Google Mobile-First Index Nedir?


Yaklaşık 1,5-2 sene önce Google’ın mobil armalara yönelik bir indexleme sistemini yayına alacağı konuşulup duruyordu. Takip ettiğim bir kaç yabancı kaynaklı sitede bu sistemin yavaş yavaş yayına alındığını ve web yöneticilerini konu ile alakalı mailler gönderildiğini görünce bilmeyenler için konuyu gündeme almak istedim. Öncelikle mobile-first index nedir? Google bu sisteme neden gereksinim duydu? gibi temel bilgilerden bahsedelim. Söz konusu mobile-first index maillerden bir örneği aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

google mobil-first index

Mobile-First Index Nedir?


Son yıllarda hayatımıza giren akıllı cihazlar Google’da arama yapma alışkanlıklarımızı fazlasıyla değiştirdi. Pratik ve hızlı olması sebebiyle Google’da bir şey arayacağımız zaman çoğunlukla elimizin altındaki mobil cihazları kullanıyoruz. Peki Google mobil aramalara ne kadar cevap verebiliyor? Veremiyor-du.

Şöyle ki; Google’ın web sitelerini indexleme ve arama sonuçlarında listeleme sistemi sitelerin web versiyonlarına göre düzenlenmişti. Yani Google’da bir arama yaptığınızda kullanıcı deneyimi oldukça kötü, sadece bilgisayar kullanıcıları için tasarlanmış sayfalar karşınıza çıkabiliyordu. Kullanıcılar da bu sayfalardaki içerikleri görüntülemekte zorlanıyordu.

Yanlış hatırlamıyorsam Google 2016’nın sonlarında bu konuda bir çalışma yaptığını duyurmuş, artan mobil kullanıcıya daha iyi bir arama deneyimi sunmak için sitelerin mobil versiyonlarını ayrıca indexleyecek bir sistem geliştirdiğini ve mobilden bir arama yapıldığında Google’ın mobil indexinde olan sayfaların sonuçlarda gösterileceğini söylemişti. İşte bu sistemin adı mobile-first index.


Kısaca özetlemek gerekirse mobil-first index artık Google’ın mobil siteleri tanıyan, tarayan, dizine ekleyen ve mobil aramalarda listeleyen bir indexleme sistemi. Eğer siteniz mobil uyumlu ise mobil cihazlardan yapılan aramalardan trafik alma şansınız daha fazla olacak.



Mobile-First Index İçin Ne Yapmam Gerekiyor?


Eğer sitenizin responsive yani duyarlı bir tasarımı varsa siteniz mobil uyumlu demektir. Blogger kullanıcıları ya responsive bir tema tercih etmeli ya da tema ayarlarında blogun mobil versiyonunu aktifleştirmeli. Bu 2 yöntemden birini kullanmanız halinde blogunuz mobil uyumlu ve mobile-first index için uygun olacaktır. Ancak artık blogların büyük çoğunluğunun mobil uyumlu olduğunu düşünürsek index sıkıntısı yaşamasak bile mobil arama sonuçlarında daha üst sıraları kapmak için yapmamız gereken şeyler var.

Site Hızı


Google’ın mobile-first indexi yayına almasındaki esas amacı mobil kullanıcıların kullanıcı deneyimini arttırmak olduğu için sıralamalardaki temel faktör site hızı olacak. Zira insanların mobil aramayı tercih etmelerinin nedeni hızlı ve pratik olması.

Web sitelerinin yüklenme hızını en çok arttıran olay AMP. Wordpress kullanıcıları için siteyi AMP uyumlu yapmak için pluginler olsa da Blogger henüz buna hazır değil ve AMP uyumlu temaların pek çok eksiği bulunuyor. Bu nedenle AMP uyumlu bir Blogger teması kullanmak yerine responsive bir tema kullanıp blog hızlandırma yöntemlerini uygulamak daha msntıklı geliyor bana.

İçerik


Blogun tasarımı kadar içeriğinin de mobil kullanıcılara yönelik olması gerekiyor. Google mobile-first indexing botlarının blogu taramasını ve dizine eklemesini kolaylaştıracak, aynı zamanda blogunuzu mobilden ziyaret edenlerin kolayca okuyabilecekleri içerikler oluşturmalısınız. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Google’ın her fırsatta dile getirdiği gibi içeriğinizde flash öğeler, gizlenmiş içerikler ve otomatik açılan popuplar olmamalı. Ayrıca doğru CSS kodları kullanılarak görsel veya metin taşmaları, üst üste binen yazılar, gereksiz boşluklar vs. olmamalı. Bunlar çok ciddi hatalar. Hem Google’ın içeriğinizi tam olarak indexlenmesini, hem de sonuçlarda listelenmesini kısıtlar.

Görünen o ki 2018 yılı itibari ile mobil uyumluluk söylemi ciddi manada geçerli olacak. Çok yakında bizlere de yazının başında belirttiğim gibi “siteniz için mobile-first index etkinleştirildi” şeklinde bir mail gelebilir. Bu mail geldiği andan itibaren yazılarımız Google’ın mobil dizinine ekleniyor ve mobil aramalarda listeleniyor demektir. Umarım tez zamanda bu maili alırız :)

11 yorum:

  1. Amp sorununa da çözüm bulurlar işallah :)

    YanıtlaSil
  2. Hocam benim kullandığım blogger temasında şöyle bi durum var

    Blogun mobil versiyonunu aktifleştirince mobil teması olmuyor malesef. Bildiğimiz blogger hazır tema mobil versiyonu oluyor.

    Ama Mobil bölümünü kapatınca mobilde otomatikmen temanın kendi mobil versiyonu çıkıyor. Çok kafam karıştı bu konuda :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Eğer responsive bir tema kullanıyorsunuz Blogger panelinden mobil versiyonu kapatmalısınız. Çünkü kullandığınız tema zaten mobil uyumludur.

      Sil
    2. Eyvallah hocam zaten mecburi o şekilde kullanıyorum :) Mobil versiyonu aktif edince dediğim gibi bildiğiniz dandik blogger mobil versiyonu geliyor mobili kapatınca sitenin kendi mobil teması aktif oluyor :D

      Bu yeni index olayında problem çıkarmayacaksa ne mutlu :) Kolay gelsin hocam.

      Sil
  3. Önceki senelerde de düzene ve sayfa hızına önem verirdim son yıllarda mobil uyumluluk konusunda da önem veriyorum. Google içeriğin faydası kadar bulunduğu sitenin düzenine, hızına ve güncelliğine de bakıyor. Umarım bu türden bir mail alarak mobil uyumluluğu resmileştirmiş olurum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Sitem tabikide Mobil uyumlu. Birde istatistiklerime bakarak mobil cihazlardan daha çok giriş yaptığını görebiliyorum bu da gerçeği gösteriyor tabikide

    YanıtlaSil
  5. Blogger'ın mobil versiyonu berbat,estatik yok,adesense reklamları çıkmaz,masa üstü sitenizde gözüken pek çok şey mobilde gözükmez,blogger bu sorunları çözer diye bekledim fakat hala çözmüş değil.Serdar hocam blogger temamı kaliteli bir responsive tema haline getirecek güvenilir birilerini tanıyor musunuz?..İnternet ortamında kime güveneceğimizi bilmiyoruz,blogumuzu uyumlu hale getirecek güvenilir birilerini tavsiye ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. Ya Hocam bu blogger çalışanları hiç ilgilenmiyor mu bana mı öyle geliyor? Biraz yenilikler eklense çok güzel olacak. yeni özellikler. kaç yıldır hala aynı. bir tek öne çıkan yayın diye bir şey attılar önümüze tamam. Bence amp ve diğer konular için yenilikler lazım. Bu arada temiz içerik olmuş eline sağlık serdar abi

    YanıtlaSil
  7. Search Console da toplam 502 adet Yinelenen meta açıklamalar içeren sayfa mevcut gözüküyor. Bunlara baktığımda ise sonu .html ve .html?m=0 gibi hem masaüstü hem de mobil sayfaları yinelenen olarak gösteriyor. Blogumuzda sizin daha önce paylaştığınız all in one seo paketindeki meta tagleri kullanıyoruz. Ne yapabiliriz?

    YanıtlaSil
  8. Google'ın dizine ekleme uygulamaları sanırım bazen yanlış çalışıyor. Ortada hiçbir hata yokken alakasız hatalar alıyorum. Sorunun neyden kaynaklandığını bilen var mı?

    YanıtlaSil
  9. Google Amp daha cok haber siteleri icin öneriliyor. Bu doğrumu hocam?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.