Domain Nereden, Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özel alan adı yani domain konusu çok istendi, çok soruldu, çok araştırıldı biliyorum. Blogunuzda kendi alan adınızı kullanma konusunu yazmadan önce ilk adım olan domain seçme ve domain satın alma konusu üzerinde durmak istiyorum.

Domain yani alan adı seçimi konusunda dikkatli davranmalısınız çünkü blogunuzun alan adını canınız her istediğinde değiştiremezsiniz. Teknik olarak belki mümkün ama alan adı değiştirmek size ziyaretçi, Google sıralaması ve itibar kaybı olarak geri döner. Bu nedenle alan adınızı bir kez, dikkatli bir şekilde seçin ve blogunuz bundan sonraki yaşantısına hem o alan adıyla devam etsin.

domain


Domain (alan adı) seçerken dikkat edilmesi gerekenler

1. Çok uzun olmamalı

Blogunuzun ismi ile aynı alan adına sahip olmak zorunda değilsiniz. Blogunuzun ismi çok uzun olsa bile alan adınızı daha kısa tutmanız akılda kalıcılık ve paylaşımlarda kolaylık nedeniyle önemlidir.

2. Telaffuzu kolay olmalı

Telaffuzu kolay domainler daha akılda kalıcı, paylaşılmaya daha müsait ve markalaşmak için daha uygundur. Örneğin telefonda bir arkadaşınıza blogunuzun adresini söylerken hiçbir karışıklığa mahal vermeyecek, karşınızdakinin tk söyleyişte kolayca anlayaağı bir domain tercih etmelisiniz.

3. Anahtar kelime içermesi önemlidir

İlk iki faktör daha çok psikolojik faktörlerdi. Bu ise SEO faktörü. Domainde hedef anahtar kelime geçmesi, o blogun konusu direkt belli ettiği için arama sonuçlarında büyük avantaj sağlar. Eğer mümkünse hedef anahtar kelimeyi içeren bir domain tercih edin. Örneğin moda ile ilgili bir blogunuz varsa domainde moda kelimesinin geçmesi moda aramalarında size fayda sağlar.

4. Sicili temiz bir domain seçin

Alan adı satın alırken o alan adının almaya uygun olması, daha önce kullanılmadığı anlamına gelmez. Bu alan adı daha önce başka kişiler tarafından kullanılmış, Google’dan ve AdSense’den ban yemiş olabilir. Bu nedenle alan adını almadan önce sicilini araştırmanızı şiddetle öneririm. Bunu nasıl yapabileceğinizi yazının devamında okuyabilirsiniz.

5. Mümkünse Com uzantı tercih edin

Bir alan adının .com, .net, .org gibi uzantıları pek çok uzantısı olabilir. Bazıları ucuz olduğu için .xyz gibi garip alan adlarını satın alabiliyor. Fakat bilinmesi gerekir ki .com uzantılı domainler her zaman daha fazla trafik getirir ve psikolojik olarak daha etkilidir. Tabi eğer bütçeniz varsa tüm uzantılarını almanız ve taklitlerinize karşı önlem almanız iyidir

6. Sadece harf içerisin

Blogunuzun isminin “moda kalbi” olduğunu düşünün. Sırf iki kelimeli diye araya – koyarak moda-kalbi.com şeklinde bir domain almanız gerekmez. Bunun yerine bitişik olanı yani modakalbi.com tercih etmelisiniz. (Böyle bir site gerçekten var mı yok mu bilmiyorum. Örnek vermek için şuan uydurdum :)) Ayı şekilde domainlerde 1,2,3 gibi rakamları da kullanmanızı önermem.

Bir domainin geçmişi nasıl araştırılır?

Yukarıdaki kriterler doğrultusunda bir alan adına karar verdikten sonra bu alan adının sicilini araştırmamız gerektiğini söylemiştim. Bunun için şu işlemleri yapabilirsiniz:

- Banned CheckBu aracı kullanarak her hangi bir web sitesinin AdSense veya Google tarafından ban yiyip yemediğini kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken şey sayfanın alt tarafındaki kutuya domaini yazıp submit butonuna basmak.

- Wayback Machine: Bu aracı kullanarak her hangi bir sitenin yıllar önce bile kaydedilmiş hallerini görebilirsiniz. Böylece alacağınız domainin daha önce nasıl bir site için kullanıldığını, kötü bir izlenimi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Blogger İçin Alan Adı (Domain) nereden ve nasıl alınır?

Domain almak için GoDaddy, İsimtescil ve IHS gibiyerli ve yabancı pek çok aracı firma var. Fiyatlar da hemen hemen aynı. Fakat ben kullanım kolaylığı ve Blogger’a kolayca uygulanması nedeniyle IHS’den alan adı satın almanızı öneririm. Zira satın aldığınız alan adını Blogger blogunuza uygulamayı da IHS üzerinden anlatacağımı belirtmek isterim.

IHSden domain satın almak için şu adımları izleyin:

1. IHS ana sayfasına giderek almak istediğiniz alan adını sorgulatın..
2. Alan adı müsait ise sepete ekleyin.
3. Kaç yıllığına alacağınızı seçip devam edin.
4. IHS üyeliğini tamamlayıp ödeme yöntemini seçin ve satın alma işlemini tamamlayın.

Gerekli bilgiler ve detaylar e-mail adresinize gönderilecektir.

Artık bir alan adınız ver önümüzdeki günlerde yayınlayacağım detaylı bir yazı ile bu alan adını blogunuzda nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.

24 yorum:

  1. Domain alımından sonra indexlemede bir sıkıntı olduğunu duymuştum. Ne kadar doğru bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domain alımından sonra illa ki bir sıkıntı oluyor; nitekim gerek Alexa, gerek Google Webmaster Tools, Analytics ayarlarını, kod düzenlemelerini yaptıktan sonra, blog kısa sürede kendini toparlıyor. Daha profesyonel bir yapı için, tavsiyem özel alan adı alınmasıdır. :)

      Sil
    2. İlk başlarda sitenin alexa gibi değerlerinde değişmeler oluyor, fakat daha sonra tekrar kendine geliyor. Ufuk arkadaşımızın da belirttiği gibi.

      Sil
  2. Bu yazıyı keşke 1-2 ay önce yazsaydınız. Yeni kurcağımız işimiz için isimtescilden domain ve hosting aldık biraz da sunduğu web editör hizmetine güvendik, şimdi bloggera nasıl bağlıyabilceğimizi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.youtube.com/watch?v=-LPmFLqvr6w&list=WL burdan bakarak yapabilirsiniz.

      http://zompir.blogspot.com/

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. İlk fırsatta deniycem.

      Sil
  3. ama bence .com - .net - .org gibi uzantılar yerine uygun olursa farklı domainlerde alınabilir örn. format.com yerine form.at gibi yani alan adıyla kelimenin birleşimi tarzında düşünülmü özel durumlar mantıklı gibi hocam , yazı çok açıklayıcı olmuş teşekkürler.

    http://zompir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. www.turkviz.club boyle domain aldım sorunmu olur

    YanıtlaSil
  5. Bende ilk blogspot kullanıyordum tabi, ama çok beklemeden bir domain aldım. Site sonradan kendini toparlıyor, ama google da yazılarımı aratınca domain almadan önceki linkler karşıma geliyordu. Yani en başta karar verilmesi gereken bir şey, biraz zaman geçtikten sonra olumsuz sonuçları olabiliyor.

    YanıtlaSil
  6. Örneğin 2 yıllık domain aldık süresi dolunca ödeme yapmadık ya da unuttuk site siliniyormu yoksa blogspot olarak geri mi dönüş yapıyor

    YanıtlaSil
  7. Blog Hocam bir zahmet bloğuma bakabilir misiniz. Acaba nerde yanlış yaptım neden ben rank alamadım Yazılarımda etiket kullanmasam mı acaba sizin gibi :)
    Genel görünüm, etiket, description, anahtar kelime kullanılmış blogda ....vs
    Neler önerebilirsiniz

    YanıtlaSil
  8. şu anda blogspot ile devam ediyorum blog ismim evet zor ama artık herkes bu isimle tanıyor kararsızım yani değiştirip değiştirmemekte :-((

    YanıtlaSil
  9. Cok fayadali bit yazı olmuş domain alacaklara okuması gereken bilgilerden birisi diyebiliriz.
    http://windows10haber.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Ben yıllardır isimtescil firmanısını kullanıyoruk ve oldukça memnunum. Hiç bir eksi yanı yok. Yeni domain alacaklara önerebilirim. İsimtescile güvenebilirler.

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize sağlık faydalı bir bilgi olmuş

    YanıtlaSil
  12. Çok iyi bir bilgi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Bilgi için teşekkürler. Belirttiğiniz kriterler yerlerine uygun olarak oturtulduğunda hem seoya hem siteye hem markanız adına büyük etki oluşturmaktadır!

    YanıtlaSil
  14. merhaba hocam ben alan adı aldım ama (Başka bir blog veya Google Sites sitesi bu adresi kullanıyor.) aynen bu yazıyor. peki isimtescil bunu nasıl satıyor. aklım almıyor. bunun bir çaresi var mı? http://bloggereklentileri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. Çok teşekkürler , bunu uygulamaya geçeceğim en kısa zamanda.

    1haritaci.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  16. Kaliteli bir iş .... Teşekkürler bloghocam...

    YanıtlaSil
  17. Bu güzel yazı için tebrik ediyoruz.

    livestream.com CEO'su Max Haot diyor ki;
    "İyi bir domain şimdiye kadar yapılmış en iyi pazarlama yatırımıdır."

    Domain alacak arkadaşlar bu iş üzerinde iyi düşünsünler, ince elesinler, sık dokusunlar ve domainlerini özenerek alsınlar. Kötü bir domain iyi bir projeyi en baştan sınırlayabilir. İyi bir domain de çok da iyi olmayan bir projeyi çok daha iyi yerlere taşıyabilir.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.