Önemli Bir SEO Kriteri: Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu SEO’da çok önemli kriterlerden biri. Özellikle bizler gibi web içeriği üreten blog yazarları anahtar kelime yoğunluğu konusunda daha hassas olmalı. Bu yazıda anahtar kelime yoğunluğunun ne olduğundan, bloggerlar ve SEO için öneminden, anahtar kelime yoğunluğunun nasıl hesaplanacağından ve kaç olması gerektiğinden bahsedeceğim.

anahtar kelime yoğunluğu


Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir?

Anahtar kelime ve yoğunluk kavramlarından ayrı ayrı bahsederek işe başlayalım. Anahtar kelime arama motorlarında sorgulanan ve bizlerin yazılarımızda kullandığı kelime veya kelime gruplarıdır.

Örneğin konumuz “güzel bloglar” olsun ve güzel bloglarla ilgili bir blog yazısı yazdığımızı düşünelim. Burada amaç “güzel bloglar”  şeklinde yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmaktır. Yani anahtar kelimemiz “güzel bloglar”dır.

Anahtar kelime yoğunluğu ise kullandığımız anahtar kelimenin yazının bütününde kullanılan kelimelere oranıdır.

Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Hesaplanır?

Anahtar kelime yoğunluğunun tanımında da okuduğunuz üzere anahtar kelime yoğunluğunu hesaplamak için yazıda kullandığımız anahtar kelimenin tekrar sayısını yazıdaki tüm kelimelerin sayısına bölüp 100 ile çarpmamız gerekmektedir.

Örnek verecek olursak toplam 1000 kelimelik bir yazı yazdığımız düşünelim. Hedef anahtar kelimemiz olan “güzel bloglar” anahtar kelimesinin ise yazıda 20 kez geçtiğini düşünelim. Bu durumda “güzel bloglar” için anahtar kelime yoğunluğu şu şekildedir:

(20/1000)x100=2  Yani anahtar kelime yoğunluğu %2’dir.

İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu Ne Olmalı?

İdeal anahtar kelime yoğunluğu içeriğin toplam kelime sayısı, anahtar kelimenin rekabet oranı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterse de genellikle %1 ile %5 arasında olması fikri ağır basıyor.

Google içerikte olağan dışı bir hareket algıladığında o içeriği SPAM içerik olarak nitelendirebiliyor. Bu nedenle aşırı anahtar kelime tekrarı içeriğinizi riske atabilir. Bu nedenle %5-%6 anahtar kelime yoğunluğunu geçmeniz önerilmez.

Anahtar Kelime Yoğunluğunu Hesaplayabileceğiniz Araçlar

Tek tek kelimeleri saymak, özellikle bizim gibi binlerce kelimelik içerikler üreten blog yazarları için imkansız elbette. Bunun için ücretsiz kullanabileceğiniz bazı online araçları listelemek istiyorum.

- Seo Book Keyword Density Analyzer
- SEO Centro Keyword Density Checker
- Live Keyword Analysis
- Seo Chat Page Keyword Density Analysis

Bu araçlar sayesinde hem webde yayınlanmış sayfaların, hem de yayınlamaya hazır içeriklerinizin anahtar kelime kullanım oranlarını görebilir, bun göre düzenlemeler yapabilirsiniz.

44 yorum:

  1. Çok faydalı bir içerik, elinize sağlık. Her şeyiyle emek verilerek ve özgün olma kriterlerine uygun bir içerik de hazırlasanız teknik ve seo kuralları çok önemli. Üzerinde çalışılan platformun yapısı bunun üzerine kurulu ve uymak gerekiyor. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Anahtar kelime böyle bişey miymiş bende çeşit çeşit kelime yazıyordum kafama göre, faydalı bir yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Blog dünyasına adım attığım günden beri sizi takip ediyorum ve sizden çok şey öğrendim. Daha öğreneceğim çok şey var anlaşılan. Teşekkürler Blog Hocam :)

    YanıtlaSil
  4. bundan önceki yazınızı 1 ay 12 gün önce yazmışsınız,bu blogun hala takip edilmesi gerçekten enteresan :)

    YanıtlaSil
  5. wordpress taslak ve yazı yazılan bölümü seo için çok elverişli oldu ancak blogspot alt yapısı halen klasik düz yazma şeklinde kaldı.
    bu şekilde diğer sitelerden yardım alarak yazmak çok daha kolay olucaktır.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. saholun hocam ben edemeyip wordpress'e gectim siz de gecin artik bence :) http://kapbicay.com

    YanıtlaSil
  7. Seo ile alakalı okunması gereken güzel makalelerden biri olmuş bloghocam, ilerleyen süreçte makale nasıl yazılır gibi bir başlıkta görmek istiyorum açıkçası bu konuda görüşlerinizi ve önerilerinizi okumak isterim.

    YanıtlaSil
  8. hocam size gmail yoluyla msj attm cevp vermediniz benim blog sitemde yuzun üstünde içerik var adsanse hala yetersiz içerik diyor sitem bu teknoakilli.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Seo ile ilgili herkesi ilgilendiren bir yazı dolayısıyla her site sahibini yakından ilgilendiriyor.

    YanıtlaSil
  10. Seo bloglar için önemli bir kriter anahar kelimeleri düzgün yazmalıyız.

    YanıtlaSil
  11. Güzel ve yararlı bir paylaşım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, Blog Atlası'nda blog sayfanızdan kısaca bahsettim. Bilgi vermek istedim. Bu adresten ulaşabilirsiniz: http://blog-atlasi.blogspot.com.tr/2016/10/blog-hocam.html

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  13. çok teşekkürler çok yararlı bir yazı olmuş
    https://yedisatirkissa.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. Hocam yeni gelen blogspot arayüzü değişikliği ile beraber seo'ya da etki eder mi? Google bazen blogger i üstün tutsa da çoğu yerde yetersiz kalıyor..

    YanıtlaSil
  15. bloghocam sizden bi sorum olucakti ben herhangi bir siteden videonun izleme linkini nasil goturup kendi siteme eklerim

    YanıtlaSil
  16. Wordpress sitelerinde yazi yazarken kelime sayisini gösteriyor ama bloggerde bu ozellik olmadigi icin onerdiginiz siteleri kullanmak lazim. Guzel bir konuya deginmissiniz tesekkurler.

    YanıtlaSil
  17. güzel yazı kardeşim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. Faydalı bilgi için teşekkürler hocam..

    YanıtlaSil
  19. Seo konusunda yararlı bir bilgi olmuş. Bu konuda çok bilgim yok teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. 2 aydır kullandığım bir blog var içinde özgün 36 yayın var adresim veblog1.blogspot.com adsense başvurusu yapmayı düşünüyorum sizce yapmalımıyım?

    YanıtlaSil
  21. Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Seo çalışması açısından değil aynı zamanda yazdığımız içeriklerin kalitesi açısından da anahtar kelime yoğunluğu faydalı olacağa benziyor. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  23. Teşekkürler.Gereksiz yere anahtar kelime kullanmak siteyi olumsuz da etkileyebilir.Faydalı anlatım olmuş..

    YanıtlaSil
  24. merhabalar. konudan farklı olarak bir yardım rica ediyorum. istediğim temayı yüklemek isterken sürekli hata alıyorum. Ne yapmam gerekir?

    YanıtlaSil
  25. Bilgiler için teşekkürler.Gerçekten dikkat etmemiz gereken ne çok ayrıntı varmış.

    YanıtlaSil
  26. Guzel bir yazi olmus. Tesekkurler. Ben de ingilizce Notlar ( http://www.ingilizcenotlar.com ) adinda bir site actim. Bos zamanlarimi degerlendiriyorum ve bildiklerimi paylasiyorum. Gorus ve onerilenizi bekliyorum. Saygilar

    YanıtlaSil
  27. Bu çok doğru. Ben yazılarımı yazarken anahtar kelime olayına çok dikkat ederim. Ayrıca resimlerin alt adları, etiketler bölümünde de anahtar kelimelerin geçmesine dikkat ederim. Böylece o anahtar kelimede çok daha yükseklere çıkabiliyor. Size de tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  28. Yine çok güzel faydalanabileceğimiz bir bilgi paylaşımı olmuş, harika

    YanıtlaSil
  29. Faydalı olabilecek bir yazı olmuş ben zaten bir çoğunu uyguluyorum verdiğiniz biler kesinlikle çok doğru bilgiler emeğinize sağlık teşekürler

    YanıtlaSil
  30. Bir keliöeyi çok kullanmak ya da az kullanmak her zaman iyi değildir. Kıvamında kullanmak gerekir.

    YanıtlaSil
  31. Her makalede 3 anahtar kelime ve 1 link çıkışı kullanılmalı.

    YanıtlaSil
  32. Blogunuzu gerçekten hergün takip ediyorum aydınlatıcı ve akıcı paylaşımlar yapıyorsunuz teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  33. merhabalar yazınz için teşekkürler fakat blogspot ta anahtar kelimeleri nasıl ekleyeceğiz onuda der misiniz sitem bu www.guncelkpssnotlari.blogspot.com

    YanıtlaSil
  34. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  35. Bu Super Bir anlatim Olmüş Gercekten Sizi tebrik Ediyorum Ebeydir Böyle Bir anlatim ariyordum Bazi arkadaşlar Tam anlatmamiş Sizinki Cok detayli Başarilarinizin Devamni bekleriz iyi çalişmalar

    YanıtlaSil
  36. Merhaba anahtar kelime yoğunluğu önemsemek gerekir. Makalede birkaç kez geçmesi gerekiyor ama fazlası spama sokabilir.
    https://www.nanomedya.com.tr
    blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  37. yararlı bir paylaşım. teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. Serdar admin teşekkür ederiz, harika bilgiler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.