Ziyaretçilere İstediklerini Verin

Google Analytics ile ilglili hemen her yazımda bu aracın sadece ziyaretçi sayısını ölçmekte kullanılan basit bir sayaç olmadığını, blogunuzla ilgili pek çok veri elde ederek  içerik ve pazarlama stratejinizi belirlemenize yardımcı olacağını vurguluyorum.

 

Bu yazıda Google Analytics yardımıyla ziyaretçilerinize istedikleri içeriği sunmaya çalışacağız. Performansı düşük yazıları bularak bunları tekrar optimize edecek ve sayfada geçirilen ortalama süreyi geliştireceğiz.

 

Öncelikle Google Analytics hesabınıza girin ve soldaki menüden İçerik > Site İçeriği > Açılış Sayfaları sekmesini açın.

 

Google Analytics Site İçeriği

 

Bu sekmeyi açtığınızda blogunuzda ziyaret edilen sayfalar ve o sayfaları ait bazı veriler gözükecek. Yazıların performansını buradaki veriler yardımıyla ölçebilirsiniz.

 

Örneğin X konusu için X başlıklı yazınızı açan bir ziyaretçi eğer o konu hakkında istediği içeriği görmezse sayfada uzun süre kalmaz ve o sayfayı terkeder. Bu demek oluyor ki “Ortalama Ziyaret Sitesi” bizim için yazılarımızın performansını belirlemede önemli bir veridir.

 

Kendimden bir örnekle devam edeyim. Resimde de gördüğünüz gibi yazılarıma girildiğinde bir kaç dakika o sayfa zaman harcanmış. Ancak Blogunuzun Başarısını Nasıl Ölçersiniz? başlıklı yazımda geçirilen ortalama sürenin sadece 5 saniye olduğunu görüyorum.

 

Google Analytics Açılış Sayfaları

 

Bu veriden bahsi geçen yazının performansının düşük olduğunu ve bazı iyileştirme çalışmaları yapmam gerektiğini anlayabilirim.

 

Şimdi gelelim nasıl iyileştirmeler yapabileceğime. Yapmam gerken şey öncelikle insanların ne bulma umuduyla bu sayfayı ziyaret ettiğini anlamak. Bunun için aynı sekmedeki performansı düşük yazıya tıklıyorum. O yazıya ait veri ekranı geldiğinde ise İkincil Boyut > Trafik Kaynakları > Anahtar Kelime seçeneğini seçiyorum.

 

Google Analytics Yazıya Gelen Anahtar Kelimeler

 

Bu ekranda performansı düşük yazıma Google’da hangi kelimeleri arayarak ulaştıklarını yani yazıdan ne beklediklerini görebilirim. Böylece yazıya yeni bilgiler ekleyerek insanlara istedikleri şeyi verebilir ve sayfada geçirilen ortalama süreyi arttırabilirim.

 

Google Analytics kullanımıyla ilgili faydalı olacağını düşündüğüm uygulamaları paylaşmaya devam edeceğim. Umarım işinize yaramıştır. Bu yazıyı makaleyi faydalı bulduysanız aşağıdki butonlar yardmıyla arkadaşlarınızla paylaşın lütfen.

 

Teşekkürler.

15 yorum:

  1. öğrendiğim iyi oldu. emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  2. harıkaa! ılk defa sayenızde kullandım sımdıı! harıkasınız sağolun

    YanıtlaSil
  3. Çok ama çok teşekkür ederim. Blogunuzdan o kadar çok faydalanıyorum ki. İyi ki varsınız.
    HERTELDEN_EVERYTHING

    YanıtlaSil
  4. bende kullanıyorum bu ozelligi..
    benim anlayamadıgım neden bazı bloglara yorum cok yapılırken bazılarına hic yorum yapılmıyor? bu sorunu bir türlü cozemedim...

    sanırım yazılan konuyla alakalı? ama emin değilim

    YanıtlaSil
  5. ayy kusura bakmayın valla usteki yazıyı okumadım ben:(

    YanıtlaSil
  6. Üyeliğim vardı ama o kadar derine inmemiştim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş eline sağlık hocam

    YanıtlaSil
  8. eline sağlık hocam çok faydalı bir yazı olmuş birde alexa üzerine bir makale yazarsanız bu konu ile bence tam uyumlu olacaktır

    YanıtlaSil
  9. Sayenizde öğrenmiş oldum, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Doğrusu ,sanırım daha iyi bir bloger oluyorummm diyeceğim..:)Öğrenmek istediğim birçok bilgiyi sayenizde buluyorumm:)Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  11. Çok faydalı bulduğum bir yazı olmuş. Umarım daha hızlı bir şekilde analytics hakkındaki bilgileri paylaşırsınız.

    YanıtlaSil
  12. Üzerinde fazlasıyla durulması gereken ve malesef bir çok blog yazarının tam anlamıyla dikkat etmediği bir konu.Faydalı bir paylaşım olmuş gerçekten teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Hocam gerçekten faydalı bir paylaşım olmuş google web yöneticisi, veya google Analytics gibi google araçlarına kayıtlarımız bulunuyor fakat önemli olan bunları yararlı bir şekilde kullanabilmek.

    YanıtlaSil
  14. Önceden şöyle bir göz atıp geçtiğim, önemini ise şu anda daha net kavradığım bir araç Google Analytics
    Teşekkürler Blog Hocam...

    http://birsoranbirbilen.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. Blogumda 105 tane içerik olmasına rağmen İçerik > Site İçeriği > Açılış Sayfaları sekmesini açtığımda hiçbir sayfa görüntülenemiyor. Bu sorunu çözmek için ne yapabilirim. cihanshn.blogspot.com

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.