Blogger Özel Domainlerde HTTPS Aktifleştirme ve Yapılması Gerekenler

Bu yazı bir misafir yazıdır ve isa.gen.tr'den İsa Yaşa tarafından yazılmıştır. Siz de Blog Hocam'da konuk yazar olmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.




Blogger, dün yaptığı bir güncelleme ile özel domainler için SSL sertikası özelliğini aktifleştirdi. Bu özellik, web sitenizin güvenilir olarak işaretlenmesini sağlayan önemli bir protokol. Kısaca veri güvenliği için geliştirilmiş, kullanıcıların tüm verilerini şifreleyerek güvenli gezinti imkanı sağlayan hizmetin adıdır. Blogspot.com uzantılı bloglar bu özelliğe geçen yıl kavuşmuşlardı, hatta blogger siz kullanmak istemeseniz bile HTTPS'yi otomatik olarak aktifleştiriyordu. Günümüzde web sitelerinin olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Önceleri özel domain alanlar yani blogspot uzantısını devre dışı bırakanlar SSL (HTTPS) kullanamıyordu. Yalnızca Cloudflare'nin böyle bir hizmeti vardı ancak oldukça zahmetliydi. Şimdi ise tek bir tıkla sitenizde HTTPS'yi etkinleştirebilirsiniz. Üstelik resmi bir hizmet ve tamamen ücretsiz! Bunun nasıl yapılacağından ve bilinmesi gereken önemli detaylardan bahsedelim...

blogger domain https ayarı

Blogger Özel Domain'de HTTPS Nasıl Aktifleştirilir?


Blogger Taslak'ı kullanmamız gerekiyor (ileride varsayılan panellere de gelecek) o nedenle blogger panelini açın ve Ayarlar > Kullanıcı Ayarları'ndan "Blogger Taslak'ı kullan" seçeneğini Evet olarak işaretleyin ve ayarları kaydedin.

blogger taslak geçiş


Blogger Taslak sitesine giriş için "https://draft.blogger.com/" adresini açın.
Ayarlar > Temel bölümüne gidin ve "HTTPS Kullanılabilirliği"ni Evet olarak işaretleyin.

blogger https


Sayfa otomatik olarak yenilenecektir. 5-10 dakika kadar bekledikten sonra sayfayı tekrar yenileyin ve hemen altındaki "HTTPS Yönlendirmesi"ni de Evet olarak işaretleyip işlemi tamamlayın.

blogger https yönlendirmesi


Blogunuzda SSL sertifikasını yani  HTTP'yi aktifleştirmiş oldunuz. Sitenizi açtığınızda adres çubuğunun solunda yeşil "Güvenli - https" ibaresini görebilirsiniz.

Blogger'da HTTPS'ye Geçtikten Sonra Yapılması Gerekenler

1. HTTPS'ye geçiş yaptıktan sonra sitenizin 4 farklı versiyonunu arama konsoluna eklemeniz gerekiyor. Arama konsoluna kaydetmeniz gereken adresler;

https://www.alanadi.com/
https://alanadi.com/
http://alanadi.com/
http://www.alanadi.com/

Toplamda 4 farklı mülk kaydetmelisiniz. Mülk kaydı nasıl yapılır detaylı anlatım: Google Site Kaydı Nasıl Yapılır? Sonuç olarak karşınıza şöyle bir görüntü çıkmalıdır:

site mülkleri

2. Eklediğiniz mülklerin her biri için ayrı ayrı site haritası oluşturmalısınız. Site haritası nasıl eklenir şuradan öğrenebilirsiniz: Blogger Site Haritası Gönderme

3. HTTPS'ye geçtikten sonra sitenizde bulunan HTTP linklerini de güncellemelisiniz. Bunlar menü linkleri, dışardan çağrılan kod linkleri gibi linklerdir. Blogger panelini açıp Tema > HTML'yi Düzenle sayfasına gidin ve CTRL + F komutu ile "http" aratın. Çıkan sonuçlar içinde HTTP olan linkleri HTTPS'ye çevirin.

http https çevirme


HTTPS'ye başarıyla geçtiniz gerekli adımları uyguladınız. Artık siteniz ziyaretçileriniz için çok daha güvenli bir hale geldi. Bundan sonra yayınlayacağınız yazılar HTTPS şeklinde olacak. Eski konularınızın linkleri de otomatik olarak HTTPS geçeceğinden endişelenmenize gerek yok. Sıralama ve ziyaretçi kaybetmeden http konularınız https'ye yönlendirilecektir.



İyi bloglar!
Author Image
Konuk Yazar: İsa Yaşa
Merhaba, ben İsa Yaşa! 90'lı yılların başında Türkiye'de doğdum; ilk, orta ve lise eğitimimi Hatay'da tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Trabzon'a gittim. Burada 1 yıl kaldıktan sonra yatay geçiş yaparak tekrar Hatay'a döndüm ve Acil Yardım Teknikerliği önlisans eğitimimi burada tamamladım. Şu anda açıköğretim fakültesinde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümünü okuyorum ve Hatay'da yaşıyorum.

70 yorum:

  1. Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkür ederim.Herzamanki gibi takibe deger bir blog.Konuyla ilgili bir sorum olacakti bu işlemleri sadece bloger tema kullanıyorsak mı yapacağız baska temada yapmamız gerekiyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi temayı kullandığınız fark etmez. Herkes anı işlemleri uygulamalıdır. Çoğu temanın yapısı zaten benzerdir :)

      Sil
  2. Daha önce yeni alan adıma yönlendirme yapmıştım.Fakat eski mülkü silmemiştim.çünkü.Alınan alan adının her hangi bir nedenle iptali durumunda eski blogspot adresimden devam edebilecektim.ama.https ye geçilme durumundada blogspot mülkümü silmek zorunluluğumu var?.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski adresiniz ve site haritalarınız https uzantılı değildir, http uzantılı mülkün durmasının da manası yoktur. Hem site haritalarını güncellemek hem de google'a sitemizin güncel durumunu bildirmek için bu işlemi yapıyoruz.

      Sil
  3. Uzun zamandır beklenen bir güncellemeydi.Cuma gecesi aktifleştirip, o heyecanla hemen yazıya döküp blogumda anlatmıştım.Geçiş yaptıktan sonra HTTP mülkünü sildirmenizi doğru bulmadım.Tam olarak https geçişleri oturmadan silmek doğru değil bence.Her ikisi de belli süre kalmalı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işlemi er yada geç yapmak zorundasınız çünkü eski site adresiniz ve site haritalarınız http olarak arama konsolunda görüntülenmeye devam eder.

      Mülk silmek sitenin arama sonuçlarındaki varlığını bitirmez, burada sadece google'a siteyi güncellediğimizi haber veriyoruz.

      Arama sonuçlarında çıkan linkleriniz zaten otomatik olarak https'ye yönlendirilmektedir.

      Sil
    2. https://webmasters.stackexchange.com/questions/68435/moving-from-http-to-https-in-google-search-console
      Yukarıdaki linkte hepsini açıklıyor.Hatta www ve www'suz da olmak üzere toplam 4 adet mülk eklememizi öneriyorlar.Silinmesini doğru bulmuyorlar.
      http://www.example.com
      https://www.example.com
      http://example.com
      https://example.com
      Ben de ilk eklediğimde kararsız kalmıştım.Bu yazılanları okuduktan sonra silinmemesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    3. Bir sitenin 4 mülkü olduğu görülmüş şey değil. Farklı versiyonları kullanmak istiyorsanız tercih sizin :)
      İyi bloglamalar.

      Sil
    4. Yukarıdaki linkteki bilgiyi veren Google web yöneticisi John Mueller.Farklı versiyon olarak bir şey söz konusu değil.Diğer kaynaklara da baktığımda aynı şeyi söylüyor.
      https://outspokenmedia.com/https/claiming-all-domain-versions-in-google-search-console/
      Buradan da bakılabilir.

      Sil
    5. Başarılı ve güzel bir anlatım olmuş..Benimde eklemek istediğim şey sitenin her türlü mülkünün eklenmesi gerektiğidir. Sosyalmedyakafe'nin söylediği doğru ve geçerli olandır. Sadece site haritasını kullandığınız https'li mülke eklemeniz gerekiyor. Diğer dördü mülk olarak ekli kalması yeterli. Elinize sağlık

      Sil
    6. Merhaba Doğuş Hakan
      Site haritalarını da 4 ayrı mülke eklenmesi gerektiğini vurguluyorlar.Sadece Google gibi getir özelliğini Blogger panelden https://www.alanadı.com/ daha sık kullandığımız için bu uzantıda kullanmayı kendimce daha doğru buldum.

      Sil
    7. Bir kaç yerde okumuştum ve denemelerim sonucunda da tek yere site haritasına karar kıldım. Google gibi getir'i her yeni yazıda yapıyorum ve tüm yazılar eksiksiz dizine ekleniyor. Yöntemler farklı sonuç doğruysa problem olmaz herhalde:)

      Sil
    8. Google sitelerin çeşitli güncellemeler için ortalama 1 hafta süre tanır. Yani silseniz de sıralama da bir düşüş yaşamazsınız, yaşasanız da çok kısa süreli olur. https hariç diğer mülklerin kaldırılmasındaki amaç google kayıtlarında bulunan tüm web sitelerinin https linki kayıt altına alması için. böylece hangi ziyaretçi sitene girerse girsin https açılacak google güncellemeyi kayıt altına alınca. aksi durumda karışık indexe sahip olursun.

      Sil
    9. 4 farklı şekilde mülk ekliyoruz ama sadece 2 tanesine hatasız şekilde site haritası gönderebiliyoruz. Diğer ikisi hata veriyor, ne yapmamız gerekiyor?

      Sil
  4. Fakat güzel bir uyarı yazısı olmuş.Bu güvenlilik sorunu önemliydi.hatta alan adımı iptal etmiştim.şimdi tekrar devreye soktum.çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Sitemi sayenizde geçirdim https ye teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler sayenizde sorunsuzca https'ye geçtim. Bu faydalı yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Eski mülklerin kesinlikle silinmemesi hatta sosyalmedyakafe com dediği gibi yapılması gerekiyor daha geçen gün google web master Türkçe forumda bundan bahsedildi

    YanıtlaSil
  8. Güzel anlatmissinizda hocam kod linklerini değiştirince bazı temalarda mobil çalışmıyor o hala sıkıntı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer dışarıdan çekilen bir kodun https versiyonu yoksa http olarak kullanmaya devam edin.

      Sil
  9. Teşekkür ederim hocam dediklerinizin hepsini uyguladım. yalnız sitem: https://websitem.com formatında açılmıyor. https://www', http:// ve http://www formatlarında sıkıntı yok. Domainim godaddy'de barınıyor, bu konuda bir fikriniz var mı hocam.

    YanıtlaSil
  10. Hocam çok teşekkürler siz de olmasanız körü körüne iş yapıyor olacağız. Tüm linkleri search consele a ekledim fakat şöyle de bir durum var .com ve .com.tr uzantılarının ikisi ile de siteme giriş sağlanabiliyor bunlar için de ayrıca search consela a ekleme yapmalı mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün versiyonları mülk olarak ekleyip haritalarını da gönderin. En sağlıklısı bu olacaktır.

      Sil
    2. 4 farklı şekilde mülkü ekledim. Ancak sitemapsi http://www.alanadi.com ve https://www.alanadi.com ile başlayan mülklere ekleyebildim. Ancak http://alanadi.com ve https://alanadi.com şeklindeki mülklere site map eklenmiyor eklendiğinde hata veriyor. Bu konu da siz neler yaptınız. Yukarıdaki yazıdan anladığım siteyi 4 farklı şekilde webmaster mülkü olarak eklemek ve her mülke de site map eklemek öyle değil mi?

      Sil
  11. Hocam, Godaddy'e bağlı alan adım oradaki http:// yönlendirmeyi https:// yapmak gerekiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu merak ediyorum. İsa bey yapılmalı mı?

      Sil
    2. Domainlerini başka herhangi bir firmadan alanlar panelde herhangi bir değişiklik yapmadılar, ben de öyle. Bütün ayarlar arama konsolu ve blogger panelinden hallediliyor burada.
      Godady'de nasıl bir sistem var emin değilim. Ekran görüntüsü atarsanız inceleyebilirim

      Sil
  12. 4 tane site ekledikten sonra 770 olan indexim 2980 oldu. 1 yazıyı neredeyse 4 kere indexlemiş gerçekten 4 site eklemek gerekli mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İndeksleriniz kısa süreliğine artar, zamanla tümü https'ye yönlenip normale dönecektir.

      Sil
  13. Yazı gerçekten başarılı elinize sağlık. Fakat bende SSL aktif oomadı .Ayarları yapmak için panele giediğimde taslak zaten açıktı .Sebep ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Draft sitesi üzerinden ayarları açtığına eminsen bir süre bekleyip yeniden dene. Bu sürede çerezleri temizlemeyi deneyebilirsin.

      Sil
    2. Draft da değil de direkt ayarlara gitip yaptım farkı nedir acaba?

      Sil
    3. Tamamdır oldu. Çok teşekkürler. Yapamayan arkadaşlar mutlaka drafy ile ayarlara baksın.

      Sil
  14. https yönlendirmesinden sonra www'suz giriş yapılmıyor kısaca önce siteme www yazmadan giriliyordu https ye geçince illa www yazmak zorunda kalıyorum çözümü nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayıncılık bölümündeki "alanadı.com öğesini www.alanadıi.com konumuna yönlendir." seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Yine de çözülmezse alan adını aldığınız firmayla görüşün. Sorunun kaynağı https yönlendirmesi değil.

      Sil
  15. Merhabalar ben iki ay önce site açtım, günlük 250-300 kullanıcı giriş yapıyor, adsenseye başvurdum yetersiz içerik açıklamasıyla onaylanmadı, siteme bir bakıp da düzenlemem gereken bir yer var mı söyler misiniz? Ya da hangi temayı kullanmalıyım? Bu soruları yanıtlarsanız çok sevinirim. Sitemin linki aşağıda bulunuyor.

    https://turkcedensesler.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarınız özgünse ve içerikteki sorular telif hakkı içermiyorsa adsense uyumlu blogger temalarını aratarak birini kullanabilirsiniz. Tema değiştirdikten birkaç hafta sonra tekrar başvuru yapın.
      Bol şans.

      Sil
  16. Güzel bilgiler yazi ve yorumlari okudum en kisa sürede degistirecegim. Ben yazilarimi tek bir adres altinda google gibi getir e indexletiyorum. 4 yere birden mi indexletmek gerekecek? Mutlu bir yil dilerim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılar genellikle kendiliğinden indeks alır. Yine de google gibi getiri kullanmak istiyorsanız "https://www.alanadi.com" olanı indeksletin. En nihayetinde bütün linkler buraya yönlenecek.

      Sil
  17. Hiç bir şekilde search consela bir şey göndermedim aynen duruyor http://www.alanadi.com şeklinde. 2 gün içinde Google da tüm indeksler kendiliğinden https oldu :)

    YanıtlaSil
  18. Merhaba, ben birkaç gün önce burada yazılan şekilde https ayarlarımı yaptım. html düzeninde söylediklerinizi yapmıştım ancak tema değişikliği sonrasında ayarlarım html düzeninde kayboldu. console ayarlarında bir problem görünmüyor. html yi tekarar düzenlemeye çalıştığım da ise daha değişiklikleri kaydetmeden site hata veriyor. Ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olurmusunuz. Bir diğer konu da adsense başvuru kodunu doğru yere kopyaladım ancak adsens den gelen mesaj başvurunuzu tamamlamak için kodu eklemelisiniz diyor. Bunu da kontrol edebilecek biri var mı yada ben kendim kontrolünü sağlayıp doğruluğundan nasıl emin olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birşey daha söyleyeyim belki daha açıklayıcı olur sorunum hakkında. Siteme giriş güvenli görünüyor ancak sayfa içerisinde yazıyı tıklayıp girildiğinde açılan sekme güvenli değil görünüyor. Çok amatör soruyorsam kusura bakmayın.

      Sil
    2. Temayı kaydederken hata veriyorsa yanlış bir bölümü siliyor olabilirsiniz. İşlemleri tek tek halledin ve her düzenlemeden sonra temayı kaydederek ilerleyin.

      Adsense kodunu tekrar kaydedip deneyebilirsiniz.

      Site adresinizi yazın lütfen. Teşekkürler.

      Sil
  19. Bunu yapınca sitenin hitinde her hangi bir azalma olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, bizzat kendi sitemde SSL kullanmaya başladım ve ziyaretçi sayısının yükselişe geçtiğini söyleyebilirim.

      Sil
  20. Teşekkürler en kısa zamanda güncelleyeceğim

    YanıtlaSil
  21. İsa hocam Site haritası gönderirken şöyle bir hata alıyorum.. Normalde almıyordum ama https'ye geçince böyle bir sorun çıktı yeni mülkleri eklerken..

    - https://i.hizliresim.com/QVRoBv.png
    - https://i.hizliresim.com/oOAR7Q.png
    - https://i.hizliresim.com/lOk61E.png
    - https://i.hizliresim.com/Md63J2.png
    - https://resmim.net/f/VD3PDl.png

    Acaba neden olabilir ? misal https://www.applehocam.com/sitemap.xml linkinden girince oluyor fakat www koymadan girince yönlendirme vs yapıyor pek işin içinden çıkamadım.

    Birde hocam Https yapmama rağmen güvenli işareti çıkmıyor bende ? resimde göstereyim.
    - https://resmim.net/f/PhcvNa.png
    yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil

  22. http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data'
    xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'

    En son aşamada buradaki http leri https yapsamda kaydedip çıktıgımda yeniden httpye dönüşüyor.Yardımcı olabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bloggerin kendisinin düzeltmesi gereken bir sorun, tüm bloglar aynı şekilde.

      Sil
  23. Hazır konu özel alan adlarından açılmışken bir soru sormak istiyorum. Klasöre yani alanadi[]com/blog şeklinde blogspot yönlendirmesi yapabiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blog.alanadi.com şeklinde yapabiliyorsunuz.

      Sil
    2. Teşekkürler İsa Bey,
      Ben şimdi instagramhesapsilme.net alan adımı bağladım ve dediğiniz şekilde HTTPS yönlendirmelerini yaptım. Lakin bağlandığım alan adına www olmadan girdiğimde bağlantı zaman aşımına uğradı diyor ve sayfa açılmıyor. HTTP'siz versiyonda doğrudan HTTPS'ye yönlendiriliyor. Bu durumda site Google Web Yöneticisine sadece https://www.instagramhesapsilme.net şeklinde eklesem bir problem olur mu?

      Sil
    3. Sizin sorununuz DNS ile akalı. HTTPS ayarını doğru şekilde uygulamışsınız fakat alan adı firmasından gerekenli DNS ayarlarını yapmamışsınız. Arama motoruna giderek "blogger www olmadan açılmıyor" şeklinde arama yaparsanız yada alan adı firmanızla görüşürseniz sonuç alabilirsiniz.

      Sil
  24. Hocam yanıtlarsan çok sevinirim. Siteyi tanışıdım https e dediğiniz gibi kullanılabilirlik işlendi sonra yönlendirmeyi de açtım lakin https li siteye girilmiyor. Yönlendirmeyi kapatınca da normal urlye http üzerinden bağlanabiliyorum. Sorun ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamdır hallettim dnslerden kaynaklanan sorunlarmış.

      Sil
  25. Güzel yazı teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. 4 şekilde search consola ekledim ancak tüm versiyonları girince sitem açılırken bir tek
    https://harikaevisleri.com/ şeklinde girince sitem açılmıyor nasıl çözebilirim go daddy üzerinden alınma domain

    İsa Hocam yardımcı olabilirse çok sevinirim

    https://harikaevisleri.com/ bu şekilde site açılmıyor ancak

    http://www.harikaevisleri.com/
    https://www.harikaevisleri.com/
    http://harikaevisleri.com/
    bu versiyonları açıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arama konsoyluyla alakalı bir sorun değil. "Godady blogger www sorunu" olarak arama yaparsanız çözüm bulabilirsiniz.
      Daha kesin bir sonuç isterseniz domaininizi IHS firmasına taşıyın.

      Sil
  27. Merhaba

    Öncelikle bu konu anlatımı için teşekkürler.
    En başta: "Ayarlar > Kullanıcı Ayarları'ndan "Blogger Taslak'ı kullan" yapmıştık. Tüm işlemler bittikten, https ye geçiş başarıyla tamamlandıktan sonra "blogger taslak'ı kullan" ayarını yine "hayır" olarak eski haline alacakmıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ayarları, şu anda Blogger Taslağı (Draft) kullanmasanız da görüntüleyebiliyorsunuz. Geçiş yapmanızda bir sakınca yok.

      Sil
  28. web site yönetici araçlarında hangi uzatı olanı kontrol etmem gerekiyor artık ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün hepsini ekledikten sonra başında www ve https olan mülkü kontrol edebilirsiniz.

      Sil
  29. 3.aşamada karşımıza çıkan tüm http yazılarını https'ye çevirecek miyiz? yoksa sadece sitenin alan adıyla beraber olanları mı?

    Örnek: http://3.bp.blogspot.com buna s eklenecek mi?

    Örnek: http://www.google.com/2005/gml/data s eklenecek mi?

    Örnek: http://www.soratemplates.com s eklenecek mi? (Blogger temasını indirdiğim yabancı sitenin linki)

    YanıtlaSil
  30. http://alanadi.com ve https://alanadi.com şeklindeki mülklere site map eklenmiyor eklendiğinde hata veriyor. Http://www.alanadi.com ve https://alanadi.com şeklindeki mülklere sitemap sorunsuz ekleniyor. 4 farklı şekilde mülk ekledikten sonra sitemapi sadece https://www.alanadi.com mülküne mi sitemap eklemeliyim yoksa 4 ayrı mülke de tek tek sitemap eklemem gerekir mi? Eğer 4 mülke de sitemap eklemek gerekiyorsa 2 mülke site map eklenmiyor (http://alanadi.com ve https://alanadi.com) ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dördüne de eklenmesi lazım. Site haritası linkinin başında www ve https olup olmadığına dikkat edin.

      Sil
  31. merhabalar dışardan özel ssl hizmeti almadanmı bu ayarı yapabiliyoruz yoksa ssl sertifikası satın aldıktan sonra mı böyle bir ayar yapmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz herhangi bir satın alım yapmıyorsunuz. Blogger SSL hizmetini kendisi sağlıyor. Ayarları uygulamanız kafi.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.