Google Popup Kullanan Siteleri Cezalandıracak

Google, Bloggerlar ve web sitesi sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli bir güncellemesini duyurdu. Yapılan duyuruya göre web sitelerinin ve blogların mobil versiyonlarında ziyaretçiyi rahatsız eden popuplar ve ziyaretçinin izni dışında çalışan benzer uygulamalar var ise Google bu siteleri cezalandırarak aram sonuçlarında daha alt sıralara itecek.

Google resmi blogundan yaptığı duyuruda otomatik açılan popup reklamların mobil kullanıcılara kötü bir deneyim sağladığından ve bu sayfaların özellikle küçük ekranlı mobil cihazlarda problem olacağından bahsetmiş. Kullanıcıların mobil arama deneyimini geliştirmek adına kolay erişilemeyen sayfalarından Google arama sonuçlarında daha alt sıralarda yer alabileceği belirtilmiş.

Bu Güncelleme Ne Anlama Geliyor?

Google açıklamasında şu uygulamaları istemediğini örneklerle belirtmiş:


Google'ın izin vermediği popuplar


1. Kullanıcı siteye girer girmez veya bir süre sonra otomatik olarak içeriği kaplayan popup reklamlar.
2. Kullanıcının ana içeriğe ulaşmak için bir yerlere tıklamasının gerektiği uygulamalar.
3. Kullanıcının içeriğe ulaşmak için sayfayı kaydırmak zorunda kaldığı uygulamalar.

Yani kısaca açıklamak gerekirse, mobil kullanıcıların içeriğe ulaşmak için kapatmak zorunda olduğu reklam, kayıt, üyelik gibi popuplara Google artık sıcak bakmıyor.

Fakat bu güncelleme Google’ın tüm popup kullanan siteleri cezalandıracağı anlamına gelmiyor elbette. Çerez kullanımı ve yaş doğrulaması gibi yasal nedenlerle gösterilen popuplar, kullanıcı adı ve şifre gereken login uygulamaları ve sayfanın tamamını değil de küçük bir kısmını kaplayarak kolayca kapatılabilen bilgilendirme afişlerine izin veriliyor.

Google'ın izin verdiği popuplar


Sonuç Olarak

Popular gerçekten işe yaradığı için çoğu web site sahibi tarafından kullanılan araçlar. Fakat ziyaretçi gözünden bakıldığında da bir sitede en nefret edilen şeylerin başında gelir. Özellikle de o siteyi mobil cihazdan ziyaret ediyorsanız.

Fakaaat şöyle bir çelişkiden de bahsetmeden sonlandırmak istemiyorum. Her zaman kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelim çalışmalar yaptığını, bu güncellemeyi de mobil kullanıcıların arama deneyimini geliştirmeye yönelik çıkardığını söyleyen Google, bundan kısa bir süre önce AdSense için vinyet reklamları kullanıma sunmuştu. Buradan Google’a soruyorum:

Sevgili Google, şimdi bu güncellemeden sonra senin kullanmaya teşvik ettiğin vinyet reklamları kullanan siteleri de cezalandıracak mısın?

48 yorum:

  1. Sürekli bir şeylerin değişmesinden hoşlanmıyorum :(

    YanıtlaSil
  2. Bu sorunun cevabını ben de çok merak ediyorum zira başlığı okuduğumda ilk aklıma gelen bu oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Nedenini açıklama gereği bile duymadan Adsense hesabımı donduran Google:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bazen öyle olabiliyor blogger foruma beklerim http://bloggerforumu.com

      Sil
  4. Bence bu durum iyi bir şey, kendimden örnek vermek istiyorum bir siteye girince sağdan soldan bir şeylerin çıkması beni çok rahatsız ediyor siteden hemen çıkıyorum. Böylece ziyaretçilerde rahatsız edilmemiş olur.

    YanıtlaSil
  5. Kendi raklamları yüzünden ceza vermezler heralde. Bazı aşırıya kaçan reklamlar oluyor. Bence hedef onlardır.

    YanıtlaSil
  6. BENCE GÜZEL BİR UYGULAMA OLMUŞ.. istenmeyen sayfalar hem kotamızı harcıyor hem de zaman kaybına sebep oluyor.

    YanıtlaSil
  7. bilgilendirme için teşekkürler, popup kullanmıyorum ben kendim sinir olduğumdan ama aklımda olsun =)

    YanıtlaSil
  8. Hocam paypal kapatıldı. Reklam ödemelerini nasıl alacağız? Bir bilginiz var mı?
    sanalkariyer.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Bu girince zırt diye açılan ona üye olun buradan takip edin tarzı şeyler değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, benimde en nefret ettiğim şey. Siteden direk çıkıyorum o reklamlar yüzünden

      Sil
    2. merhaba bu konu ile ilgisi yok ama bütünüyle kopya içerik olan bir siteden hem adsense reklamlarını kaldırmak hem de siteyi kapattırmak istiyoruz benim ve pek çok bloggerın içeriklerini olduğu gibi kopyalamış bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba? çok eski bir yazıya yazdığım için farketmeden yeniden yazıyorum kusura bakmayın..

      Sil
  10. Bence google kullanıcı deneyimini arttırmaktan çok kendi önünü açmak istemiş. :)

    YanıtlaSil
  11. Uygulama hoşuma gider bir siteye girdiğim zaman pat diye önüme reklam açılması hoşuma gitmiyor hele ki film sitelerin de play butonuna basana kadar bir sürü reklam fışkırıyor ve derhal çıkıyorum.
    Ama google bu özeni kendi çıkarlarını engelleyen bir şey olduğu için dikkate almıştır diye düşünüyorum. :))

    YanıtlaSil
  12. Valla bencede çok iyi olmuş,baksanıza internette düzgünce dolanamıyoruz bile.Film sitelerinden tutun bir çok konuda siteler kökten patlıyor,bu işten ağzı yanan çok olacak..

    YanıtlaSil
  13. Doğru gibi aslında. Ziyaretçinin rahatsız edilmemesi gerek.

    YanıtlaSil
  14. Herkes düşüncelerini yansıtmış ne güzel . Ama bence yazı daha güzel Bilgilendirmeniz için Teşekürler .Umarım her çıkardığı yeniliklerde en üstte olan google bunu neden yaptığını çok iyi düşünmüştur.

    YanıtlaSil
  15. Çok yerinde ve kaliteli bir karar olmuş. Destekleriz!

    YanıtlaSil
  16. Pop-up eklentileri ben de sevemedim bi türlü okuyucuya tokat gibi geliyor,çok yerinde bir karar.

    YanıtlaSil
  17. Çok yerinde bir karar olmuş. Özellikle şu bazı dizi/film sitelerinde reklamlar yüzünden diziyi veya filmi izleyemiyoruz.

    YanıtlaSil
  18. Bi adnense onayı alsam zaten blogum popup reklamlara bakmam daha :)

    YanıtlaSil
  19. konu ile alakası yok ama blogger yerleşim alanı daralmış neden acaba? Gadget'ların bazıları görünmüyor yerleşi,m alanında?

    YanıtlaSil
  20. Bloghocama teşekkürler hemen kaldırıyorum pop-up reklamları.

    YanıtlaSil
  21. Adsense onay zaten zor, dogru durust pop kazandiriyodu onuda engelledi sonunda.

    YanıtlaSil
  22. Oldukça güzel olmuş. Sağdan soldan bir sürü reklam çıkıyordu.

    YanıtlaSil
  23. İyi oldu bu hocam reklam göre göre artık neden siteye girdiğimizi bile unutur olduk. Daha sağlıklı bir web deneyimi yaşayacağız artık.
    Benim reklamsız bloguma da uğramanızı öneririm arkadaşlar: ilgincenteresan.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  24. Pop-up'lar okuyucular için gerçekten büyük dert yerinde bir uygulama olmuş.

    YanıtlaSil
  25. Çok iyi bir karar almış. Bazı siteler para kazanacağım diye bu işi çok abartıyor

    YanıtlaSil
  26. iyi bir karar reklamdan geçilmiyor ortalık

    YanıtlaSil
  27. Hocam,su blogunuza ana sayfada başlıklar h2 etiketiyle gözükürken,yazı başlığınızı tıkladığımızda h1 olması konusunu,yani bunu nasıl yaptığınızı hala anlatmadınız,bu soruyu neden cevaplamıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  28. Ben de hiç sevmiyorum tam bir sey okurken popup açilmasini.

    YanıtlaSil
  29. Okuyucu savar etkisi yapan bu popupları bu kadar rahatsız edici miktarda ve şekilde hangi pazarlama mantığı ile koyarlar bilmem. Google iyi yapmış.

    YanıtlaSil
  30. Hocam biliyorum alakasız bir konunun altına yorum yapıyorum ama blogspot kullanıcısıydım kapatıldı herhangi bir nedenle hemde komple hesap kişisel verilerim dahil. Neyse alan adımı özel olarak alıp devam ettim bi yerden başladım. sitem şu www.evdeyalnizim.com blogspottan kurtulup alan almak istiyorum ve taşınmak istiyorum ama linkler değişmeden ve resimler herşey gelsin istiyorum lütfen hocam yardımına ihtiyacım var :(

    YanıtlaSil
  31. Aradığımız şeyi orya buraya yönlendirilmeden bulma devri de diyebiliriz

    YanıtlaSil
  32. İlginç bir durum diyemeyeceğim çünkü google kendisi popup reklam kullanmaya yeni başladı. İnternet dünyası gibi uçsuz bucaksız bir yerde söz sahibi olan her şirket gibi o da kendi çıkarlarını korumaya çalışacaktır. Yani kendi reklam içeriklerinin ön plana çıkması ve kullanılması için elinden geleni yapacaktır. Buna başka türde reklamları hoş karşılamama da dahil tabi ki.

    YanıtlaSil
  33. bu da demek oluyorki pop up kullanmayacağız ben sitemde kullanmıyorum www.semsiyeci.com da

    YanıtlaSil
  34. Çok faydalı bir özellik aslında ama içeriğin bakılabilirliğine zarar verebilir mantıken. Çünkü adam içerik için giriş yapıyor karşısına langur lungur ekranlar çıkıyor.

    YanıtlaSil
  35. Reklamlarla para kazanmaya çalışmak doğal ama her yerde reklam olunca konudan uzaklaşıyorsunuz. Ayrıca google bu çelişkiyi düzeltmeli bence

    YanıtlaSil
  36. Hiç bişey değişmeyecek zaten bütün siteler popup kullanıyor hesap ayni

    YanıtlaSil
  37. Google kendi reklamlarını öne çıkarmak için böyle bir politika uyguluyor olabilir.Ne de olsa her alanda tekel olmak gibi bir gayeleri var.
    Diğer taraftan pop-up bir sitede en sevmediğim kısımların başında geliyor.Bu şekilde bir yaptırım bir çok kirli görüntüyü ortadan kaldıracak.Bizim açımızdan iyi olacaktır.

    YanıtlaSil
  38. Abi bende senin sonda sorduğun soruyu sormak istiyorum acaba bu ceza adsense reklam servisini kullananlarıda etkileyecek mi ?

    YanıtlaSil
  39. İçerik yonunden düşünecek olursak doğru karar sonuçta bu teknik bir dayatma ve siteye asıl giriş nedeni ile çoğu zaman alakasız. Siteden asıl elde edilmek istenenin dışında bir aktivité olduğu google politikalarının da nasıl işlediği bilindiği için normal karşılanabilecek bir durum.

    YanıtlaSil
  40. Bir sey okurken popup açilmasi berbat biyşey...

    YanıtlaSil
  41. çoğu site kullanıyor, bir şey değişecek mi

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.