1000+ Blog Yazısından Sonra Öğrendiğim 8 Ders

Bu yazı, teknojest.com sahibi Poyraz Şahin tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

2009 yılından beri blog yazarlğı yapıyorum ve şimdiye kadar 1000’in üzerinde blog yazısı paylaştım. Elbette bu kadar yazı yayınlarken kimi zaman ne yazsam sorusuna kolayca cevap verebildiğim gibi kimi zaman da kara kara düşünüp öylece dakikalarca bilgisayarın ekranına bakmışlığım oldu.

Elbette ilk yazımla son yazım aynı kalitede olmadı. Her yazımda bir şeyler öğrendim ve kendimi biraz daha geliştirdim. Bu kadar yazı yayınlayan birisi olarak sizlerle paylaşacak tavsiyelerim olduğu için böyle bir yazı hazırlamak istedim.

İşte size 1000+ blog yazısından sonra öğrendiğim 8 ders :

1 – Hakkında yazdığınız konuyu öncelikle sevmelisiniz

Eğer kaliteli içerik sunmak ve kaynak bir yazı ortaya çıkarmak istiyorsanız ilk olarak o konuda hakim olmalı ve yazmaktan usanmamalısınız. Okuyucularınıza, yazdığınız yazınızla liderlik etmek istiyorsunuz fakat daha siz yazıyı benimsememişsiniz ! Emin olun okuyucularınız da bunu anlayacaktır.

Neden internette en çok kadın – moda blogu var ve en çok da bu tür siteler bir müddet sonra kapanmaya yüz tutuyor ? Çünkü bayanların yazıları paylaşma ve reklamlara tıklama isteği daha fazla olduğunu düşünen modayla ilgisi olmayan erkekler büyük bir hevesle hakim olmadıkları konularda yazarlar. Bir müddet sonra makale sayısı azalır, içerik kelime sayısı azalır ve blog artık güncellenmemeye başlar!

Emin olun internette hala açıkta olan direkt anahtar kelime analizi yapılmadan yayınlanmış konular var. Fakat tamamen ilgi alanım dışı olduğu için kalkışmak istemedim. Eğer blogunuzu tek başınıza yönetiyorsanız ne yazdığınız konusuna tam hakim olun ve içerik yazmaktan usanmayın.

2 – Yazmak için önce okumalısınız

Yazdığınız kategoriyi sevmeniz için bir başka neden. Elbette sizinle aynı niş de yazan onlarca blog vardır. Onların yazılarını takip ederek kendi yeni yazılarınız için fırsat oluşturabilirsiniz.

feedly

Örneğin ben teknoloji ve blog yazarlığı konusunda feedly servisini kullanarak onlarca blogu takip ediyorum. Kendimi gelişen olaylar karşısında güncel tutmaya çalışıyorum. Siz de bir takip aracı oluşturarak kategorinizdeki yeni gelişmeleri yakından izleyerek blogunuzu güncel tutabilirsiniz.

3 – Hemen hemen her şey hakkında yazı yazılmıştır gerçeğini unutmayın

Eğer şimdiye kadar hiç yazılmamış bir niş arıyorsanız size diyeceğim tek şey: Bol Şans!
  • Tumblr de açılmış blog sayısı 286 milyon!
  • Wordpress de ki blog sayısı 41 milyon!
  • Blogger da ki blog adedi 200 milyon üzeri
Bu size neyi ifade ediyor ? Yazılmamış konu-kategori hakkında beyhude çalışma içerisinde olmayın’ı işaret ediyor. Fakat bu durum sizin şevkinizi kırmasın! Çünkü sizin hedefiniz yazılmamış olanı yazmak değil konu hakkında daha iyi yazmak olmalı.

Eğer daha iyisini yazmaya odaklanırsanız herkesin alkışlayacağı içerik oluşturmanız hiç de zor olmayacaktır.

4 – Kaliteli içerik oluşturmak düşündüğünüzden daha çok zaman alabilir

uzun-zaman

Belki internette 1000 kelime ve üzeri 1 saatte nasıl yazabilirsiniz şeklinde blog yazıları okumuşsunuzdur. Eğer siz de bu zaman diliminde içerik oluşturabiliyorsanız ne güzel! Fakat daha uzun sürüyorsa üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Yazacağınız konuya göre değişen bir “zaman sürme” durumu mevcut.
  • Ne kadar araştırma yapmalı
  • Konuya ne kadar hakimsiniz
  • Kaç tane resim eklemelisiniz
  • Yazı uzunluğu ne kadar olmalı
Faktörleri sizi zaman bakımından etkileyecektir. Bazen hem araştırıp hem yazmak durumunda kalabiliyoruz. O yüzden kaynak niteliğindeki yazıları 2-3 gün hatta 1 hafta içerisinde tamamladığım da oluyor.

5 – Yaşadığınız bir problem varsa onun hakkında yazın

Eğer blog kategorinizdeki bir konuyla alakalı bir problem yaşıyorsanız işte size fırsat. Aynı problemi başkaları da yaşayabileceği için o konu hakkında yazmanız onlara da yol gösterecektir.

Birebir problemi yaşayan birisi de olduğunuz için her bir detayı atlamadan yazacaksınızdır. Bu daha kaliteli içerik oluşturmanızı sağlayacaktır.

6 – En iyisini yazsanız bile yazınızı pazarlamalısınız

Eğer yazınızın en iyisini olmasını istiyorsanız sadece içeriği hazırlayıp insanların onu bulmasını bekleyemezsiniz ! Yazınızın reklamını yapmalısınız. Bu kural herkes için geçerli. İster blog hayatına yeni başlayan birisi olun isterseniz onuncu yılınızı devirin yazınızı insanlara ulaştırmaya çalışmalısınız. Ne hakkında yazdığınızın önemi yok, sosyal medya, mail ve forumları kullanarak yazınızı fazla kişiye ulaştırabilirsiniz.

7 – Konuk yazarlık hala işe yarıyor

Belki şu yazıyı Blog Hocam da yazana kadar harcadığım vakitle kendi blogumda en az 2 farklı yazı yazabilirdim! Ama blogların çok yazıdan yayınlamaktan öte kaliteli bloglar tarafından önerilmeye ihtiyacı var. Bunun en önemli şekli de konuk yazarlık.
Blog Hocam için oluşturduğum bu yazı hem benim link almamı hem de Blog Hocam okuyucuları tarafından keşfedilmemi sağlayacak.
Siz de kategorinizdeki otoriter bloglarda sesinizi duyurmayı asla ihmal etmeyin! En temiz ve en doğal şekilde kendinizi yeni okuyucuların karşısına çıkarma yöntemi olan konuk yazarlık uygulaması emin olun işe yarıyor.

8 – Ne yazacağınız hakkında tıkanabilirsiniz, dert etmeyin !

Dakikalarca anlamsız bir şekilde bilgisayar erkanına baktığınız oldu mu ? Benim oldu. Çoğu kez ilham gelmesini bekleriz fakat nafile. Bu durum sadece kendiniz yazıya başlarken göstermeyebilir de. Yazıya başlarsınız fakat bir türlü yazıyı bitiremezsiniz. Taslak olarak çok yazı bırakmışlığım da vardır.

Böyle bir durumda blog yazısı yazmak yerine mail yazın, blogları yorumlayın, forum da soruları yanıtlayın. Parmaklarınızdan kelimeler döküldükçe yazacağınız yeni yazı için antrenmanınızı tamamlamış olacaksınız.

Son Sözler

Umarım blog hikayem boyunca öğrendiğim dersler sizin de başarılı olmanızı sağlar niteliktedir. Peki siz blog yazarlığı boyunca ne tür dersler öğrendiniz ?

Yazar Hakkında: Bu yazı Teknojest sitesi sahibi Poyraz Sahin tarafından Blog Hocam için yazılmıştır

62 yorum:

  1. Samimiyetiniz için ayrıca teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Yılların verdiği tecrübeyi bizlerle paylaşmanız çok güzel teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Hocam çok yararlı olmuş attığım maile daha cevap vermediniz ne zaman cevap verirsiniz http://harunlog.blogspot.com/ adıyla attığım

    YanıtlaSil
  4. yine çok faydalı bi yazı olmuş, teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Oldukça güzel ve faydalı bir yazı olmuş.
    Teşekkürler. ..

    YanıtlaSil
  6. Sevdiğiniz veya bildiğiniz konu üzerinden yazı yazmak sizi her daim güncel tutar! Zaman zaman büyük aralar verseniz bile özlersiniz.. Elbette okumak yazmanın birinci şartı! Güzel bir de yerinde yorumlar yapmak samimiyetinizi de gösterir.
    Poyraz Bey hoş bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. http://bilgijurnali.blogspot.com.tr/?m=1
    Merhaba.Bunca yıllık tecrubelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  8. Katkı ve bilgilendirme için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Çok faydali bilgiler. Ben de blog yazari olarak ayni yerde saymaktansa zamanla kendimizi gelistirip yenilikler bulmamiz gerektigini düsünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Hocam blogunu bu kadar kaliteli bir sekilde mobil uyumlu (responsive) hale getirdin. Bununla ilgili detayli bilgi paylasirmisin. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  11. Yazilanlarin hepsine altina imzami atiyorum.Cok guzel anlatilmis cok basarili ve ozet niteliginde olmus.

    Ben de genelde musait vakitlerimde bos bi kagida konu basliklarini yaziyorum ve bu konularla alakali nis icerikler olusturmaya calisiyorum.Vakit, emek, sabir ve tutku blogculuk hayatimda ogrendigim nacizane 4 kelimedir..

    YanıtlaSil
  12. Blog yazarlığı kolay bir iş değil ama emek verildikçe karşılığının mutlaka alınacağı vakit gelecektir. Böyle yazılara ve bilgilendirmelere ihtiyacımız var. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar çok blog yazısı yazarsak o kadar tecrübe kazanırız ve hatalarımızı görmeye başlarız. Kaliteli yazılar için hem bahsettiğiniz tavsiyeleri yapmak hemde sürekli bir şeyler yazmaya çalışmak lazım. Yazılarımızın birçok insana ulaşması içinde onu pazarlamak gerekiyor tabi, tanımadığımız bir okuyucunun bize hemen ulaşması zor.

    YanıtlaSil
  14. Yazı için çok teşekkürler. Yeni başlayanlar içi bloğunuz tamamen bir ilham kaynağı. Yazmayı ancak sevenler anlar :)

    YanıtlaSil
  15. Mobil syayfada tr geliyor adres çubuğunda, bilgisayardan görünmüyor neden acaba yada bir kodu varmı sizin siyenizde yoktur ondan merak etyim
    http://teknom10.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu şekilde: http://bloghocam.blogspot.com/2014/01/blogspotcomtr-ile-gelen-problemler.html

      Sil
  16. Güzel bilgilendirme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Tam aradığım kaynak. Uzun zamandır bu soruların cevaplarını arıyordum. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  18. Blooger' da yorum yaparken ismimizin üzerine tıklandığında sitemizin açılması için Adı/URL seçeneğini mi kullanmak gerekiyor? Bu sorunun cevabını anlamak için yapıyorum bu yorumu :)) Tıklayın bakalım öyle mi?

    YanıtlaSil
  19. hocam benim bi sorum olacaktı benim kuru-sozluk.bogspot.com.tr olan web adresim .com olarak değişti ve ben tekrar .com.tr yapmak istiyorum ayrıca alexada şöyle bi sorun oldu nasıl halledebilirim.teşekkürler

    http://i.hizliresim.com/RkgQLR.png

    YanıtlaSil
  20. güzel bir paylaşım olmuş, bir çoguna katılıyorum. En önemli şey yazdıkalrınızın geri dönüşümlerine bakıp gerekli ayrıntı kısımları yakalayabilmek ve onları bir sonraki yazılarınızda telafi etmek bence.

    YanıtlaSil
  21. 1000+ blog yazısı okuduktan sonra öğrendiğim tek şey. Yazarların %50 si blog kullanımı hakkında, %30 u hobi makyaj giyim kuşam yemek vs. %20 si kendi iç dünyasını yansıtıyor.

    Bu durumda %20 nin arasında yer almak az ve öz kitleye sahip olmak demektir. Ya da farklı bir deyişle. Saçma salak insanlar için bir şeyler yazacağıma sadece kendim için yazarım deyip kendi içine kapanmaktır en iyisi.

    YanıtlaSil
  22. güzel bir yayın bende arada uğraşıyorum

    http://duslerdunyasii.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  23. Tecrübenin elinde şaheser. Bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. hocam benim bloğum normalde blogspot.com ama ben blogspot.com.tr yönlendirdim ama blogspot.com.tr ye yönlendirince blogspot.com a otomatik yönlediriliyor böylece sayfa açık kaldıkça otomatikmen sayfa yenileniyo ve tıklanma geliyo günde 10.000 tık gelebiliyo bunun bi sakıncası varmı :)

    YanıtlaSil
  25. Aslında gerçekten de sadece tecrübeleri paylaşmak bile ne kadar kıymetli çünkü belkide sizin yaşadıklarınızı yaşayacak bile vakit yok bunları kendimize ödev olarak yazmalıyız

    YanıtlaSil
  26. Merhaba hocam, blogda Youtube videoları yayınlamak hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence iyi fikir ama adsense açısından sıkıntı yaratabilir

      Sil
  27. Güzel bir yazı olmuş gerçekten iyi

    Www.faydacihoca.blogspot.com

    YanıtlaSil
  28. Elinize sağlık gerçekten cok güzel olmuş.ve benim gibi yeni başlayanlar icin ise bulunmaz bir nimet olmuş yazınız teşekkürler.

    YanıtlaSil
  29. Yazımın sizler tarafından olumlu bulunmasına sevindim. Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  30. nefis bi yazı olmuş tebrikleer

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar,
    yazdığım romanımı daha sonrasında da kısa yazılarımı ve şiirlerimi herkesle paylaşabileceğim bir Blog açmak istiyorum. internette forum sitesi yöneticiliği konusunda deneyimim var fakat bu konuda hem dikkatli hemde başarılı olmak istiyorum. ne tavsiye edersiniz. ayrıca ücretsiz blog mu yoksa ücretli blogmu daha iyidir?
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  32. sizin sayenizde bizde öğreniyoruz.
    http://www.guncelicerik.com

    YanıtlaSil
  33. Oldukça iyi bir yazı olmuş sonuna kadar okudum. Günümüzde google algoritmalarinin gelismesi ve artık seo standartlarinin yaninda içeriğin de özgünlüğünüm yani ilk ağızdan yazılmasınında önemi arttı. Yazar bu konuya da oldukça iyi değinmiş ve anlaşır bir şekilde anlatmış.

    Günümüzde internetin yaygınlaşması bilginin kolay ulaşımını beraberinde getirdi ancak bu bilgi kirliliği olarak tasviz edebileceğimiz olayın yanı kopya içerik gibi olayların artmasına neden oldu. Bunda etkiki olan unsur internetin artık sadece bilgi deposu değil, bir pazar oluşu. Bu yüzden herkes internetten para kazanma peşinde ve bu amaçla kolay yoldan siteler açmakta. Google ise bunları yakalayıp geri plana çekmeye çalışıyor ve özgün içerikli siteleri ön sıralara yükseltiyor. Bunu yaparken oldukça karışık algoritmalar kullaniyor. Ancak ne olursa olsun özgün içerikli yazılar hem internet kullanıcıları tarafından tercih ediliyor hem de google tarafından.

    Özgün içerik yazmak ise yazarında değindiği ve önem verdiği gibi çoğu zaman uzun süre araştırma ve çaba gerektiriyor. Bu da doğal olarak özgün içerik üretiminin uzun sürmesine neden olabiliyor.

    Özgün içerik üretiminin önemi en azından adsense hesabı onaylatirken kendini gosteren bir nitelik. Adsense sitenizin iceriklerinin özgün olup olmadığını kontrol ediyor. Ve buna göre onayliyor.

    Yazı yeni blog açmak isteyen kullanıcılar için de oldukça faydalı bilgiler içeriyor. Tebrokler ve kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar. http://kacgunkaldiabi.blogspot.com.tr/ adresinin sahibiyim. Sitem internette nasıl öne çıkar? sadece ismini yazdığında çıkıyor site gönderi etiketlerini yazınca çıkmıyor.

    YanıtlaSil
  35. Serdar hocam ben bu blggerdeki yazılan yazının adres linkinde oluşan tarihi silmenin bir yolu varmı onu soracaktım siz örnek

    http://www.teknom10.com/2016/03/45g-hakiknda-bilinmesi-gerekenler.html

    Arada 2016/03 yazıyor ya orayı kaldıramıyormuyuz acaba

    YanıtlaSil
  36. Elinize sağlık hocam. Cok güzel yazmışsınız. Benimde bloğuma uğrarsanız sevinirim.
    dildendile13.blogspot.com

    YanıtlaSil
  37. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  38. Elinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  39. Konuk yazarlık kısmına kesinlikle katılıyorum. Revaçta ve çok etkili :)

    YanıtlaSil
  40. Poyraz bey bizimle tecrübelerini ve emeklerini paylaşmış teşekkür ederiz.
    Bin konulu bir yayın yapmış bu oldukça emek isteyen bir durum. Ben daha toru topu yüz yayın yapmışım :) Tebrik ediyorum valla sizi

    YanıtlaSil
  41. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  42. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  43. Konuk yazarımız gerçekten doyurucu bilgiler vermiş durumda. Evet misafir yazarlık hala kullanılabilir. Çünkü kaliteli içerik her zaman Google gözünde ve özellikle insanlar gözünde değerlidir.

    YanıtlaSil
  44. Harika olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  45. hadiby.com ile henüz 1 haftalık blog sahibiyim :)

    Yol gösterici bir yazı.. tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Mükemmel bir rehber olmuş, teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  47. Ellerinize sağlık. Bende bu işte yeniyim ve sizin sayenizde blog sitemde birçok değişiklik yaptım. Benim blog sitemide ziyaret ederseniz çok sevinirim.
    mrsdreamer2.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  48. Teşekkürler yazı bana ilham oldu.. Tecrübeli arkadaşlar..Takip edin eksiklerimi söylerseniz sevinirim..

    https://bebekanasi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  49. Aslında gerçekten de sadece tecrübeleri paylaşmak bile ne kadar kıymetli çünkü belkide sizin yaşadıklarınızı yaşayacak bile vakit yok bunları kendimize ödev olarak yazmalıyız..

    YanıtlaSil
  50. Hocam çok güzel içerikler paylaşıyorsunuz, blog için yeni başlayan birisi olarak çok memnun kaldım. Bu arada daha öncesi joomla portal kurulumlarım olmuştu bazı arkadaşlarıma destek için.. Sevabına sayfanızdaki reklamlara tıkladım. :-)

    Buda yenilemeye çalıştığım benim blogum :
    http://hqlibrary.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  51. Çok faydalı bir yazı elinize sağlık
    www.mduman.net

    YanıtlaSil
  52. Dinlerim abi! Hiç bilmişlik de taslamam ayştanlık da yapmam. Napolyon para para para demiş ben tecrübe tecrübe tecrübe diyorum.

    YanıtlaSil
  53. Güzel yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  54. Oldukça güzel bir paylaşım daha blog hocamı kurulduğundan beri severek takip ediyorum devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  55. Yıllardır ufak tefek yazılar yazardım, bunları genelde facebook üzerinden paylaşır çok üzerinde durmazdım. Son zamanlarda blog açma fikri geldi aklıma. Hem yeni yazılarım hemde önceki paylaşımları bir yerde toplama fikri hoşuma gitti. Biraz araştırmadan sonra bu siteyi buldum ve beynimde çığır açan yazınızı okurken aydınlandım resmen. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  56. Her şeyden önce bahsedildiği gibi konu sevilmeli, araştırılmalı ney nerede ve kimler neler yapıyor bunlar hakkında bilgi sahibi olup konu üzerinde hakimlik kurulmalı.

    YanıtlaSil
  57. ikinci ve altıncı maddelere tamamen katılıyorum

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.