Kişisel Bakım Bloglarında Övülen Her Ürün Övgüyü Hak Ediyor mu?

Bu  misafir yazı, Sevdaninzillisi sitesi sahibi Sevda Göksel tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

Merhaba,

Ben sizlerle bambaşka bir mecradan bir konuyu paylaşmak için buradayım.

Ben kimim? Türkiye’de neredeyse yüzlerce olan kozmetik ve kişisel bakım bloğu yazarlarından biriyim.

Ben ne yaparım? Denediğim, kullandığım ürünler ile ilgili incelemeler yayınlarım.

Şimdi düşüneceksiniz ne işi var Blog Hocam gibi bir sitede benim gibi bir yazarın?
Çünkü gerçekler önemlidir, ben de az da olsa sizleri uyarmak ve doğru yanlış anlatımları anlamanız için minik ipuçları vermek istiyorum.

kişisel bakım

Türkiye’de on binlerce blog var. Çok ciddi bir pazar ve bu pazarda gerçek yazarlar da var sadece ürün gelsin, reklam yaparak ben keyfime bakarım diyenler de. Benim blog yazmaya başlama maceram; atopik ciddi hassas bir cilde sahibim. Bu cilde sahip kişilere, çok ciddi gözüken bir yazarın önerdiği ve “mutlaka kullanmalısın muhteşem dediği bir krem”, cildimde 2 ay boyunca sürecek ciddi bir deformasyona sebep oldu. Araştırdığımda, benim gibi kişilerin asla kullanmaması gerektiği ve ciddi hasara sebep verebileceğini acı bir şekilde öğrendim.

Bir kadının en büyük zaafı kozmetik ve kişisel bakım ürünleridir. Çok büyük takipçili kişilerin peki önerdiği her ürün muhteşem mi gerçekten?

Maalesef değil. Firmaların, kozmetik ve kişisel bakım tanıtımlarında değer verdikleri sadece sayılardır. Bir ürünü tanıtan o, çok büyük takipçili kişilerin %60’ı emin olun o muhteşem dediği ürünü denememiştir bile. Ancak yaptığı pr çalışması gereği, ona sunulan metni paylaşmak suretiyle, bunu sizlerin bilinç altına işletir ve belki de hiç ihtiyacınız olmayan bir ürünü size aldırır. Bu yazıyı okuyan bayanlar açın bir bakın çekmecenize. Bakalım alıp sonradan neden ihtiyacım vardı buna aldım, dediğiniz kaç yüz liralık ürününüzü göreceksiniz. Muhteşem denilmiş bir şampuan saçınızı dökmüştür, gene harika ötesi herkeste olması lazım denilen bir krem cildinizi bozmuştur veya harika denilen bir kozmetik ürünü aslında hiç mükemmel değildir.

Burada ne yapılması lazım? Bloglara güvenmeyecek miyiz sorusunu sorabilirsiniz. Okuyun, illa çok takipçili olması lazım değil bir kişinin. Ciddi yazan, ciddi yorumlayan öyle çok kişi var ki blog denizinde. Bu denizde, sürekli günün kargosu hashtagını kullanmayan birilerine mutlaka denk gelirsiniz. İşte o kişiler gelen ürünleri deneyimlemeden, günün kargosu başlığına almazlar. İnstagram ve diğer sosyal medya hesaplarına dikkat edin. O muhteşem dediği ürün kaç kez görsellerinde yer almış. Firmanın yazdığı çok belli açıklamaların dışında, ciddi anlamda kullandığını gösterebilmiş mi? Benim gibi bir yazarsınız diyelim, asla yılmayın. Ben çok yıldım. Nasıl bunun kadar kötü bir ürüne, muhteşem diyerek insanları alışverişe zorlarlar, nasıl bir firma bu kadar basite indirgenmiş, bir tanıtım yapar dedim bir çok kez. Ancak sonra önemli olan konunun, gerçekten yazmak olduğunu anladım. Gerçek bir yazarsanız, yazdıklarınızın arkasındasınızdır. Tüm önerdiğiniz ürünleri bir çok görselinizde kullanmışsınızdır. İnsanlara tüketmeyi değil, gerçekten ihtiyaç doğrultusunda alışveriş yapmayı teşvik etmişsinizdir. Bir firma size ürün gönderdiğinde, o ürün eğer kötüyse bunu çekinmeden söyleyebilecek cesaretiniz vardır. Bir bayanın veya bir erkeğin, kişisel bakımı için harcayacağı ve alacağından fazla ürününüz varsa eğer çekmecenizde, iyice bir düşünün. Onları size tavsiye eden kişi veya kişiler gerçekten kullandı mı ki hemen gidip aldınız?

Lütfen artık ciddi yazan, ciddi deneyimleyen kişilerin yorumlarını dikkate almaya başlayın. Para kolay kazanılmıyor, tüketmek adına harcama yapmak yerine, ihtiyacınıza yönelik araştırma yaparak alışveriş yapmaya başlamak için hiçbir zaman geç değildir.

Bana bu imkanı verdiği için Bloghocam ‘a çok teşekkür ediyorum.

Yazar hakkında: Bu yazı Sevdaninzillisi sitesi sahibi Sevda Göksel tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

26 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş kesinlikle altına imzamı atarım Sevda <3

    YanıtlaSil
  2. Katilıyorum, ben sahşen kendi aldığım ürünleri yazıyorum ve olumsuz olanları da paylaşıyorum, çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler desteğinize, artık umarım bizler gibi kişiler sayesinde, boş yere çekmecelerimizde duracak ürünlerimiz olmasın.

      Sil
  3. Bayanlar için güzel bir kozmetik deneyimi blogu. Yazınız ve blogunuz çok güzel başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  4. Zaten milletin başka derdi tasası kalmadı.

    YanıtlaSil
  5. İşin içine para kazanma hırsı girmediği sürece her şey doğal akışı içinde gerçekleşiyor. Maalesef hırs insanın gözünü bürüyünce değer yargıları alt üst oluyor.
    Teşekkür ederim. Olayın perde arkasını bizlere anlattığınız için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sonuna kadar katılıyorum size Serdar Bey,
      Kişisel çıkarlar uğruna, okuyucularını yanlış yönlendirmek olmamalı blog yazarlığı.
      Desteğinize teşekkür ederim

      Sil
  6. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz Sevda hanım.Oldukça açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize saglik, umarim okuyucu gerekli özeni gösterir bundan sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. para kolay kazanılmıyorsa, harcamakta kolay olmamalı.
      teşekkür ederim desteğine

      Sil
  8. Mrb güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    http://bilgidenizimiz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Güzel ve bilgilendirici bir makale. Yazarı tebrik ediyorum. Bizde yüzme havuzu ve dolayısı ile insan sağlığı konusunda bir blog yazıyoruz. Malum önümüz yaz. Herkes serinlemek için yüzme havuzlarına koşacak. Ama temiz görünüp insan sağlığına zarar verecek onlarca kimyasal madde dolu bu havuzlar hakkında biraz daha detaylı bilgi sahibi olmanız da, kişisel ve ailesel sağlığınız için önemli diye düşünüyor ve ziyaretinizi bekliyoruz.
    Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimizle
    http://havuzdoktoru.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  10. çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  11. Elinize sağlık, her yazı konusu için geçerli.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel ve doğru bir yazı olmuş.Ciddi bir konu ele almışsın. Ağzına, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Dürüstçe yazdigin için trbrik ederim. Haklisin bazen ben de blogda gördügüm için alabiliyorum bir ürünü. Neyse ki simdiyw kadar aldiklarimdan memnun kaldim :)

    YanıtlaSil
  14. Kişisel deneyimlerinizi paylaşıyorsunuz ve kendinize çok güzel bir misyon edinmişsiniz tebrik ederim. Başarılar

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Serdar Hocam,
    Öncelikle blogunuzda bizlerle paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkür ederim...
    Ben blogunuzda bir şey fark ettim;Ana sayfada yazı başlıklarınız H2 olarak gözükürken,yazıyı tıklayıp açtığımızda yazı başlığı H1 oluyor bunu nasıl yaptınız?Aynısını kendi blogumuda uygulamak istiyorum bu yüzden sordum...
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler.İyi günler!..

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler değerli açıklamalarınız için, Yazılarınızdan yola çıkarak haberlere kendi değerlendirmelerimi katmış olduğum 2 blog hazırladım, bakarsanız sevinirim.
    https://haberebakcaydemle.blogspot.com
    https://newsdayinmycountry.blogspot.com

    YanıtlaSil
  17. Çok doğru tespitler bir ürünü deneyimlemeden tavsiye etmek hiç mantıklı değil.

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle hak etmiyor, viral çalışma çoğunluğu ya da sponsorlu içerik. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Kesinlikle katılıyorum, para için yapılıyor, bende blog yazıyorum ama asla guvenmediğim kullanmadığım ürünü yazmıyorum, reklam kokan bloglar, paylaşımlar, kullanıcı okurken daha ki yazılarına, paylaşımlarına bakmalı yada sponsor olarak yaptığı işlerde alt kısma not düşebilir, yada gerçek düşüncelerini yazabilir. sevgiler, www.eniselives.com

    YanıtlaSil
  20. Gerçekten de birçoğu reklam amaçlı yapıyor ama reklam amacı gütmeden tanıtımını faydalı bir şekilde aktaranlar da mevcut. Güzel bilgileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Tebrikler süper bir yazı olmuş. Bakımına özen gösteren biri olarak, yeni bir site buldum. Saç, güzellik, bakım ve makyaj ürünleri ve işletme hizmetleriyle çok faydalı bir platform. Ziyaret etmenizi tavsiye ederim LookinWell.com site adı. Bilginiz olsun...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.