Google Mühendisi İle Telefonda Neler Konuştum?




Dün gece hayatımın en unutulmaz anlarından birini yaşadım. Sabaha karşı saat 4 sularında cep telefonum çaldı. Arayan numara +1 ile başlayan yabancı bir numaraydı. Önce balkanlardan arayan dolandırıcı telefonlarından biri sandım ama biraz kendime gelince +1 kodunun ABD’nin kodu olduğunu hatırladım ve orada yaşayan kuzenim olduğunu düşünerek aramayı yanıtladım. Konuşmaları diyalog halinde sizlerle paylaşıyorum.

google telefon görüşmesi



Ben: Efendim?

Mühendis: Merhaba, ben Greg. Google’dan arıyorum.

Önce dalga geçtiğini sandım ama karşıdaki ses oldukça ciddi ve tahminimce 40-45 yaşlarında birinin sesi gibi geliyordu…

Ben: Google’dan mı? Bırakın  lütfen şaka yapmayı.

Mühendis: Ciddiyim. Ben arama motoru devi Google mühendislerinden Greg. Size Google’ın sırları ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum.

Ben: Google’ın sırları mı?

Mühendis: Evet, Google’ın sıralama sırları hakkında.

Ben: Anlıyorum da bu sırları neden benimle paylaşmak istiyorsunuz?

Mühendis: Sizin SEO ile ilgilendiğinizi fark ettim ve yazdığınız faydalı yazıları okudum. Bu sırları her ülkeden bir kişi ile paylaşacağız ve Türkiye’den siz seçildiniz.

Ben: Bunu duyduğuma çok sevindim. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Mühendis: Öyleyse ana faktör ile başlayalım; kaliteli içerik. Google olarak kaliteli içerikleri çok severiz. Çoğu kişi SEO kurallarına uymaya çalışırken içeriklerine değer katmayı göz ardı ediyorlar. bunu sakın yapma!

Ben: Biliyorum, herkes kaliteli içeriğin öneminden bahsedip duruyor ama içeriğin kalitesi ölçülebilen bir şey değil. Ne öneriyorsunuz?

Mühendis: Her gün binlerce içerik tarıyoruz ve bunların çoğu birbirine benziyor. Diğerlerinden farklı, aralarından sıyrılabilecek, kolayca öne çıkacak kaliteli içeriklerden bahsediyorum.

Ben: Bahsettiğiniz şey özgünlük sanırım. Fikirlerim ve bunları içeriğe döküş şeklim özgün olmalı, doğru mu?

Mühendis: Kesinlikle! Farklı düşünmelisin. Herkesten farklı düşünmeli, çarpıcı, benzersiz içerikler oluşturmalısın.

Ben: Anladım. Başka?

Mühendis: İnsanlar SEO tekniklerine takılıp kalırlar ve içeriği ikinci plana atarlar. Kaliteli içerik oluşturduğuna emin olduktan sonra SEO tekniklerini uygulamayı düşünmelisin. En önemlisi de içeriğin konumlandırılmasıdır.

Ben: İçeriğin konumlandırılması derken anahtar kelime yerleşiminden mi bahsediyorsunuz?

Mühendis: Tam olarak değil. Uygun bir anahtar kelimeyi hedefleyebilir bir içeriğine yerleştirebilirsin ama bu içeriği sıralayacağımız anlamına gelmez.



Ben: Eee?

Mühendis: Belli bir anahtar kelimeyi hedefleyerek oluşturduğun içerik hiç kullanmadığın anahtar kelimelerle ilgili aramalarda da gözükebilir. Yeter ki biz içeriğin aramayı yapan kişiye fayda sağlayacağını düşünelim.

Ben: Yani belli bir anahtar kelimeyi hedeflesek de geniş bir dizi konuya odaklanmamız gerekiyor, derinlemesine, detaylı içerikler oluşturmamız gerekiyor anlamına geliyor bu.

Mühendis: Aynen öyle. Ayrıca hedef anahtar kelimenle ilgili şeyleri içeriğinin ilk paragrafında kullanmalısın.

Ben: Nasıl Yani?

Mühendis: Örneğin hedef kelimen “blog nasıl açılır?” ise İçeriğin başlarında blog, açmak, nasıl gibi kelimeleri kullan. Bu bize içeriğin doğal olduğunu anlatır.

Ben: İşte bu bilgi çok iyi oldu. Teşekkür ederim.

Mühendis: Unutmadan şunu da belirtmeliyim ki uzun anahtar kelimeleri yazıda kullanmanda fayda var. Az önce söylediğim gibi uzun anahtar kelimeleri de bölerek içeriğe serpiştirebilirsin. Örneğin hedef kelimen “ ücretsiz responsive blogger temaları” ise “ücretsiz tema”, “responsive temalar”, “blogger temaları” gibi kelimelere yer verebilirsin. Tabi içeriğini tonlarca anahtar kelime ile doldurmak gibi bir salaklık yapma.

Ben: Ben okuyucu odaklı içerikler oluşturduğum için böyle saçmalıklara başvurmam zaten. Peki blog yazılarına atadığımız etiketlerin sıralamada bir önemi var m?

Mühendis: Etiketler bizi ilgilendirmiyor ama okuyucuların için faydalı olacaktır elbette. Fakat yazılarında kullandığın görsellere önem vermelisin. Her görsele bir alt etiketi atamalı ve yüklenmesini hızlandırmak için görsellerin boyutunu küçültmelisin.

Ben: Peki ya link almak ve link vermek? Bir zararı var mı?verdiğin

Mühendis: Backlinkler ve site içi linkler önem verdiğimiz faktörlerden biridir. Güvenilir dış kaynaklara verdiğin linklerin de hiç bir zararı yoktur. Aksine içeriğine değer katar. Doğruluğundan emin olmadığın kaynaklara link verirken nofollow etiketini kullanabilirsin.

Ben: Anlıyorum. Bu değerli bilgileri benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Başka neler paylaşabilirsiniz?

Mühendis: Bu kadar yeterli Serdar. Son olarak paylaşmak istediğim şey kullanıcı odaklı siteler oluşturulması gerektiği. Biz Google olarak kullanıcın en doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşmasını hedefliyoruz. Bu nedenle site hızı ile site duyarlılığı hayati önem taşıyor bizim açımızdan.

Ben: Çok teşekkür ederim Bay Greg. Tanıştığımıza memnun oldum. Verdiğiniz bilgiler için minnettarım.

Mühendis: Rica ederim. İyi günler!

Ben: İyi günler!



Arkadaşlar tahmin edeceğiniz gibi bu bir mizansen. Bir nevi, oyunlaştırma yöntemini kullanarak öğretme de diyebiliriz. Paylaşmanın, bilgi vermenin farklı bir yolu :) Bunun bir mizansen olduğunu yazının başında belirtmememin nedeni bir sosyal deney. Kaç kişinin yazıyı buraya kadar okumayarak “sallama, atma, senle kafa bulmuşlar” gibi yorumlar yazacağını merak ediyorum :)

Kalın sağlıcakla!!!

137 yorum:

  1. Sonuna kadar okudum... Gerçek görüşme olduğunu sandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında gerçek olmadığını düşündürecek çok şey var ama inandırıcı olduğuna sevindim :)

      Sil
  2. Her ülkeden bir kisiyle deyince ben koptum mizansen olduğunu orada anladım ama google olsam boyle bir plan olsa Turkiyeden sizi seçerdim hocam eyvallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orası çok saçma oldu farkındayım :) Eğer ülkeden bir kişiyi seçecek olsalar bana varana kadar yüzlerce insan olduğuna eminim.

      Sil
  3. Bende heosini okudum gerçek olduğunu sandım iyi bir taktikmiş)) Teşekkür ederiz)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenin farklı bir yolu; oyunlaştırma :) Google'da ararsanız çok güzel örnekleri var. Benim ki amatör işi :)

      Sil
  4. Ben ilk birkaç cümleyi okuyunca sayfayı hızlıca aşağı kaydırıp yorumlara baktım. Üstteki yorumu görünce kurgu olduğunu anladım :) Ama zaten yazdığınız makaleleri her zaman okuduğum için bunu da sonuna kadar okudum ve çok da beğendim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Eksik olmayın.

      Sil
  5. Merhaba Serdar ,
    Yazını sonuna kadar okudum.İlk başlarda inanır gibi oldum fakat telefondan Google mühendisinin seni araması olayın gerçek olmadığını ve kurgu olduğunu anlamama vesile oldu.Telefon numaranı nereden biliyor ? Ama ben aradım görüştüm deseydin tamamen yazıyı inanarak okurdum sanırım. Bir de konuşmalar içindeki SEO uygulama taktiklerini Serdar nasıl bilmez diye düşündürdü bir an :) Klasik herkesin bildiği SEO bilgileri farklı bir bilgi verseydi Google mühendisi iyi olurdu.:) Latife yapıyorum umarım yanlış anlamazsın.:)
    Farklı bir anlatım tarzıyla harika bir içerik hazırlamışsın.Emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsense için kayıt oluyorsun. Adresine kadar her şeyi veriyorsun numarayi mi bulamiyacak bulamiyaca.

      Sil
    2. Yazıyı iş arasında okuyunca o an aklıma gelmedi Adsense ve Google hesaplarımızda da kayıtlı olduğu :) Sakin kafayla düşününce aklıma geldi.:)
      Haklısın Adsız...

      Sil
    3. Sibel abla aslında mantığa uygun hiçbir tarafı yok :) Böyle bir olayın gerçekleşmesi imkansız elbette. Niyetim temel birkaç SEO tekniğini farklı bir tarzda paylaşmaktı.

      Bu arada Google'da telefon numaram kayıtlı. Mail şifresi falan değiştirirken telefonuma doğrulama mesajı geliyor.

      Sil
  6. Güzel öğretim taktiği. Ben başlarında anladım Google gibi dev niye böyle yapsın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Google'ın böyle bir şey yapması söz konusu değil.

      Sil
  7. Kıytırık blogspot kim ne etsin yahu

    Grag hohohohohohohoh

    Artık senin adın grogi serdarr

    YanıtlaSil
  8. Aslında mizansen olduğu apaçık ortada. Bu bilgiyi tek kişiye verirse muhtemelen bu bilgileri kimseye söylemeyin derdi. Zaten Google neden böyle bir şey yapmak istedim ki?

    YanıtlaSil
  9. Ben türkçe olarak yazılmış yazıları nasıl okuduğunu merak ettim en başta:)
    Güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Translate ile falan orayı halledelerdi. Ya da her ülkeden 1 kişi seçildi demiştim ya, beni seçen Türk çalışanlardan biri olabilirdi mesela. Yaşasın hayal gücü :)

      Sil
  10. İlk anda dedim ki her blog yazarının rüyası, google tarafından aranmak:) Tabi yazıyı sonuna kadar okudum, her blog yazısına yaptığım gibi. Mizansen ve hikayeleştirme yöntemi en akılda kalıcı ve keyifli yazı türkerinden. Bu arada gerçekten Google'dan arayabilirler bir gün.
    Teşekkür ediyorum, hepsini aklıma yazdım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Bir gün Google'dan arasalar bile nedeni bu olmazdı sanırım. Telif hakkı ihlali falan gibi konularda ararlardı en fazla.

      Sil
  11. Bay Greg'e verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz... 👍😁

    Benden bahsetseydin keşke, onun da içerikleri özgündür... İyi arkadaştır... Denk geldiniz mi diye sormanızı rica edecektim...😢😊 Neyse bir dahaki sefere inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bay Gre'in tüm Türk bloggerlara selamı var :) Greg ismi de nereden geldiyse aklıma :)

      Sil
  12. Serdar Hoca da atıp tutmaya başlamış diye düşünüyordum yazıyı okurken, çünkü en başından beri inanmadım.

    Ama neyse ki farklı bir amaç taşıyan öğretmeye odaklı bir yazıymış. - Çıplak yazar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim çok kişi bu şekilde düşünmüştür. Ben sadece farklı bir içerik türünü deneyimlemek istedim.

      Sil
  13. Valla ben inandım bu kadar saf olduğumuda bilmiyordum 😁😁 ama yine harika bir yazıydı elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demwk yazıda tutarlı yerler ve siz onlara odaklanmışsınız. Bu saflık değil de pozitif düşünce bence. Bardağa dolu tarafından bakmak gibi...

      Sil
  14. Mizansen olmasına rağmen gayet keyifle okudum. Ama her ülkeden 1 kişinin aranmasına her kes acaba mı demiştir. Bu da blogunuzun ne kadar başarılı ve faydalı olduğunun göstergesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kısım bence yazının en az inandırıcı kısmı. Oraya kadar gerçek olduğunu düşünenler bile orada anlamışlardır bunun bir mizansen olduğunu.

      Sil
  15. seni gidi oyuncu seniii :)))) hahahaha bi kere herif (Google mühendisi) türkçe içerik okuyorsa o adamı öperler.. :D :))

    YanıtlaSil
  16. Açıkcası yayınlanan yazılarınız mail kutuma düştüğünde, oradaki kısa giriş kısmını okuyup ona göre sitenizde okumaya devam ediyorum. İtiraf etmeliyim ki muhteşem etkileyici bir girişle hepimizi buraya çektiniz, mizansen de olsa çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten sonuna kadar okutturan ve akılda kalıcı bir yazı olmuş. Tebrik ederim, gerçekten bir an için inanıyordum. 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz ve yorum bıraktığınız için ben de size teşekkür ederim.

      Sil
  18. Hocam size misafir yazarlık için yazı göndermeyi düşündüm lakin iletişim bölümünden attığım mesaja cevap gelmedi ve uzun bir süre siteye yazı atmadınız. Misafir yazarlık yazımı bu hafta içerisinde göndersem yayınlar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer daha önce yayınlanmış veya konusu Blog Hocam'a uygun olmayan bir yazı gönderdiyseniz direkt silmişimdir muhtemelen.

      Sil
  19. Serdar merhaba,

    Paylaşım için teşekkürler. Ben sadece yeni bir yazında hazır herkese yorum yaparken seni yakalamışken yanlış anlamazsan bir konuya değinmek istiyorum. Son zamanlarda eski yazılarına yaptığım yorumlarda sorduğum soruların hiçbirine bir dönüş yapmadın. Biz buraya yazılarının kalitesine, bilgi birikimine inandığımız ve anlatım tarzından etkilendiğimiz için gelip hemen hemen her yazını okuyoruz. Elbette hepimizin vakti değerli ve bloglarımız dışında da bir hayatımız var. Her ne kadar yetişememe, zaman ayıramama durumunu anlıyor ve buna hak veriyor olsam da yazıların üzerinden kafamıza takılan şeyler doğrultusunda sormuş olduğumuz sorular bu şekilde havada kalıyor. Naçizane bir eleştiri olarak durumu sana aktarmak istedim. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Alper,

      Dediğin gibi yorum ve sorulara tek tek cevap vermekte çok zorlanıyorum. Bunları genellikle blogger günlüklerinde toplu olarak yanıtlamaya çalışıyorum. Eleştirinde haklısın. Düşünceni paylaştığın için teşekkür ederim. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.

      Sil
  20. Ne saçma bir yazı. Kusura bakmayın ama neden saçma olduğunu uzin uzun anlatamam. Gereksiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur. Herkesin anlamasını beklemiyordum zaten.

      Sil
  21. Yazınız sonuna kadar okumayanlar için güzel olmuş belki kaliteli bir içerik üretmeye başlarlar. Fakat genel olarak yazı kalitenize bu yazıyı yakıştıramadığımı da bildirmek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında burada farklı bir içerik türü denedim. Ne anlattığımdan çok nasıl anlattığıma odaklanırsanız daha önce hiç bilmediğiniz veya aklınıza gelmeyen bir teknik öğrenebilirsiniz bence.

      Sil
    2. Tabii bu açıdan bakınca haklısınız.

      Sil
  22. Yazıyı okurken tabi Serdar değil de Greg anlatıyor diye daha dikkatli okudum diyebilirim ;))

    Ama Serdar dostum, halen Wordpress blogumdaki 600 civarı blog yazım var ve yazılara yazılmış toplamda 8000 kadar yorum var. Bir türlü Wordpress'den dışarı aktardığım XML dosyasını blogger'a yükleyemiyorum. Ya 100 yazı yüklüyor ya biraz daha fazla, yorumları da kafasına göre bir miktar karışık yüklüyor. Yani sorunsuz aktarımı bulamadım. Asıl bu Greg'in ona çözüm bulması lazım. Yani Wordpress kullanmak isteyen kolayca blogger'dan taşınıyor ama blogger kullanmak isteyenin böyle bir lüksü yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef içerik çok olunca xml aktarmada her türlü problem yaşanıyor.

      Sil
  23. Sonuna kadar okudum. Dogrusu basta gercek sandim ama sasirmadim da. Ben yillardir bloghocamdan faydalaniyorum ve hakettiginizi düsündüm böyle bir secimi . Bilgiler her zamanki gibi cok faydali bu konulara dikkat ettikce faydasini görüyorum 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nezaketiniz için çok teşekkür ederim. Eksik olmayın.

      Sil
  24. Ben sallıyor ama sonuna kadar okuyalım bakalım dedim
    Çok teşekkürler ben bu konuda çok çok acemi olsam da anlattığın bazı şeyleri anlamsam da anladıklarım gerçekten faydalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp yorum yazdığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  25. İlk başta hadi canım diye bende kendi kendime dedim. Ortalara geldiğimde yazdığınız makalenin tamamen mizasen olduğunu google bey amcanın size kullanmayacağı kelimeleri yazarak yazdığınızdan anladım. yinede sonuna kadar okudum gerçekten müthiş bir mizasen olmuş elinize emeğinize sağlık. Aslında anlamak isteyen anlamıştır diye de düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp sonuna kadar okuduğunuz ve yorum yazdığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  26. Bence etiketler oldukça önemli. Çünkü etiketteki arama sorgusuyla arama yapıldığında sitenin üst sıralarda çıkması muhtemel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sıralamayı hiç etkilemiyor.

      Sil
    2. Bende bu konuda Serdar Bey'e katılıyorum. Google'de ilk sırada çıkan 42, ilk sayfada çıkan 100 küsür yazım var hepsi de ilk yazılarım ve ne etiketleri var, ne de çok özenilerek yazılmış yazılar.
      Önemli olan site genelinde seo çalışmaları yapılmış mı yapılmamış mı?, Yazı özgün ve açıklayıcı bir şekilde ele alınmış mı? Bunlar.

      Sil
    3. @Furkan Özden, birçok seo uzmanı bloglarda kullanılan etiketlerin site içinde kullanıcıları yönlendirmek için kullanılması ve arama motorlarına indeksletilmemesini öneriyor.

      Sil
  27. Aslında birçoğumuzun bildiği konuları farklı bir anlatım dili ile bizlere tekrar hatırlatman iyi olmuş. Artık etiketlerin arama motorları açısından bir önemi kalmadı. Kaliteli içerik her zaman ön planda olmalı. Link alışverişleri de abartmamak kaydı ile yapılabilir.

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel bir yöntem bulmuşsunuz. Ben yazının sonuna hala telefon görüşmesinin gerçek olduğunu sanıyordum.

    YanıtlaSil
  29. Bu yöntemi kimden öğrendiniz? Güzel bir öğretme metodu olmuş, büyük bir dikkatle okuduk! :)

    YanıtlaSil
  30. kelimelerden çok farklı bir bakış açısı katarak bu kadar uzun bir yazı akılda tutulamaz. tamam not alınır veya telefon gorusmesi kayıt edilir onada okeyim ama gece 4 uykudan kalkıp bu kadar mantıklı sorular sorulamaz. ve ardından bir cok seo hocasını içtenlikle ve 1'e 1'e bir takip ediyorum sözüm meclisten dışarı yıllarını verip bir çok kaliteli çalışma yapmış adamlar. onları aramayıp seni araması zaten biraz abes orası evet . ama çoğu yerde belli. ama genede çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  31. Okurken anladım ama yinede yarım bırakmadım, dediğiniz şeyler çok doğru

    YanıtlaSil
  32. "Bloghocam biz böyle basit numaraları yemeyiz!" şeklinde bir yorum atacakken, son paragrafı okuyunca vazgeçtim. Güzel bir mizansen olmuş.

    YanıtlaSil
  33. Serdar hocam konu ile alakasız ama merağımı çekti. Adsense otomatik reklamları kullanmaya mı başladın, yoksa reklamları elle mi ekliyorsun? Cevap verirsen çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  34. Başta nasıl Google arıyor diye heyecanlandım sona gelince olayı anladım :)

    YanıtlaSil
  35. Yaa. Şuan okuma şeklimi anlatıyorum;
    *İlk sıralarda kesin troldür dedim okumaya devam ettim.(İnanmadım)
    *Ortalara doğru gelince ve seni seçtik seni aradık diyince hemen şu aklıma geldi.-Ulan adamın telefonunu nerden buldu google? Sonra yine kendi kendime -hee blogspot ya orada kayıtlıdır telefonu, bende bundan sonra wordpressi bırakıp blogspota geçeyim bellimi olur dedim.(Bu kısında inanmaya başladım)
    *Sonlara doğru gelince yine kendi kendime -İyide bu kadar şeyi nasıl aklında tuttu, vay çakal oda herhalde benim gibi ses kayıt programı kullanıyor dedim :) (tekrar inanmamaya başladım.)
    *En sondaki paragrafta zaten görünce ufak bir tebessüm ettim ve yorum yazmaya başladım. Şuan bile diyorum okurken konudan nasıl uzaklaşmışım.

    YanıtlaSil
  36. Konuşma gayet samimi geçmiş aslında. İlgi çok harika bence. (ilgisizyazar.blogspot.com)

    YanıtlaSil
  37. yazı boyunca düşündüğüm tek şey bu adamla Türkçe mi konuştuğunuz oldu
    son paragrafta koptum yaa

    YanıtlaSil
  38. Merhaba, bloguma adsense reklamları eklemeye çalışırken bir şeyi değiştirdim sanırım, yazı içerisine girdiğinde sağ sütun tamamen aşağı gidiyor yardım edebilir misiniz?
    Site: https://www.fikirolog.org

    YanıtlaSil
  39. Aman tanrım. Yazılanlar gerçekten de işe yarıyor. Denemeye başladığımda öncelikle Google'ın sitemi listelemediğini fark ettim. Fakat mühendis Greg'in dediği gibi içerikler oluşturduğumda sonuçlar inanılmazdı. Kısa zamanda üst sıralara çıkarak reklam gelirlerini tam 5 kat artırdım. Google'da başarılı olmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

    YanıtlaSil
  40. Evet öğretim taktiği güzelmiş. Greg bey sayesinde yeni bilgiler öğrendik.
    Abidin Asil

    YanıtlaSil
  41. Her şey mantıklıymış gibi, adamın verdiği taktikler ilgincime gitti. =D Bilindik taktikler falan diyorum, neden bilindik taktikleri sıralıyor diye düşündüm okurken. Eğlenceliydi, elinize sağlık. :D

    YanıtlaSil
  42. Ahaha başta çok inandırıcı gidiyordu az daha zorlasanız yazının sonuna kadar kimse anlamazdı. Açıkcası böyle daha anlaşılır kılmışsınız konuyu yine muhteşem bir yazı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  43. Sizi ayda yılda bir takip eden biri olarak inanarak okudum.Belki inanmayacaksınız ama sonuna kadar okuduğum ilk makale desem yeridir. Siz çok yaşayın ne denirki başka :)

    YanıtlaSil
  44. Bir kitabtan alıntı okuyormuşum hissi uyandırdı bende. Bence kesinlikle denemelisin.. Takipçilerin keyifle okuyacak ve güzel bir mizansen dönüştürdüysen daha öğretici olacağı inancındayım Çok başarılı bir mizansen olmuş. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  45. Sonuna kadar omudum aslinda son anda mizansen olfuğunu soylediniz ama ben yine anlamadim inandım yani ama sonra biraz düsu düm dank etti ne yaptığıniz çok garip bir sekilde kendimi yargıliyorum nasıl mantik yürutmedin diye 😂 gerci şu an beynim donmus vaziyette çek yorgunum ama olsun du

    YanıtlaSil
  46. Hocam merhaba benim bir ingilizce kupon sitem var hiti günlük 3-4 bin ama hiç tıklanma alamıyorum şimdiye kadar kazandığım 20 tl kendimi boşu boşuna yazıyormuşum gibi hissediyorum siteme bakıp tavsiyede bulanabilir misiniz? ilerde domaine yönledirecem yada bir alan adı alıp wordpress mi geçsem diye düşünüyorum
    site : https://99udemycoupon.blogspot.com

    YanıtlaSil
  47. Google kadınlar gibi, anlaşılması çok güç :(

    YanıtlaSil
  48. Özet olarak bu blog da okuduğum ilk yazıydı ve gerçek olduğuna inanmama sebep oldu. Hatta sonuna kadar okuyup acaba İngilizce mi konuştular yoksa Türkçe mi diye düşündüm hahaha . Değişik olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  49. Aslında beni arayacaklardı ama yanlışlıkla sizi aramışlar hocam.. :) :)
    öğretim taktiğiniz ilginç ve güzel..
    bir zamanlar sırf deneme amaçlı bir yazımda seo taktikleri uyguladım ve sonuç: o arama kelimesiyle google de en üst sırada benim sayfa çıkıyor. o sebeble seo etkişi bişey. haha haha.

    neyse, sizinde dediğiniz gibi içerik ve hatta "kaliteli içerik" kendini zaten belli ederek sitenizi üst sıralara taşıyacaktır.. paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  50. ilk başta acaba ? dedim ama sonradan kurgu olduğu anlaşılıyor :) Ama hoş bir yazı olmuş tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  51. Serdar Abim, blogundaki header resim kısmını nasıl yaptın? ayrıca önericeğin bedava online resim düzenleyicileri,editörleri var mı? sağolasın..

    İtalyada yaşayan Frank

    YanıtlaSil
  52. Haha Serdar hocam, cidden öğrettiniz yalnız zorla oldu gibi böyle de :D Ama iyi oldu, klavyenize sağlık.

    YanıtlaSil
  53. hahaha bir an gerçek sandım ama güzel (bilgilendirici) bir konuşma (yazı) olmuş hocam elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  54. Merhaba,google üzerinden sitenizi yeni keşfettim. Yazım diliniz çok akıcı ve anlaşılır. Özellikle yazının
    akışı çok hoşuma gitti. Sitenizi takibe aldım. İçeriklerinizin devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  55. Ben inandım. Çünkü Google oldukça profesyonel,bu tür iş yapmaları şaşırtmaz beni.

    YanıtlaSil
  56. Yazıyı okumaya başladığımda gerçek sanıyordum ki sonradan fark ettim. Tebrik ederim hocam başarılı makale :)

    YanıtlaSil
  57. Merhabalar.
    Önce bu kadar ileri derecede İngilizceniz olacağınız konusunda tereddütüm oldu. Hem de telefon ile anlaşabilmek. Telefonda insan en iyi bildiği ana diliyle bile anlaşamıyor, kaldı ki sonradan öğrendiği bir ikinci dille bu kadar pürüzsüz anlaşabilmek için çok iyi bir İngilizce kulağınız olmalı.

    Paylaşacağınız konuyu mizansen formatında kaleme almanız çok güzel, tebrik ederim. Ancak, SEO konusunda fazla bir bilgi birikimim olmadığı için, SEO için bloglarda ne yapıldığını bilmiyorum. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  58. ben ver para seni ilk sıra yapalım bekledim ( hepsini okumadım ama)

    YanıtlaSil
  59. Güzel bir yazı olmuş bloguma beklerim...

    YanıtlaSil
  60. Ben şüpheyle, belki "bir ihtimal" diyerek okumaya başlamıştım. İlkönce, içimden, "Ee bunların neresi sır, aşağı yukarı çoğumuzun duyduğu şeyler" diyerek okumaya devam ederken, "salıklık yapma" :) ifadesini de okuyunca, "tamam bu bir kurgu-senaryo" dedim. :)

    YanıtlaSil
  61. yazının ortasına kadar gerçek sandım, hem neden olmasın ki? olabilirdii

    YanıtlaSil
  62. Bu yöntemi çok tuttum. Gerçekten hikaye okur gibi makale okuduğumuzda, normal bir yazıyı okuduğumuzdan daha fazla katkı sağlıyor. İnanılmaz derecede anlaşılır ve akılda kalıcı oluyor.

    Bu yöntemi kendi blogumda kullanmayı kesinlikle düşünüyorum!

    YanıtlaSil
  63. Hocam tebrikler gerçekten, keyifli bir yazıydı :) Açıkçası sonuna kadar okudum ve kurgu olduğunu anlayıp yazı sonundaki gibi bir paragrafın eklenmiş olacağını tahmin etmiştim ve öyle de olmuş. Her şey iyi hoş ama Google hiç de özgün içeriğe falan bakmıyor. Ben bunun yüzde yüz garantisini verebilirim.

    YanıtlaSil
  64. Diğer arkadaşları bilemem ,ama ben sazan gibi inandım. Allahım ne kadar safım ben...

    YanıtlaSil
  65. Mr Serdar! İt's like black seo!? Not bad!

    YanıtlaSil
  66. https://sefkatanne.blogspot.com hocam sizce nasil gidiyorum

    YanıtlaSil
  67. Güzel bir öğretme yöntemi ve mizansen. Teşekkürler. Faydalandım.

    YanıtlaSil
  68. Yazınızı sonuna kadar okudum ama ortalarda tahmin ettim, böyle bir anlatma yöntemi kullanabileceğinizi.
    Teşekkürler çok faydalı olmuş.

    YanıtlaSil
  69. yazıyı ben de sonuna kadar okudum ınanmayarak.. tşkler :9

    YanıtlaSil
  70. Güzel bir tecrübe. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  71. Bir kaç satır okuduktan sonra kurgu olduğunu anladım ve daha bir hevesle sonuna kadar okudum, çok keyifli ve faydalıydı :)

    YanıtlaSil
  72. Okurken gerçek olmadığını anlamadım. Harika olmuş bence. Hem eğlenceli hem de öğretici. Selamlar...

    YanıtlaSil
  73. Gerçek sandııııım. Haha!!

    YanıtlaSil
  74. Bende gerçek sandım taki yazının sonunu okuyana kadar :)

    YanıtlaSil
  75. Gerçekten inandım Serdar bey bir süredir bloğa ilgim azalmıştı Sizide pek takip edememiştim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  76. Gerçekten tebrik ederim. iyi bir trolleme taktiği :)

    YanıtlaSil
  77. Gerçekten iti bir deney tebrik ederim yazını sonuna kadar okumami sağladın ��

    YanıtlaSil
  78. Gayet güzel bir içerik, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  79. güzel paylaşım..teşekkürler
    https://atelyetuta.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  80. Bu gerçek bir görüşme mi? Yoksa hayal ürünü mü? Hangisi olursa olsun çok başarılı bir anlatım olmuş. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  81. Müthiş bir yazı olmuş okurken hiç sıkılmadım

    YanıtlaSil
  82. He he hee çok başarılı buldum. Birde abd li mühendisin Türk gibi cümleler kurması hoşuma da gitti. Eh yani sen bu işi çözmüşsün :)

    YanıtlaSil
  83. İnsanlara yalan sölemek seni ileriye götürmez kardeş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının tamamını okumadan yorum yazmak seni böyle komik ve mahcup duruma düşürür kardeş :)

      Sil
  84. abi bu kadar yalancı olma sen telefonla konuşurken bütün konuşmalarını yazıyormusun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be abicim keşke yazıyı okusaydın yorum yazmadan önce

      Sil
  85. Hiç mizansen olduğu aklıma gelmeden sonuna kadar okudum ayrıca gercek de olabilir bunu hakettiğini hepimiz biliyoruz..

    YanıtlaSil
  86. Serdar Bey bloghocam 1 2 yaşlarında iken bu bloğun içeriklerini okurdum.(kırmızı beyaz bir teması vardı diye hatırlıyorum.) Şimdi bloghocam 10 yaşında ne mutlu blog yazmaya içerik oluşturmaya devam etmişsiniz. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  87. Sizi takip eden bir film eleştiri bloğundan size denk geldim. Pek ilgim olmamasına rağmen bu yazıyı okumaya başladım. Böyle ilgi çekici bir içerik hazırladığınız ve bana oyunlaştırmanın değerini hatırlattığınız için teşekkürler. Düz bir yazı olsa aklımda böylesi kalmazdı bilgiler :)

    YanıtlaSil
  88. Üşenmeden sonunda kadar okudum. :)

    YanıtlaSil
  89. baya yorum yapılmış bende souna kadar okudum

    YanıtlaSil
  90. Makaleyi okurken "hmm ingilizcesi de iyiymiş, konuşmayı hangi uygulama ile kayıt etti?" gibi düşünceler hasıl oldu. Harika bir paylaşım olmuş.
    Yorumları da sonuna kadar okudum.
    Bu vesile ile bir konuda yardımınızı isteyeceğim. https://akarbasiemlak.blogspot.com/ sitemde makale resimlerinde etiket görünüyor. Bu etiketi nasıl gizleyebilirim. Aynı içerikli makaleleri etiketler ile yayın altında göstermek istiyorum. Birden fazla etiket oluşturduğumda resim üzerinde görünmesini istemiyorum.

    YanıtlaSil
  91. Hocam sitemin adı exa haber googlede exa haber yazdığımda ilk başta cıkmıyor yabancı bıkactane site cıkıyor onların altında cıkıyor en başta cıkması için seo yaxılarınızıda okudum cok blogda da yazı okudum meta etıket anahtar kelime vesaire içerik seo resımlerı optımızede ettım ne gerekıyor dendıyse yaptım yınede en ustte cıkmıyor sıtenın adınıda sadece exa haber yaptım ona ragmen yıne cıkmıyor ilk sırada ayrıca sitem google adsense onayınıda almıstı reklamlarcıkıyor parada kazanıyor mesele en ustte cıkmıyor ne yaparım hocam öneriniz nedir? https://exahaber.com

    YanıtlaSil
  92. Ayrıca hocam sitemin hızı neden yavaş anlamıyırum google site hız testınde 3 sanıye cıkıyor ama site telefonda gayet hıxlı yuklenıyor baska bıkac tema daha denedim ama yinede yavas diyor ne yapabşlirim sitemi hızlandırmak için https://www.exahaber.com/

    YanıtlaSil
  93. Sosyal deney mi ha ha ha çok komik.

    YanıtlaSil
  94. Yazı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  95. Çok güzel bi taktik olmuş. İlk defa gördüm ve çok beğendim. Ama hepsi çok doğru tespit. Okuyucular (yani biz) okumaya devam ettik yazı bitene kadar. Altın bilgiler olmuş. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.