Blogunuz İçin İdeal Yazı Yayınlama Zamanı

Sosyal medya ile ile ilgili takip ettiğim yerli ve yabancı kaynaklarda çokça paylaşılan bir infografik dikkatimi çekmiş, kafamı kurcalarmıştı. Paylaşılan infografik ve postlarda bloglar, Facebook, Twitter gibi sosyal platformlarda paylaşım yapılacak en iyi gün ve saatlerden bahsediliyordu. Fakat ben bu konuyla ilgili denk geldiğim her paylaşımın altına bu bilgiye katılmadığım ve doğru bulmadığım yönünde yorumlar bırakmıştım. Çünkü her blogun, sosyal medya hesabının konusu, takipçi kitlesi, demografisi vs birbirinden çok farklı. Dolayısıyla bu konuya bir standart getirmeyi doğru bulmuyorum.

 

Peki her blogger kendi blogu için en ideal yazı yayınlama gün ve saatini nasıl belirleyebilir?

 

%100 isabetli olmasa bile bunun bir yolu var. Google Analytics ile blog yazılarınızı yayınlamak için ideal gün ve saati tespit edebilirsiniz. Bunun için özel bir rapor oluşturmalısınız. Haydi başlayalım…

 

1. Adım: Google Analytics’e giriş yaparak sayfanın üst tarafındaki Özelleştir linkine tıklayın.

01

 

2. Adım: Açılan sayfada Yeni Özel Rapor butonuna tıklayın ve özel rapor oluşturma işlemine başlayın.

02

 

3. Adım: Şimdi detaylı ayarların yapılacağı sayfadayız. Burada Başlık yerine raporunuza ait bir isim yazın. Örneğin ben “BH İdeal Zaman” yazdım.

03

 

4. Adım: Metrik Grupları bölümünden metrik ekle diyerek Kullanıcılar > Oturum metriğini ekleyin.

04

 

5. Adım: Ayrıntılı Detay İnceleme bölümünde boyut ekle diyerek Zaman > Haftanın Günün Adı ve Günün Saati boyutlarını ekleyin.

05

 

6. Adım: Son olarak Görünümler kısmından hangi blog için bu raporu uygulayacağınızı seçerek Kaydet butonuna tıklayın.

06

 

7. Adım: Açılan sayfada sağ üst bölümden raporu hangi tarihler için göstermek istediğinizi seçtikten sonra sayfanın alt tarafında blogunuza hangi gün ne kadar giriş yapıldığını göreceksiniz.

07

 

8. Adım: En çok ziyaretçi gelen günü öğrendk. Şimdi sıra saatte. Bunun için pazartesi yani Monday’e tıklıyorum. Burada hangi tarih ve saatte ne kadar ziyaretçi girdiğini görebiliyoruz. Burada son 2 hane saati gösteriyor. Ekran görüntüsünü incelediğinizde Blog Hocam’a en çok ziyaretçinin saat 16’da geldiğini görebilirsiniz.

08

 

Sonuç olarak Blog Hocam için en ideal yazı yayınlama tarihinin Pazartesi günleri ve saat 16:00 civarı olduğunu istatistiksel olarak görebiliyorum. Aynı yöntemi kullanarak siz de kendi blogunuz ideal yazı yayınlama zamanını öğrenebilir hatta benzer yöntemi diğer etriklere uygulayarak blogunuz hakkında başka detaylara da ulaşabilirsiniz.

46 yorum:

  1. Teşekkürler Blog hocam. Isin püf noktasini anlatan bir yazi olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Anlatım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Harika fikir gerçekten hemen deneyeceğim. Pembe Kreasyon

    YanıtlaSil
  4. Bu konu benimde kafama takilen bir konuydu.Bende hafta sonlarının yayın paylaşmak için idea olmadığını düşünüyorum..Benim fikrim de bu yönde.
    Teşekkürler bilgilendirme için..

    YanıtlaSil
  5. Zamanı kesinleştirmek için bunu birkaç hafta tekrarlamak gerekir. Birde yazı yayınlamak için ideal saat olgusu sizin gibi bana da saçma geldi. Blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum ve paylaşımlarınızın çoğu pazartesi günleri ve öğle saatlerinde oluyor hocam. Benim gibi blogunuzu takip eden diğer kişilerde bunun farkındaysa ki eminim öyledir blogunuzun pazartesi daha fazla hit alması normal. Çünkü takipçiler pazartesi yeni yazı yayınlayacağınızı biliyorlar.
    Yani söylemek istediğim yazılarınızın hangi gün hangi saatte yayınlandığının önemi yoktur bence. Ama sistem güzelmiş teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.

    YanıtlaSil
  6. haftasonları ideal değil , ben takip ettiğim bloglara çok fazla bakamıyorum , haftasonu yaşantımız değişiyor ister istemez pc başından kalkıyoruz biraz. yalnız şu anda saat 14:00 ve ben size geldim ^-^ istisnai durumlar olabiliyor böyle :)

    YanıtlaSil
  7. @Bir Bilgin Var
    Dediğiniz gibi blogun sürekli takipçileri ve organik ziyaretçiler için bu yöntemin hiç bir önemi yok. Ben filtreyi biraz daha detaylandırıp bloga direkt giriş yapanları ölçümlüyorum. Post yayınlama zamanı en çok onlar için önemli. Çünkü onlar bloga abone olmadıkları için yeni yazılardan haberdar olamıyorlar. Sadece belli zamanlarda girip yeni yazı var mı yok mu diye bakıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama son günlerde 2 pazartesi gecti ama yazi yayinlamadiniz hocam,buda gözümden kaçmadı :)

      Sil
  8. Denemekten zarar gelmez...

    YanıtlaSil
  9. Aslında ne zaman ne yayınlayacağımız önemli değil bence, çünkü ben bugün de bir yazı yayınlasam, yarın da yayınlasam benim siteme her pazartesi günü giren kişi görecek ki bu sitede sadece belli aralıklar ile değil her zaman bana yarayacak yararlı şeyler yayınlanıyor. Mesela ben şu şekilde düşünmenizi istiyorum; örnek vererek açıklayacağım; diyelim ki siz pazartesi saat 16'da blogunuza en çok kişi giriyor diye her zaman bu ana mı yayın zamanınızı denk getireceksiniz.

    Bence öğle bir şey yaparak blogumuza giren kişilerin bizi takip etmemesini sağlarız. Yani takip edeceği varsa da o kişinin bizi artık takip etmez, ne de olsa bizim artık o saatlerde yayın yaptığımızı öğrenir ve sadece o saatlerde blogumuza girer.

    Söylemek istediğim anlaşıldı mı bilmiyorum, ama bu yöntemi başka şeyler için de kullanabiliriz.

    YanıtlaSil
  10. Çok teşekküerler hocam.Bloğum biraz daha gelişsin öyle denerim :)

    YanıtlaSil
  11. Benim haber siteme en çok pazar günü saat 18 de giriş oluyormuş. Teşekkürler serdar hocam :)

    YanıtlaSil
  12. Ben genelde akşamları yayın paylaşımı yapıyorum

    YanıtlaSil
  13. @Mustafa Alnıak
    İşler çok yoğun olduğundan maalesef çok düzenli yazamıyorum son zamanlarda

    YanıtlaSil
  14. Serdar abi merak ettiğim bir konu var ünüversite zamanlarında yoğun bir şekilde blogla ilgileniyormuydun ?

    YanıtlaSil
  15. Burada yazdığımız saatten çok google bizi ne zaman indexleyecek o önemli yazıyı yazdık ama google bizi görmezse yazdığımız yazının ne anlamı kalırki ?

    YanıtlaSil
  16. @Habercips Blog
    Üniversitede çok daha fazla vakit bulabiliyordum tabi o dönem sadece okulun metalurji kulübü için blog yazıyordum.

    YanıtlaSil
  17. Yine faydalı bir yazı olmuş hocam teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Şahsen Hafta sonlar daha faydalı olduğunu görüşündeyim

    YanıtlaSil
  19. yemek blogu açtım şımdı ben hengün konu girmelimiyim yoksa belirligünlermi gireceğim yeni oldugum için pek anlamadım. http://sofranintuzu.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  20. @Nur melek
    Eğer vakit bulabiliyorsanız hergün yeni yazı yayınlayın.

    YanıtlaSil
  21. Selamlar
    Bloğum Henüz Google aramalarda çıkmıyor.Blog açtığımı bilen kişi sayısı da henüz 3-5 iken yaklaşık 10 günde 100 ün üzerinde ziyaretçim olduğu istatiğini veriyordu. Bu ziyaretçilerin bloğa nereden ulaştığını merak ediyorum. http://nilufersel.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  22. @Nilüfer
    Blogger paneline girdiğinizde istatistikler > trafik kaynakları bölümünden kimin nerden blounuza geldiğini görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  23. merhaba serdar hocam ben blogumda yabancı uyruklu öğrenci sınavı ile ilgili bilgi paylaşıyorum okulların bölümleri kontenjanları sınav tarihleri v.s acaba bu telif hakkına girer mi ne yapmam lazım alıntıdır deyip linki vereyim altına örneğin istanbul üni sitesine teşekkürler http://yosrehberim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  24. Çok merak ettiğim bir konuydu. Yeni dashboard için teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Serdar hocamızdan faydali bir bilgi daha. Hocam bu arada yeni bir yazı yazmayı düşünüyorum size uygun musunuz ?

    YanıtlaSil
  26. Yeni yeni bende blog yazmaya başlamıştım ancak bu kadar detayı doğrusu bende beklemiyordum. İdeal yazı yayınlama zamanı :) ilginç. Teşekkürler BH !
    klavyeustasi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  27. Hatırlıyorumda ilk bu siteyi gördüğümde takip etmeye değer demiştim ve takip etmiştim şuanda takip ettiğime o kadar seviniyorumki sizin sayenizde çok fazla bilgi edindik çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Teşekkürler bende güncel olarak istatistikleri takip ediyorum işlerimi (yazı yayımlama vb.) bu bilgilere göre düzenliyorum emin olun daha yararlı oluyor.

    YanıtlaSil
  29. Benim blogumda da o saatlerde yoğunluk var, bir de sabah saatleri de bazen yoğunluk olabiliyor, teşekkürler aydınlatıcı olmuş.:)

    YanıtlaSil
  30. Teşekkürler benim ideal saatlerim hafta sonu sabahları ve saat 22:00'dan sonraları imiş. :)

    YanıtlaSil
  31. Teşekkürler bilgi dolu bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  32. Teşekkürler hocam gün geçtikçe daha yeni ve çok faydalı bilgiler öğreniyoruz sizden. Bu işlem sizinki gibi gelişmiş bloglar için daha faydalı olur diye düşünüyorum. Yeni bloglar için pek de önemli değil aslında.

    YanıtlaSil
  33. Peki yeni siteler içinde aynımı bu tarih ?

    YanıtlaSil
  34. Teşekkür ederim hocam faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  35. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  36. Serdar Bey merhaba..Benim bir sorum olcak analyticsle ilgili..Ben bloğum alan adını aldım..Ama hosting hizmeti satın almadım.Bloggerdayım yani..Analiytics mülkü oluşurmam gerekiyor mu yeniden?Ben gerekir diye düşünüp ekledim.eski kodumun yanına-2 eklendi.Yeni izleme kodunu ekleyip ,eskiyi de kaldırdım şablondan..Kaydet dedim.Doğrumudur yaptığım yanlışmıdır bilmiyorum..Acilen cevap verirseniz çok sevinirim..İyi günler dilerim..

    YanıtlaSil
  37. Güzel bir yazı olmuş tşkler..

    YanıtlaSil
  38. Teşekkürler denemekte fayda var derim. Bu arada blogumun eksiklerini gidermede yazılarınızdan çok faydalandım. Paylaşımlarınızdan dolayı size ne kadar teşekkür etsem az. www.fikiryamaci.com

    YanıtlaSil
  39. Şerif Tekin: selamın aleyküm bir sorum olacak cevaplayacak arkadas olursa sevinirim.
    Google webmaster'da robots.txt Test Aracımda şu kodlar mevcut ( User-agent: Mediapartners-Google
    Disallow:
    User-agent: *
    Disallow: /search?q=*
    Disallow: /*?updated-max=*
    Allow: /
    Sitemap: http://www.siteadi.com/feeds/posts/default?orderby=updated )

    Blogger Özel robots.txt bölümümde de bu kodların aynısını yazdım. Sizce bu kodlar dogrumudur. Önceleri sitemin site haritası www.siteadi.com/sitemap.xml olarak yazdıgımda cıkıyordu. Ancak şimdi www.siteadi.com/feeds/posts/default?orderby=updated olarak cıkıyor.

    Googlede müthiş bir hit düşmem var. Ayrıca sık sık googleden uyarı alıyorum. Kodlar yanlışsa bana dogrusu hakkında yol gösterirmisiniz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  40. Şerif Tekin: Ayrıca şuanda www.siteadi.com/sitemap.xml olarak baktıgımda

    http://www.siteadi.com/sitemap.xml?page=1http://www.siteadi.com/sitemap.xml?page=2http://www.siteadi.com/sitemap.xml?page=3


    olarak çıkmakta. Yardımlarınızı bekliyorum . Teşekkürler herkese

    YanıtlaSil
  41. Google Analytics’ için üçretlendirme var mı merak ediyorum....

    YanıtlaSil
  42. sizden çok püf nokta yazan yok yahu

    YanıtlaSil
  43. Yazılarınız için çok teşekkürler emeğinize sağlık bizi aydınlatan bir yazı olmuş yine

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.