Başarılı Blogcuların Alışkanlıkları

Avustralya’da yaşadığım dönemde katıldığım bazı konferanslar vasıtasıyla pek çok tanınmış ve başarılı blog yazarıyla tanışma fırsatı buldum.

Tüm dünyada tanınan ve geçimini blogları aracılığıyla sağlayan bu blogcularla sadece blog, twitter ve facebook gibi ortamlarda değil yüzyüze sohbet etme fırsatı da buldum.

Onlarla tanışmadan önce “bu kadar başarılı oldujlarına göre kesin SEO ve teknik konularda uzmanlardır” diye düşünürdüm.Ancak onlarla tanışıp sohbet ettiğimde başarılarının altında bu tür teknik bilginin yanında bazı alışkanlıkların da yaattığını farkettim…

Başarılı blogcuların alışkanlıkları

1. Yeni Bilgiler Öğrenmeye Açıklar

 

Başarılı blogcular adeta bbir sünger gibi yeni bilgileri emiyorlar ve bu bilgileri bloglarının gelişimi için kullanıyorlar.

Okuyucularına ve diğer blogcular sorular sormaktan ve tavsiyelerini uygulamaktan asla çekinmiyorlar.

 

2. Okumaya Çok Hevesliler

 

Kitap, dergi, blog, makale okumaya inanılmaz iştahlılar.Ellerine geçen her makaleyi okuyarak farklı bakış  açıları kazanıyorlar ve her türlü insanın nasıl düşündüğünü anlayabiliyorlar.

 

3. Yardımlaşmayı Severler

 

Malaesef bizde pek gelişmemiş bir olgudur yardımlamak.Ancak onlar birbirlerine destek olmaktan hiç kaçınmıyorlar.Beğendikleri bir yazı olduğunda bloglarında link veriyorlar, tweetliyorlar, imliyorlar.

Karşılığında da aynı desteği görüyorlar elbette.

 

4. Sıradan Şeylerden İlham Alırlar

 

Hayatı çok iyi izliyor ve gözlüyorlar.Bizim sıradan gördüğümüz bir olaydan onlar bir ders veya blogları için bir yazı konusu çıkarabiliyorlar.

 

5. Hatalarını Kabul Ederler

 

Bazen okuyucularınızdan biri, yazınızda yazdığınız bir tavsiyeye kendinizin uymaadığınızı farkedip bunu size açık bir dille belirtebilir.Bu durum da yapacağınız 2 şey vardır…

  • Ya türdküdüğünüzü yalamamak adına hatanızı inkar edip okuyucunuzu ya da okuyucularınızı kaybedersniz. 
  • Ya da hatanızı kabul edip okuyucunuzun takdirini kazaırsınız.


İşte başarılı blogcular hatalarını kabul ederken hiç bir zaman utanmazlar.

 

6. Okuyucularıyla İletişim Kurar Ve Onları Tanımaya Çalışırlar

 

Okuyucularıyla bloglarının yorum bölümü ve çeşitli iletişim yolları aracılığıyla ilişki kurarlar.Gerektiğinde okuyucularının yorumlarına istinaden bir blog yazısı yazarlar hatta okuyucularının yazılarını bloglarında yayınlarlar.

Söz Sizde
Bu yazdığım 6 madde benim gözlemlerimden ibaret.Eminim gözden kaçırdığım çok şey vardır. Sizin başarılı blogcularda olduğunu düşündüğünüz ortak alışkanlıklar veya özellikler var mı?

Tavsiye yazı: İyi Bir Blogcu Olmanın Sırları

15 yorum:

  1. Her halde az da olsa yazma beceriside gerekli.Çok şey görüp,düşünüyoruz ama bunları uygun dille aktarabilmek te bir beceri aslında...

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısın, yazma becerisi çok önemli.

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ettim yazın için :)

    YanıtlaSil
  4. biraz da şans ve çevre faktörü de var bence

    YanıtlaSil
  5. Yazı için çok teşekkür ederim ama Allah aşkına şu fotoğrafı değişttir :D Tırnağı gıcığıma geldi kusura bakma :D

    YanıtlaSil
  6. Hoş bir resim olmadığının farkındayım ama "Alışkanlık" kelimesini bence çok güzel ifade eden bir resim :)

    YanıtlaSil
  7. Henüz yeni bir blogcu olduğum için bu konuda kendim hakkında ne düşünmeliyim bilemiyorum; ama övünmek gibi olmasın, okumaya ve yardımlaşmaya çok hevesliyim ve yeni bilgilere de her zaman açığım :) Ehm neyse, güzel bir yazı olmuş, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. sıradan şeylerden ilham aldığım söylenebilir ama kendimi soyutlarım sırada şeylerden genelde...

    YanıtlaSil
  9. Bloğun içeriğine, yapısına göre bu maddelere ilaveler yapılabilir. Eğer uzmanlık gerektiren, spesifik bir alanda yazılan bir blog ise, blogun başarısı için bloggerın uzmanlık konusunda başarılı-tecrübeli, konusuna hakim olmsı gerekir.

    YanıtlaSil
  10. en önemli sır bu konuda: asla vazgeçme...

    YanıtlaSil
  11. evet vazgeçmeme en önemli noktası
    bilgi birikim ve dirayet
    1 ay oldu henüz ve iyi de bir noktada olduğu kanaatindeyim
    http://indiregani.blogspot.com/
    dileyen girer bakar ve destek olur destek olacak olan diğer blog yazarı arkadaşlarla yardımlaşmaya hazırım.destek için artı birleyin

    YanıtlaSil
  12. Yazı için teşekkürler! Yardımlaşma olayı cidden eksik bir kavram biz bloggerlar arasında.. Biraz bencillik yapıyoruz heralde :)

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Bazı maddeler dışında bunlar yalnızca bir blog yazarının özellikleri olmasa gerek. Böyle bir insanın yalnızca yazarlık konusunda değil hayatının diğer alanlarında da başarılı olması kaçınılmaz. Bloghocam'da seyahat kaldığı yerden devam ediyor. :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.