Blogger Günlüğü #7



Blogger Günlükleri’ne tam gaz devam ediyorum. Okumak ne kadar keyifli bilmiyorum ama ben yazarken çok keyif alıyorum. 7. Blogger Günlüğü’nde 4 adet harika yazı, bir etkinlik duyurusu, bir script, 3 konu hakkında yorumum ve bir ilginç infografik paylaşımı var. Umarım ilginizi çeker.

Keyifli okumalar…

Bir Eleştiri (Blog Hocam Teması): Bildiğiniz gibi uzun süredir kullandığım temada ve blog tasarımında değişikliğe gittim. Beğenerek takip ettiğim kişisel blog yazarlarından Cem Kazan, bloglar hakkında yorumlarını yazdığını bir yazısında Blog Hocam’dan ve yeni tasarımdan bahsetmiş. Yorumunda yeni temayı pek beğenmediğini, yıllardır kullandığım ve Blog Hocam ile özdeşleşen eski temanın daha iyi olduğunu yazmış.

Herkesin görüşü ve fikri benim için çok önemli. Ancak dışı seni içi beni yakar durumu söz konusuydu. AdSense gelirlerinde düşüş, trafik düşüşü, düşük site hızı, hantal kodlar ve daha pek çok problem beni tasarım değişikliğine mecbur kıldı. Ayrıca tasarımı geliştirme süreci halen devam ediyor. Ben daha sade, temiz, net bir tasarım için çabalasam da gelen yorumlara ve önerilere göre tasarımda değişikliğe gitmeyecek kadar tutucu olmadığımın da bilinmesini isterim. Hem ne demişler, tebdil-i mekanda ferahlık vardır :)

Bir Yazı (Eski Yazıların Önemi): Blog arşivinizi hiç gözden geçirdiniz mi? Eski blog yazılarınızın ne kadar kıymetli olduğunu ve güncel tutmanın önemini biliyor musunuz? Türkiye’nin önemli SEO ajanslarından ZEO’nun blogunda konuyla ilgili harika bir yazı yayımlanmış. Pek çok güçlü kaynaktan alınan verilerle zenginleştirilmiş yazıda eski postların neden önemli olduğu ve içeriği taze tutmak için neler yapılabileceği anlatılmış.

Ben eski yazılarımı düzenlemeye ve güncellemeye başladım. Sizlere de bu makaleyi okuyarak eski yazılarınızı tozlu raflardan çıkararak çeki düzen vermenizi öneririm. Faydasını göreceğimizden eminim.

Bir Tweet (Blogların Değerlendirilmesi): Bir ara bloglarda sıkça denk geldiğim bir tartışma vardı. Evren’in blogunda yer verdiği gelecek vaadeden bloglar listesine jüri değerlendirmesi ile kabul edilmeyen blog yazarı arkadaşlar belli ki bu konuya fazla kafayı takıp canlarını sıkmışlar. Ben de bu konu ile ilgili aşağıdaki tweeti atma ihtiyacı hissettim.


Tweette de belirttiğim gibi kimse bu konuda otorite veya yetkili değil. Şöyle düşünün; Evren kendi listesini yapmış ve bu listeyi yaparken de birkaç arkadaşından yardım istemiş. Siz de kendi sitenizde en başarısız bloglar diye bir liste yapıp bu listenin başına Blog Hocam’ı koyabilirsiniz. Tamamen sizin inisiyatifinizde. Peki sizin yaptığınız bu liste Blog Hocam’ın gerçekten başarısız olduğu anlamına gelir mi? Hayır. Bu yüzden çok takılmayın böyle listelere. Siz bloglamaya devam edin.

Bir Kılavuz ( SEO Başlangıç Kılavuzu): Google resmi güncel arama motoru optimizasyonu yani SEO başlangıç kılavuzunu paylaştı. Bu kılavuzda temel SEO teknikleri örneklerle anlatılmış. Kılavuzda yazılanları okuyarak blogunuzun ve içeriklerin arama motorlarında gözükmesi için neler yapmanız gerektiği ile ilgili ipuçları alabilirsiniz.

Şunu belirtmek isterim ki bu kılavuz size yol gösterecek, direk Google’ın ilk sırasına çıkartmayacak. Burada yazılan bilgiler, örnekler ve öneriler sayesinde blogunuzu düzenleyecek ve değiştirecek olan sizsiniz.



Bir Soru (Adblock Engellemek): Serdar bey meraba. Adsense gelirlerinin düşük olması düşündürdü. Bir çok kullanıcı adblock kullanıyor. Bunu engellemek için sizin sitenize baktığımda böyle bir adblock engelleme eklentisi göremedim. Ben bir siteden buldum ve ekledim. Gerekli düzenlemeleri yaptım. Bu eklentide herhangi bir hile var mı onu da bilmiyorum.

Sayısal Mehmet kullanıcı adlı arkadaşımızın mail ile sorduğu soru üzerine Adblock’tan biraz bahsetmek istiyorum. Adblock bir siteyi gezerken o sitedeki reklamların gözükmesini engelleyen bir yazılım, tarayıcı uzantısı ya da mobil uygulamadır. Yani otomatik olarak reklam gelirlerinizde düşüş yaşanır.

Adblock engelleyici bir script kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Adblock engelleyici scripti temin etmek için şu sayfadan gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra alacağınız kodu blogunuzun şablon kodlarından </body> kodunun üzerine ekleyebilirsiniz.

Gelelim benim bu scripti neden kullanmadığıma. Cevabı oldukça basit; etik bulmuyorum. Reklam görmek istemeyen kullanıcı zahmet edip adblock yüklüyorsa ona saygı duyulması gerektiği fikrindeyim. Yine de istek üzerine ben adblock engelleyiciyi paylaştım. Kullanıp kullanmamakta özgürsünüz.

Bir Yazı (AdSense Kazançları): Reklam konusu açılmışken yine Cem Kazan'ın yazdığı bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Blog yazmaya yeni başlayanların doğru bildiği bir yanlışa değindiği yazısında AdSense onayı almakla hiçbir şeyin bitmediğine, hatta daha yeni başladığına değinmiş.

Sırf AdSense için blog açanlar azımsanmayacak sayıda ne yazık ki. Ve bu kişiler AdSense onayı alınca paranın akacağını falan zannediyorlar sanırım. Günde birkaç kuruş gelirlerle bir türlü 200 TL ödeme eşiğini dolduramayınca da başlıyorlar bu sefer AdSense neden kazandırmıyor diye araştırmaya.

Uzun zamandır AdSense yayıncısı olan biri olarak bilinmesini isterim ki AdSense’den para kazanmak, AdSense onayı almaktan çok daha zor. Doğru yerde doğru reklam birimlerini kullanmak, renkleri, boyutları ve yerleri sürekli değiştirmek, A/B testleri yapmak, organik trafik almak falan gerekiyor ki bunlar kolay işler değil. Boş hayallere kapılmayın.

Bir Etkinlik (Blog Tanıtımı): Yeni açılan, takipçisi az olan veya pek tanınmayan bloglara güzel bir haberim var. Bol Kahveli harika bir etkinlik düzenliyor. Sırf bloglara destek olmak amacı ile hiçbir karşılık beklemeden tanıtımlarını yapıyor.
Kendisini kutlarım.

blog tanıtımı


Şurada detaylarını bulabileceğiniz etkinlik ilgi görmüşe benziyor ki şimdiden 2 ayrı postta toplam adet blogun tanıtımı yapılmış bile. Siz de blogunuzu tanıtmak isterseniz kendisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir Yazı (Doğru Kelimeler): Yeni keşfettiğim ve takibe aldığım bir sosyal medya danışmanı olan Reyhan Açıkelli'nin içerik üreticileri için yazdığı yazıyı okumanızı öneririm. Doğru kelimeleri kullanmanın önemini vurguladığı yazı sosyal medya kullanıcıları ve blog yazarları için çok faydalı öneriler içeriyor. İşte doğru kelimeleri kullanmak ile ilgili Reyhan’ın önerileri:

- Abartıdan kaçının, basit kelimeler tercih edin.
- Etken cümlelere odaklanın.
- Kısa tutun.
- İçten olun, benzetmeler ve istatistiksel veriler kullanın.

Bu önerilerin açıklamaları için yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bir Infografik (En Çok Kazanan Bloglar): Dünyanın en çok kazanan bloglarının hangileri olduğunu ve aylık ortalama ne kadar kazandıklarını merak ediyor musunuz? Facebook sayfamda paylaştığım şu infografikte Top 10’u görebilirsiniz.



Türkiye için bu kazançlar çok ütopik olsa da insana hayal kurdurmuyor değil. Düşünsenize listede 3. sırada olan Perez Hilton gibi ayda 450.00$ (2 milyon TL) kazandığınızı. Hem de sevdiğiniz işi yaparak yani blog yazarak. Tabi bunlar artık  kurumsallaşmış, onlarca çalışanı olan büyük şirketler olmuş.

Bizde durum ne diye soracak olursanız, her ay 200 TL olan AdSense ödeme limiti acaba dolacak mı diye kara kara düşünmekteyiz :)

Bir Tweet (Blog Nedir?): Eski yazılarımı düzenlerken Blog Hocam’ın ikinci yazısı olan Blog Nedir? başlıklı yazıyı okuduğumda garip hisettim ve aşağıdaki tweeti attım.


Eskiden bloglar günlük olarak tanımlanıp tanımına uygun şekilde kişisel günlük olarak yayın yapan bloglar çoğunluktayken bugün blog amacının dışına fazlasıyla çıkmış durumda. SEO ajansları bloglara backlink kaynağı, markalar tanıtım mecrası, kurumlar satış ve pazarlama aracı, tanınmak isteyenler ise portföy olarak kullanıyorlar. En kötüsü ise AdSenseciler… Bu kitlenin blog açmasındaki tek amaç popüler her konuda doğru - yanlış, sağdan soldan toplanmış içerikler girerek AdSense’den para kazanmak. Kaç kişi kaldı ki gerçekten samimi içerik üreten? Kaç kişi?

7. BloggerGünlüğü’nün sonuna geldik. Okuyan herkese teşekkür ederim. Daha önce yayımladığım diğer Blogger Günlükleri’ni okumak isterseniz buraya bakabilirsiniz.

İlerleyen Blogger Günlükleri’nde yer vermemi istediğiniz içeriklerinizi ve paylaşımlarınızı sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim formundan bana iletebilirsiniz.



İyi bloglar!!!

34 yorum:

  1. Blogger Günlüğü 7'de faydalı içerikleri okudum.Yeni Blog Hocam teması bence gayet sade ve şık duruyor.Çalışmalarının devam ettiğini biliyorum.Sayfa linklerinin şuan boş kalmasından dolayı aranan konuları bulmakta zorlanıyorum.Sayfa linkleri ekleninceye kadar arama kutusu eklesen iyi olur Serdar.


    Eski yazılarımı güncellemeye ben de başladım.Oldukça yorucu ve zahmetli oluyor.Şimdiye kadar 36 yazı güncelleyebildim.😥220 küsur daha sayfa var güncellemem gereken. Senin yazılarını düşününce benim yazılar az kalıyor tabii 😊 Kolaylıklar diliyorum.


    Eski yazılarımı güncellerken bazı şeyler dikkatimi çekti.İlk benim yazdığım yazılar ve tarifler olduğuna emin olduğum Google 1.Sayfa 1.Sırada olan yazılarımın Google'da gerilere gittiğini gözlemledim.Özellikle Yazar Kafe'ye gönderdiğim içerikler.Daha önce de 20 gün önce yayımladığım bir yazının Google 1.Sayfadayken Yazar Kafe'ye gönderdikten sonra Yazar Kafe'de yayımladığım yazı Google 1.Sayfaya geldi.Benim Sosyal Medya Kafe üzerindeki yazım Google 1.Sayfadan gerilere gitti.O yüzden artık Yazar Kafeye'ye yazı göndermeye sıcak bakmıyorum.
    Yazılarını güncellerken böyle bir sıkıntıyı gözlemledin mi Serdar? Farklı bir blog yazarı arkadaşımızda fark edip blogunda yayımlamıştı.Linkini bulabilirsem bir ara
    WhatsApp'dan göndereyim.

    Yabancı bloglar işlerini çok profesyonel yapıyorlar.Geçen bir blogda karşılaştım.Büyük oğlum tarayıcıda JavaScript eklentisini engellemiş.Ben de bir konu için araştırma yapıyordum.Bir bloga girdiğimde karşıma büyük bir uyarı metni olan JavaScript engellemesini kaldırın yazıyordu.JavaScript engellemesini kaldırmadan blog yazıları görünmüyordu.😀 JavaScript engeli kaldırdıktan sonra tüm içerik ekrana geldi.😂 Bizim Adsense kazançlarımızın düşük olması da büyük ihtimal çokça kullanılan reklam ve JavaScript engelleri.

    Para kazanmak isteyen çoğu blog yazarı Youtube yada İnstagram'a uğurladık.😄Severek yazı ve bilgi paylaşan bloglar olarak kalan sahalar bizimdir.😄Blogger Günlüklerini severek takip ediyorum.Emeklerine sağlık.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel Abla ben hangi yazım kaçıncı sırada çıkıyor falan o takibi yapmadığım için bir şey diyemiyorum.

      Sil
  2. Hocam yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Yazıyı okudum ve değerli bilgiler olduğunu düşünüyorum. Yeni tema bir kaç eksiklik dışında gayet güzel olmuş. Yeniliklere açık olmak ve başarı için yeni fikirler üretmek lazım. Blogger günlüğü 8 de görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tema ve tasarım konuları çok izafi. Kişiden kişiye değişiyor. Ben netliğe ve sadeliğe önem veriyorum. Herkese aynı anda aynı şeyi sevdirmek mümkün değil. Hatırlıyorum "temasıyla fark yaratan bloglar" diye bir yazı yazmış, tasarımı çok sevilen blogları listelemiştim. O yazıya gelen yorumlarda hepsi berbat diyenler bile olmuştu :)

      Sil
  4. Keyifle okuyanlardanim sizin blog günlüklerinizi. Yarisma konusunda yazdiklariniza da sonuna kadar katiliyorum. Bizi degerlendirecek olanlar blogumuza gelen okurlardir. Eski yazilari ben de düzenliyorum cok zaman aliyor ama bence deger. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Yazınız uzun olmasına rağmen, su gibi akan, okunası, bir yazı olmuş. Bir yazı içerisinde birden fazla konuya değinilmesi şahsen benim çok hoşuma gidiyor. Blogger günlüğünün 8,9,10. larını da merakla bekliyorum. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazı olmuş Serdar bey, gerçekten faydalı bilgiler vardı. Özellikle yazının sonlarına doğru bahsetmiş olduğunuz şeylere katılıyorum. Sahiden de samimi içerik üreten blogların sayısı gitgide azalmakta...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Serdar bey.
    Önceki temanızı bende seviyordum, fakat tema kodlarındaki çalışmamazlık olduysa artık yapacak bir şey kalmamış demektir. Yeni temanız da gayet güzel. Fakat bu temaya geçtiğinizde size mail göndermiştim. Yukarıdaki menülerin çalışmadığını yazmıştım gönderdiğim mailde, gönderdiğim maili gördünüz mü? bilmiyorum.

    Blogger günlüğü yazılarınız çok keyifli ve bilgilendirici oluyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Emek ve zaman isteyen güzel bir yazı olmuş... İçerikte bahsettiğiniz konular gerçekte bilgilendirici ve yol gösterici... Davamını kendi adıma beklerim... Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  9. Blogger günlükleri fikri güzelmiş. Yazınızı okudum. Faydalanacağım şeyler var içinde. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. İki haftalık tatilimde ben de eski yazılarımı kontrol edeceğim. Bazen hiç tahmin etmediğim yazılarım okunuyor. Hepsinin güncellenmesi gerek.

    Eskiden bazı blog yazılarımı silmiştim. Blog görsellerinde onların görselleri duruyor. Onları nasıl silebilirim acaba?

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir derleme olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Blogunu, sitesini yenı açanlar bu sıkıntıları bılırler...
    Yardım etmek hepimizin borcu olarak düşüyorum..
    Tabii yardımımız dokunuyorsa ne mutlu bize..

    YanıtlaSil
  13. Yeni yazılar:))) hep faydalı bilgiler verdiğiniz için
    Teşekkür ederim;))
    Çok güzel bilgiler öğrenmeye devam ediyorum:)

    YanıtlaSil
  14. Bu bölümü daldan dala olduğu için çok seviyorum. Bir konuda birden fazla bilgiye sahip oluyorum.

    Gelecek vaad eden blogları içindeki kinlerle büyütmeye çalışmak yerine saygı göstersek ve bizim olmak istediğimiz yer neresiyse orada dursak bence bu kadar afillenmezdi bu konu.

    Cem arkadasimiza katılıyorum bir çok konuda hem fikiriz. Bazı şeyler bitti dediginizde başlıyor.

    YanıtlaSil
  15. Blogların samimi olanları, yararlı ve keyifli içerik üretenleri yaşamaya devam edecektir. Farklı konulardaki bloglardan oluşturduğunuz blogger günlüğü yazılarınız gayet güzel.

    YanıtlaSil
  16. Uzun zamandır yazı göremedim. Bu beni üzdü açıkçası :/

    YanıtlaSil
  17. Serdar hocam bu seriniz çok güzel. Ben blog yazmıyorum ama yine de okuyasım geliyor.
    İyi günler.

    YanıtlaSil
  18. Yine çok güzel bir blogger günlüğü olmuş, Serdar Bey.
    Ben sizi daha bloğumu açmadan evvel bile takip ediyordum ve neredeyse ilk aylarımda sürekli sizin sayflarınızda geziniyordum bir şeyler öğrenebilmek için...
    Bu temanız çok daha profesyonel duruyor o bir gerçek. Yukarıdaki statik sayfaları ve bazı tıklandığında boş olan ikonları düzenlerseniz her şey daha güzel olacaktır...
    Size webmasterlarla ilgili de bir mail yollamıştım ama gördünüz mü bilemiyorum.
    Cevap verirseniz çok sevinirim mailime, çok arada kaldığım bir konu çünkü...
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  19. Serdar Bey size iletişim panelinden "geçmiş yorum" başlıklı çok önemli bir mail attım. Lütfen geri dönüş yapın.

    YanıtlaSil
  20. Güzel bir yazı dizisi olmuş ellerinde sağlık serdar bey http://www.fikirzar.com/2018/01/sikintilarimiz-birer-sknt-m.html okumanızı ve yorumlanizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba yazınız oldukça bilgilendirici olmuş. Ama sormak istediğim bir şey var. Bloguma sizin kullandığınız gibi bir yorum kısmı eklemek istiyorum. Var olan ki halinde yalnızca googleplus ile yorum kabul ediyor. Bunu geliştirmek istiyorum bana yardımcı olabilir misiniz?
    Birde bence şu anki temanız oldukça sade ve güzel. Eskisinden daha çok beğendim ben açıkçası.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, sizden feyz alarak henüz başladığım blogger olma serüvenime sizi takip etmeye ve öğrenmeye devam ederek yol alacağıma eminim. Başarılarınızın devamını diliyorum.

    https://harunbudak.blogspot.com.tr < Bu arada yeni içerik üretmeye başladığım blog sayfama davetlsiiniz :)

    YanıtlaSil
  23. Yine bloghocam kalitesi şairdim mi tabiki hayır gerçekten müthiş faydalı içerikler paylaşılıyor takibe devam başarılarınızın devamını bizimle paylaşmanızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  24. Adblock kullanımı konusunda sizlere katılıyorum. Buna sebebiyet veren yine bizler sayılırız.

    Kendim adsense ile kazanç elde etmeyi planlarken, film ve dizi sitelerinin ve bazı diğer sitelerin yoğun reklam kullanımı yüzünden (popup gibi) adblock kullanmayı tercih ediyorum malesef.

    YanıtlaSil
  25. "...Uzun zamandır AdSense yayıncısı olan biri olarak bilinmesini isterim ki AdSense’den para kazanmak, AdSense onayı almaktan çok daha zor. Doğru yerde doğru reklam birimlerini kullanmak, renkleri, boyutları ve yerleri sürekli değiştirmek, A/B testleri yapmak, organik trafik almak falan gerekiyor ki bunlar kolay işler değil. Boş hayallere kapılmayın."

    Adsense vb. durumlara oldukça uzağım ama yukarıdaki cümle yeni başlangıç yapacak olanlar için bana göre biraz karamsar... Ayrıca yeni başlayacaklar için tavsiyem, içerik herşeyden daha önemli, odak noktanız bu olmalı...

    YanıtlaSil
  26. Böylesine dolu bir içeriğe gözatmayalı epey uzun zaman olmuştu Serdar Hocam. Adsense'ten kazanç olayında gerçekten insanlar hesabı onaylatınca binlerce dolar kazanacağını zannediyor. Evet belki bundan 12-13 sene önce kopya içerikle bile binlerce dolar kazanılabiliyordu ama artık devir değişti. Öğrenebilen mekanizmalar sayesinde nitelikli ve okuyucuyu doyuran, aynı zamanda da etkileşim alan bir blogunuz varsa ancak kazanabiliyorsunuz ki o da çoğu zaman binlerce doları falan bulmuyor.

    YanıtlaSil
  27. Cok faydali bir yazi olmus gercekten. Icerik skici degil tam aksine surukleyici olmus. Faydali icerikleriniz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  28. Günlügünüzde soruma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Buraya yazı yazmak uzun zamandır aklımda ve 3-4 aydır konu hakkında düşünüyorum.

    Reklam engellemeyi etik bulmuyorum eleştiriniz uzun zamandır aklımda.

    Reklam konusu başlı başına bir meslek olduğu için eğitimini almadığım bir konu hakkında yorum yapmak istemem.
    En azından google çeşitli araçlar ile bize sitede reklam verme imkanı sunmuş.
    Adblock'un (reklam engelleme araçları)reklamların kalitesini arttırdığı şeklinde bir izlenimim oldu.
    Reklamların tamamını engellemek bir seçenekken belirli reklamları engellemek hangi reklamların beğenilmediği konusunda bilgi verebilir.

    Bedavacılık sorunu önemli bir sorun olarak bir tarafta duruyor.
    Google hizmetleri bedava olarak görünse bile mutlaka bir bedeli var.
    Site kurma aşamasında belirli bir aşamaya kadar kazanç söz konusu olamazken bir noktadan sonra kazan-kazan duruma geçebiliyor.
    Bedava olduğu düşünülen diğer hizmetler bile bir şekilde biryerlerden kazanç temin edebiliyor. Bir şekilde bu kazanç temini kesilse hizmeti vermeyi de kesmesi gerekir.
    Aynı konuyu blogger açısından değerlendirelim.
    Adsense reklamları ile kendine yetecek kadar bir kazancı olan bir blog adblock sayesinde gelirlerini %50'sini kaybetmiş olsun.
    Gelir kaybını araştırıp tedbir alması gerekecektir.

    Reklam engelleme etik konusu olmamalı diye düşünürüm.

    YanıtlaSil
  29. Son izlenimlerime göre adblock engelleme eklentisini eklemek sitenin mobil uyumluluğunu etkiliyor. Mobil uyumluluk testinde düşük sonuçlar veriyor.
    Eklentiyi kaldırdıktan bir süre sonra tam mobil uyumluluk sonucu veriyor.

    Adsense duyduğuma göre adblock kullananlar için bir çalışma yapacakmış bu sayede adsense gelirlerinde artış olacakmış.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.