Blogunuz İçin Chrome Uzantısı Yapmaya Ne Dersiniz?

Blog yazarlarının insanlarla iletişim kurmalarını ve yeni yazılarından haberdar etmelerini sağlayan sosyal medya kanalları, e-posta bültenleri, mobil uygulamalar gibi pek seçenek mevcut. Peki bu seçeneklere dünyanın en çok kullanılan web tarayıcısı olan Chrome uzantısı eklemeye ne dersiniz?

Chrome kullanıcılarının araç çubuğunda ihtiyaçlarına göre Chrome Web Mağazasından ekledikleri uzantıları bilirsiniz. Hatta benim blogcular için faydalı Chrome uzantılarını derlediğim bir yazım bile vardı geçmişte. Bu kez blogunuz için kendi Chrome uzantınızı nasıl oluşturacağınızı anlatacağım. Üstelik ücretsiz! Üstelik çok basit!

Blogum İçin Oluşturacağım Chrome Uzantısı Ne İşe Yarar?

Yapacağınız Chrome uzantısı her şeyden önce sizi motve edecek. Blogunuzu daha çok seveceksiniz, insanlara havanızı atacaksınız vs. vs. :)

Blogunuz için oluşturacağınız Chrome eklentisi feed mantığıyla çalışıyor. Bir kullanıcı blogunuzun Chrome uzantısını tarayıcıya eklediğinde bir nevi beslemelere abone olacak ve yeni bir yazı yayınladığınızda uzantınız kullanıcıya bildirimde bulunacak.

Eğer Chrome uzantınızı Chrome Web Mağazasında eklerseniz blogunuzu hiç tanımayan insanlar bile mağazada gezinirken uzantınızı ekleyebilir. Böylece blogunuza yeni takipçiler kazanmış olursunuz.

Blogum İçin Chrome Uzantısı Nasıl Oluşturulur?

Chrome uzantısı yapmak için öncelikle bazı dosyalara ihtiyacınız olacak. Buradaki zipli dosyayı bilgsayarınıza indirdikten sonra unzip yaptığınızda gerekli dosyalara ulaşacaksınız.

indir


1. Adım: Öncelikle manifest.json dosyasını not defteri veya benzer bir program (ben kod çalışmaları yaparken notepad++ kullanıyorum) ile açarak aşağıdaki yerleri kendi blogunuzun ismi ve kısa açıklaması ile değiştirip kaydedin:

  • "name": "Blog Hocam - Daha İyi Bloglar İçin"
  • "description": "Blog nasıl oluşturulur? İyi bir blog kurmak için neler gereklidir? İhtiyacınız olan Blogger eklentileri nelerdir?"
  • "default_title": "Blog Hocam"
2. Adım: İkinci olarak extension.js dosyasını açın ve aşağıdaki feed adresini kendi feed adresinizle değiştirip kaydedin:

3. Adım: Son değişiklik için extension.html dosyasını açın ve blog adresi ile icon urlsini kendi blogunuzun urlleri ile değiştirip kaydedin:

  • <form action="http://bloghocam.blogspot.com/" method="post" class="f" target="_blank">
  • <a href="http://bloghocam.blogspot.com/"><img src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN9T4W2XTZzFc0LTNjFAOkAdalpXE28fZwVbDVigdO0dKkIdq5rurUUdtQNn2XFvVsQt90F4mqeHODvW-brvQlV9UVQi4NWkZP-8-imU9UPn9-YNub2-wDGWFCwJ8eCIYSO8Mqokw6HYQk/s128-Ic42/icon.png" /></a>
* İkon urlsi için öncelikle 128x128px boyutunda bir görsel oluşturun ve bunu Picasa Web ya da başka bir resim hosting sitesinde upload ettikten sonra urlsini alın.

Ve bitti! Gerekli değişiklikleri yaptınız. Artık klasör uzantı olarak Chrome’a eklenmeye hazır.

Oluşturduğum Chrome Uzantısını Chrome’a Nasıl Eklerim?

Öncelikle belirtmek isterim ki ikon da dahil olmak üzere tüm dosyalar ( extension.css, extension.html, extension.js, icon.png, manifest.json ) tek bir klasörün içinde olmalı.

chrome uzantısı ekle


1. Adım: Tarayıcının adres satırına chrome://extensions/ yazıp enter tuşuna basın ve açılan sayfanın sağ üst tarafındaki geliştirici modu etkinleştirin.

2. Adım: Aynı sayfadaki paketi açılmış uzantı yükle butonuna basarak dosyalarınızın bulunduğu klasörü seçin ve ekleyin.

Ekleme işlemi tamamlanınca tarayıcınızın araç çubuğunda oluşturduğunuz ikonu göreceksiniz. Artık blogunuzun Chrome uzantısı aktif ve kullanıma hazır.

chrome uzantı


Chrome Uzantımı Chrome Web Mağazsanıza Nasıl Eklerim?

Açıkçası oluşturduğunuz Chrome uzantısı bu hali ile pek pratik değil. Bir kullanıcı uzantınızı eklemek için paylaşacağınız uzantı dosyasını aynı yukarıda anlattığım gibi geliştirici modundan eklemek zorunda.

Uzantınızın herkese açık kullanıma açılması ve Chrome uzantılarının bulunduğu web mağazasından kolayca eklenebilmesi için buraya giderek 5$ karşılığında uzantınızı ekleyebilirsiniz.

24 yorum:

  1. Serdar hocam bu bilgileri nereden öğreniyorsunuz :) Bu arada yazınız çok faydalı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. yeni uzantı = yeni takipçiler
    yeni takipçiler = daha güzel bloglar ;)
    TEŞEKKÜRLER HOCAM...

    YanıtlaSil
  3. işte bunlar hep bilgi... Teşekkürler ederiz.

    YanıtlaSil
  4. Hocam, anlatılanları yapmama rağmen ikon resmi olarak yine sizinki çıkıyor. Neyse, zaten son cümleyi okuyunca vazgeçtim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. extension.html içinde benim logomun urlsini değiştirdiniz mi?

      Sil
  5. Serdar Bey

    Emeğinize kaleminize sağlık. Gerçekten o kadar güzel ve ve kaliteli bir içerik oluşturmuşsunuz ki bir blog yazarı olarak takdir ediyorum. Faydalı bir çalışma olmuş.

    Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

    YanıtlaSil
  6. Bir yazar olarak kendimize ait chrome eklentimizin olması bence çok iyi.
    Ücretsiz olsaydı çok daha iyi olacaktı ama yine de makul sayılır.
    Serdar Bey'in dediği gibi logo urlsni kendinizinki ile değiştirirseniz sorun hallolur. Teşekkürler emeğinize

    YanıtlaSil
  7. Uygulayacağım. Ellerinize sağlık.
    Havuz Doktoru

    YanıtlaSil
  8. Emeğiniz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler. Uygulamayı düşünüyorum bende. :)

    YanıtlaSil
  9. OneSignal bildirim sistemini de anlatırsanız çok güzel olur. Bu mesaja cevap verirseniz daha sonra seve seve okurum. :)

    YanıtlaSil
  10. aslında bunu genişletsek çok güzel şeyler yapılabilir

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten çok kaliteli bir anlatım olmuş teşekkür ederiz. İnşallah yapmaya çalışırız :D

    YanıtlaSil
  12. Blog sahiplerinin, prestijini artıracak; güzel ve etkin bir uygulama. Misafirlerime, takipçilerime kolay ulaşabilmek için bende bu Chrome uzantısını uygulayacağım.

    YanıtlaSil
  13. Cidden güzel olmuş. Kod mantığını çok anlamasam da kısa öz ve pratik bir uygulama olmuş

    YanıtlaSil
  14. Hocam blog siteme adsense reklam~ almayı düşünüyorum. Sence bir eksik falan varmı veya tercih ettin bir site içi tasarım varsa yardımcı olurmusun ? Yeniyenimuzikler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  15. Herşey yolundaydı ta ki icon yükleyene kadar, bir tek burayı yapamadım. Bu ikon olayı sinir bozucuydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba.
      bende yapamadım sen yaptıysan bana anlata bilirmisin e mailim burahan.cakmak58@gmail.com yazarsan sevinirim çoook ihtiyacım var

      Sil
  16. Blogun popüler hale gelmesi için bir adım. Blog yazarak kazanılan paralar da düşünüldüğünde 5$ karşılında uzantı almak çok da mantıksız değil. Açıkçası tavsiye ettiğim ve mantıklı bulduğum bir araç.

    YanıtlaSil
  17. Şimdi hocam çok ilginç bir soru gelecek sıkı durun. .json dosyasını note++ ile açayım derken gittim ms world ile açtım ve artık .json olarak göremiyorum ve dosya hiç bir işe yaramıyor. Nasıl düzelte bilirim internette hiç bir sonuç yok malesef.

    YanıtlaSil
  18. Benim blogumda böyle bir uyarı veriyor. Nedir bu? Yanlışta yapmadım. Çalışmasına engel bi durum mu var?

    http://fmplace1.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  19. İndirme linkini güncellermisiniz.

    YanıtlaSil
  20. Hocam Link Kırık Değiştirirmisiniz!

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.