Blogger Günlüğü #6

Sevildiğini ve ilgi gördüğünü düşündüğüm Blogger Günlükleri serisinin altıncısından merhaba. Diğer blogger günlüklerinde olduğunda yine dopdolu bir içerik sizi bekliyor. 6. Blogger günlüğünde Twitter’da yaptığım küçük anketin sonuçları, konuk yazarlık ile ilgili bir hatırlatma, iki harika içeriğe link, gönderilen iki güzel hediye, AdSense, Bumerang ve blog satışı ile ilgili tartışmalar ile yeni tema hakkında küçük bir duyuru bulunuyor.

Keyifli okumalar…

Bir Anket ( Blogger Dertleri): Twitter’a anket özelliği geldikten sonra bu özelliği deneyimlemek için Twitter hesabımda küçük bir anket yapmıştım. Ankette blog yazarlarının blogları için içerik üretmede mi, trafik arttırmada mı yoksa para kazanmakta mı zorlandıklarını sormuştum. 58 kişinin katıldığı ankette sonuçlar aşağıdaki gibi çıktı. Ankete katılan blog yazarlarının %47’si en çok blogundan para kazanmakta zorlanıyormuş.

Benim cevabımı merak ediyorsanız ben en çok içerik üretme konusunda zorlanıyorum. Konu bulmak, blog gündemini takip etmek, beklentileri belirlemek, taslak hazırlamak, taslağı yazıya dökmek vs. bunlar için ciddi bir zaman ve emek harcamak gerekiyor.


Anket süreli olduğu için şuan oylamaya kapalı fakat dilerseniz konu ile ilgili fikrinizi yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Bir Hatırlatma (Konuk Yazarlık): Uzun zamandır Blog Hocam’da konuk yazar ağırlamadım. Konuk yazarlık sistemi blog dünyasında eskisinden çok daha yaygın olsa da hala ciddi yanlış anlaşılmalar var. Bir tatil sitesinin sahibi bana tatil içerikli bir yazıyla konuk yazar olmak istediğini söylüyor mesela. Bu gibi nedenlerle bir süredir Blog Hocam’da konuk yazar göremiyorsunuz. Yeri gelmişken Facebook’ta yapmış olduğum paylaşımı buraya koymak istedim.



Paylaşımda da belirttiğim gibi Blog Hocam’a konuk yazar olarak trafiğinizi arttırabilir, yeni takipçiler kazanabilir, tanınırlığınızı arttırabilir ve backlink kazanabilirsiniz. Mesajlarınızı bekliyorum. Unutmayın, içerikler blog yazarlarını ilgilendirecek konuda ve daha önce başka yerde yayımlanmamış olmalı.

Bir Link (İçerik Araçları): Webrazzi’de blog yazarlarının çok işine yarayacağını düşündüğüm bir içerik görür görmez Blogger Günlüğü’nde paylaşmak üzere not almıştım. Tuğçe Durmuşoğlu tarafından hazırlanan içerikte kullanıcı ve SEO odaklı içerik üretenler yani biz blog yazarları için 28 ücretsiz araç listelenmiş.

içerik araçları


Tuğçe’ye göre içerik oluşturmaya başlamadan önce hedef kitle tanınmalı. Ardından içerikte kullanılacak hedef anahtar kelimeler belirlenmeli. Tabi içerik görselsiz olmaz. Peki anahtar kelime kullanım oranı ve içeriğin özgünlüğü nedir? Son olarak içerik başlığı açıklaması ve urlsi arama sonuçlarında nasıl gözükecek.

İşte tüm bu aşamalarda kullanabileceğiniz 28 faydalı araç bu yazıda.

Bir Yorum (Daha Mutlu Yaşam): Makale yazdım bir kaç yere :) Beş para vermediler :) Emek sömürüsü yapmayı seviyor reklam verenler.Geçen buzdolabı tanıtımı için 6 TL önermişler bana :) Şaka gibi :) Tabi ki yazmadım ama en az 50 blog yazdı.Öyle olunca da sömürüler devam ediyor.Birlik olamıyoruz :(

Daha Mutluyuz adlı blogun sahibi Daha Mutlu Yaşam profil isimli blog yazarımız Bumerang ile ilgili bir yazıma bu yorumu yapmıştı. Yorumda bahsettiği buzdolabı içeriği ise Uğur markasına ait ve Bumerang üyelerinin çoğuna gönderilen bir içerik. Konuya açıklık getirmek istiyorum.

Bumerang’da içerik yayımlatmak için teklif edilen ücretler performansa göre değişiyor. Örneğin 6 TL’lik gelen bu teklifi yayımladığınızda çok okunursa bir sonraki projede daha yüksek bir ücret teklif edilecektir. Ben de Bumerang’a yeni üye olduğumda ilk gelen teklif 2 TL idi. Zamanla gelen tekliflerin ücreti yükseldi ve şuan 50 TL civarında geliyor. Yani aynı içerik için herkese aynı ücreti teklif etmiyorlar. Çok okunan bloglar içerik yayımlama karşılığında daha yüksek ücretler alıyorlar. Bu durumda Bumerang’ın adil olduğunu söyleyebilirim.




Bumerang üyeleri gelen tekliflere düşük ücret için burun kıvırırlarsa gelecek yüksek tekliflerden de mahrum kalmış olacaklardır. Bumerang üyelerine önerim düşük ücretli gelen teklifleri yayımlayıp bol bol okunmalarını sağlamaları ve gelecek yeni teklifleri beklemeleridir. Göreceksiniz ücretler artacaktır.

Bir Paylaşm (Kaliteli İçerik): Google’ın resmi webmaster blogunun açıldığından haberiniz var mıydı? Eğer takip etmiyorsanız bence RSS okuyucularınıza eklemeniz gerekir. Zira işin uzmanlarından ve yetkili ağızlardan oldukça faydalı içerikler paylaşılıyor.

Faydalı içerik paylaşmayı seven biri olarak Google Resmi Webmaster blogunda kaliteli içerik ile ilgili bir yazı görünce Facebook sayfamda paylaşmıştım. Yazıda bir sayfanın veya makalenin "kalitesini" değerlendirmek için kullanılabilecek sorulardan bazıları paylaşılmış.



Ben paylaşımlarımda önemli yerleri özet geçiyorum. Eğer yazının tamamını resmi blogda okumak isterseniz buraya bakabilirsiniz.

Bir Tartışma (Blogspot Bloglar Satılır Mı?): Üye olduğum ve zaman zaman ziyaret ettiğim webmaster forumu olan WMArcı’nda gördüğüm bir başlık ilgimim çekmişti. Bir kullanıcı “Blogspot.com Uzantılı Blog Satılabilir Mi?” diye bir soru sormuş. Öncelikle bu soruya buradan cevap vereyim. Elbette satılır. Trafik alan, para kazandıran her site alınabilir, satılabilir. Blog alıp satma fikri bana hiç sıcak gelmese de teknik olarak bu mümkün. Blogger kumanda panelinde yönetici atayarak blog sahibini değiştirebilirsiniz.

Forumdaki başlığın altına yazılan mesajları okuduğumda ise Blog Hocam’dan bahsedildiğini gördüm ve sevindim. Cihan1 rumuzlu arkadaş 1,5 yıl önce Blog Hocam’dan 1 aylık banner reklam aldığını ve bu 1 aylık sürede Alexa sıralamasında ciddi bir ilerleme kaydettiğini yazmış.




Yeri gelmişken Blog Hocam’ın satılık olmadığını ve hiçbir zaman satılmayacağını bir kez daha belirteyim. Bu blog 6. yılını doldurmak üzere ve çoğu blog yazarının tanıdığı, faydalandığı, referans aldığı bir blog oldu. Yukarıda yorumda arkadaşın belirttiği gibi reklamlar sayesinde de bir çok sitenin Alexa, SERP gibi önemli değerlerine katkı sağlıyor. Eğer reklam vermeyi düşünürseniz iletişim sayfasından bana yazabilirsiniz.

Bu arada forumdaki söz konusu başlığa buradan ulaşabilirsiniz.

Bir Hediye (Gezivita): Blog dünyası çok eğlenceli bir yer. Yeni ve çok değerli insanlarla tanışabiliyorsunuz. Ben de Blog Hocam sayesinde onlarca güzel insanla tanıştım. Bunlardan biri de Gezivita adlı gezi blogunun sahibi Kaan Önem.

İlk tanışmamız Blog Hocam’a reklam vermek istediğini söylemesiyle başladı. Fakat yazışmamız “reklam aldım-verdim” ile sınırlı kalmadı ve kendisi benim iletişim bilgilerimi isteyerek küçük bir hediye göndermek ve yurt dışı gezilerimde yardımcı olmak istediğini söyledi. Gittiği ülkelerden ve şehirlerden aldığı kartpostal, magnet, kitap ayracı, bardak altlığı gibi çok şirin hediyeler gönderdi.


Bir kez daha teşekkürler Kaan Önem.

Bir Hediye (Banner): Sosyal Medya Kafe’yi ve sahibi Sibel Ordueri’yi çoğunuz tanır. Blog dünyasının aktif, sosyal, yardımsever, paylaşımcı bloggerlarından biridir. Kendisi ile gerek mail üzerinden, gerek telefon aracılığı ile konuşmuşluğum, dertleşmişliğim olmuştur. Yukarıda Kaan’ın hediyesinde de belirtmiştim bloglar sayesinde çok güzel arkadaşlıklar kurulabiliyor diye. İşte Sibel de Kaan gibi blog sayesinde tanıştığım değerli arkadaşlardan biri.


Bir gün öğle yemeğinde yemeğimi yerken Sibel’den Whatsapp mesajı geldi. Mesajı açtığımda Twitter’da da paylaşmış olduğum, Blog Hocam için hazırladığı bu bannerı gördüm. Düşünsenize tasarımımı değiştirdim diye içinden böyle bir çalışma yapmak gelmiş ve emek harcayıp onca iş güç arasında bana bir banner hazırlamış.

Blog dünyasında 6 yıldır Blog Hocam ile varım. Bu sürede karşılaştığım onca olumsuzluk, emek hırsızlığı, vefasızlık, üç kağıtçılık, uyanıklık, vurdum duymazlığa rağmen öyle güzel insanlarla tanışıyorum ki iyi ki Blog Hocam’ı açmışım diyorum.

Bir Yenilik (Tema): Değiştir, değiştir dediniz, işte değiştirdim :) Sonunda yeni bir tasarıma geçtim. Bu tasarımın oluşmasında yaklaşık 15 kadar farklı temanın katkısı vardır. Biraz oradan, biraz buradan koya koya bu hale getirdim. Tema hala geliştirme aşamasında olduğu için bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hedefim 2018'e hazır bir şekilde girmek.




Bu yeni temanın oluşumu ve kullanımı ile ilgili detaylı bir yazı hazırlayacağım. Hatta talep olduğu taktirde beğenilen kısımlarını ve özelliklerini blogunuza nasıl uygulayacağınızı da anlatacağım. Fakat dediğim gibi halen beta aşamasındayız ve denemeler geliştirmeler devam ediyor.

Bir Mesaj (Milli Piyango): Geçenlerde adsense ile ilgili telefon verilmesi vs. yazınızı okudum. Aynen uyguladım. Telefon numarasını yazdım bir hafta bekledim. Adsense başvurdum. 2 günde onay geldi. Blog başlangıç tarihi 02/2016 Bu zamana kadar 10 kez başvurdum. Artık ümidimi kesmiştim. Son kez sizin yöntemi denemek istedim tuttu.

Milli Piyango kullanıcı adlı bir arkadaşla uzun zamandır AdSense ile ilgili yazışıyorduk. Sitenin konusu ve içeriği itibari ile onay almakla ilgili sıkıntıları vardı.Açıkçası şans oyunları ile ilgili bir sitenin içerik kurallarını çiğneyip çiğnemediği ile ilgili benim de hiç bir fikrim yoktu.

Sonunda arkadaş benim AdSense' onayı almanın püf noktalarını anlattığım yazımda paylaştığım bir yöntemi deneyerek onay almayı başarmış. Sizin de tüm AdSense başvurularınız reddediliyorsa buradaki mobil yöntemi deneyin derim.




Blogger Günlükleri serisinin altıncısına da burada nokta koyalım. 7. Blogger Günlüğü’nde görüşmek üzere. Daha önce paylaştığım diğer blogger günlüklerini okumak isterseniz tüm listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Herkese iyi bloglar!!!


29 yorum:

  1. Gerçekten dolu dolu bir yazi olmus. Verdiginiz linkleri inceleyecegim. Blog satma konusuna katiliyorum ben de kiyamam onlar bizim bir parçamiz 😊

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim benim yorumumu yayınlayıp,üzerine güzel düşüncelerinizi yazdığınız için.Ben çıktım Bumerangdan kendi irademle.Yavaş yavaş ücret yükselecek diye inanmadığım ürünlerin reklamını yapmak ve sayfamda kalmasını istemiyorum.6TL artsa artta ne kadar artar ki? Bu kadar düşük ücreti bana yapılan hakaret gibi algılıyorum.Başlangıç için bile alay eder bir tarz bana göre.İlk izlenimin önemli olduğunu bilmeleri gerekir insanların.Tabi ki kimseyi eleştirmiyorum.Sırf para yükselecek biraz para kazanacağım diye ben inandığım etik değerleri bırakamam.Ama tabi ki herkesin kendi görüşüne saygım sonsuz.Kişisel düşüncem blog dünyası olarak bu kadar komik rakamlar hoş değil.Saygılarımla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Site reklamları ile ilgili size bir kaç tavsiyemiz olabilir. Sitenizde iletişim bölümü bulamadığım için tarafınıza mesaj gönderemedim. info@bisosyo.com adresinden bizimle iletişime geçerseniz site reklamlarınızı ve gelirinizi arttırma konusunda size yardımcı olabiliriz.

      Sil
  3. Bir de şu söylemek istiyorum 50 TL de gerçekten düşük.Ben,bir reklam firmasının bir yayınından bile çok daha fazla kazandım.Yükselecek ücret diye bekleyip yayın yapınca emeklerimiz sömürülmüş oluyor bence.Bumerang yükselteceğiz diye kendi bolca kazanıp utanmadan 6 TL ücretle başlıyor bu işe.Emek söümürüsü bu hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında dediğiniz gibi bu biraz da beklenti ile alakalı. Sizin reklam içeriği kafanızdaki ücret 500-600 TL ise bumerang sizin için pek mantıklı değil. Eğer ücret 50 TL'ye (ben daha üstünü görmedim) çıktığında da teklifi reddedecekseniz bumerangdan ayrılmakla iyi yapmışsınız.

      Ne diyelim umarım daha iyi fırsatlar çıkar karşımıza:)

      Sil
    2. Tabi ki o kadar abartılı 500-600 gibi bir rakam yazmadım ama bunun ederi de 6 Tl olmamalı :) Biz,blog yazarları bu konuda birlik olamadığımız için istedikleri gibi kendileri patron bizi işçi görüp emeklerimizi sömürebilirler.Makul bir teklife tabi ki açığız hepimiz.Maksimum 50 tl az tabi.80-100 o civarlar olsa eyvallah dicem.Sizin dediğiniz gibi 500-600 tl yi kim görebiliyor ki?

      Sil
    3. Aslında onun ederi elbette 6 TL değil. Sadece ederini ortalama hesaplayabilmek için ilk 1-2 içerikte düşük ücret veriyorlar. Performansı ölçmek için. Eskiden seviye tespit sınavları vardı, onun gibi düşünün :)

      Sil
  4. Güzel ve önemli bilgilerle dolu referans bir yazı hazırlamışsınız. Bir kaç soruya birden yanıt vermek güzel bir içerik formatı. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Yeni temanız hayırlı olsun.Sağlıkla iyi günlerde kullanın.😊

    Yazar Kafe başlarda gerçekten çok düşük teklifler gönderiyor ama onları yayınlamadan da ücret yükselmesi mümkün değil gibi.Tabii bu da herkesin kendi kararına kalıyor.

    Geçen hafta farklı bir bloguma reklam teklifi geldi.Büyük ve tanınmış bir siteydi.Google 1.sayfa 2.sırada olan yazıma 100 TL teklif etti.Link eklemem için kabul etmedim.Bazı firmalar gerçekten fiyatlar konusunda çok cimri davranabiliyor.Google Adwords'e reklam verse Google 1.sayfa için hergün reklam parası harcayacak ama bloglara gelince ömür boyu link için 100 TL teklif etmeleri uyanıklık başka birşey değil!Neymiş diğer bloglarla 100 TL den anlaşıyorlarmış.

    Blogger günlüğü 6 'da Sosyal Medya Kafe'ye yer verdiğiniz ve güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.İyi ki Blog Hocam var👌😊


    YanıtlaSil
  6. Bende sizin bloğunuza uygun içerikte bir yazı paylaşmayı düşünüyordum. Hatta nasıl ve ne şekilde irtibat kurabilirim diye düşünürken bu postunuzla karşılaşmak level atlamak gibi bir şey oldu benim için. :)

    En kısa zamanda size göndermek istiyorum. Mümkün müdür ?

    Bu arada hayırlı olsun yeni headeriniz. Sibel hanımın elinin deydiği herşey gibi buda çok güzel olmuş. Nice güzel yazılarda kullanmanız dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette mümkün. Blog yazarlarını ilgilendireceğini düşündüğünüz orijinal içeriği bloghocam@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

      Sil
  7. Selamlar hocam. Size mesaj atıyorum ama gelmiyor galiba. Sitenizden kendi sitem için link almak istiyorum. Fiyatları ogrenebilirmiyim. Teşekkürler.
    gezilecek@gmail.com

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle yeni temanız hayırlı olsun. Bumerang konusuna değinmek istiyorum. Biz blog yazarları olarak bloğumuza elbette çok vakit ayırıyor emek harcıyoruz doğru. Ama dünya bizim sandığımız kadar küçük değil. 6 liralık teklif az ama bizim ne kadar takip edildiğimiz ve raklamı yayınladığımızda ne kadar satış yaptırabileceğimiz önemli. Koca internet dünyasında büyük firmaların koca reklam şirketlerile yaptığı geniş çaplı anlaşmalar ile kendimizi kıyasladığımızda ne kadar küçük kaldığımızı idarak etmemiz gerekiyor. Biz bloğumuza neredeyse çocuğumuz kadar değer verip büyüttüğümüz için, herkesten aynı değer vererek ilgi alaka göstetmesini bekliyoruz. Ama gerçekler öyle değil. Hem bir yerde işe başklarken en alttan başlarsın (eğer torpilli değilsen) bu dünyanın her yerinde böyledir. Bize düşen bloğumuzu yine emek ve gayretlerimizle büyütmek. Ancak her zamanda geniş açıdan bakıp nerede olduğumuzu ve kimlerle yarış yaptığımızıda bilmek.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Serdar abi, yine mükemmel bi yazı hazırlamışsın, yeni tema da çok güzel olmuş ancak menülere link koymayı unutmuşsun sanırım, tıklayınca hiçbi şey olmuyo🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfalar henüz hazır olmadığı için menülere link eklemedim.

      Sil
  10. Blog Hocam bu internet aleminde takip ettiğim birkaç siteden bir tanesisin. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Keyifle okudum teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar.
    Benim sizlere sormak istediğim bir şey var. Umarım yanıtlarsınız.
    Blogum da yazı paylaşıyorum bana gelen yorumlar oluyor ama ben bu yorumları mailime ya da başka türlü haberdar olamaz mıyım? Bana bildirim gelmesini istiyorum bu mümkün mü? Bana bildirim gelmediği için gelen yorumlardan haberim olmuyor. Olsa da geç dönüş yapıyorum bu da yorum yapan okuyucuma haksızlık oluyor. Buna bir çözüm var mı ? varsa bilgilendirir misiniz? Yazdığım konuya yapılan yorumlardan bildirimle haberdar olmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Blogger kumanda panelinde Ayarlar > E-posta bölümünü açtığınızda Yorum Bildirimi E-postası diye bir kutu göreceksiniz. Buraya e-mail adresinizi yazıp ayarları kaydedin. Blogunuza yeni bir yorum yapıldığında bu adrese mesaj gelecektir.

      Sil
    2. Serdar Bey merhaba. Ben şimdi baktım dediğiniz gibi yapmışım zaten ama mailime gelmiyor bildirim.

      Sil
    3. Google+ yorumlarını mı kullanıyorsunuz blogda?

      Sil
    4. evet google yorumlarını kullanıyorum. O yüzden midir sizce

      Sil
    5. Evet Google+ yorumlarında mail bildirimi gelmiyor ne yazık ki.

      Sil
    6. Sizce Google+ yorumu kaldırsam kullanmasam blogum için iyi mi olur kötü mü? Bu arada cevaplarınız için teşekkürler.

      Sil
    7. Bence kesinlikle Blogger yorumlarına geçmelisiniz. Ama bir yorum sisteminden diğerine geçiş yapıldığında mevcut yorumlar görünmez ne yazık ki.

      Sil
    8. yanıtlarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Son bir şey sormak istiyorum kusuruma bakmayın. Ben blogger yorumu kullanınca yorumlar gitcek ya bu blogum için dezavantaj mı olur? Blog için bir düşüşe sebeb verir mi?

      Sil
    9. Eski yorumlarınızın artık gözükmemesi dışında bir değişiklik olmaz blogunuzda. Herhangi bir düşüş söz konusu değil.

      Sil
  13. Merhaba
    serdar bey öncelikle yeni temanız hayırlı olsun. Zamanla daha güzel hale gelecektir. Blog konusunda uzun yıllardır zaman buldukça çalışmalar yapmaktayım. Bu konuda sizinde sıkça belirttiğiniz gibi niş bloglar daha çok öne çıkmakta.
    Reklam konusuna gelince aynı teklif bana da geldi. Fazla ilgi gösteremediğim için bir kaç teklifide kaçırmışım hatta. Adsense de başladığım ilk yıllarda kayıt olmuştum deneme amaçlı hemen kabul edilmiş hatta 100 Tl lik hediye kazanmıştım reklam verebilmek için. Ama fazla bilgim olmadığı için yararlanamamıştım. Kısaca sabır, emek, planlı çalışma her işte olduğu gibi blog yazmada da başarıyı ve eğer amaçlanıyorsa para kazanmayı da sağlıyacaktır.
    Özellikle güncel ve faydalı paylaşımlarda bulunan tüm blog yazan arkadaşlara sizin aracılınızla teşekkür etmek istiyorum.

    iyi yayınlar

    YanıtlaSil
  14. Ben de bu yazı dizisini çok sevdim :) Bence devam etmelisiniz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.