16 Blogger Blog Teması Seçimini Nasıl Yaptıklarını Paylaştı

Yeni blog açanların üzerinde en çok durduğu, en fazla kafa patlattığı konudur blog teması ve tasarımı. Bir tema beğenirsin, hevesle yüklersin, keyifle kullanırsın. Fakat bu keyif çok uzun sürmez. Bir blogda gördüğün temanın peşine düşersin, onu yüklersin. Sonra başka bir blogda gördüğün tasarım öğesine takarsın kafayı. Yeni bir eklenti mi buldun hoop eklerin bloga.

Sonra ne mi olur? Karman çorman, kullanışsız, ziyaretçi için gezinmenin çok zor olduğu bir blog haline dönüştürürsün blogunu. Ve tekrar başa dönersin. Kafanda yine aynı sorular. Hangi tema? Hangi renkler? Hangi özellikler? Hangi eklentiler? Nasıl bir tasarım?

Çevremde tanıdığım, bloglarla haşır neşir olan, uzun yıllardır blog yazarlığı yapan arkadaşların bu konu ile ilgili yani “blog teması seçerken göz önünde bulundurdukları kriterler” ile ilgili görüşlerini almak ve bunları tek bir yazıda derleyerek paylaşmak istedim. Uzman görüşleri her zaman değerlidir.

blog tema seçimi


1. Anne Kaz – Anne Kaz

Annekaz.com teması özel tasarım blogla aynı adı taşıyan temayı kendi ihtiyaç ve zevklerime göre düzenledim. Temiz  sade ve modern bir tasarım olması önceliğimdi  kategorilerin birbirinden ayrılması kolay gezilmesi yine isteklerimden bir kaçıydı. Blogda çok fazla konu - yazı olduğu için ve gerçek anlamda kategori seçeneği olmayan blogspottan - daha derli toplu wordpresse geçince maalesef bir karmaşa yaşanıyor ki hala istediğim şekilde düzenleyebilmiş değilim.


2. Aorhan – Ahmet Orhan

Blog teması seçerken öncelikle yazıların ne kadar ön planda olduğuna bakıyorum. Çoğunlukla hitlerimizi Google'dan aldığımız için yazı sayfasına bakarım. Yazı sayfasında yazıların genişliği, ara açıklıkları ve ortalama yazı karakterime göre ne kadar yer kapladığına bakıp ona göre karar veririm.

Çünkü bazı sitelerde gördüğüm olay şu oluyor; çok caf caflı tema kullanmış ama yazı çok az ve benzer yazılar, reklamlar, yazar bilgi kutusu, sosyal paylaşım etiketleri vs derken yazı kaybolup gitmiş. Bu oranı yakalamak çok önemlidir.
 
Temalarda ayrıca diğer dikkat ettiğim husus temanın ne kadar düzenlenebilir olduğudur. Çünkü tema ne kadar özel olursa, siteye giren kişi tekrar geldiğinde burayı hatırlaması önemlidir. Logo sonrası diğer önemli konu temanın kişisel görünmesidir. Eskiden tema yapıyordum ama şimdi hazırları düzenleyerek özelleştirmeye çalışıyorum
 
Bu konuda bloggerlerın önce yazı sayfası sonra tasarım özgünlüğü onlara baya artısı olacağını düşünüyorum.


3. Biz Evde Yokuz - Duygu Şar & Bilgehan Çelik

Olmazsa olmazlar da bizim önem sıralamamız:

-Estetik

-Hız

-SEO

-Responsive & Retina Ready olması (Olmayan kalmamıştır artık) 

-Teknik Destek & Dökümantasyon

-Satılan yerdeki indirilme sayısının çok olması & değerlendirme not

-Aynı sektördeki bloglarda daha önce kullanılmamış olması

-Türkçe çevirilerinin hazır olması

-WPML'e hazır olması

-Özel ihtiyaçlara cevap verebilmesi. Ör: Bizde çok video içeriği var. Videoları featured image yerine koyabilmemiz.


4. Değmesin Yağlı Boya – Sevgi

Blog teması bir blogun içeriğini en güzel şekilde önplana çıkaran unsurdur.Yani siz çok kıymetli bir içerik hazırlamış olabilirsiniz ama bunun okuyucu tarafından hak ettiği ilgiyi yakalaması yüksek oranda seçmiş olduğunuz temaya bağlı olduğunu düşünüyorum.

Kullandığım temada mutlaka olması gereken kriterlerim şunlardır.

- Renk Paleti: Blogun ziyaretçi üzerinde ilk izlenimi renk seçiminden doğar..siyah bir blogda uzun süre kalmak bu yüzden oldukça zordur. Temamın geneli beyaz alanlardan oluşmasını severim. Beyaz renk veya boş alanın olması okuyucuya rahatlık hissi verdiğine inanıyorum. Koyu veya siyah tema hiç kullanmadım kullanmayı düşünmüyorum.Bir çok blogu sırf koyu temasında dolayı okumayı istesem de gözlerimi ciddi oranda tahriş ettiği için terk etmişliğim olmuştur bunun kendi bloguma da yapılmasını istemediğim için özellikle ferah olmasını isterim. 
- Eklentiler: Bir çok blogda çeşitli eklentilerin yer aldığını görmekteyim.Bunlardan bazıları okuyucu ile alakalı değildir,örneğin çeşitli sayaçlar tamamen blog yazarını ilgilendirir,blogu ziyaret eden biri evvela yayına sonra onu okuyup okumayacağına odaklanır çok severse blogun bir çok detayını da inceler.hareketli eklentiler yerine bağlantı listeleri kullanmak bana okuyucu için daha faydalı olduğunu hissettiriyor. Okuyucunun yararına olmayan bir eklentiyi bu yüzden blogumda tutmamın gözlerini yormamın akıllıca bir şey değildir kanımca. Okuyucumun bloguma içeriği için gelmesini istiyorum sanırım her bloggerin gayesi de bu yönde.

-Kayıt başlıkları: Temamım yayın başlıkları oldukça hem net hem okunur bir yazı fontuna sahip olmalı. Ayrıca yayın başlıklarımın hem okunur hem uygun büyüklükte olması yanısıra konuyu tamamen özetlemesine de özen gösteririm,okuyucu okuyucu olduğu için tam olarak ne okuyacağını bilme hakkına sahiptir.
 
-Menü: Temada yer alan menünün göz önünde olup blogun genel hatlarını belirten türden oluşuna özen gösteririm.Bloga girdiğiniz zaman bu blogda neler var diye düşünürüz bunu anlamanın en iyi yolu da menüdür. Menünün net kelimelerden oluşması temanın olmazsa olmazıdır.Kullanımı kolay olanı ise en idealidir
-Mobil Cihaz Uyumluluğu: Zaman herkes için kıymetlendi,yetmez oldu bazen.Eskisi gibi bilgisayarın başına oturup çay kahve eşliğinde internette dolaşmak nerdeyse haftada veya ayda bir mümkün.Blogların istatistikleri gün geçtikçe ziyaretçilerin mobil cihazlardan geldiğini göstermekte. Bloglarımız gün geçtikçe sokakta otobüste parkta okunuyor bu yüzden bir temanın mobil cihazlarda düzgün görüntülenmesi en önemli kriterdir bana göre. Blogunuz mobil cihazlarda okunaklı değilse okuyucularınızın sizi okuma fırsatı oranları ciddi oranda düşer.Bu düşüş de sizi en çok motive eden faktörün zarar görmesine sebeptir,blog tutma amacınıza Mobil uyumlu tema bu yüzden tema seçiminde belki de düşünülecek ilk şeydir,renk seçimini de iyi yapmakta fayda var yalnız :)


5. Evren Günlüğü – Evren

Wordpress'e geçene kadar blogcu.com, gaxxi gibi hazır blog sisemlerini kullanıyordum. Wordpress'e geçince bir süre ücretsiz temalarını (ki 1 veya 2 tema değiştirdim sadece) kullandım. Beyaz ağırlıklı, daha sade tema kullanmaya özen gösterdim. Bir ara header takıntım vardı; bloga her girildiğinde değişen özellikte olmasını istiyordum falan filan. Sonrasında sıkıldım ve şu an kullandığım temayı da 2-3 yıl önce satın aldım. Onda da yine beyaz ve sade olmasına dikkat ettim. Bir de çift kolondan ve sağdaki sidebardan bir türlü vazgeçemiyorum. Ancak trafiklerin daha çok mobile kayması, dijitaldeki her şeyin hızla mobilleşmesi gerçeğini de göz önünde bulundurunca masaüstünde hayranlıkla seyrettiğimiz temaların mobilde aynı şeye dönüşmesi beni düşündürtüyor. Sanırım o kadar da temaya takılmak gerekmeyecek galiba, nasıl olsa mobil versiyonunda bütün bloglar birbirinin benzeri haline dönüşüyor.


6. Gezen Anne - Embiye Ülgen

Dikkat çekici iyi bir blog yazmada özgün içerikler çok önemli. Ancak, yazılan özgün içeriklerin ön plana çıkabilmesi için seçilen blog temasının da katkısı büyüktür. GezenAnne.com'da farklı blog temaları denedikten sonra en sonunda, kendi istediklerimin ön planda olduğu bir tasarım yaptırdım. Oluşturduğumuz blog temamızda göz önünde bulundurduğumuz kriterleri, kısaca: sadelik, hız ve kolay yönetebilme olarak özetleyebilirim.
 
- Gözü yormayan, sade tasarım: Seyahat blogumu yazarken bol görsel içeren içerikler yazdığımdan, fotoğrafların ön plana çıkması ve gözü de çok rahatsız etmemesi için arka fon olarak beyazı tercih ettim.

- Ana sayfada bol görsellik: Kayan resimler, dikkat çekici fotoğraflar ile ana sayfamın dinamik ve göze hoş gelen bir tasarım olmasına özen gösterdim.
- Ana sayfada sitenin özeti: Ana sayfama ilk defa gelen birine GezenAnne.com 'da neler varın özetini sunabilecek şeklinde bir tasarım seçtim. Dikkat çekici başlıklar içeren alt bölümler ve bol bol yazı linki olabilecek şekilde ana sayfamı tasarladım.

- Tasarımın hızlı olması: Hiç şüphesiz bir yazının okunabilirliği, o sayfanın açılma hızı ile çok alakalıdır. Sitemi tasarlarken hızlı olmasına da dikkat ettik ve şu an GezenAnne.com diğer sitelerden %86 daha hızlı.

- Tasarımın SEO uyumlu olması: Evet, yazıların SEO 'su dışında tasarımın da SEO 'ya uyumlu olması gerekmektedir. SEO 'ya uygun bir tasarım olmasına dikkat ettik.

- Ana sayfada içeriğin kolay değiştirilebilir olması: Kullanıcıların dikkatini çekebilmesi için, gezi blogu ana sayfalarının mevsime uygun olması gerekmektedir. Mesela bahar aylarında bir doğa rotası ararken, ana sayfadaki kayak merkezleri linki hiç kimsenin dikkatini çekmeyecektir. Bu sebeple, tasarımımızı oluştururken ana sayfanın kolayca değiştirilip yenileceği bir şablon olmasına dikkat ettik.

- Yazılar içinde yan bannerlar ile diğer yazılara link: Bir yazıya gelmiş birinin daha fazla sitede kalmasını istiyorsak ona dikkatini çekecek farklı yazıların sunulması gerekiyor. Bu amaçla, sayfalarda dikkat çekici ve ilgili yazıların gösterildiği yan bannerlar olmasına dikkat ettik.
- Mobil uyumlu olması: Tasarımların mobil uyumlu olması hem arama motorları hem de kullanıcılar açısından çok önemli. Blogumu tasarlarken mobil uyumlu olmasına dikkat ettik.

- Sosyal medyada paylaşma kolaylığı: Zaman sosyal medya zamanı. Yazılarımızın sosyal medyada kolayca paylaşılabilecek şekilde bir tasarım yaptık. Mobil ekranında sosyal medya paylaşım butonlarının sabit durduğu bir alt banner ilave ettik.


7. Her Şeyden Konuşmalı – Sinem

Blog teması seçerken en önem verdiğim kriter kullanımının kolay olması. Sayfaya giren okuyucunun hemen o anda neyin nerede olduğunu görebilmesi ve istediği şeye kolayca erişebilmesi benim için çok önemli. Kendim farklı sayfaları ziyaret ettiğimde sürekli farklı yerlerden çıkan reklam kutularını, alakasız müzikleri ve karmaşık sayfa düzenlerini hiç sevmediğimi ve oradan hemen çıkmak istediğimi fark ettim. Dolayısıyla bunlar da blogumda olmamasına özen gösterdiğim farklı kriterler. Günümüzde paylaşımların önemini hayatın belki de her anında hissettiğimizden, paylaşım butonları kullanımına da dikkat ettim.

Özetlemek gerekirse estetik görünümün yanı sıra kolay kullanıma sahip olan bir blog teması seçmeye çalıştım.


8. Kelimeler Benim – Sezer İltekin

Benim için bir temada olmazsa olmaz özellikler şunlardır:

- Yazı başlıkları belirgin olmalıdır. Sayfada, diğer yazılar arasında kaybolan başlıklar, yazıları itibarsızlaştırır. Blogların varoluş sebebi olan blog yazıları da ancak başlıkları ile okuyucuyu kendilerine çekebilirler.

- Göz yormayacak renkler tercih edilmelidir. Siyah fon üzerine beyaz yazı, ziyaretçinin blogunuza ikinci defa girmemesi için yeterli bir sebeptir.

- Yazı / görsel oranı dengeli olmalıdır. Tamamen yazılardan oluşan bir tema da görsellere boğulmuş bir tema da göze itici gelir. Bunların yeterli oranda harmanlanması ise tam tersine ziyaretçide psikolojik bir rahatlamaya sebep olur.

- Ziyaretçiyi, okuduğu bir yazıdan sonra, diğer bir yazıyı okumaya yöneltecek öneriler yapabilen yazılımsal altyapıya sahip olmalıdır.


9. Kevserin Mutfağı – Kevser

Ben blog teması seçerken en çok önem verdiğim şey kullanımının kolay olması. Hitap ettiğim kitle teknoloji kullanımı konusunda çok yetkin olmadığı için her şeyin mümkün olduğunca kolay erişilebilir ve göz önünde olmasına önem veriyorum. Blogun hızını yavaşlatmayacak sade bir yapıya sahip olmasına özen gösteriyorum. Videolu tarifler ve günün menüleri gibi özel yapılı yazı tipleri olduğu için bu yazıları da kolayca barındırabilecek yapıda olması önemli. Artık trafiğin %80'i mobilden geldiği için temanın masaüstü görünümünden ziyade mobil görünümünü dikkate alıyorum.


10. Pinquitte - Aycan

Arayüz tasarımı alanında ilerlemeye çalışan biri olarak kendimi geliştirmek amacıyla blog tasarımımı kendim hazırlıyorum. Bu süreçte benim için en önemlisi yazıların hem geniş ekrandan hem de mobilden rahat bir şekilde okunabilmesi. Kullanıcıyı zorlaştırmadan kolayca yazıları önüne sunmak diyebilirim. İkincisi de sadelik. Çoğu zaman tasarımı yaparken aklımdaki yerleşimi uygulayıp gerisini süslemeden olduğu gibi bırakıyorum çünkü bence blog tasarımının amacı yazıları düzgün bir şekilde ekrana getirmek. Bunu zaten yapıyorsa gerisi teferruata giriyor.

Tasarımın genel hatları tamamlandıktan sonra fotoğrafların yerleşimi, headline dediğimiz büyük başlıkları, listeleme ve alıntı özelliklerini görebilmek için hepsini test ediyorum ve bu şekilde bitmiş oluyor. Yazılar için seçilen yazı tipi de okunaklı ise bence tamamdır :)


11. Soran Anne – Çiğdem

Tema çok önem verdiğim bir konu. Yılda 1 kere temamı yenilemeye çalışıyorum. Sade, okunabilir, göz yormayan, fonksiyonel, okuyucunun aradığını rahat bulabildiği bir tema benim tercihim. Blogspot ve wordpress temaları arasında gidip geliyorum. Son olarak wordpresste karar kıldım. Neden yılda 1 kere değişiklik derseniz: bunu okuyucuma saygı olarak görüyorum. Hem teknolojinin gerisinde kalmayan hem de işime saygı açısından bunu yapmaya gayret ediyorum.


12. Suskumru – Çağrı Alkan

En çok dert yandığım ve mesai harcadığım faaliyet sanırım blog temasını seçmek, değiştirmek, uyarlamak. Çok çabuk sıkılan bir yapım var ve adam akıllı, içime sinen bir tema bulamadığım için sürekli değiştiriyorum ama eminim yakında uzun zaman kullanacağım bir tema bulacağım :) 

Ben blog teması seçerken daha çok sade olmasına, sağdan soldan gereksiz ayrıntılar çıkmamasına dikkat ediyorum. Sadeliği birinci planda tutarken çok da yavan olmaması gerektiğine inandığımdan gerekli gördüğüm ayrıntıları bileşenler vasıtasıyla sidebar dediğimiz yan menüye eklemeye çalışıyorum.  

Ayrıca temanın SEO uyumu, sayfa skoru, sayfa hızı, mobil uyumu, temayı satan kişi ya da grubun daha önceki temalarından kullanıcı deneyimlerine de dikkat ediyorum. 
Tüm bunların ötesinde eğer bir blog temasını seçiyorsam önceliğim mutlaka gözüme hoş gelmesidir. Yani kullanıcı siteme/bloguma girdiğinde sıkılır mı tasarımdan dolayı diye düşünüyorum ve kararımı böyle şekillendiriyorum.


13. Teknojest – Poyraz Şahin

Tema seçiminde dikkat ettiğim bir kaç nokta var : Mobil uyumlu olması, hızlı yüklenmesi ve renk uyumu benim için önceliklidir. Ayrıca kullanacağım temada adsense nereye yerleştiririm onu da göz önünde tutarım. Bir haber sitesi olmadığım için ana sayfa yerleşimi çok önemli değildir benim için. Orta sadelikte tutmaya çalışırım.
 

14. Usluer – İsmail Usluer

- Kesinlikle sade bir tema olmalı ve yazılar ön planda olmalı. Renkli temalar yazıyı ikinci planda bıraktığı için ziyaretçilerin sitede kalma süresini de negatif olarak etkiliyor.

- Fonksiyonel olmalı. Ana sayfada farklı kategorilerin içeriklerini göstermek istiyorsam bunun için gidip kodlarla boğuşmayayım. Panelden bunu kolayca yapabilmeliyim.

- Font büyüklükleri orantılı olmalı. Ne yazı başlığı çok büyük olmalı ne de içerik çok küçük olmalı. Gerçi günümüzdeki temaların çoğunda font ayarları kullanıcıya da bırakıldığı için bu madde biraz değerini kaybediyor.

- Bileşen desteği zengin olmalı.

Bu 4 madde tema seçimi yaparken benim olmazsa olmazlarımdır.


15. Spaksu - Safa Paksu

Öncelikle blog yazarları için aslında sadece içerik özgünlüğü değil görsel özgünlükte önemli bir konudur. Bu konuda logo, tema ve diğer tüm grafik materyalller öne çıkmalıdır. Özellikle tema konusunu ele almak lazım. Ki 10 yıllık bir blog yazarı olarak epey tema değişikliği yapmışlığım vardır. Hali hazırda şuan üzerinde çalıştığım bir tema değişimim olacak. İlk blog yazdığım zamanlarda magazin tasarım yapısına sahip sitelere özenen bir tasarım ile ziyaretçilere tüm içeriği tek sayfada sunabilmeyi isterdim. Fakat sonradan anladım ki bu durum blog anlayışını yansıtmaktan tamamen çıkıyor ve blog'a bir portal havası katıyor. Bu yüzden özellikle başarılı blog sitelerinin yakın zamanlarda tümüyle minimal tasarım yapılarına döndüğünü gördüm. Bu nedenle şahsen ben de minimal bir yapıya dönmeye hazırlanıyorum. Minimal tasarımdan kasıt ise, çok fazla göze batmayan renkler kullanarak, görselliğin değil yazıların ön plana alındığı ve en önemlisi yazılara ulaşabilme hızının en yüksek seviyede olmasını sağlamayı hedefler. Bu da gelen ziyaretçiye istediği bilgiye erişimini kolay ve daha güvenilir hale getirmeyi hedefler.  Tasarım seçmekten çok tasarlamak ve özgün'lüğe ulaşmak gerekiyor birazda. Ancak tasarım alanında olmayan kişilere tavsiyem kendilerini yansıtan, ziyaretçinin içeriğe klayve hızlı ulaşma konusunda başarılı temalar seçmelidirler.

16. Dilimin Ayarı Yok- Cem Özsancak

Blogum için tema seçerken tasarımın sade ve şık olmasına, vizyonumu ve blogumun içeriğini yansıtmasına, pratik olmasına dikkat ediyorum. Kullanıcıların aradığını rahatlıkla bulması ama öte yandan da keşfedeceği şeyler olacağını hissetmesi de bu anlamda benim için önemli.


17. Blog Hocam – Serdar Kara :)

Bu 14 değerli blogcunun fikrinin yanına ben de bir ekleme yapmayacağım merak etmeyin :) Zira bu yazıdaki görüşleri yeni yapacağım tasarımda da uygulamayı düşünüyorum. Bu nedenle brenim için de okuması keyifli, faydalı bir içerik oldu bu.

Bu içeriğin oluşmasında katkısı olan yukarıdaki blogger arkadaşlarıma değerli vakitlerini ayırıp sorumu yanıtladıkları için sonsuz teşekkür ederim. Yanıtsız bırakarak katkı ağlamayan diğer 20 blogger arkadaşımı da buradan kınıyorum. Şaka şaka :) Herkesin canı sağolsun. Belki bir daha ki uzman görüşü derlememde katkı sağlarlar ( tabi artık onlara bir soru yöneltir miyim bilmiyorum)

Bu soruyu yöneltemediğim arkadaşlar da yorum bölümünden blog teması seçerken göz önünde bulundurdukları kriterleri yazarak katkı sağlayabilirler.

İyi bloglar!!!

36 yorum:

  1. Güzel bir içerik olmuş ben uzatmayım dedim bu seferde pek bi fukara kalmış :) bir dahaki sefer paragraf paragraf yazarım :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan vaktinizi ayırıp düşüncelerinizi samimi bir şekilde paylaşmanızdı. Bir sonraki "uzman görüşü"nde görüşmek dileğiyle :)

      Sil
  2. Güzel bir paylaşım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Aslında blog yazarlarının çoğu aynı düşüncede sade, hızlı ve kullanışlı olması bir tema bence de blogların olmazsa olmazlarındandır. Sağından solundan reklam fışkıran temaları ben sevmiyorum veya rengarenk olan temaları, temadaki renkler en fazla iki renk olmalı bence. Rengarenk temalarda insan aradığını bulamıyor bazen. Böyle olunca da o siteye bir daha girme ihtiyacı duymuyor insan, tabi bir de mobil uyumluluk çok önemli özellikle de günümüzde.
    Güzel bir konu olmuş Serdar Bey. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu bloggerın düşüncesi bu yönde zaten. Bu arada ben sadece kordinasyonu yaptım. Asıl teşekkürü içeriği oluşturan arkadaşlar hakediyor sanırım :)

      Sil
  4. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Herkesin kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar keyifli olmuş sanki her birini bizzat kulağım ile dinlemiş gibi oldum bir ara :) çok güzel bir fikirdi yer aldığım için de ayrıca memnun oldum..elbette ki sizinle bloglar hep daha iyi Serdar bey gönlünüze sağlık emeğinize sağlık kolaylıklar ve başarıların en iyisini dilerim her daim ..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılımınız için ben teşekkür ederim. Önümüzdeki yeni uzman görüşü derlemelerinde görüşmek dileğiyle :)

      Sil
    2. Heyecanla bekleyip ilgiyle okuyacağız yine inşallah.

      Sil
  6. gösterdiğiniz blogların temaları gerçekten çok güzel başarılı bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Eskiden çok renkli ve karmasik temalari secerken artik daha sade temalarin daha kullanisli oldugunu düsünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve muhtemelen zaman geçtikçe tema işine daha az kafa yoruyorsunuzdur :)

      Sil
  8. Hepiniz değerli ve bilgili blog yazarlarısınız. Bu konuda bütün blog yazarları aynı kanaattedir ama uygulamada sıkıntı var. Özellikle ortak nokta yazı başlıkları ve yazı alanı olarak seçilmiş. Blog yazarı arkadaşların bu ayrıntıya dikkat edeceğini düşünüyorum, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Sürekli tema değiştiren biri olarak bu bilgilerin çoğuna katılıyorum

    YanıtlaSil
  10. Dünyada ne kadar ücretsiz blogger teması varsa hepsini denedim.
    Başlıkta paylaşımcı arkadaşların ortak görüşüne dayanan bir tane dahi tema bulamadım. Yüzlerce tema denemesinden sonra biraz tecrübe olunca istediğim temayı çeşitli temalardan düzenleyerek ancak oluşturabildim. Tabi bu süreç benim bir yılımı aldı, daha sonra temalardan oynamanın biraz da zevk için olduğunun farkına vardım.
    Anlayan arkadaşlar incelerse ne kadar yanlış veya doğru yaptığımı anlamam için kendilerine şimdiden teşekkür ederim.
    https://illedelinux.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  11. Zaten diğer blog yazarları içeriğin ön planda olması konusuna değinmiş. İçerikte değinilmeyen bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Google her geçen gün algoritmalarında güncellemeler yapıyor. Son güncelleme ile mobilde hızlı ve hafif sayfalara daha da önem verdiğini gösterdi.

    Eskiden tema seçerken responsive yani mobilde de düzgün görünen temalar seçmeye özen gösterirdik. Artık devir değişti. Şimdilerde AMP uyumlu yani mobilde hızlı ve hafif temalar tercih ediyoruz. Tema seçerken AMP uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Mevcut temalarını değiştirmek istemeyenler ise temalarını AMP uyumlu hale getirebilirler.

    Yepyeni bir devir dahayaşıyoruz o da mobil devri...
    Haliyle web siteleri / bloglar da bu devre uyum sağlamak zorundadır.

    Umarım içeriğe katkım olmuştur.
    Bu güzel içerik içinde teşekkür ederim Serdar Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
    2. @Profesyonel Blogger
      Merhaba
      Google 24 Şubat 2016 'da AMP uyumlu sayfaları getirdikten sonra bu konuyu yabancı kaynaklardan çok araştırmıştım.Hatta kendi blogumun son temasını değiştirmeden önce Blogger temamın Amp kodlamasına uygun hale getirmiştim.Ne yazıkki Blogger'ın kendi yorumları javascripts kodları üzerinden kullanıldığı için AMP sayfalarının geçerliliğine izin vermiyordu.Blogger yorumlarını devre dışı bıraktığımda izin veriyordu..Disqus yorum formunu uygulayabiliyoruz ama uzun zamandır Blogger üzerinden gelen yorumların 4.000 küsürlerde olması sebebiyle ,yorum yazan okuyuculara saygısızlık olacağını düşündüğüm için geçmedim.Yurt dışına baktığım zamanda Amp uyumlu temalar çok az ve responsive temalar kadar ilgi duyulmadı maalesef.En büyük etkenin yorumlar olduğunu düşünüyorum.Türkiye'ye baktığımızda disqus yorum formunu kullanan çok az kişi.Belki yeni blog açan kişilerin direk Amp uyumlu tema ve disqus yorum formuyla başlamaları yerinde karar olabilir.Yorumları çok olan blog yazarlarının çok tercih edeceğini sanmıyorum.
      Blogger'ın yeni gelen temaları bile mobil hız testinde yavaş kalıyor.Google AMP uyumlu sayfaları getirmeden önce kendi blogger temlarını AMP uyumlu hale getirmeliydi bence.
      Yorum formu konusunda sonradan bir gelişme olduysa bilgi verirseniz sevinirim.Türkiye'den Amp uyumlu temadan bahseden birini görünce mutlu oldum :)

      Sil
    3. Aynen Hocam. Yorum olayı birçok kişinin amp uyumlu tema kullanmasını engelledi ki bunlardan birisi de benim. Çok büyük heveslerle amp uyumlu temayı düzenledim ama yorum sistemini görünce vaz geçtim.

      Google'ın kendi temasını kullanıyorum şuan mobil uyumluluk %99 ama dediğiniz gibi mobil hız %40'larda...

      Yorum kısmı ile ilgili araştırma yapmıştım ancak bir sonuca ulaşamamıştım.

      Sil
  12. Sade ve responsive temaların kullanılmasından yanayım.Daha çok yazıya odaklı temaları seviyorum.Tema seçimi konusunda güzel bir derleme olmuş.Adı geçen herkesi tebrik ederim.



    YanıtlaSil
  13. hocam yayınlarınıza bayılıyorum.
    2 gündür ssayfanıza tam 100 giriş ve 29 reklam tıklaması yapmışım

    YanıtlaSil
  14. Tema dediğin rahatlatıcı insanı okurken bezdirmeyen bir yapıda olmalı. Okuyucuların gözü yorulması o bloga bir daha zorla ve istemeyerek girmesi demek. Temada olması gereken bir diğer özellik ise renk uyumu günümüzde kıyafetlerimiz de nasıl renk uyumu yapıyorsak blogumuzda da renk uyumu oldukça önemli. En fazla 3 renk kullanımı blogun tarzını artıracağına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  15. Oncelikle Merhaba bender blog yazarligi na yeni baslayanlardanim sizden ricam blog sayfami takip edip üye olursaniz sevinirim
    Sayfamin ismi FUTBOLUN MAJESTESİ
    FUTBOL AĞIRLIKLI BİR SAYFA İSİMDEN DE ANLAŞILACAĞI ÜZERE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  16. Naçizane düşüncem; mobil uyumlu; güzel dizayn edilmiş Blogger teması seçmekle de maalesef iş bitmiyor:) Çünkü blogumuza uygulayacağımız tema, her ne kadar sade ve tasarımsal açıdan şık bir tema da olsa; hatta SEO açısından Google'nin istediği kriterleri karşılayabiliyor olsa da, başarılı bir BLOG için, blog sahibinin KODLAMA bilgisinin de olması bence şart! Sonuçta, tema satın aldığınız yer, size standart bir tema sunuyor. Dolayısıla da temanızı kimliğinize, kişiliğinize, karakterinize veya beğeninize uygun hale getirmek, kendinizi yansıtabilmek için CSS, HTML gibi kodlama bilginizin de olması gerekiyor. Hazır yeri de gelmişken ben de dahil olmak üzere, bu bir çok Blogcu'nun kendisinden istifade ettiği Sn. SERDAR HOCAM'a buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten de siz ve sizin gibi Blogger'lar sayesinde bu öacrada karşılaştığımız bir çok sorunun üstesinden gelmeye çalıyoruz.

    Kısacası Bir Blogcu'nun imla kurallarına uygun, iyi ve dikkat çekici yazılar yazmamızın yanı sıra, kodlama konusunda da kendisini geliştirmesi gerekiyor.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  17. Hocam ben bu kod işlerinden site işlerinden çok iyi anlıyorum blogger vs. fakat bir türlü ne tür bir site açacağıma karar veremedim ve buraya geldim sizin siteniz tarzında bir site açmayı düşündüm fakat galiba sizin sitenizde az kişiye hitap ediyor birde paylasılacak konu sayısı da çok az ): siz ne öneririrsiniz?

    YanıtlaSil
  18. Diğer blogger arkadaşlarla da benzer fikirlere sahip olmak ve farklı bakış açılarını da okuyabilmek beni çok sevindirdi. Bu keyifli projede bulunduğum ve beni de bu değerli bloglar arasında gördüğünüz, soruları yönelttiğiniz için çok mutluyum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkınız için ben teşekkür ederim. Bir sonraki "uzman görüşü"nde görüşmek dileğiyle :)

      Sil
  19. harika bir yazı daha. bence temada hız en önemlisi. zaten artık nerdeyse tamamı mobil temaların. ayrıca seo su iyi olmalı. temada w3c hataları olmamalı. yazıda suskumru'yu sukumru yazmışsınız bu arada

    YanıtlaSil
  20. Çok Faydalı Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  21. Teşekkürler emekleriniz ve çabalarınız için sevgiler hepinize.

    YanıtlaSil
  22. Nokta atışı faydalı yazılarınız için teşekkür ederim. Kendi blogum yasamsarmali.blogspot.com.tr için sizden aldığım dönüte de bağlı olarak şablon değişimi yaptım. Şablon değişimi yaptıktan sonra blogumun günlük ziyaretçi trafiğinde 10-12 kat artış yaşandı. Şablon ve trafik arasında bir ilişki var sanırım. Acaba yeni şablonum arama motorları açısından daha mı cazip bir yapı sunuyor? Şu ise kategori ve tags kısmında yoğunlaşmam lazım sanırım. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. aorhan /www.aorhan.com blog tasarımınız bir harika bence. tebrikler...

    YanıtlaSil
  24. gayet güzel bir düşünce olmuş.bende blogger bağımlısı olarak wp'ye bir türlü alışamadım.blogger daha sade ve kullanışlı geliyor bana.nedense hep sadelikten yana oldum

    YanıtlaSil
  25. İlk başta ben de temamdan çok memnundum, fakat 59$'a değecek bir tema olduğunu düşünmüyorum. İdare ediyorum artık.

    YanıtlaSil
  26. Hepsi birbirinden güzel bloglar. Yazarların eline sağlık. Ben de bir kaç şey eklemek isterim. Özellikle SEO odaklı çalışılacak bloglarda hız konusu çok önemli olduğunu bir çok kez tecrübeledim.

    YanıtlaSil
  27. Takip ettiğim bloglar var gercekten güzeller paylaşımınz için teşekkürler

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.