Blog Yarışması Aldatmacası



Daha önce blog ödülleri veya blog  yarışması gibi etkinliklere denk geldiniz mi? Benim hatırladığım ilk ciddi organizasyonu Turkcell düzenlemişti. Aile, gezi, moda, teknoloji, yemek gibi kategorilerde en iyi bloglar seçilmişti. Turkcell blog ödüllerinde jüri başvuruları eleyerek her kategori için 10 finalist belirliyor ve bunları halk oylamasına sunuyordu. Sanırım bu zamana kadar yapılan en ciddi ve güçlü  blog ödülleri organizasyon buydu.

Ardından Hürriyet’in Bumerang platformu benzer bir blog ödülleri organizasyonu düzenledi. Bumerang blog ödüllerinde kategoriler Turkcell blog ödüllerine göre daha farklıydı. En tarz, en sosyali, en çalışkan gibi kategorilerde yarıştı bloglar. Bumerang ödüllerinde oylama sistemi ise Turkcell blog ödüllerinin tam tersiydi. Blog okurlarının oyları ile finalistler belirleniyor, jüriler bu finalistler arasından en iyileri seçiyordu. Hatta Blog Hocam da 3. blog ödüllerinde en sosyal blog kategorisinde yarışmış, halk oylarıyla finale kalmıştı.

Bunların dışında 15 yıldır düzenlenen Altın Örümcek web ödüllerinde en iyi bireysel blog ve kurumsal blog kategorileri de mevcut ki Altın Örümcek ödülleri en prestijli ve en düzgün yarışmalardan biri. Bir de dikey blog ödülleri mevcut. Bunların arasında en popüleri insan kaynakları derneği Peryon’un İK blogları arasında düzenlediği yarışma.

blog ödülleri


“Bloglar Yarışıyor” Adatmacası


Türkiye’de blog ödülleri ve yarışmalarında durum böyleyken bloglar yarışıyor diye söz de bir blog yarışması çıktı ortaya. Blogları ziyaret edip birbirine benzer, yarışmadan bahseden yorumlar bırakarak veya mailler göndererek kendilerini tanıttılar. Pek çok kurum ve firmanın sponsor olduğunu belirtip onbinlerce liralık ödül vadeden bir organizasyonun oldukça amatör bir arayüze sahip HTML sitesi bile aslında bunun bir balon ve aldatmaca olduğunu açıkça ortaya koyuyorken yüzlerce blog bu sitenin bannerını ekleyerek sözde yarışmaya katıldı. Sonuç mu? Balon patladı! Ortada ne bir kazanan var ne de bir ödül. Site kendini tanıtımını yaptı ve muhtemelen bundan bazı kazançlar sağladı.

Bu sözde yarışmaya katıldığını tahmin ettiğim bir blogger arkadaşımız durumdan şüphelenip sponsorlar listesinde yer alan Tübitak’a mail göndermiş ve böyle bir sponsorluklarının olup olmadığını sormuş. Verilen cevabı tahmin temek zor değil; böyle bir sponsorlukları elbette yok ve isimlerinin siteden kaldırılmasını aksi taktirde hukuki işlem başlatacaklarını ilettiklerini söylemişler. Daha sonra da site zaten kapandı.



Şimdi De “Blogum Harika” İle Aldatıyorlar!


Aynı kişiler bu kez de blogum harika diye bir site açıp aynı sahtekarlığa devam ediyorlar. Arayüz ve site yine aynı amatörlükte, ödüller yine iddialı, sponsorlar yine büyük. Buradan tüm blogger arkadaşlara sesleniyorum; bu tür aldatmacalara kanmayın ve bu yazıyı blogger arkadaşlarınızla paylaşarak onların da bilinçlenmesini sağlayın.

Blog ödüllerine ve blog yarışmalarına çok olumsuz bakmıyorum. Blogların değerini bir jürinin değil de blog okurlarının vereceğini düşünmekle birlikte bu tür etkinlikleri blog dünyasına hareket kattığı, blogların tanıtımına katkı sağladığı kanısındayım. Kısacası bu tür ödül ve yarışmaları birer eğlence olarak görün. Dereceye giremediniz diye canınızı sıkmayın, birinci oldunuz diye böbürlenmeyin. Önemli olan okurun sizin blogunuza verdiği değerdir.

Bundan sonra bu tür etkinliklere katılırken dikkat edin. Çıkarcıların sizi ve blogunuzu kullanmasına önem vermeyin. Gerçekten güvenilir ve tutarlı olduğunu düşündüğünüz etkinliklere dahil olun. Mesela Blog Hocam gibi kendi halinde, sıradan bir site aşağıdaki gibi saçma sapan tanıtım yorumları yazıyorsa, yine aşağıdaki gibi anormal ödüller vadediyorsa uzak durun.

İşte sözde yarışmanın bloglara yaptığı saçma yorum:

Merhabalar!
BloglarYarisiyor Kampanyasi Başlatarak; Bloglamanın Önemine Binaen Bir Yarışmayı Başlatmış Bulunuyoruz.
Sizde Blogunuzu BloglarYarisiyor Kampanyasina 30 Sn. İçerisinde Kayıt Ederek Hem Kalite Hem de Ödüller Kazanabilirsiniz.Katılan Tüm Blogcular Promosyon Ürünlerimizle Ödüllendirileceklerdir.Fazla Vakit Kaybetmeden BloglarYarisiyor Kampanyasina Sizde Ücretsiz Başvurun.Unutmayınız! Önce Hayal Sonra Gerçek...


Ve sözde yarışmanın vadettiği sözde ödüller:

En Harika Blog 1.si
-10 Bin TL Para Ödülü ve Google Adwords 1000 TL Kupon
-TRT-2 Üzerinden Blogun ve Sahibinin Tanıtılması
-Hürriyet, Milliyet, Zaman, Sabah, Akşam, Gazetelerinde Blog Tanıtımı
-Blog Marka Tescili 1.liği

En Harika Blog 2.si
-Toshiba Satellite A300D-214 Notebook
-Blog Marka Tescili 2.liği

En Harika Blog 3.sü
-Sony Cyber-Shot DSC-T90 12.QMP 3.0 Diji-Foto Makinesi
-Blog Marka Tescili 3.lüğü

Tüm Blogculara Promosyon Ürünleri Dağıtılacaktır.


Yazarken bir kez daha düşündüm de o siteden bu ödüllerin verilebileceği ihtimaline gerçekten nasıl inanmış bu katılımcılar? Hakikaten şaka gibi….

34 yorum:

  1. Bumerang niye yapmıyor yarışmaları artık? Yapıyorda haberim mi olmuyor çünkü bumerang sitesinde bir bilgi görünmüyor eski yarışmalar dışında.

    Bu arada bilgilendirme için çok teşekkürler hocam. Bu yazıyı WMAraci ve R10 gibi platformlarda da paylaşırsanız muhteşem olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Bumerang'a katılım diye yapmıyor olabilir. Ne zaman bir yere katılsam bir şeyler ya iptal ediliyor, ya da bir sorun çıkıyor :/

      Sil
    2. Google,YouTube'a verdiği önemi Blogger'a verse zaten bumeranga falan gerek kalmaz.

      Sil
    3. Bumerang yarışması bazı konularda çok tepki aldı. Mesela sadece Doğan Holding bünyesinde olduğu için bloglarla uzaktan yakından alakası olmayan kişiler jüri üyesi seçildi. Bunun neticesinde Blogger'ın kendi şablonlarından birini kullanan bir blog en tarz blog falan seçildi :)

      Sil
  2. Hey Allah’ım ... İnsanları kadıralım da nasıl kandırırsak kandıralım ... Yazıklar olsun ...

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık. Gerçekten güzel bir aldatma fikri:).

    YanıtlaSil
  4. Bloğum harika etkinliğini duymuş ve blogumu siteye eklemiştim sanırım ancak tam emin değilim. 
    Blog'a bir banner ekleme zorunlulugu caydırıcı ardından da ödülleri görünce pek inandırıcı gelmemişti.
    Türk bloggerlar'ı bir çatı veya kurum altında toplamak gerek aslında yoksa bu tür aldatmacalar hep olacak gibime geliyor.
    Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    *(yukarıdaki yorumun hatalardan dolayı özür dilerim silerseniz sevinirim).

    YanıtlaSil
  5. her takip ettiğim blogda bu tarz katıldım sizde katılın postlarını gördüğümde 2 senedir uyarıyordum.
    birde sitelerine banner ekliyorlar onların verdiği kodlarla.
    "Bloglamanın Önemine Binaen Bir Yarışmayı Başlatmış Bulunuyoruz" şu cümledeki bloglamak ne demek diye kişiler kendilerine bir sormuyorlar bile. hoş sadece ödülleri okuyarak geçiyorlar.
    kaleminize sağlık, bari sizin sayenizde artık lütfen gözlerini açsınlar, biraz incelesinler her gördükleri her okudukları şeye kanmasın yazarlar

    YanıtlaSil
  6. Emeğiniz ve bizlere yaptığınız bu sağlıklı bilgilendirme için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  7. öğrendiğim iyi oldu. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba hocam yine çok faydalı bir konu
    Zaten insan biraz mantıklı düşünürse madem o kadar ödül veriyor bloglara otomotik yorum yerine tv ye sosyal medyaya reklam versin ülkece biraz herşeyin hızlı gitmesini bi an önce olup bitmesini istiyoruz ondan kazanç ödül blog kelimelerini duyunca atlıyoruz
    Böyle bir konuya değinip bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler hocam .

    YanıtlaSil
  9. Geçen gün bir arkadaşımız da şu sahte blog ödüllerine değinmişti.
    sahtekarlar bitmeyecek sanırım her geçen gün çoğalıyorlar. teşekkürler paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o arkadaşın yazısını okuyunca konuyu araştırıp bu yazıyı yazmaya karar vermiştim zaten.

      Sil
    2. Eline sağlık Serdar inş herkes dikkat eder.

      Sil
  10. Bloğumu hiçbir ödül yarışmalarına sokmadım. Hatta bir ara kullandığım bumerang reklamları bile kaldırdım. Başarıyı zaten kendiliğinden okuyucu sana verecektir.

    YanıtlaSil
  11. Hiç denk gelmedim. Dikkat ederim. Uyardığınız için teşekkür ederim.😊

    YanıtlaSil
  12. Bilmeyen birisi bu yarışmayı gerçek zandedip dikkate alabilir. Uyarı niteliğindeki yazınız çok gerçekten çok isabetli olmuş. Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  13. Bana da gelmisti yayinlamadim bile. Ciddiye almiyorum böyle seyleri. Katilanlara saygim var ama bir blogun yarismaya ihtiyaci olmadigini düsünüyorum cünkü kopyala yapistir degilse,her blog kendine özeldir. Begenen okur begenmeyen okumaz. Bu motivasyona ihtiyac duyanlar da olabilir tabii. Bu sadece benim kisisel fikrim.

    YanıtlaSil
  14. Bu tip unsurlar bedavacı kültürün yansıtması oldu. Ben 3 yıl önce çok denk geliyordum hatta mail atıyorlardı. Ama mail dilinden, sitenin diziliminden anlamak gerek. Biraz dikkat şart, detaylı incelemek gerek. Umarım çoğu kişi bu yazıyla bilinçlenir.

    YanıtlaSil
  15. Bitmediler bi ya. Kene gibi yapıştılar bloglarımıza.

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler, birilerinin kral çıplak demesi güzel.

    https://www.webkenti.net/2016/03/bloglar-yarsyor.html

    YanıtlaSil
  17. Google için maalesef blogger üvey evlat. Gereken önemi verseydi şimdiye kadar ne wordpress ne de diğerlerinin esamesi bile okunmazdı. Bloggerlar yarışmalar, bumerang gibi ne bulduysa kendini ifade etmenin derdinde bence yarışmaya 1-2 hatta 3-0 geriden başladıkları için böyle tuzaklara alet oluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim görüşüm ise blogger üvey evlattan ziyade google blogeri kolaylaştırmadan kodlama yöntemi ile kullanıcıların kullanmasını istiyor google gibi bir şirket wordpress kadar eklenti sağlayamaz mi tabiki sağlar ama google bunun için daha erken olduğunu düşünüyor diye düşünüyorum

      Sil
  18. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Aslında arkadaşın söylediği gibi, google biraz daha önem verse blogger'a bunlara gerek kalmaz.

    YanıtlaSil
  19. sormamız gereken şu herhalde "blogların tanıtılmaya ihtiyacı var mı?"

    YanıtlaSil
  20. Bu tarz şeylerle karşılaşmadan önce böyle yazıları okumuş olmak, insanı bir adım önde tutuyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Bu sahtekar blog yarışmaları için denetleyici bir kurumda yok yada müdahale etmek mümkün olmuyor.b..harika olanı hala yayında. Daha önce BTK ya şikayet etmiştim. Bir işe yaradı mı bilmiyorum ama en azından haberleri olmuştur!
    https://www.ihbarweb.org.tr/index.html

    YanıtlaSil
  22. Kıymetli bilgiler için çok teşekkür ediyorum Serdar bey... Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Serdar,
    Bu konuda çok haklısın. Her yerde huzurumuzu bozmaya çalışan birileri çıkıyor. Yazmak aslında düşünsel aydınlanma sonucu ortaya çıkar. Şu cümlelerin aslında işin özeti: " Blogların değerini bir jürinin değil de blog okurlarının vereceğini düşünmekle birlikte bu tür etkinlikleri blog dünyasına hareket kattığı, blogların tanıtımına katkı sağladığı kanısındayım. "

    Kısacası: bir rahat bırakmadılar bizi be!

    YanıtlaSil
  24. Bilmeyenler için faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Bana da kaç kez yorum olaraka geldi. Oradaki telefonu aradığımda çıkmıyordu bile. Aldatmaca olduğu besbelliydi...

    YanıtlaSil
  26. Dolandırıcılar gün geçmiyor ki bir alana daha el atmasınlar, hepimize geçmiş olsun :(

    YanıtlaSil
  27. Araştırmanız için teşekkür ederim
    https://www.gercekteolan.com/

    YanıtlaSil
  28. Kurumsal bir organizasyon olmayınca böyle kötü niyetli insanlarda hemen fırsat buluyorlar.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.