En İlginç, Güzel Ve Yaratıcı Blog Adları


Blog sahibi olma sürecinin ilk ve en önemli aşamalarından biri blogunuza bir ad belirlemektir. Peki blog yazarları blog adı seçerken ne kadar başarılılar?

Blog adlarını incelediğinizde en çok tercih edilenlerin adsoyad şeklinde olduklarını görüyoruz. Bazı kişilerin öyle isim ve soy isimleri var ki bloglarını adsoyad şeklinde açtıklarında gerçekten çok orijinal ve markalaşmaya müsait olabiliyor. Fakat adsoyad şeklindeki blog adları fazla klişe.

En çok kullanılan blog adlarından bir diğeri ise anahtar kelime içeren blog adlarıdır ki bana en itici gelenler bunlar. Sırf o anahtar kelimede üst sıralarda çıkmak için yaratıcılıktan uzak, blog ruhuna aykırı blog adları. Konusu ne olursa olsun bloglar yazarın kişisel görüş ve deneyimlerini içermeli. Bu yüzden anahtar kelime içeren blog adlarını hiç sevmiyorum.

Yeni blog açacaklara ilham vermesi ve örnek olması amacıyla küçük bir araştırma yaparak adını beğendiğim, ilginç ve güzel bulduğum yaklaşık 30 blogun sahibi ne mail göndererek blog adlarının hikayesini öğrenmeye çalıştım. Ne yazık ki sadece 13 kişi dönüş yaptı ve blog adını nasıl seçtiklerini, hikayelerini kısaca anlattılar. Ben de gelen cevapları toparlayarak ilginç, güzel, yaratıcı bulduğum blog adlarını derledim. Keyifli okumalar…

blog adları


1. Kariyer Yolculuğu


Fatmanur Erdoğan, İK ve kurumsal iletişim alanında hemen herkesin tanıdığı girişimci bir yöneticidir. Kendisinin blogunu uzun yıllar önce keşfetmiştim ve blogunun ismi her zaman hoşuma gitmişti. Bu yazı için düşündüğüm ilk bloglardan biri de Kariyer Yolculuğu oldu. Sağ olsun  Fatmanur Hanım kısa sürede blogunun hikayesini uzunca anlatan bir cevap yazdı.

Kısaca aktarmam gerekirse uzun süre yurtdışında yurt dışında çalışan Fatmanur Erdoğan yeniliğe ihtiyaç duyar ve Türkiye’ye dönmeye karar verir. Fakat buradaki iş dünyası hakkında çok şey bilmiyordur ve geldiğinde yenilikten hoşlanmayan, sorgulamayan, biat etmeye alışmış yöneticilerin işgal ettiği bir iş dünyası karşılar kendisini.

Fatmanur Erdoğan kariyeri boyunca dolaştığı 50 ülkede edindiği birikimleri ve Türjkiye’de gözlemlediklerini paylaşarak insanlara yardımcı olmaya karar verir. İş dünyasının çarpıklıklarını dile getirmeye, yönetimleri ileriye baktırmaya, toplumun ufkunu açmaya yani insanların kariyer yolculuklarında onların yanında olmak ister. Böylece Kariyer Yolculuğu ismi ve blogu ortaya çıkar.

2. Benim Günlerim


Benim Günlerim, Berna Mutlu Aytekin’in kişisel blogu. Kişisel bir blog için seçilebilecek en güzel adlardan biri benim günlerimdir sanırım. Bu seçimi için Berna Hanım’ı tebrik etmek gerek. Benim günlerim diye bir site adı görünce aklınıza ne gelir? Kişinin gün içinde yaşadıklarını içeren blog sitesi. Zaten Berna Hanım’a blog ismine nasıl karar verdiğini sorduğumda da düşündüğüm yanıtı verdi :)

Berna Hanım bir günlük tutmaya ve bunu intetnette herkese açık olarak yapmaya karar verir. Bunun karşılığı da bildiğiniz gibi blog yazmaktır. Blogunda gün içinde yaşadığı ne varsa paylaşmak ister ve Benim Günlerim adı ve blogu ortaya çıkar.


3. Tuş Beyinli


Blogspot  domainini kullanarak adsoyad ile blog hayatına başlayan Akın Özcan bir süre sonra yeni bir blog adı bulmaya ve kendi domaini almaya karar verir.  Amacı dikkat çekici, akılda kalıcı, farklı bir isim bulmak olan Akın , uzmanlık alanı olan dijital pazarlama, nöro bilim, insan psikolojisi gibi konuları yani anahtar kelimeleri blog isminde kullanmak istemez ve yaratıcılığını konuşturup zekice bir kelime oyunu yaparak tuş beyinli ismini bulur. Söylediğine göre tuş dijital çağı, beyin ise nöro bilim ile psikolojiyi simgeler.

Kuş beyinli gibi itici bir kelimeyi yaptığı kelime oyunu ile tuş beyinli gibi orijinal ve sempatik bir isme çeviren Akın Özcan bence çok iyi iş çıkarmış. Sanırım en güzel blog adları listesinde yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

4. Suskumru


Çağrı M. Alkan’ın kişisel blogu da küçük bir kelime oyunu kullanılarak bulunmuş ilgi çekici bir isme sahip. Suskumru adını gördüğünüzde sanırım sizde de benim gibi uskumru balığı çağrışım yaptı. Uskumru gibi sıradan bir balık isminin başına sadece bir harf koyarak ilgi çekici bir blog adı bulmak yaratıcılık ister diye düşünüyorum. Bu ismin nereden çıktığını Çağrı’ya sordum ve bana şu cevabı verdi:

Suskumru aslında kendisinin yazdığı bir şiirin son mısrasıymış. Şiir şu şekilde sonlanıyormuş; “Susuyorum şimdi sana, kolonisini kaybeden bir balık gibi. Adım: Suskumru”.

Kişisel bir blogun adını, kişisel bir şiirden, kişisel bir kelime koymak kadar doğal ne olabilir ki? Çağrı da bu adı kendi ait hissetmiş ve iyi ki bu adı koymuşum diyor.


5. Cesur Gezgin


Bir gezi bloguna xxxgezgin diye bir isim koymak bence çok doğru bir tercih. Zaten gezgin ile başlayan veya biten gezi blogu ismine de sıkça rastlayabiliyoruz. Bu ismi ilk kullanan bloglardan biri olduğu için Cesur Gezgin’i bu listeye koymak istedim ve Buket&Serdar çiftine bloglarının isminin hikayesini sordum.

Blog isminde geçen gezgin kelimesinin nereden geldiğini hepimiz tahmin edebiliriz, peki ya neden cesur? Söylediklerine göre cesur kelimesini kullanmalarındaki ilk neden soyadlarının cesur olmasıymış. Fakat Cesur Gezgin’in yazarlarının macera ve extreme sporlara düşkünlüğünü de öğrendim. Yani cesur kelimesi hem soyadlarını hem de cesaretlerini temsil eden bir kelimeymiş. Cesur ve gezgin kelimeleri bir araya gelince bence ortaya çok güzel bir gezi blogu ismi çıkmış.


6. Not Defteri


Küçük yaşlardan beri not tutma alışkanlığına sahip olan Ahmet Akdel, bu notların kaybolmaması, tek bir yerde toplanması ve insanlarla paylaşılması fikrinden yola çıkarak not defteri isimli bir blog açmış. Kişisel blog için not defterim ismi daha iyi olabilir bence ama bu durumda kişinin kendi notlarını yazması beklenirdi. Not defteri adlı bu blogda kişisel notlardan çok çeşitli kategorilerde derleme içerikler var sanırım. Bu nedenle not defteri adının uygun olduğunu söyleyebilirim.

Not defteri çok yaratıcı veya dikkat çekici bir blog adı olmasa da bir bloga yakışan güzel bir isim olduğunu düşündüğüm için listeye koymak istedim.


7. Biz Evde Yokuz


”Biz evde yokuz” ismi size neyi çağrıştırıyor? Çeşitli ulaşım araçlarıyla sürekli seyahat eden, çeşitli aktivitelere katılan, deneyim peşinde koşan birilerinin blogu. Bu blog da tam olarak bunu yapan Duygu&Bilgehan çiftinin paylaşımlarını içeriyor. Bu ismin bir blog sitesi için uzun olduğunu, “evde yokuz” isminin daha iyi olabileceğini düşünenler olabilir. O halde size bu ismin ortaya çıkış hikayesinden bahsedeyim.

Bilgehan mailime yazdığı cevapta bu ismin kendiliğinden ansızın Bolu’da karlar arasında eğlenirken Duygu’nun birden “Evde yokuz ya biz!” demesiyle ortaya çıktığını söyledi. O an Bilgehan’da jeton düşmüş ve dağ başında telefondan domain alınmış. bu şekilde ortaya çıkan Biz Evde yokuz isminin aslında sadece dışarıda olmak değil, içinde çılgınlık ve delilik de barındırdığını, kafa olarak da evde olmamayı anlattığını söylüyorlar.


8. Kendi Hikayeni Yarat


Yine uzun ama insanı direkt yakalayan, güzel bir blog ismi. Uzun blog isimleri olumsuz gibi gözükse de Özge Akya’nın yaptığı gibi dikkat çekici sloganvari bir isim koymak insanları fazlasıyla meraklandırabiliyor. Bu nedenle kendi hikayeni yarat isminin başarılı bir seçim olduğunu düşünüyorum.

Özge’ye bu isme nasıl karar verdiğini sorduğumda amacının seyahatlerini kişiselleştirip unutulmaz bir anıya dönüştürmek isteyenlerin kendi hikayelerini yaratırken yararlanabilecekleri ayrıntılı bir kaynak oluşturmak olduğunu söyledi. Bu fikir kendi hikayeni yarat sloganını ortaya çıkarmış ve bu slogan da doğrudan blog ismi olarak kullanılmış.

9. Hayallerimde Ben


Hayallerimde ben kişisel bir blog için çok güzel bir isim. Bana hayallerini gerçekleştirmek isteyen bir insanın bu hayallerini gerçekleştirme yolculuğundaki anılarını, deneyimlerini, hikayelerini paylaştığı bir blog sitesini çağrıştırıyor. Ebru’ya blog adına nasıl karar verdiğini sorduğumda tam da beklediğim yanıtı aldım. Hayallerimde ben isminin ortaya çıkış hikayesi şöyle:

Her şey The Bucket List filmiyle ve bu filmdeki ölmeden önce yapılacaklar listesiyle başlamış. Ebru filmi izledikten sonra yapmak istediği pek çok şey olduğunu bunları gerçekleştirmek için hiçbir şey yapmadığını fark etmiş ve kendine de benzer bir liste yapmış. Daha sonra hikayesinin bloga denk gelen başka birilerine ilham olabileceği düşüncesiyle karar vermiş blog açmaya. İsim konusuna gelince ise listedeki her madde gerçekleştirmek istediği hayallerini, ve hayallerini gerçekleştirmek üzere çıktığı bu yolculuğun kendisinin de, “hayallerimde ben” olduğunu söylüyor Ebru.

10. Evde Yazar


Sonu yazar ile biten blog ismine de çok rastlarız blog dünyasında. Evde Yazar’ı ilk açıldığı aylardan beri tanıdığım ve takdir ettiğim için en güzel blog adları listesinde sonu yazar ile biten bloglardan Evde Yazar’ı eklemek istedim. Evde Yazar isminin ortaya çıkış hikayesi ise şu şekildeymiş.

Çalıştığı işten ayrılan, sektöre küsen tekstil mühendisi arkadaşımız çocukluk hayalinin peşinden gider ve yazmaya karar verir. Hayaller yazarlık istese de gerçeklerle hayaller her zaman örtüşmüyor, gazeteler, dergiler gelsin de bir köşe verelim diye kendisini beklemiyordur. O da “bana kimse köşe vermezse ben de evde yazarım” der ve bu güzel blog adı ortaya çıkar.


11. Egoist Okur


Bir blog için sonu yazar kelimesi ile biten isimler kadar sonu okur ile biten isimler çok uygun ve güzel geliyor bana. Egosit okur da bu isimli bloglara güzel bir örnek. Egoist kelimesi olumsuz bir kavramı çağrıştırsa da yanına okur kelimesi eklenince sempatik ve güzel bir blog ismi ortaya çıkıyor. Peki bu blog adının hikayesi nedir?

Egoist Okur’ın sahibi yaygın kanının aksine, hayatta en çok yaptığımız şeyin okumak olduğunu söylüyor. Egoist Okur’un ise okumanın daha egoistçe ama zevkli biçimleri de olduğunu kendine ve başkalarına hatırlatmak fikrinden ortaya çıktığını belirtiyor. Kimseye aldırmadan sadece kendini düşünerek, mecburiyetlerini unutarak, şahsi tercihlerinin peşine takılarak okumaktan güzel bir şey olduğunu düşünüyor. Egoist kelimesini kullanmasının diğer bir sebebi ise dönemin en iyi edebiyat dergisi olan The Egosit’ten esinlenmesiymiş.


12. Blogluyorum


İngilizce blogging kelimesinin sözlüklerde Türkçe karşılığı olmasa da bloglamak diye çevirmek mümkün sanırım. Yaptığı eylemi direkt blog adı olarak seçen Gökçe Bağtır bence harika bir tercih yapmış. Kişisel bir blog için kullanılabilecek en güzel isimlerden biri.

Gökçe’ye blogununun isminin hikayesini sorduğumda ise aslında başka bir düşünceyle, blog ve yorum kelimelerini bir araya getirerek bu isme karar verdiğini öğrendim. Blogunu açarken amacı makyaj malzemeleri, kozmetik, çocuklar, hayat, gezip gördüklerim ve daha bir dolu konuyla ilgili deneyimlerini yazmakmış. Birbirinin içine geçmiş kelimelerden oluşan blog adlarını hep daha ilgi çekici bulduğu ve içerikleri kendi yorumlarından oluşacağı için blog + yorum kelimelerini bir araya getirmiş. Böylece bu harika blog ismi ortaya çıkmış.


13. Sert Sesli


En iyi blog isimleri listesi için araştırma yaparken daha önce hiç ziyaret etmediğim bu blog adı ile karşılaştığımda açıkçası edebiyat blogu falan olduğunu düşünmüştüm. İsmi ilgimi çektiği için blogu inceleyip bir müzik blogu olduğunu gördüğümde ise herhalde sert bir müzik türü olan rock ya da metal müzikten yola çıkılarak böyle bir isim verildiğini sanmıştım. Kendilerine mail gönderdiğimde ise bambaşka bir düşünce ile bu ismin ortaya çıktığını öğrendim.

Sert Sesli ismi aslında söylediklerinden kaçmayıp sesini daha sert ve özgür bir biçimde aktarma fikrinden geliyormuş. Belki bu fikir gündemi yorumlayan, eleştirel bir blog için daha uygun olabilirdi ama yine de güzel bir blog adı olduğunu ve bu listeye girmeyi hakkettiğini düşünüyorum.



14. Blog Hocam


Megaloman veya narsist biri değilim. Ayrıca Blog Hocam isminin çok güzel bir blog adı olduğunu falan da düşünmüyorum. Fakat Blog Hocam’dan sonra sonu hocam kelimesi ile o hocam, bu hocam, şu hocam diye o kadar çok blog gördüm ki bu ismi nasıl bulduğumun hikayesini bilmeyenler için bu satırları kendime ayırmak istedim.

Genel kanı kendime blog hocası yakıştırması yaptığım yönünde olsa da burada hoca olan bu blogun ta kendisi. Bu siteyi ilk kurduğumda yıllar sonra oluşacak arşiviyle müthiş bir bilgi kaynağı haline dönüşeceğini düşünerek siteyi bir blog öğreticisine benzetmiş ve Blog Hocam ismini koymuştum. Yani hoca olan ben değilim, bu sitenin ta kendisi.

Yukarıda isimlerinin hikayesini anlattığım 13 blogun sahiplerine verdikleri cevaplar için çok teşekkür etmek istiyorum. Yazıyı oluştururken arkadaşların verdikleri cevapları kısaltıp kendi cümlelerimle derlemeye çalıştıysam da bilmenizi isterim ki bu arkadaşların çoğu maillerime ciddi, detaylı ve samimi yanıtlar yazdı. Umarım cevaplarını olduğunu gibi yazmadığım için gücenmezler.

39 yorum:

  1. gerçekten güzel bir yazı ellerinize sağlık. link koysaydınız iyi olurdu aslında hepsini teker teker aradım buldum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog isimlerine tıklamayı deneseydiniz keşke.

      Sil
    2. Serdar Bey, Blog isimlerini renkli yaparsanız herkes link verildiğini anlayacaktır Diğer türlü herkesin bu şekilde sanması gayet normal, zira psikolojik olarak sürekli şekilde link verilen yazıların renkli kullanımına alışığız.

      Saygılar...

      Sil
  2. Aslında benim adım da yaratıcı :D :D

    YanıtlaSil
  3. Ad soyad ile blog açmak artık demode oldu.Kendi adıma ve soyadıma domain almıştım.Boş boş kenarda duruyordu ben de Sosyal Medya Kafe'ye yönlendirdim.Hepsi birbirinden farklı yaratıcı blog isimleri olmuş.Bu liste için kişisel bloğum geç kaldı tüh :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel abla güzel isimler keşfettikçe listeyi güncelleyeceğim. Bu yüzden geç kalmış sayılmazsın :)

      Sil
  4. En hoşuma giden tuş beyinli oldu :) Gerçekten güzel bir kelime oyunu. Bir de tabiki Blog Hocam :)

    YanıtlaSil
  5. Bizim bloğumuz da "Mavi ve Edebiyat" bekleriz :))

    YanıtlaSil
  6. Bence ilk açtığım ama şu anda bana ait olmayan ehli blog da güzel çekici bir isme sahipti diyebilirim :)
    Listede çok güzel bloglar var. Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  7. Bu güzel listede bana da yer verdiğiniz için çok mutlu oldum, teşekkür ederim. Beş sene oldu bloga başlayalı, ilk aylarda sizin kapınızı sık sık çaldığım zamanlar dün gibi aklımda. Hala da kapınızı çalıyorum ya gerçi:)
    "Blog Hocam" benim için öyle bir hale geldi ki, sanki liseden matematik hocammış gibi yakın hissediyorum O'nu. Ve biliyorum ki ne zaman blogla ilgili başım sıkışsa Blog Hocam yardıma yetişir.
    Bu gerçekten çok güzel bir duygu, blog yazmayan anlayamaz... Ne diyeyim; iyi ki blog yazıyoruz, iyi ki bloglar arasında güzel iletişimler var.
    Çok teşekkürler yeniden. Sevgiler, saygılar...

    İyi ki blog yazıyoruz, iyi kş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır çizginizi bozmadınız ve sürekli kendinizi blog konusunda geliştirdiniz. Bir kez daha tebrik ederim. Eksik olmayın.

      Sil
  8. Hem yaratıcı başlıklar hem de içini doldurmayı başarmış iyi bloglar. Çoğusu uzun zamandır blog yazarlığı yapıyor ve hakkını veriyor. Yeni blog açacaklar için ilham verici bir yazı olmuş, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. webprogramlama.net çok mu sıradan olmuş hocam web sitesi nasıl yapılır ? tema yapımı gibi bilgilerden bahsediyorum ?

    YanıtlaSil
  10. Bu listede olmak isterdim iyi bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
  11. Çok sevgili arkadaşım, Gökçe'nin de listede olmasına çok sevindim :)

    YanıtlaSil
  12. Burada olmak beni gerçekten mutlu etti Serdar, çok teşekkür ederim. Listedeki diğer blog yazarı arkadaşları da takip etmeye başladım.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel bir yazı olmuş, blog isimlerinin kısa olması da büyük önem taşımakta.

    YanıtlaSil
  14. Serdar Bey, Blogumu listenize dahil ettiğiniz ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Çok mutlu oldum. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesajıma dönüş yapıp samimi cevabınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  15. Böyle nevi şahsına munhasır bir blog tarafından listeye namzet olmak bizleri ve yazarlarımızı ziyadesiyle memnun eyledi. "Blogistan" yani "Bloglar Ülkesi" adını verdiğimiz ve kadim blogları incelediğimiz çorak internet topraklarında bizde blog hocam ile ilgili bir şeyler karaladık. Burdan okuyabilirsiniz. https://goo.gl/GifMjE tekrar teşekkür ederiz Serdar bey iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  16. Benim blogumun adı da aslında orijinal ve anlamlı. Oğlumun adını kısaltarak koydum. İçerisini de yıllardır kaliteli içerikle doldurma gayretindeyim. Bir şans verin derim:)

    YanıtlaSil
  17. Son günlerde yeni domain arayışı içine girmeye başladım. Sanki bir yerlerde yanlış yapmışım gibi hissediyorum çünkü. Bir ihtimal ciplakyazar.com adresini bırakıp başka bir isim kullanacağım. Ama işte aklımda bir şey yok.

    Belki komik gelecek ama şöyle bir de durum oldu. Aklıma bir domain geldi çok da benimsemiştim. Kontrol ettim dolu ve tahmin edin ne zaman alınmış?

    Benim kontrol ettiğim gün alınmış. Ancak bu kadar tesadüf olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siteniz gayet güzel iyi yerlere gelmişsiniz pes etmemek önemliymiş gördünüz mü :)

      Sil
  18. Blog ismi önerileriniz güzel..bir blog yazmaya başlayacak insan için bütün bilgileri içeren bir bloğunuz var. Bende blog yazmaya başlarken komple sizin sitenizden faydalandı. Size ve verdiğiniz emeklere teşekkür ederim. Bu sayede bir bloğum var ve bazı şeyleri başarabilir. Şimdilik tek sorunum trafik cekme ve daha nitelikli yayınlar. Sizi takip etmeye devam efeceğim

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar. Bende yeni blog açtım desteklerinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
  20. Gerçekten güzel ve başarılı bir yazı olmuş hocam benim bloğumada beklerim :)

    YanıtlaSil
  21. Acaba bende böyle bir listeye girdiğim günleri görebilecek miyim...

    YanıtlaSil
  22. Blogunuzu zaman zaman ziyaret ediyorum. Çok güzel çalışmalarınız var. Başarılarınızın devamını dilerim. Benim de daha dört aylık bir blogum var, bu konuda çok bilgi sahibi değilim. Benim blogumu da zaman zaman ziyaret etmek ve yorum yapmak suretiyle desteklemenizi bekliyorum. Herkese iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  23. yaratıcı isimlermiş, yeni bloglar keşfetmiş olduk.

    YanıtlaSil
  24. bende girerim kesin :) diyet düşmanı olarak

    YanıtlaSil
  25. Başarılı yazı olmuş hocam, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  26. Eskiden beri ara sıra blogu ziyaret ediyorum. Yine başarılı bir çalıma olmuş.

    YanıtlaSil
  27. Gerçekten güzel iş çıkarıyorsunuz

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.