4 Adımda Okuyucu Kitlesi Oluşturmak

Blog Hocam’ı yazmaya başladığımın ilk bir kaç ayı sınırlı sayıda okuyucum vardı. Hatta “RSS abone sayısını arttırmanın 6 yolu”  başlıklı yazıma bir ziyaretçi “senin 7 RSS abonen varken ne cürretle bu yazıyı yazıyorsun?” gibi bir yorum yazmıştı. Gerçekten de o dönem 7 RSS abonem vardı ve yorumu yazan “adsız” kişi haklı gibi gözüküyordu. Fakat göz ardı ettiği bir şey vardı; Blog Hocam’ı açalı henüz 2-3 ay olmuştu ve hiç bir promosyon çalışması yapmamıştım.

 

O yorumun üzerinden 2 sene geçti ve şuan beni tatmin edecek kadar abonem, sosyal ağlarda takipçilerim ve izeyicilerim var. Güzel olan şey ise bunların doğal yollarla olması. Artık bir çok blogcunun sahip olmak isteyeceği bir okuyucu kitlesine sahibim. Oturmuş bir okuyucu kitlesine sahip olduktan sonra blog yazmak çok daha keyifli bir hal alıyor. Yazılarınıza bilinçli ve nitelikli yorumlar alıyorsunuz, sosyal ağlada veya diğer bloglarda isminizden bahsedliyor ve “call to action”larınıza reaksiyon alabiliyorsunuz.

 

kitle

 

Bu yazıda Blog Hocam’ın okuyucu kitlesini oluştururken takip ettiğim stratejiden bahsetmek istiyorum. Blogunuzun konusu ne olursa olsun, benim uyguladığım stratejiyi kullanarak siz de blogunuzun çevresinde bir topluluk yani okuyucu kitlesi oluşturbilirsiniz. Haydi başlayalım…

 

1. Adım: Müstakbel Okuyucularınıza Ulaşın

 

Okuyucu kitlesi oluşturmaya potnsiyel okuyucularınıza blogunuzun varlığını haberdar etmekle başlamalısınız. Müstakbel okuyucularınıza ulaşmak için yer kanalı kullanın. Popüler sosyal ağlarda hesap oluşturun ve hedef kitlenizle bağlantılar kurun. Forumlar, gruplar ve topluluklar arasında mutlaka blogunuzun konusuyla ilgili olanlar da vardır. Buralara üye olarak hedef kitlenizin olduğu ortamlarda bulunun.

 

2. Adım: Müsatakbel Okuyucuyu Blogunuza Çekin

 

Müsatakbel okuyucularınızın yer aldığı mecralara katıldıysanız sıra onları etkileyerek blogunuza çekmekte. Bunun için yorumlarınız ve mesajlarınızla fark yaratmalıi dikkat çekmelisiniz. İnsanlar yazdıklarınızı merak ederek blogunuzu ziyaret etmeli. Ayrıca sosyal ağlarda blog yazılarınızı paylaşırken güçlü başlıklar kullanmak çok önemlidir. İnsanları blogunuza yönlendirecek en önemlifaktör ise çözüm üretmektir. İnsanlarının sorularına ve sorunlarına çözüm üretebilirseniz okuyucu kitlesi oluşturma yolunda önemli bir adım atarsınız.

 

3. Adım: Müsatakbel Okuyucularınızı Blogunuzda Tutun

 

Müsatakbel okuyucularınıza ulaştınız, onları blogunuza yönlendirdiniz. Buraya kadar herşey güzel ama bitmedi. Blogunuzun gücüne onlara göstermeli ve blogda daha fazla vakit harcamalarını sağlamalısınız. Blogunuzu ziyaret edip 30 sn sonra çıkan ziyaretçinin hiç bir kıymeti yok. Blu aşamada blog eklentileri devreye giriyor. Benzer yazılar, popüler yazılar, son yorumlar gibi eklentileri kullanarak ziyaretçiyi  blogda tutabilir ve takip ettiği taktirde neler kazanacağını göterebilirsiniz.

 

4. Adım: Müstakbel Okuyucuyu Sadık Okuyucuya Dönüştürün

 

Artık müstakbel okuyucuyu sadık okuyucuya dönüştürme zamanı. Bunun için insanlara blogunuzunu takip etmeleri için bazı seçenekler sunmalısınız. Okuyucunuz bundan sonraki yazılarınızı kolayca takip etmek ister. Bunu yapmanın en iyi yolu e-posta aboneliği sunmaktır ancak diğer seçenekleri de unutmamak gerekir.

 

Okuyucunun sadakatını arttırmak için yazı kalitenizi asla düşürmeyin. Okuyucuların yorumlarına ve mesajlarına mutlaka cevap verin. İnsanlarla iletişim kurmaktan asla vazgeçmeyin. Eğer okuyucu kitlenizi oturtursanız, blog yazmaktan kat kat fazla zevk alacaksınız. Bundan emin olabilirsiniz.

 

Herkese okuyucu kitlesi oluşturma yolunda başarılar dilerim!

28 yorum:

  1. @S Süleyman
    Yoo seni tanımam etmem. Kendi deneyimlerimi yazdım.

    YanıtlaSil
  2. mesela buraya da yorum yazsak dikkat çeker miyiz ? :))

    YanıtlaSil
  3. @Pınar Nar
    En azından benim dikkatimi çekti. Ancak daha fazla dikkat çekmek için gerçekten dikkat çekici bir yorum yazmalısınız.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler hocam sizin yolunuzdan ilerliyecegim :)

    YanıtlaSil
  5. Pınarcım bak benim dikkatimi çektin işte, yakalandın:))
    blog hocam'ın yeni takipçilerindenim, yazdığı her yazıyı kelimesi kelimesine anlayarak okumaya çalışıyorum..
    Takibe devam etmeni tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  6. Ve yine çok iyi bir yazı.. ben neden daha önce mail eklemedim ki acaba ...

    YanıtlaSil
  7. bilgi paylaştıkça değerlenir :) paylaşımınız için teşekkür ederiz Serdar bey :)

    YanıtlaSil
  8. Paylaşımlarınızın objektif olması çok güzel. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Zaten emek verirseniz ve özgün olmaya çalışırsanız izleyiciniz kendiliğindne artıyor.Google sağolsun iyi index atıyor:)Bir de hoşlandığımız blogları takip ederek ve yorumlar bırakarak sadık okuyucu elde edebiliyoruz aslında.Güzel yazı teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  10. Blogumu 2011'de açmıştım hiç ilgilenmedim bu zamana kadar ilgilensemde haftada bir iki yazı yazabiliyordum yoğunluktan dolayı..ama şu iki aydır hem sizin yazılarınız hemde yaptığınız uygulama,slidebar'a yapılcak eklentilerle hem sayfamı güzel bir hale getirmeye adım adım yaklaşırken,hemde sosyal medyayı Haydan Huydan adıyla daha aktif kullanmaya başladım..Facebook Ve Twitter'ı güzel kullanmam sayesinde bile sayfama geçen ay en yüksek takibi sağlarken,bu ay daha ayın 10'u olmasına rağmen geçen ayı geçtim..ve takipçilerimde her geçen gün artmaya başlıyor..

    Fakat sorun Bu siteye katıl değilde,Google + Katılıyorlar..

    YanıtlaSil
  11. Çok yararlı bir yazı. Sadık okuyucu kitlesi oluşturmak tüm blogger arkadaşların en önemli hedefi olmalı. Okur odaklı blog yayıncılığı er ya da geç başarıya ulaşacaktır. Blog yazarları olarak bizler daima birbirimizi desteklemeli ve motive etmeliyiz. Birbirimizden öğreneceğimiz değerli bilgiler var. Unutmayalım bilgi paylaştıkça çoğalır. Blog Hocam'daki yazılar çoğu arkadaş için önemli başvuru kaynağı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Dikkatimi çekti blog hocamın ne kadar çok bayan takipçisi var :))

    YanıtlaSil
  13. sosyal ağlarda takipçi sayınızın fazla olması güzeldir ama yararlı takipçiler mi ona dikkat edin misal kaçı blogunuzu ziyaret ediyor mesela takipçileriniz sayfayı beğenip gittilerse hayırsız takipçilerdir.Gerçek takipçi kitlesi ise arkadaş listenizden olmayan kişilerdir bence...

    YanıtlaSil
  14. Sürekli takip ettiğim, abonesi olduğum çok özel bir blog bu. O kadar çok şey öğrendim ki Serdar sayesinde. Onun pagerankinin sıfırlarda olduğu gün dün gibi. Blogunu hiç ihmal etmedi. Bana göre hiç bir yayını gelişigüzel değil. Her konu araştırmayı gerektiriyor. Bir blogcunun ihtiyacı olan hemen her bilgi bu blogda var. Üstelik Serdar izleyicilerine de özeniyor ve sorulara sabırla yanıtlar veriyor. Başarılar Serdar. Böyle devam edersen Türkiye'nin en popüler Blog kaynağı sen olacaksın ve başından beri seni takip eden bir blogcu olarak seninle gurur duyacağım.

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel bir yazı olmuş. İstenilen okuyucu kitlesine sahip olma konusunda "Darısı başıma" diyorum:) Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  16. Gri Cenevre'den merhaba! Çiçeği burnunda bir blogger olarak blogunuzdan çok şey öğreniyorum. Bu kadar sade ve anlaşılır bir dille bizlere yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık Serdar hocam ilk blogumu yzmaya başladığımdan beri takip ettiğim tek blog burası.
    Daha iyi bloglar için bloghocam :)

    YanıtlaSil
  18. blog açıp yürütmek emek ve özveri istiyor...

    YanıtlaSil
  19. Öncelike Blog yazmak için paylaşmayı sevmek lazım. Yazmayı sevmeli ve bunun için gerekli zamana sahip olunmalı. Evet belirli bir konuda hedefe yürümek şart. Zira farklı konulara yönelmek Blog yazarlığının en büyük yanlışlarından biridir. Belirli bir yerde bilgi yetersizliğinden tıkanma konusunda Serdar beye hak veriyorum. Bu yanlışı daha önceden yaptım. Hatta kendi blogumda bile önceki yayınlarımda mevcuttur. Hatamı daha sonra başkalarının yapmaması adına saklamaya devam edeceğim. Baktıkça o günleri güzel bir tebessümle anmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  20. Hocam o kadar genel şeyler söylemişsin ki işe yarayacak gibi hissettirmesine rağmen aslında herkesin bildiği hususlar. Keşke arada bazı elle tutulacak değerler verseydiniz de okuduğumuza değseydi.

    YanıtlaSil
  21. Blog Hocam gerçekten çok faydalı bir blog. Burayı ilk ziyaret ettiğimde beni burda tutan benzer yazılardı. Sürekli okuyup kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Blog Hocam gibi bloglar, benim gibi acemi blogcular için çok yararlı. Teşekkür ederim Blog Hocam..

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar Hocam öncelikle böyle güzel bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim , benimde bende Bloğumu açalı 1 yıl oldu fakat çok fazla bir okuyucu kitlem yok ama herşeyin başı sabır birgün mutlaka benimde belli bir sayıda okuyucu kitlem olacağını düşünüyorum. Bir kez daha Teşekkür ederim verdiğiniz güzel bilgilerden dolayı

    YanıtlaSil
  23. Hocam valla çok iyisin bu bilgiler yok mu bu bilgiler. Altın değerinde

    YanıtlaSil
  24. Yazdıklarınız çok mantıklı. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  25. Hocam bir şey fark ettim senin başarın aslında blogta başarılı olmaya çalışırken kendi serüvenini anlatmak olmuş.Yani çok zekice bir davranış.Yanlış anlaşılmasın bu kötü değil elbette.Aksine hem başarılı olmaya çalışmak hemde bu yoldaki inceliklerden insanların faydalanmasını katkıda bulunmuşsunuz.gerçekte emeğinize sağlık diyorum.İyi ki varsınız sıkı bir takipçinizim.Blogum konusunda sizden çok şey öğrendim.Özgün bir şeler yapmaya çalışıyorum daha öncede belirmiştim sitemle ilgili yorumlarınızı bekliyorum. http://mutluendam.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  26. bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir. Arkadaşlar yeteri kadar emek verin karşılığını alırsınız elbet ama akıllı çalışın,çok çalışan değil akıllı çalışan başarıyı götürür.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.