Bloglarda Görsellik Ve Ziyaretçiye Etkisi

Blog dediğimizde çoğumuzun aklına yazılar, makaleler, cümleler, kelimeler geliyor doğal olarak. Fakat bu demek değil ki yazmakla her şey bitiyor. Blogger olarak üzerinde durmamız gereken önemli bir konu da blogun görselliği ve ziyaretçi üzerinde bıraktığı etki. Müsadenizle açıklayayım…

 

Şuradan inceleyebileceğiniz, üniversite tarafından yapılan bilimsel bir çalışmaya göre sitenize giren yeni bir ziyaretçi  50 milisaniye gibi bir sürede siteniz hakkında bir fikir sahibi oluyor. İşte bu kadar kısa sürede ziyaretçide olumlu bir etki bırakmanın tek bir yolu var; GÖRSELLİK. Aksi taktirde ziyaretçi onca emekle yazdığınız birbirinden değerli içerikleri okumadan blogunuza veda edebilir.

 

Normal hayatta da böyle değil midir zaten? Dünyanın en lezzetli yemeklerinin yapılığı bir restoran sahibi olsan da eğer dışarıdan bakıldığında virane gibi görünen bir mekan, kırık dökük sandalyeler, üstü başı kirli bir personelin varsa kimse içeri girip menüye bile bakmayacaktır.

 

tasarim

 

Blogunuzun Görünümü Hakkında Feedback Alın

 

Blogunuzda çok beğendiğiniz bir tema kullanıp, bunu istediğiniz şekilde düzenlemiş olabilirsiniz. Sizin beğenmeniz şüphesiz ki önemlidir ama burada ön planda tutmanız gereken şey ziyaretçilerin görüşüdür. Zira tarafsız ve gerçekçi yorumlarla sizi en doğru yönlendirecek kişiler onlardır. Bunun da çeşitli yolları var.

 

1. Bir post hazırlayarak ziyaretçilerin yorum bölümünden blogundan görselliği ile ilgili fikirlerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Bu yöntem eski ve düzenli okuyucularınızdan feedback almak için önerilir.

 

2. Blogunuzun kenar çubuğuna, görünür bir yere bir anket ekleyerek, ziyaretçilerden hızlı geri bildirim alabilirsiniz. Bu yöntem blogunuzu nadir veya ilk kez ziyaret eden kullanıcılardan feedback almak için önerilir.

 

3. Çeşitli forumlarda veya online topluluklarda ilgili bölümlerde konu açarak diğer bloggerların, tasarımcıların veya kullanıcıların fikirlerini öğrenebilirsiniz. Bu yöntem blogunuzu daha önce hiç ziyaret etmemiş fakat deneyim sahibi kişilerden feedback almak için önerilir.

 

Bloglarda Ziyaretçiyi Etkileyen Görsel Faktörler

 

Blogunuzu görsel olarak geliştirmek için üst düzey bir tasarımcı veya programlayıcı olmak zorunda değilsiniz. Üstelik burada bahsettiğim şey kusursuz bir tema bulmak da değil. Ücretsiz online araçlardan ve internetteki faydalı kaynaklardan yararlanarak yapacağınız ufak tefek değişiklikler ziyaretçiye olumlu bir izlenim bırakmak için yeterlidir.

 

- Renk: Blogunuzda kullanacağınız renkler konunuzu, tonunuzu, tarzınızı yansıtmalıdır. Yanlış renk kullanımı okuyucunun gözünü yoracağı gibi blogunuzu hemen terk etmelerine yol açabilir. Blogunuza uygun renk kombinasyonları seçmek için faydalanabileceğiniz bazı ücretsiz araçlar; Color LoversColordColor CombosAdobe Color

 

- Fotoğraflar: Blog yazılarınızda ve blogunuzun muhtelif yerlerinde kullanacağınız fotoğrafların kalitesi ve dikkat çekiciliği de blogunuzu görsel açıdan geliştirebilir. Bunun için her zaman yüksek kaliteli (HD) ve göz alıcı fotoğraflar kullanmanızı öneririm. Bu tür fotoğrafları ücretsiz indirebileceğiniz 15 kaynağı toparladığım yazım size faydalı olabilir.

 

- Tipografi: Blog tasarımında en sık yapılan hatalardan biri de font kullanımı. Farklı olmak adına okunması zor yazı tipleri ve orantısız yazı boyutları kullanmak ziyaretçiyi kaçırabilir. Eğer siz de aldığınız fedbacklerde böyle bir şikayet ile karşılaştıysanız tipogafi kullanımınızı gözden geçirin.

 

- CSS: Blogunuza basit ve küçük CSS kodları ekleyerek dikkat çekici ve çık sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu konuda internette pek çok kaynak bulabileceğiniz gibi benim de sık kullandığım  CSS 3 Maker benzeri araçları kullanabilirsiniz.

 

Söz Sizde

 

Siz bir blogu ilk kez ziyaret ettiğinizde blogun görselliği sizi ne kadar etkiliyor? Sırf kötü tasarımı olduğu için terk ettiğiniz blog oldu mu? Blog Hcam’da sizi en çok rahatsız eden görsel öğe ne? Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

29 yorum:

  1. Guzel bir yazı olmus yeni bir bloger olarak blog hocam sayfasını takip ediyorum çok faydalandı ve Blog için gerçekten görsellik önemli bende yeni yeni görseller için programları keşfediyorum:) Sagol blog hocam

    Bloguma beklerim
    http://hayatadairgunceler.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Bloğun görselliği beni çok etkiliyor. Örnek vereyim ki iç karartıcı geliyorsa renkleri yahut da çok fazla resim ve yazı gözümü yoruyorsa yazıyı okuyup hemen çıkmak istiyorum. Hatta bazen okumak dahi istemiyorum.
    Blog hocamda ise açıkçası beni rahatsız eden bir durum olmadı:) Çünkü ne yalan söyleyeyim bana öyle çok faydası olan bir blog oldu ki görselliğine hiç takılamadım bile:)) Ve genel anlamda şimdi siz bu yazıyı yazıp bu soruyu sorduğunuz için de şöyle bir baktım ki hiç rahatsız olmadım. Benim için yeterince aydınlık bir site, renkler yormuyor, gayet ferah;)
    iyi çalışmalar size...

    YanıtlaSil
  3. Peki hocam yükleme hızını nasıl arttırabiliriz
    Bloğum: http://blogcutayfa.blogspot.com.tr gereksiz olan yerler var mı?

    YanıtlaSil
  4. Mükemmel bir paylaşım daha, tebrikler. Benim sorunum şu: Temamı değiştirdikten sonra bumerangdan bir reklam teklifi dahi almadım. Tamam futbol blog sitesiyim ama hiç mi reklam gelmez? Tema seçimin çok mu kötü? Ayrıca aylık 4.000 ziyaretçim var. Tüm blogger arkadaşların düşüncelerini merak ediyorum.
    www.serdarilefutbol.blogspot.com

    Şimdiden herkese teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş Serdar hocam elinize sağlık. Ama blogunuzla ilgili beni rahatsız eden bir şeyden bahsetmek istiyorum. Bilmiyorum belki herkes fark etmemiştir belki ama ben tasarım konusunda biraz takıntılıyım. Ve Blog Hocam deyince insan herşeyin kusursuz olmasını bekliyor ister istemez.

    http://i.imgur.com/P2ZbVtp.png bu resimde belirttim. İki kenardaki oval birbirinden farklı paintte acemice düzenlenmiş gibi. Halbuki bir tarafı yapıp resmi ters çevirerek birleştirilseydi iki kenar da aynı olurdu. Ayrıca Arama kutusundaki adam da aynı şekilde acemice kesilmiş bir resim kenardaki küçük beyazlardan belli oluyor.

    Yani dediğim gibi ben biraz takıntılıyım tasarım konusunda böyle şeyleri de görünce ister istemez gözüme batıyor.

    Ayrıca Ne dediler? bölümünde bazı sayfalar kapanmış sanırım. Ziyaret etmek istedim ama ulaşamadım. Bu yüzden uzun zamandır el sürmediğinizi fark ettim. O bölümde biraz güncelleme yapabilirsiniz. En azından kırık linkleri kaldırabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Ben kişisel blogların "sade bir tasarım" ile olması gerektiğini düşünüyorum. Her yere slider lar falan koymak pekte iyi degil, sade bir tasarım her zaman daha iyi degilmidir ?
    Yada ben mi yanlış düşünüyorum ? Blogumu inceleyip iletisim bölümünden bana yorumlarınızı bildirirseniz sevinirim . www.mustafaalniak.net

    YanıtlaSil
  7. merhaba ben çok istifade ediyoru yazılarınızdan. Genelde çok küçük gözü yoran yazı tipleri beni yoruyor. sayfada hareketli reklamlar varsa gözümü yoruyor bana karışık geliyor. acaba benim blogum için bir öneriniz olur mu? kendimi bu konuda geliştirmek çok istiyorum. ve google da hiç kendimi bulamadığım için üzülüyorum.
    www.tavsiyesever.com
    yorum yaparsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  8. daha çok yeni başlayanların blogları karmakarışık oluyor.. görsellik çok önemli elbette.. benim hiç okumadan kapattığım birkaç blog oldu mesela.. Yanıp sönen gifler filan vardı.. bir de hala otomatik başlayan müzik çalar koyanlar var, ziyaretçinin başına gelecek en kötü şey :)
    Fontlar çok önemli dediğiniz gibi.. değişik olayım derken okunmaz olmayın.. basitlik sadelik her zaman daha iyidir..

    YanıtlaSil
  9. Blog açmadan önce en çok dikkat ettiğim konudur görsellik. Tema seçimini yapmadan içerik üretmeye geçemiyorum. Zira Blogumu Tanıt'ın temasını bulmak için 3 ay tema aradım. En sonunda istediğimi buldum. Sade göz yormayan bir tema. Yazı için teşekkürler Blog Hocam.

    YanıtlaSil
  10. Ben en çok koyu renkli zemine sahip bloglardan uzak duruyorum itici geliyor bana.
    çok teşekkürler önerilerin için benim için okul gibi burası:)

    YanıtlaSil
  11. Hocam birkaç kişi blogumu takip edemediğini ve takip etmeye çalıştığında ise "bir içerik takibi bulamadık" tarzında bir uyarıyla karşılaştığını söyledi, sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
  12. Gayet güzel bir yazı bende tasarım konusundan çok hassasım günde 10 15 tema deniyorum flat temalar gayet güzel oluyor şuanki blogumda kullandığım tema tam istediğim gibi 2.5 ay boyunca araştırma sonucumda buldum sizde bakabilirsiniz

    http://apkstoore.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. Ne yalan söyleyeyim girdiğim bir blogun renkleri, yazı tipi vs. beni yoruyor ise o blogdan direk çıkarım.

    Sizin bloga gelince hocam, tam bloggerlere göre bir blogunuz var. Herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

    YanıtlaSil
  14. hocam çok güzelbir konuya değinmişsiniz, bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Elimden geldiğince blogunuzu takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  15. Blog temanız sade ve hoş bir tema. Bir çoğumuza ilham veren bir blogunuz var. Algıda seçicilik olayını da çok iyi kullanıyorsunuz. Blog Hocam denilince aklıma turuncu ve yeşil renklerin dansı geliyor.

    YanıtlaSil
  16. Yorum yazıp katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.

    @Serdar Sözkesen
    Bumerang teklifleri eskii kadar sık gelmiyor. Hele ki sizin gibi bir futbol bloguna çok nadir gelmesi doğal. Temayla ilgisi yok bunun. Okur kitlenizin reklam veren markanın hedef kitlesiyle örtüşmemesi ile alakalı.

    @1 Delinin günlükleri
    Haklısınız bahsettiğiniz yerleri Gimp ile kendim yaptım. Bu yüzden amatör görünüyor. Arama kutusunun ben de rahatsızım. Ne dediler sayfasındaki linkleri de uzun zamandır kontrol etmedim. Geniş bir vaktimde blogda genel bir bakıma gideceğim. Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Paylaşım için teşekkürler faydalı bilgiler...

    YanıtlaSil
  18. İletişim bölümündeki mailleri okursanız sevinirim serdar bey

    YanıtlaSil
  19. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. merhaba hocam size sormak istediğim 2 şey var
    1.Bloggerda Yazıdğım Bir Yazıyı Sürekli Üstte Nasıl Tutarım
    2.Sitem Hakkında Ne Düşünüyorsunuz
    http://ibrakpinar.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  21. Ha Birde Bumerang Google Adworse Nasıl Bağlanır İyi Günler Hocam

    YanıtlaSil
  22. Görselliğin önemli olmadığı bir alan tanımıyorum. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. Blog Hocam Merhabalar,öncelikler şunu belirtmek istiyorum ki,sizden çok şey öğreniyoruz.Vermiş olduğunuz kalıcı bilgiler için teşekkürler serdar hocam.
    http://internetteenparakazanmaninyollari.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  24. Bloglarda tasarım gerçekten çok önemli. Google son zamanlarda görselliği olmayan siteleri arka plana atıyor. Dikkat edilmesi gereken bir husus.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim her konuda yardımcı oluyorsunuz.
    Ben bir blog açtım hazır bir tema seçtim.
    Temada kayan resimler var ve ben onları değiştiremiyorum bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    Değişmiyorsa bile kaldırmak isterim.

    YanıtlaSil
  26. Çok faydalı bir yazı olmuş hocam.Bir sitede özgün yazılar kadar tasarımda önemlidir.Fazla aşırıya kaçmamak suretiyle hoş tasarımlar elde edilebilir tasarım konusunda benim blogumuda test edebilirsiniz. www.serkanturkel.net

    YanıtlaSil
  27. Çiçeği burnunda bir blogger olarak sormak istediğim bir şey var hocam,
    benim blog fazla mı sade olmuş? Görsellikte aşırı sadelik de kötü müdür?
    Teşekkürler
    http://uzayca.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  28. Herşey güzel ve sade, yalnız yorum yazmak için bayağı bir aşağıya gitmek gerekiyor çünkü çok uorum var. Daha kolay yorum yap kısmına gelmeliyiz

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.