaktır. Bunun yerine işinize yarayacak olanların sade ve kullanışlı olanlarını seçmeniz sizi pek çok konuda zaman kaybından ve sıkıntıdan kurtaracaktır. Bu konuda benim hazırladığım "Bloglar İçin Yararlı 10 Ücretsiz Online Araç" yazımı ya da Blog Hocam'ın "Blog Araçları" kategorisindeki yazılarını inceleyebilirsiniz.

 

9. SEO'ya Kafanızı Fazla Yormayın

 

SEO çalışmaları bloglar için çok gerekli olabilir ancak bunu paranoya haline getirmeyin. Giriş seviyesi SEO bilgisi sizi idare edecektir, daha çok içeriğinizin kalitesine dikkat edin, devamı gelecektir.

 

10. Blogunuzun Size Paradan Daha Değerli Şeyler Kazandırabileceğini Unutmayın

 

En önemli konulardan biri olsa da her şeyin para olmadığını çok iyi biliyorsunuz. Blogunuza gelen teşekkür yorumlarını sürekli okuyun ve kendinizle gururlanın. Sizden yardım talep eden mailleri gördüğünüzde insanlara yararlı olduğunuzun farkına vararak sevinin. İyi ve uzun vadeli bir blogun blog dünyasında "marka" olabileceğini, günün birinde insanların sizin blogunuzu ve/veya şahsınızı parmakla gösterebileceğini unutmayın. Farklı bir bakış açısı için Blog Hocam'ın "Blog Yazmanın Bana Kazandırdıkları" yazısına göz atabilirsiniz.

 

11. Blogunuz İçin Analiz Yapın

 

Blogunuzu geliştirmek, blog dünyasındaki yerinizi öğrenmek ve kendinizi yönlendirmek için Analiz yapmayı öğrenin. Bunun için SWOT Analizi, SEO Analizi ve Google Adwords Kelime Planlayıcısı gibi yöntem ve araçları kullanmayı öğrenin ve bunları uygulayın. Blogunuzun SWOT ve SEO analizini en az 3 ayda bir yapın.

 

12. Her Sosyal Medya Sitesinde Yer Almaya Çalışmayın

 

Sosyal medya, blogların tanınması ve hit alması açısından çok önemli olsa da onunla ilgili yanlış kararlar sizi zora sokabilir. Her sosyal medya sitesinde hesap açmayın, hangilerinin blogunuz için daha yararlı olabileceğine karar verin ve sadece onları kullanın. Her mecrada yer almaya çalışırsanız hiçbirinden gerekli ve yeterli verimi alamazsınız. Sadece bir kaç tanesini kullanın ve bu alanlarda her zaman faal olmaya çalışın.

 

13. Okuyuculara Değerli Olduklarını Hissettirin

 

Okuyucular blogların can damarıdır. Onlara değer verin ve değerli olduklarını hissettirin. Bütçeniz elverdiğince belirli zamanlarda küçük yarışmalar düzenleyip mütevazi hediyeler dağıtın. Ya da eğer kitap yazmak gibi bir düşünceniz varsa PDF şeklinde bir kopyasını abonelerinize hediye edin. Bütçeniz ve zamanınıza göre farklı şeyler de düşünebilirsiniz.

 

14. Blogunuzda Yenilik Yaparken İyi Düşünün

 

İnsanlar eskiye aşina oldukları için bazen yeniyi yadırgayabilirler. Blogunuz için büyük bir yenilik yapmayı düşündüğünüzde bunu hemen uygulamak yerine zamana yayın ve yavaş yavaş gerçekleştirin. Yaptığınız yenilikler ve özellikle nedenleri hakkında sadık okuyucunuzu bilgilendirin. Hatta okuyuculardan fikir alın.

 

15. İyi Bilmediğiniz Konularda Asla Yazmayın

 

Blog açmak bir dakikanızı alsa da içerik üretmek yani yazma eylemi başlı başına bir sanattır. Hatta yazma konusunda çok iyi olsanız bile neyi yazmanız ve yazmamanız gerektiğini iyi belirleyin. Tam olarak vakıf olamadığınız konularda içerik yazmaktan sakının. Konu hakkında derin ve kapsamlı bir araştırma yapın, yeterli donanıma sahip olduğunuza kendinizi hemen inandırmayın, mutlaka bilmediğiniz bir şeyler olduğuna inanın.

 

16. Yazılarınızı Planlı ve Programlı Yayınlayın

 

Yazılarınızı giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle oluşturup alt başlıklarla destekleyin. Hangi yazıyı ne zaman paylaşacağınıza dair bir takvim programı oluşturun. Mümkünse yazılarınızı internet aleminin en yoğun olduğu 13:00 ile 17:00 saatleri arasında yayınlayın.

 

17. Fark Yaratmaya Çalışın

 

Blogunuzun genel konusuna uygun farklı bakış açıları geliştirin ve bunların üzerinde kafa yorun. Bu farklı bakış açıları rakiplerinizden farkınızı ortaya koyan ve sizi zamanla "marka" yapan oluşumlara dönüşecektir. Günde en az 10-15 dakika blogunuzu nasıl geliştirebileceğinize ve neler yapabileceğinize yönelik beyin fırtınası yapın. Analitik düşünmeye çalışın.

 

Bunlar benim edindiğim kazanımlar ve öğrenimler, peki size blogunuz neler öğretti?

 

 

Yazar Hakkında: Murat Aktaş; kişisel blogum www.murat-aktas.com'da başta Tarih, Edebiyat, Teknoloji ve Şiir olmak üzere pek çok farklı konuda yazılar ve makaleler paylaşıyorum. Ayrıca pek ilgilenemesem de ara sıra güncelleyebildiğim İngilizce bir Foto Blogum var. 23 yaşında bir Tarih bölümü son sınıf öğrencisiyim. Daha önce Blog Hocam için yazdığım "Instagram Fotoğrafları Bloga Nasıl Eklenir?"yazısına da göz atabilirsiniz.

39 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Blog yazmak bana bir iş üzerinde ne kadar kafa yorabileceğimi ve bu işin gerçekten çok zor olduğunu fakat zor olmasına rağmen yazılarınıza 1 yorum yapsalar dahi sevinmeyi öğretti. Yazmış olduğunuz yazı için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  3. @Gökhan TEKİN Beğendiğiniz için ben teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. @Blog Yazarlığı Dersleri Evet tek bir yorum bile bazen yazar için hazine kıymetinde olabiliyor ve tabi ki birilerinin sizi önemsediğini de düşündürerek mutlu olmanızı sağlıyor. O yüzden "Hiçbir yazarın yazıları yorumsuz kalmasın" diyerek değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Bu güzel tespit ve yorumlarınız için tşk ederim. Benim gibi yeni başlayanlar için oldukça faydalı oldu kanımca.

    YanıtlaSil
  6. @İbrahim efe Amacım faydalı olmaktı ve bunu başarabildiysem ne mutlu bana. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Blog yazarlığı üzerine bu alemde tek bir virgül bile benim için çok kıymetli iken, bu doyurucu yazı için kocaman teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Vay be demek ki ben iyi yol kat etmişim acıkta mütevazi olsam tam olacak :p bunların hepsine kafa yoruyorum zaten ama çok faydalı bir yazı olmuş emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  9. @Selahattin Barışkan Evet bir virgül bir nokta bile kıymetli, yorumunuz için "kocaman" teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  10. @1 Delinin günlükleri Mütevazi olmamak lazım bazen ;)
    Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Murat Bey bu blogtan para kazanma konusu gerçekten muamma. Kimi kazanirsin, kimi bos is diyor.Bu isin gercegi nedir? Mesela blogtan ayda 1000 lira gibi bir tutar kazanmak hayal midir??? Goruslerinizi merak ediyorum. Saygılar

    YanıtlaSil
  12. @Benim düşüncem:
    Blogdan para kazanırsınız tabii ki, hatta bir milyon dolar kazanan masternewmedia.org sitesinin Robin Good lakaplı sahibi var. Ama blogu para kazanmak için açtıysanız ve yalnız bunun için çabalıyorsanız para kazanamazsınız veya kazansanız bile belli bir tutarın üstüne çıkmaz, o tutar da sizi mutlu edecek bir seviyede olmaz. Doğru zamanda, doğru yerde ve doğru reklam tercihi yaparsanız blogunuzdan iyi paralar kazanabilirsiniz tabi ki ama bunu etkileyen başka pek çok önemli faktör olduğunu unutmayın. Ayda bin lira kazanabilirsiniz tabi ki ama bunun içi zaman, emek, çaba, yetenek ve tabi ki biraz da para gerekli. Bunları yazan ben blogdan nerdeyse hiç para kazanmıyorum ama acele etmiyorum. Bloguma bakarsanız reklam bölümleri yeni eklenmiş, daha önce teklifgeldi ancak kabul etmedim, çünkü blogumun ve kendimin hazır olmadığımızı düşünüyordum. Siz de kendinize bir hedef belirleyin, bir reklam politikası oluşturun ve ona göre blogunuzdan para kazanmayı amaçlayın...

    YanıtlaSil
  13. Verdiginiz yanit icin Teşekkürler Murat Bey zamaninizi almazsam bir soru daha yöneltmek isterim. Ben yazilarimda resim de kullanmak istiyorum. Ornek bir gazete sitesi nden bir resim alsam. Bunun icin telif gerekir mi???Siyaset yazdim. Basbakanin resmini alacağım. Sabahtan aldim diyelim. Bu yasal mi??? Telife girer mi??? Bu konularda yeniyim de. Saygilar Murat Bey.

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık Murat hocam güzel iş çıkarmışsın gerçekten. 4. madde bir çok kişinin en büyük düşüncesi ve aynı zamanda en büyük sorunu.

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel anlatmissiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. @Benim düşüncem:
    Evet internet ahlakı gereği telif gerekir, bunu şu şekilde çözebilirsiniz; Paylaştığınız görselin kaynağını altında ya da yazının sonunda belirtebilirsiniz. Buna rağmen yine de telif geçerli olabilir, yani görselin sahibi hala telif hakkı talebinde bulunabilir. Bu yüzden size önerim telif hakkı serbest olan fotoğraflar kullanmaya çalışmanız. Bu tür birçok site var. Serdar Bey daha önce bununla ilgili güzel bir yazı yazmıştı. Aşağıdaki linkten b tür siteleri bulabilirsiniz.

    http://bloghocam.blogspot.com/2014/04/yuksek-kaliteli-fotograflar-ucretsiz.html

    Ayrıca benim bu yazının görselini bulduğum ve yeni keşfettiğim http://www.sitebuilderreport.com/stock-up adlı siteye de bir göz atıp listeye ekleyebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  17. @Kaan talha:
    Malesef öyle, belki de blog aleminin en büyük gerçeği bu Talha Bey. Oysaki kendimizden önce okuyucuyu düşünsek herşey çok farklı olacak...

    YanıtlaSil
  18. her şey iyi güzel de, blog yazmak bu değildir ki. blog yazmaktan kendi karakterinin dışa vurumudur. günlüğündür. herkes sevdiği şeyleri yazar. isteyen istediğini beğenir. kimse birilerine bir şeyleri beğensin diye kendini zorlamasına gerek yoktur. işin aslı buydu. ne zaman kar amacı güden egoların bir aracı haline geldi bu iş?

    YanıtlaSil
  19. @fö:
    Bloglar eskiden günlüğümüz konumundaydılar evet, çünkü uzun bir süre kişisel içerikliydiler. Kimse ne yazacağına karar verirken başka kaygılar gütmüyor, sadece yazmak için yazıyorlardı. Ne kadar haklı olsanız da değişen dünya blogları da değiştirdi. Artık "Profesyonel Bloglar" diye bahsettiklerimiz herhangi bir konuda uzman olup o konu hakkında söz sahibi olmaya çalışıyorlar. Eskiden bloglar için SEO, Analiz, Google gibi kelimelerin çok fazla bir anlamı yoktu; ancak bugün bu kelimeler -bazen- içeriğin bile önüne geçmiş durumda ki bu dönüşüm normal. Zira firmalar da blogların sadık okuyucu kitlelerini kendilerine çekmek amacıyla bloglara yönelmiş durumdalar, bu da blogların büyük bir reklam pazarı olduğu anlamına da geliyor ayrıca... Malesef hiçbir şey beklediğimiz ve istediğimiz gibi kalmıyor, dünyadaki herşeyde olduğu gibi Bloglar da -iyi ya da kötü- zaruri bir değişime tabi oluyorlar. Bunun önüne geçip dur dememizin imkanı yok, blog dünyasında tutunabilmek için ona ayak uydurmaya çalışmaktan başka çaremiz de -maalesef ki- yok...

    YanıtlaSil
  20. Çok anlamlı bir yazı. Teşekkürler. Bende çok yeniyim ancak gerçekten de para kazanmak ilk hedef olursa hiçbir işe yaramaz asıl amaç paylaşmak olmalı bence. Hem bundan daha önemli birsey de yok :)

    YanıtlaSil
  21. tespitleriniz çok güzel ve açıklayıcı olmuş sayenizde bende bloguma bir çok şey kattım :)

    YanıtlaSil
  22. @selinin blogu:
    Blogunuza bir şeyler katmanıza vesile olduysam ne mutlu bana :)

    YanıtlaSil
  23. Gercekten faydalı olacak bir yazı,artik taslakta duran yazilarini saat 13:00 ile 17:00 arasinda yayinlayacagim :) gözlemlemekte fayda var

    YanıtlaSil
  24. Daha 3 gün önce blogunu açmış biri olarak yazınızı çok faydalı ve düşündürücü buldum. Tamamen iş hayatındaki düzensizliğin ve sıkılmışlığın getirdiği bir hevesle aklımda ne varsa yazarım ve rahatlarım diye girişmiştim. Ancak yorumlarda bahsettiğiniz değişen bakış açısını da göz önünde bulundurmakta fayda olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Umarım 1 sene sonra ben de blogumda faydalı içerikler üretiyor olurum. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. çok sağol çok teşekkür ederim hocam

    YanıtlaSil
  26. @Kurumsal Kaçak:
    Hayırlı olsun, siz yolun başındasınız, aslında ben de yolun başındayım. 3 senedir blog yazarlığı yapmama rağmen her gün yeni bir şeyler öğreniyorum, belki de bu öğrenme süreci hiç bitmeyecek. Ve sanırım beni yazmak için teşvik eden de bu öğrenme merakı. Siz de blogunuzdan bir şeyler öğrenmeye çalışın, ve dediğim gibi en başta insanlara faydalı olmayı amaç edinin ve mutlaka sabırlı olun. Bir sene sonra çok iyi yerlerde olacağınızı göreceksiniz...
    Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim, başarılar...

    YanıtlaSil
  27. Kişisel blogumda bu yazının faydalarını fazlasıyla hissettim. Teşekkürler Murat Aktaş.

    YanıtlaSil
  28. @İsmail Duran:
    Ben teşekkür ederim kardeşim.. Blogunda başarılar, kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  29. Murat Aktaş hocam teşekkürler, eline fikrine sağlık. Bir solukta okunan bir yazı olmuş İşte böyle yazabilmek lazım, okurken heyecanladırabilmeli bu işe girişecekleri...

    Murat hocam bir iki haftaya kadar tasarımsal ve işlevsel açıdan daha profesyonel hale getireceğim sitemde sizin dikkat çetiğiniz maddeleri kendime örnek alarak kurmuştum. En azından o amaçlarla yola çıktım, umarım bu yoldan sapmam...

    Herkesi sitemi ziyarete beklerim. Emin olun içi dolu konular ve yazılar yazmak peşindeyim. Desleteklendikçe daha da faydalı olmaya calışacağım hep.

    www.bakalimbilelim.wordpress.com

    YanıtlaSil
  30. @bakalimbilelim

    Sitenizi bir göz gezdirdim. Paylaşım yaptığınız alanda çok fazla rakibiniz var ancak tarzınızı direkt olarak yansıtabiliyorsunuz, bu en büyük artınız bence. Kullandığınız anketler ve yazı içi linkler sizi farklı kılan başka bir nokta. Dediğiniz gibi tasarıma biraz daha dikkat ederseniz çok iyi bir noktaya ulaşacağınıza eminim. Sabırlı olmak maddesini asla unutmamanız dileğiyle...

    Yorumunuz için teşekkürler,
    Başarılar...

    YanıtlaSil
  31. Cok begendim yazınızı ;)
    Yeni bir blog sahibi olarak bu tarz bilgiler benim için oldukça önemli

    YanıtlaSil
  32. Bloghocam'a tekrar teşekkür ederim her makalesi ayrı bir artı katıyor bizlere. Neredeyse tüm makalelerini okudum sonra blog yazmaya başladım çünkü yazarken dahi farkediyorum okuduklarımın bana artılarını. Yenilerini heyecanla bekliyoruz :) Bloguma da beklerim
    klavyeustasi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  33. youtube adsenseye baglıdır bloggeri adsenseye baglmak istedim bu sorunla karşı karşıya geldim ne yapmam lazım yardımlarınızı bekliyorum benim site budur http://cepyazilimi.blogspot.com.tr/ (AdSense hesabınız yalnızca YouTube'da reklam gösterecek şekilde etkinleştirilmiş. Başka bir sitede reklam göstermek istiyorsanız, para kazanmak istediğiniz sitenin URL'sini bize bildirmeniz gerekir. Daha fazla bilgi edinin)

    YanıtlaSil
  34. Özellikle kısa sürede "çok fazla" para kazanma hayali kurmamak ve ilk başlarda SEO'ya fazla takılmamak gerektiğine katılıyorum. Şuan ücretli makale yazarlığı ile ilgili tecrübelerimi ve bazı bilgileri aktardığım bir blogum var. İkinci günümdeyim ve iki yazı yayınladım. Yazarken ve blogla uğraşırken zevk alıyorum. Bu benim için şimdilik yeterli. Blogum: http://makaletahsili.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  35. Hocam, gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Okurken yaptığım bazı hataların farkına vardım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.